Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Beletrizované spracovanie o desiatich rokoch z mladosti 16. amerického prezidenta Abrahama Lincolna (Henry Fonda). Predtým, než by sa preslávil v očiach amerického národa i sveta, cestuje Lincoln do Springfieldu, štát Illinois, aby tu začal svoju právnickú prax. Ako mladý právnik čelí svojmu najväčšiemu súdnemu prípadu, v ktorom obhajuje dvoch mužov obvinených z vraždy s politickým motívom. Popri samotnom prípade prežíva mladý Lincoln aj kľúčové okamihy svojho života - prekoná smrť svojej priateľky Ann Rutledge (Pauline Moore), zasnúbi sa s Mary Todd (Marjorie Weaver) a rozhodne sa vstúpiť do politiky. (Carol Pifková)

(více)

Recenze (15)

classic 

všechny recenze uživatele

Geniálny,inšpirujúci.presvedčivý,autentický,prospešný,intenzívny,uznaný,prospešný,... výkon,ale najmä výnimočný herecký koncert mladého Henry Fondu ako potenciálneho amerického prezidenta LINCOLNA! Preto,že Ho zvolili do úradu došlo k občianskej vojne,po nej zrušil otroctvo a pod... Predtým ako sa tak stane,bude obhajovať dvoch ľudí obvinených z vraždy,tak sa naplno púšťa do spravodlivosti,lebo im hrozí šibenica na niečí záujem,vlastne de facto sledujem mladého Lincolna s tvrdohlavým postojom z mladých liet,kedy sa správa tak ako sa má čestný občan správať a ujíma sa prvého prípadu,kde sa dokonalo naučí praktikám spojených s budúcnosťou,prax správneho spravodlivého advokáta,tým si urobil meno a ide ďalej,vyššie! FONDA je vôbec výnimočne dobre zvoleným hercom pre túto rolu,kde má blízko k reálnej Abeovej fyziognómii,škoda,že si nedal repete a nemal šancu stelesniť Lincolna neskôr,bola by to udalosť dekád! Taktiež režisér Ford vo forme,tieto spoločenské filmy mu idú na výbornú,viď o rok neskôr The Grapes of Wrath! Ja som taký nadšený z filmu,že mám lepšiu náladu i chuť do života,že aspoň cez filmové plátno existuje JUSTICE! ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ak niekto čaká životopisný film, bude na omyle. Film iba sprostredkúva ranné ambície mladého Lincolna a jeho prvé súdne pojednávanie čoby obhajcu. Bohužiaľ, súdný proces dostáva neprimerane množstvo priestoru. Spracovanie je plné pátosu a odľahčenia, čo najväčšmi ukazuje hlasité chrápanie sudcu uprostred pojednávania. Zapamätal som si jednu nezmyselnú vetu, ktorá dokumentuje aj pár scenáristických chýb "Budem radšej, ak stratíte oboch chlapcov, než vidím, že vám puká srdce pri pokuse jedného z nich zachrániť". Pozitívne ide hodnotiť hlavne ztvárnenie Lincolna (vtedy ešte bez brady) mladým Fondom - nielen vizáž, ale aj pomalé pohyby a dôstojnosť. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Po úvodní tragické milostné vložce se film změní na modelové soudni drama a vy s údivem sledujete, že se základní vypravěčské postupy filmového soudního přelíčení nezměnily do dneška a co Ford používá pro udržení diváka, používají uplně stejně i současní režiséři. Jinak jde o základní Fordovo téma: zavádění zákona v mladé americké demokracii. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Hollywood v celé své kráse představuje Abrahama Lincolna jako zavilého vypravěče, který se svými příběhy marně snaží přivolat zpět ztracenou minulost. Jenže nemůže. Kolo dějin mu předurčilo být "sjednotitelem" amerického národa. A jak každý správný sjednotitel ví, svého cíle může dosáhnout pouze silou, kterou oplývá a ví, jak ji ve jménu práva využít. Mimořádnému množství čtení otevírající se Fordův film je zároveň překrásně odvyprávěnou fikcí, která funguje i ve chvíli, kdy se jí prostě necháte pohltit. 90 % ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Fiktivní příběh z dob mládí amerického prezidenta, ve kterém coby mladý právník hájí u soudu dvojici bratrů obviněných z vraždy. Abraham Lincoln je v Americe stejný pojem jako v Česku TGM. O jeho životě toho ale víme pramálo a tak je pro nás těžké posoudit, v kterých místech se tvůrci drželi reality a v kterých si v zájmu zábavnosti něco přimysleli. Každopádně je příběh založen na Lincolnově obraně syna svého starého přítele Jacka Armstronga, obviněného z vraždy muže ve rvačce. Dle historiků se skutečný soud konal v roce 1858, tedy více než 20 let po období zobrazeném ve filmu, kdy byl Lincoln již mnohem zkušenější právník. V žádném případě se tedy nejedná o filmovou rekonstrukci historického soudního procesu. Tuto událost si tvůrci vzali jenom jako podklad a jinak si šli zcela svou cestou. Režisér John Ford se tímto snažil jen ukázat, jak by se asi prostý venkovský právník stal strážcem Unie a velkým emancipátorem, a proto snímek úmyslně zakončuje záběrem na slavnou sochu na Lincolnově pomníku. Je to snímek vážný, dojemný a komediální zároveň. První polovina filmu vypadá jako životopisný, ale ta druhá je už čistě o soudním přelíčením, což znamená, že nějaký pevný děj to vůbec není. Jako by byly použity jen určité úryvky z Lincolnova života divákům podané ve veselé formě, které však jako celek skutečně fungují. Film je tedy po divátské stránce příjemný a vcelku osvěžující. Ukazuje to, že filmová pocta věhlasného prezidentovi se nemusí dělat jen v rámci politického rozhraní, jak je jinak zcela běžné. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (1)

  • Studio Fox chtěl do filmu obsadit herce Henryho Fondu, který řekl: „Myslím, že je to báječné, ale pana Lincolna bych nemohl hrát. Je to jako kdybych hrál Boha, Ježíše nebo někoho takového.“ Nakonec ho přemluvil režisér John Ford a tím započala jejich dlouhá spolupráce. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama