Reklama

Reklama

Členové amerických zvláštních jednotek Navy SEALs jsou nejlepší vojáci na světě: fyzicky zdatní a psychicky odolní takřka za hranice lidských možností; nejlépe vycvičení, vybavení dokonalou schopností přežít kdekoli. V noci z 27. na 28. června 2005 jsou čtyři členové elitní jednotky vysazeni helikoptérou v afghánských horách. Úkolem operace Red Wings je na nedaleké základně Talibánců zneškodnit jednoho z jejich pohlavárů, blízkého přítele Usámy bin Ládina. Hned na začátku ale řeší problém, který nečekali. Narazí na místního pastevce, ještě chlapce, a vojáci rázem stojí před morálním dilematem: mají dítě zabít anebo ho pustit a riskovat prozrazení? Rozhodnou se pro druhou možnost. Chyba. V krátké chvíli čelí obrovské přesile po zuby ozbrojených Talibánců a následuje krvavá bitva na život a na smrt. (Bontonfilm)

(více)

Videa (42)

Trailer 1

Recenze (1 075)

sud 

všechny recenze uživatele

Já už se na tyhle filmy asi neumím koukat. Od vážně míněného áčkového akčňáku očekávám krom akce i příběh a ne jen příběhovou kostru příprava/útok/útěk. Ale budiž, v tomhle bude chyba nejspíš ve mně, horší je, že se film rozpadá na dvě nesourodé poloviny a z obou mám rozpačité pocity. Ta první je sice chlapácky realistická, ovšem všichni ti zarostlí drsňáci v uniformách (ač skvěle zahraní) jsou si až moc podobní. Druhá je sice příběhovější, ale zároveň tuctovější, klišovitější a předvídatelnější. Jinak po technické stránce nemohu nic vytknout, herci odvedli svůj standart a ty bezmála dvě hodiny utekly jako voda, chybí mi ale důvod, proč bych měl dát více než 60%. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Wow. Vedle členů Red Wings vypadá Rambo jako totální chudáček, který se zmůže maximálně na skok mezi stromy. To pánové ve vojenském pobíhají po lese i s pěti kulkami v těle a po dvou volných pádech ze skály, kdy zažili tolik ran, že by mohli konkurovat i kariéře Jackieho Chana. Peter Barg je břídil. Poprvé měl šanci dokázat, že dosavadní rezervy jeho filmů vznikly vinou scenáristů. Tentokrát si scénář napsal sám a je to ještě horší. Není to propaganda US Army (v tomhle případě je podobný výkřik stejně nesmyslný, jako u Slz slunce). Je to propagace správných amerických hochů, kteří vždy bojují a umírají pro dobrou věc. A je to škoda, protože finální třetina ve vesnici ukazuje, o čem film mohl skutečně být. O nečernobílé vidině světa, ve které není válčení jen o dvou stranách. Finální titulky jsou dojemné a zajímavé, vizuál filmu je dostatečně špinavý a sem tam potěší syrový záběr. Ale je toho moc. Z reálného příběhu se vinou přepálenosti stala pohádka, která nemůže ani v nejmenším konkurovat klasikám typu Černý jestřáb sestřelen. A Marky Mark je dřevo. Pořádně herecky ploché, jemuž komplexnější postavy zkrátka nikdy nepůjdou k duhu, i když se snaží sebevíc. 50% ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Pořád váhám, jestli mám tento snímek proklínat, nebo jej pochválit. Ze začátku to byla dost nuda, pak ještě větší, později přišlo téma: amík vystřelí a pět smotaných ručníků spadne ze skály. Střídané občas tématem: amík skočí šipku z vrcholku hory, chytí se vypálené rakety, přistane do mechu a cestou skopne ještě pět ručníků a dva uhrane modrýma očima. Jo, a ještě plus téma: amík vezme golfovou hůl a odrazí odjištěný granát zpět k ručníkům, jenž mu ho tam drze hodily. Jich zemře sto padesát, z toho deset se utopí a jedenáct oběsí. Avšak po vskutku heroickém kousku třech vojáčků, jimž i tímto patosem tvůrci vzdali hold, a ano, skutečně pompéznější smrt hrdinů NAVY SEALS jste neviděli, to končí s tím, že se přeživší Marcus Aurélijus dostane do spárů hodných Afghánců, kteří si jihad vysvětlují úplně jinak, totiž tak, že prostě musí zachránit amíka. Co čert nechtěl, i pro ně si přijde taliban s nejhnusnějšíma ručníkama na hlavě a začne uklízet v ulicích, ale zaplaťalláh, přiletí amíci v apačích a vyčistí to pro sichr ze vzduchu. Konec dobrý, všechno dobré. Byla to zábava. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Peter Berg uvádí: lesní afghánská soutěž ve válení sudů! Navzdory přívlastku "podle skutečných událostí" se doporučuje, nechat raději před odchodem do sálu mozek doma. Wahlbergův geroj totiž zhruba ke konci snímku dostane takovou šlupku o skálu do makovice, že mu rázem klesne inteligenční kvocient na polovinu - anebo jak jinak si lze vysvětlit vojákovy následné hloupé otázky, pohledy a zbrklé činy? SEALs jsou borci, beru. Prostřílejte je ale několika kulkami a shoďte třikrát ze srázu, a ukáže se, že jsme všichni pouze lidé, co jsou paf z jakýchkoliv těžkých zranění (parádní masky!). Jenomže ono se to už po pár hodinách tak krásně rozloží v palici... Berg má akci i sympatické hrdiny pořád v malíku, čtveřice Hirsch, Foster, Kitsch a Marky Mark s M-4kami herecky exceluje. V perfektně ozvučeném kině Lucerna tak nakonec byla tahle akcička v lese zážitkem, který z mé mysli jen tak nevyprchá. Patos odpuštěn. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Peter Berg mi zprostředkoval téměř reálný boj o přežití. I když jsou tam opravdu neuvěřitelné věci, tak nad nimi nemáte čas přemýšlet. Akce střídá akci v takovém tempu a je tak výborně řemeslně zvládnutá, že jsem i těch "pár" klasických klišé přešel mávnutím ruky. .... P.S. Amíci mají NavySeals, my máme Drápalíka. A všichni si libujeme jaký máme zvocelený chlapy :) ()

Galerie (47)

Zajímavosti (49)

  • Ve filmu je vidět, že útočné pušky i s optikou několikrát padají v kotrmelcích ze skály a vojáci s nimi dále velice přesně střílí. Po podobném pádu je třeba optiku vždy znovu nastřelit. K rozhození zaměření často stačí i to, že se opřená puška sesune po zdi. Každý, kdo má se střelbou zkušenosti, tak ví, že trefit něco po takovém pádu je nereálné. (bodanek)
  • Když členové SEALs skáčou ze skály, můžeme si u Axe všimnout, že to není Ben Foster, ale jeho kaskadérský dublér. (Gordy34)
  • Ve scéně, kdy Matt Axelson (Ben Foster) chatuje se svou manželkou Cindy, jsou jako jejich profilové obrázky použity fotky skutečných Axelsonových. Stejně tak na fotce Cindy, kterou má ve filmu Axelson na zdi, je žena skutečného Axelsona, na kterém je Fosterova postava založena. (ČSFD)

Související novinky

Kdo potopí obří ropnou plošinu?

Kdo potopí obří ropnou plošinu?

31.01.2015

J.C. Chandor patří mezi mladé režiséry, které se vyplatí sledovat. Zatím má na kontě tři povedená dramata (Margin Call, Vše je ztraceno, A Most Violent Year) a jeho příštím projektem mělo být… (více)

Michael Bay se vrátí do akce?

Michael Bay se vrátí do akce?

01.11.2014

Čtyřka Transformers vydělala přes miliardu dolarů, režisér Michael Bay by ale měl ságu konečně opustit. Místo dalšího návratu k robotům chce totiž zadaptovat román 13 Hours od Mitchella Zuckoffa,… (více)

Šestimilionový Mark Wahlberg?

Šestimilionový Mark Wahlberg?

06.07.2014

O celovečerní adaptaci seriálu The Six Milion Dollar Man se v Hollywoodu pokoušejí už nějakou dobu. Sedmdesátkovou klasiku chtěl v devadesátých letech resuscitovat Kevin Smith (Mladí muži za pultem),… (více)

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama