Reklama

Reklama

Stranou Satana

  • Francie Hors Satan (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Na Opálovém pobřeží, na okraji Lamanšského průlivu nedaleko bažinaté vesnice, žije zvláštní muž, který se protlouká životem, pytlačí, modlí se a zakládá ohně. Tulák, který směřuje odnikud nikam, vyhání zlo z vesnice pronásledované ďáblem a staví ji tak stranou Satana. Třetí celovečerní film Bruna Dumonta je filmovým zážitkem, silně apelujícím na divákovy city. Hluboce se v něm inspiruje krajinou Opálového pobřeží na severu Francie, světem písečných dun, lesů a močálů, kde každý rok jako dítě trávil čas. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (41)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Brať ľudské životy a spáchať pár zázrakov .. to bolo asi úlohou toho tajomného pánka. Ja som teda tento film asi absolútne nepochopila. Moje hviezdy dávam za to, že ma Dumont primäl vydržať až do konca, za druhú polovicu filmu, v ktorej sa začalo konečne niečo diať a za samotný koniec. To ostatné bolo len samé prechádzanie, vysedávanie, ukladanie hlavy na jeho plece, pokľaknutie a sem-tam nejaký dialóg .. a na toto neúprosné tempo som ja asi nemala tentokrát náladu. 2,5* FILMOVÁ RULETA 2017 ()

WillBlake 

všechny recenze uživatele

Pro tyhle artové biblické příběhy začínám mít vážně slabost a to jsem vlastně nikdy nedočetl bibli. Bůh nebo satan? V tomhle filmu neexistují jeden bez druhého. Jak řekl sám Dumont: „Seems to me, should go back to the theatre where it belongs. God is in the right place in the cinema and we spectators are at the right distance. We can believe without putting ourselves in danger. Cinema is a good superstition because it is the height of poetic expression. Art is the source of spirituality; poetry is pure.“ ()

Reklama

Davson 

všechny recenze uživatele

Docela těžce stravitelné a špatně uchopitelné i na Dumonta, jeho dva předchozí filmy mě oslovily podstatně víc, tohle bylo trochu na jiné vlně. Přesto není sporu, že Dumont je jeden z nejzajímavějších tvůrců současného art filmu. Něco jako Glauber Rocha - stojí za to ztrácet čas s jejich filmy a přemýšlet o nich, i když sledování může být chvílemi ne zrovna příjemné :) ()

Hortensia 

všechny recenze uživatele

Iná kinematografia... Často na ten film myslím. Archaické, predkresťanské, snaží sa sprítomniť magické myslenie archaického človeka. Dumont vraj túži po tom, aby bolo znovu objavené v človeku. Taký Artuad, či Nietzsche by sa zrejme tomuto počinu s radosťou prizerali... Jeden z mála skutočne mytologických snímkov, ktoré poznám. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Muž a mladá žena spolu chodia na prechádzky. Melancholicky zvlnenou krajinou mokradín a šachoriny. Polo zarastené piesočné duny. Kukuričné polia, kravy. Vidiecka pustatina bez výrazného turistického cieľa. Bez ľudí. Vzťah bez sexu. Málo stromov. Sem-tam prehodia vetu. Muž pomôže žene vyriešiť problém s mužmi, čo ju obťažujú. Občas sa posadia v tráve a mlčky hľadia do krajiny pred sebou. Krajinu zachváti požiar, dievčinu neznámy násilník. Muž prespáva v krajine pri rozpadnutom múriku. Keď prší, zmokne. Dievča pripravuje chlapíkovi obložené chleby. Po násilnom prepadnutí slečny sa stane zázrak. Za odmenu sa chlapovi ujde vlčiak. Kráča so psom po ceste. V ústrety budúcnosti. Dievča sa zmieruje s matkou. Kontemplatívne, no k dokonalej spokojnosti o trošičku dlhšie. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama