Reklama

Reklama

Velký příběh vášnivé a zakázané lásky, která změnila celý národ. Královská aféra je příběhem vášnivé a zakázané lásky, která propukla na začátku sedmdesátých let osmnáctého století mezi Johanem Struenseem, německým lékařem pološíleného dánského krále Kristiána VII., a mladičkou královnou Karolinou Matyldou Hannoverskou, a která nezasáhla pouze královský dvůr. Dánsko v té době bylo jednou z posledních bašt konzervativního myšlení, jež tvrdě odolávala osvíceneckým tendencím. Osvícenec Struensee naopak využil svého vlivu na krále, který doposud chod státu ponechával plně v rukou státní rady, a inicioval proměnu Dánska na vzor osvíceneckého státu... Příběh milostného trojúhelníku v královském sídle a jeho provázanosti s historií patří v Dánsku mezi obecně známá fakta a součást školních osnov. Ačkoli se mu věnovala řada beletristických i faktografických knih a byl převeden do formy baletu i opery, až doposud se nedočkal filmového zpracování. Nelehkého úkolu se chopil režisér a scenárista Nikolaj Arcel, který téma zakázané lásky a společenských reforem zpracoval moderním stylem, ale současně se inspiroval v klasických historických filmech ze čtyřicátých a padesátých let dvacátého století. Cílem bylo vytvořit obraz historie očima postav, pro které jsou okázalé kostýmy a život u královského dvora každodenností. Ve výsledku se tak film neopájí výpravou, která má pouze roli přirozené a nerušivé kulisy, ale soustředí se výhradně na empatický vhled do hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (307)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Anglická princezná Karolína prichádza na Dánsky dvor z dôvodu sňatku so samotným kráľom. Jej nastávajúci je však úplne iný ako si vysnívala. Po uplynutí určitej doby vstupuje na do dvora ambiciózny nemecký lekár Johan, ktorý sa ihneď stáva nástrojom na ovládanie samotného kráľa Kristiána VII. Je to práve on, kto začína ovládať jednu z najväčších veľmocí sveta. Šľachte sa však jeho moc nepozdáva a jediným spôsobom ako sa ho zbaviť je ..... Vďaka hereckému obsadeniu a najmä príbehu sa jedná o slušnú drámu, ktorá vyobrazuje udalosti odobratia právomocí šľachte. Jej tvrdý, aj keď po pravdivo vyobrazených intrigách zákerný boj, za pomoci, ktorého si získala svoju silu späť. Najmä vďaka úplnému záveru, ktorý som tak či onak očakával, film vyvolal pocity ľútosti za ktoré si tento snímok ľahko nadpriemerné hodnotenie určite zaslúži. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kapitola z v tuzemským školách nepříliš probírané dánské historie nabízí jakostní a přitom narativně nepříliš náročnou zábavu, ozdobenou famózním výkonem v době natáčení stále ještě studenta herectví Mikkela Boe Følsgaarda v roli panovníka Kristiána VII. Zasloužená účast v oscarovém finále, zbytečně nadsazené zakončení filmu si ovšem o cenu řeklo příliš okatě. kult pro Cinema Mundi, 2013. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Hozená rukavice americkým a britským mnohdy extrémně přeškrobeným aristokratickým cajdákům z dob minulých. Sice se nevyhnete asi tak dvaceti záběrům, kdy se proti sobě stříhají zadumané dvacetivteřinové pohledy dvou hlavních postav, ale naštěstí toho není tolik. Zda dříve šlechta skutečně praktikovala takovouto řeč těla těžko říci, avšak pro divákovu pozornost je to věc krajně negativní. Na Royal Affair je velmi brzy čitelný evropský režijní rukopis. Je to svěží, kostýmy a výpravou přiměřeně okázalá podívaná, jejíž tempo je lineárně stupňované tak, jak se stopáž chýli ke konci. Posledních pět minut je režisérsky čistá magie a příběh o falešném obvinění člena dvoru dostává fantastické obrátky a skoro až tragédii gigantických rozměrů. Dějiny Dánska moc známé nejsou, ale po tomhle filmu máte chuť hltat je od A do Z. Zde zřejmě objeven neuvěřitelný talent Alicie Vikander. Ještě tu není na 100 procent, jako například v Danish Girl, nebo v The Light Between The Oceans, ale ten potenciál nelze přehlédnout. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Historické filmy mám moc rád, ale často se mi u nich stává, že po chvíli začnou šíleným způsobem nudit vlivem svýho vyprávění. Královská aféra je přesto naprosto pravý opak takových filmů a tak jsem si ho mohl na plno užít takřka přes dvě hodiny. Ačkoliv je tedy příběh vyprávěn s historickou přesností, není jediná chvíle, u které bych se vysloveně nudil. Mads Mikkelsen opět předvádí naprosto perfektní výkon, kulisy českých zámků a české krajiny jsou úžasné a i Alicia Vikander spolu s Folgaardem předvádí naprosto parádní role. Člověku se ani nechce věřit, že byla dánská šlechta takový svinstvo. O historii Dánska jsem totiž až do shlédnutí tohodle filmu nevěděl nic a proto mě právě takový silný příběh dost křekvapil. V rámci možností jeden z nejlepších historických filmů z prostředí šlechty, co jsem kdy viděl a radost, že se pod to podepsala i naše maličká země. O to větší, když jsem zjistil, že dánská produkce plánuje po tomhle filmu u nás natočit nejnákladnější historický dánský film vůbec. Už se těším. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Seveřané umí. A nemusí to být jen ty mrazivé thrillery. Je to spousta válečných filmů z období okupace Dánska apod... Královská aféra mne nadchla. Nádherně natočené barokní drama z období začínajícího osvícenství v Dánsku. Johan Friedrich Strunsee samozřejmě nebyl jediný, kdo přinesl čerstvé myšlenky, které výrazně ohrožovaly feudální řád. Byl však jediný, kdo měl možnost je naplňovat. Dánský král Kristián VII trpící schizofrenií mu jako svému dvornímu lékaři velmi důvěřoval a nechal se jím ovlivňovat. V určitou dobu tak Struensee jako králův ministr prakticky vládl celému Dánsku. Za svého působení zavedl velké množství zákonů a nařízení, která výrazně dopadala na aristokracii a církev. V duchu šířícího se osvícenství naopak chudí a sedláci získávali práva o jakých se jim doposud ani nesnilo. Tvrdí se, že co se týče takovéto výkonnosti se Struenseemu mohl rovnat jedině Josef II. Dánsko v těch časech bylo výkladní skříní osvícenské Evropy. Bohužel některé reformy byly nasazovány velmi rychle a v takovém množství, že se Struensee stal brzy nepřátelským jak pro šlechtu, tak nekterým lidem u dvora. Situaci moc nepomohl ani fakt, že byl Němec de facto vládnoucí Dánsku. Proto se řadě nepřátelů velmi hodilo, když se prokázalo, že s královnou Karolinou Matyldou Hannoverskou udržuje milostný poměr a snad i má dceru Luisu Agustu. Po krátkém procesu byl tento velmi vzdělaný a pokrokový muž 28. 4. 1772 v Kodaňi sťat a rozčtvrcen. //// Toto drama rozhodně doporučuji vidět. I já bych mírně ubral na stopáži, ale podotýkám, že jsem se nenudil ani vteřinu ! * * * * ()

Galerie (40)

Zajímavosti (15)

  • Ve 32. minutě filmu, kdy král (Mikkel Boe Følsgaard) cvičí šerm s doktorem Struenssem (Mads Mikkelsen), se odehrává v kroměřížské Květné zahradě, kde měla za svými zády dvojice 244 m dlouhou kolonádu. (Lottr)
  • Během natáčení byl představitel krále Kristiána VII. Mikkel B. Følsgaard stále studentem herecké školy v Kodani. Své studium zde úspěšně ukončil na konci léta roku 2012. (ellegrey)
  • Natáčelo se od 14. dubna do 12. května 2011 ve Švédsku, Dánsku, Německu a v Česku (Praha, Kroměříž, Doksany, Zámek Ploskovice, klášter Chotěšov). (Varan)

Související novinky

Znáte novou švédskou superhvězdu?

Znáte novou švédskou superhvězdu?

25.05.2015

Seznamte se s Alicií Vikander. Možná si teď nemůžete její obličej zařadit a marně přemýšlíte nad tím, kde přesně jste ji viděli. Takže nápověda: Pokud občas utečete mimo mainsteamovou klasiku,… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama