Reklama

Reklama

Příběh muže, který nechtěl prohrávat s myší. Charly Gordon (Cliff Robertson) je zaměstnán jako pomocník v malé bostonské pekárně a po práci chodí do večerní školy, kde se učí číst a psát. Má IQ 59 a jeho jednoduchý svět obsahuje ještě pravidelné vyjížďky turistickým autobusem, při nichž se seznamuje s historií města, a stejně také pravidelné kruté žertíky, jimž ho vystavují jeho "kamarádi" z pekárny. Charlyova usilovná snaha o sebezdokonalení však nepřináší viditelné výsledky. Na přímluvu učitelky z večerní školy Alice Kinianové (Claire Bloom) se podrobuje různým testům, ani ty však nesignalizují sebemenší pokrok. Obzvláště ho rozčiluje, když pokaždé prohrává závod s laboratorní myškou Algernon o to, kdo dřív najde cestu bludištěm. Všechno se změní po experimentální mozkové operaci, jíž se Charly podrobí. Hranice jeho inteligence se najednou posouvají do nekonečna... Snímek Charly (1968) je adaptací povídky Daniela Keyese Růže pro Algernon (1959, později přepracované i do románové podoby) a stojí a padá s vynikajícím výkonem Cliffa Robertsona v titulní úloze. Režisér Ralph Nelson (1916-1987) patří ke generaci tvůrců, kteří získali ostruhy v televizi (podobně jako Sidney Lumet, Arthur Penn nebo Franklin Schaffner) a bývá připomínán především v souvislosti se svým nábožensky laděným dramatem Lilie polní (1963) kvůli oscarovému výkonu jeho hlavního protagonisty Sidneye Poitiera. V Charlym přivedl ke stejnému ocenění také Cliffa Robertsona. I přes určitou poplatnost době svého vzniku (násilná implantace filozofie hippies a celého milostného motivu nebo zbytečné použití tehdy módního děleného plátna) zůstává Charly působivou studií jednoho neobvyklého lidského osudu. Hudební doprovod filmu složil známý indický hudebník Ravi Shankar. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (107)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Výborný film na motivy sci-fi povídky Růže a Algernon. Cliff Robertson hraje skvěle a dějově jde o velmi zdařilé zpracování poměrně složitého námětu. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Vědecky laděný Rain man, který má místo velkého bratra velkou sestru. Cliff Robertson hraje velmi vkusně a přirozeně, takže jeho postava ani na vteřinu nesklouzává do jakéhokoliv pitvoření, ale je uvěřitelným mentálně zaostalým člověkem. Je škoda, že příběh je opravdu dost jednoduchý, ale potěší závěr... I přes délku 103 minut mi přišlo, že jisté pohnutky a dějové skoky (např. po incidentu s učitelkou) mohli být více rozvedeny a hlavně smysluplně vysvětleny (stejně jako chování třeba učitelky po útoku...). Snímek tak působil trochu stroze a prostříhaně a sci-fi prvků je tu opravdu minimum, v podstatě pouze samotná operace, která vede k zvýšení IQ hlavní postavy. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

V Charlyho "první fázi" Robertson příliš tlačí na pilu a vůbec je to oproti předloze posunuto do takové té hřejivě lidské roviny tolik typické pro filmy o jednodušších intelektem mezi námi. Ovšem i tak je to dobrý film, akorát z trochu jiného ranku než původní Keyesovo dílo. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Before Rain Man, before Forrest Gump, there was this man. Charly. Cliffa Robertsona si budu vždy pamatovat jako strýčka Bena ze Spideyho. Charly v podstatě neobsahuje nic z toho, co si jistě spousta z Vás představuje pod pojmem sci-fi. Jedná se o nenápadný, civilně zpracovaný snímek, kde vědecko-fantastický námět funguje spíše jako podklad. Ale funguje velmi účinně a ukazuje možnosti a nebezpečí vznikající při hrátkách s lidskou myslí. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Náhodou mne sa tie hipisácke maniere v inak lineárne plynúcom filme páčili, pretože aspoň nejako ozvláštnili pomerne prostučký príbeh mentálne zaostalého pomocníka v pekárni, ktorý sa na základe lekárskych čachrov stane dočasne géniom. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Koho by nenasralo, keď v testoch obstojí myš lepšie ako vy. “IQ-ak“ Charly je každému na posmech a preto súhlasí s operáciou i nekonečnými súvisiacimi testami. To z neho po čase urobí neskutočného génia, ktorý má odpoveď na každú otázku. V práci kolegom úsmevy zmrznú, zvlášť pobaví scéna, keď Charlyho nechajú ovládať „zložitý“ stroj. Lenže tak rýchlo ako sa Charly na kopec „slávy“ dostal, tak rýchlo z neho i spadne... Film v mnohom pripomenie film Čas prebudenia s DeNirom, ktorý rovnako prináša iba krátku radosť v úspechu liečby pacienta. Filmom sa preženie i love story, v kde Charly neodolá doktorke, ktorá ho má na starosti. Príjemný a pohodový film, ktorému by som ešte pár humorných scén pridal. 80%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Pekné, citlivé pripomínajúce trochu crossover Rain Mana a Času prebúdzania. Robertson je fantastický ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělý Cliff Robertson, velice talentovaný herec z USA se nikdy výrazněji neproslavil, i když hrál hlavní role v bravurních snímcích světové kinematografie. Trochu zapomenutý actor. Ps: Vzpomeňme geniálně natočený a zahraný film Příliš pozdní hrdina. :-) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Tak asi 70%. zdálo se mi to jakési chladné, jako by se autoři na svůj vlastní výtvor dívali trochu s odstupem. Rozhodně nepomohly ani samoúčelné hrátky s děleným obrazem, které více odpoutávaly pzorornost od příběhu, než by čemukoliv pomáhaly. Cliff Robertson je opravdu skvělý. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní a silný příběh, mám však za to, že tento film je i díky výraznému hereckému výkonu Cliffa Robertsona tak trochu opomíjený. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica je umiernený Tom a Jerry, ale chvíľami sa zdalo, že z toho môže byť v Charlyho byte pekná mela ako v animovanom seriáli. Lenže potom dôjde koperácii a sme zrazu vo vážnej psychologickej dráme. To myslím v plnej vážnosti, pretože od plného hodnotenia nebolo ďaleko. Skvelý výkon Cliff Robertsona a dokonalé hrátky s obrazom. Film o osamelosti jedinca, ktorý na istú dobu našiel svoje šťastie. Môže to kadekomu pripomenúť Awakening, ale Charly je omnoho umiernenejší a subtílnejší film. 90% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je příkladem, jak se dá využít obrovský potenciál předlohy. Ralphovi Nelsonovi skládám obrovskou poklonu. O výkonu Cliffa Robertsona řeknu jediné. To byl výkon z jiné galaxie. Převedení geniálního románu na plátno naprosto dechberoucí. Ještě o trošku více působivější hudbu a bylo by to za 5*. Takhle dávám 4*. Viděno v orginálním znění bez titulků. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Vyprávěním pomalé ale zajímavé drama s prvky sci-fi o muži s minimálním IQ, který díky experimentální operaci nejen zmoudří ale začne chápat život takový jaký je. Skvělý Cliff Robertson. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Při divadelní adaptaci Keyesovy povídky v podání Jana Potměšila jsem zažil děkovačku ve stoje. Filmové zpracování sází na přesvědčivé herectví Cliffa Robertsona. První polovina filmu se odvíjí pomaleji, ovšem ve chvíli, kdy si Charly uvědomí i svou mužskou roli, tak nabírá film na obrátkách. Ale závěr je zase příliš urychlený. Líbil se mi rozvedený motiv labyrintu - nejen při soupeření s myší, ale celkově při hrdinově bloudění světem. Zajímavé nadčasové poselství Charly podává na přednášce, kdy jednoduše charakterizuje společnost slovy: "Televize v každé místnosti." ()

Nancy 

všechny recenze uživatele

Bez pochyby výborný film pro toho, kdo nečetl román Charly ani povídku Růže pro Algernon. Já jsem ale právě z té druhé skupiny a tudíž film neodpovídá mým představám, které vznikaly při čtení této asi nejlepší povídky, jakou jsem kdy viděla. Cliff Robertson je výborný, ale přecejenom jsem si Charlyho představovala trochu jinak. Při druhém zhlédnutí ale musím uznat, že se jedná o velice zdařilý snímek, který sice díru do světa nikdy neudělá, ale je to docela škoda. Nakonec jsem se rozhodla, že s klidným srdcem pozměním hodnocení na 4*, protože si takovýhle film nezaslouží mít ode mne tak málo. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre natočený príbeh zaostalého pomocníka v pekárni, ktorý sa snaží zmeniť svoj život k lepšiemu. Táto rovina plus nevyhnutne romantický aspekt je skvelý, technokratický záver mohol byť menej okázalý. Postavy Charlyho sa na výbornú zhostil Cliff Robertson ( Oscar ). ()

Související novinky

OldBoy je mrtvý, Algernon ožívá

OldBoy je mrtvý, Algernon ožívá

12.11.2009

Will Smith z jednoho projektu vycouval, do druhého hladce vklouzl. Milovníci asijské kinematografie si můžou vydechnout, hollywoodský remake korejského OldBoye se nekoná. Steven Spielberg a Will… (více)

Reklama

Reklama