Stranou Satana (festivalový název)
Hors Satan
Outside Satan
Francie, 2011, 110 min
Bruno DumontHrají:
David Dewaele, Alexandra Lematre, Aurore BroutinPlakáty
Blízko kanálu La Manche na Opálovém pobřeží, kolem malé vesnice nedaleko ústí řeky, se potuluje divný vysoký chlap. Přespává venku, často bývá viděn, jak někde v krajině poklekne, aby se modlil, přátelí se s mladou ženou z vesnice, která mu nosí jídlo. Chodí spolu po okolních dunách porostlých travou a křovinami, po mokřinách, kde přebývá ďábel, občas se zastaví a pronesou pár na pohled bezvýznamných vět. Je vidět, že jeden na druhém lpí, aniž ho omezuje v jeho svobodě, aniž je mezi nimi jiné pouto. Muži na jeho společnici záleží natolik, že spáchá zločin, ale nikým není obviněn. Má také zřejmě léčivou moc, což se projeví, když ho jiná vesničanka zavolá, aby pomohl její dceři, trpící blíže neurčenou chorobou. Ačkoli bezejmenný muž se nesnaží o tělesné sblížení se svou bezejmennou společnicí, rozhodně není bez zájmu o sex. Nakonec se staneme svědky tajemného zázraku. (MFF Karlovy Vary)
Morien
Provizorní hodnocení, musím rozjímat.(15.4.2012)
bassator
46th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2011 - ANOTHER VIEW - Jiný pohled (Hors Satan / OUTSIDE SATAN / Stranou Satana) - Ať jsem se snažil sebevíc pochopit o co tu šlo, stejně se mi to nepodařilo. Za unikátnost a za nemožnost na tento film lehce zapomenout musím ohodnotit... - 5. 7. 2011 - kino Městské divadlo - Karlovy Vary - 50%(18.8.2011)
Davies182
Jedno velké WTF, a nebo šílený umělecký kus, který stráví jen ti největší filmoví labužníci? Vybrat si může každý sám - ne nadarmo se část sálu při přesahových, dramatických (no prostě těch podivných) scénách smála z plna hrdla, zatímco ta druhá si plnými doušky vychutnávala Valhallu Rising bez akčních scén a s polovičním komparsem. V okolí Normandie je vážně krásná příroda, nejen když se tudy beze slov procházejí biblické postavy. [MFFKV 2011](2.7.2011)
Davson
Docela těžce stravitelné a špatně uchopitelné i na Dumonta, jeho dva předchozí filmy mě oslovily podstatně víc, tohle bylo trochu na jiné vlně. Přesto není sporu, že Dumont je jeden z nejzajímavějších tvůrců současného art filmu. Něco jako Glauber Rocha - stojí za to ztrácet čas s jejich filmy a přemýšlet o nich, i když sledování může být chvílemi ne zrovna příjemné :)(13.7.2011)
Kamkon
Hrdina mi byl ze začátku sympatický, ale pak se začal protivit...Celkově velmi mnohoznačné, nějak jsem do toho nepronikla(16.7.2011)
Vančura
Do Varů jezdím už pátým rokem a nevybavuji si za tu dobu film, který by dokázal vypudit tolik diváků z projekce před závěrečnými titulky, jako byl tento. Ačkoli to dělávám extrémně nerad, asi po půlhodině jsem se k nim přidal i já a odešel ze sálu - natolik mě ten film odpuzoval a iritoval. I takové snímky si své diváky bezpochyby najdou, ale bohužel to není můj případ. Až se zdráhám jakkoli hodnotit, přesto za mě dávám jednu opatrnou *, aby mě přízrak této bizarnosti nepronásledoval po nocích.(3.7.2011)
Earl10
[10%] [46. MFFKV 2011](7.7.2011)
BigLebowski
IFFKV 2011(5.7.2011)
Lusů
První film, který mě donutil odejít ze sálu. Půl hodiny mi stačilo, jednu * dávám pro to, že se film teoreticky mohl ještě někam pohnout po mém odchodu. Pro mě druhý nejnesnesitelnější film, který jsem ve Varech absolvovala (po loňském "Spolu").(4.7.2011)
Lanparties
Na první pohled zvrhlost, šílenost a katastrofa na plátně. V průběhu filmu jsem se mnohdy chytal za čelo a říkal si, proč tu ještě sedím. Absence dialogů a převaha statických záběrů na jednu "grimasu" hlavní postavy dělá z filmu při sledování velmi těžko stravitelné sousto i pro zkušené diváky. OVŠEM...dobře jsem věděl, proč film hodnotit i navzdory rozhořčení průměrně...několik hodin po shlédnutí snímek donutí diváka přemýšlet, znovu projít "příběh" a zamýšlet se nad myšlenkami režie. A přesně to mám na tomto typu festivalových filmů rád...(2.7.2011)
karnát
Zajímavé, že nikdo z těch, kdo hodnotil *****, zatím nepřidal komentář. Asi proto, že sílu tohoto filmu velmi těžko vyjádřit slovy. Je to hodně intimní prožitek, plný netradičně užitých náboženských symbolů. Pro mě zatím nej film MFFKV 11.(6.7.2011)