Reklama

Reklama

Členové amerických zvláštních jednotek Navy SEALs jsou nejlepší vojáci na světě: fyzicky zdatní a psychicky odolní takřka za hranice lidských možností; nejlépe vycvičení, vybavení dokonalou schopností přežít kdekoli. V noci z 27. na 28. června 2005 jsou čtyři členové elitní jednotky vysazeni helikoptérou v afghánských horách. Úkolem operace Red Wings je na nedaleké základně Talibánců zneškodnit jednoho z jejich pohlavárů, blízkého přítele Usámy bin Ládina. Hned na začátku ale řeší problém, který nečekali. Narazí na místního pastevce, ještě chlapce, a vojáci rázem stojí před morálním dilematem: mají dítě zabít anebo ho pustit a riskovat prozrazení? Rozhodnou se pro druhou možnost. Chyba. V krátké chvíli čelí obrovské přesile po zuby ozbrojených Talibánců a následuje krvavá bitva na život a na smrt. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 075)

golfista 

všechny recenze uživatele

Peter Berg mi zprostředkoval téměř reálný boj o přežití. I když jsou tam opravdu neuvěřitelné věci, tak nad nimi nemáte čas přemýšlet. Akce střídá akci v takovém tempu a je tak výborně řemeslně zvládnutá, že jsem i těch "pár" klasických klišé přešel mávnutím ruky. .... P.S. Amíci mají NavySeals, my máme Drápalíka. A všichni si libujeme jaký máme zvocelený chlapy :) ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Intro je OK. Prostredná, najdlhšia, survivalová stopáž filmu je strhujúca, vizuálne prehľadne a efektne spracovaná, s nejednou mrazivo drsnou scénou. Finále je politicky úsmevne zjednodušujúca propaganda pre priemerného US diváka. Celkovo dobré odreagovanie, ktoré zapadne prachom rovnako rýchlo ako všetky bergoviny. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Hrdinové Svazu amerických republik jsou drsní hoši. Tak například umí slanit třistametrovou kolmou skálu úplně bez lana, aniž by se rozjebali na kaši, a to navíc každý se třemi a více kulkami v těle. S takovou záštitou (slovní základ zachcat) demokracie spím jako miminko a vůbec se nebojím zlého šejka, jako vystřiženého ze Šehrezádiny nejhorší noční můry! No, co vám budu povídat. Velmi autentické! Křížová palba asi tak stovky ákáčtyřicetsedmiček kombinovaná s hustě střílenými protitankovýmí granáty způsobí vypatlanému, kulkovzdornému mariňákovi, který kosí nasraný, zlý Taliban po tuctech, pouze pár škrábanců a modřinek a sundá jej třistanábojovou salvou až popravčí četa asi tak z metru. Korunu tomu nasadí hrdinná, cigánská osada, co si klidně nechá kvůli jednomu okupantovi uřezat hlavy na tytrubko. No paráda! S rukou na koulích teď hrdě vzhlížím ke hvězdotřpytnému praporu a lituji, že u nás taky nemáme hrdinné námořnictvo! Z fleku bych se chtěl stát nezdolným, řemeslným vrahem, plným lásky ke spoluvymaštěncům a vlasti. S mým vojenským výcvikem u lučištníku se mi to už asi nepodaří. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Nevzdává se snaha o silný účin na diváka, nicméně z roviny narativní zvědavosti a napětí se film přesouvá do rovin emočního napojování se na tísnivou představu podobné situace či fyzického napojování se na tísnivou představu podobné bolesti. Na život a na smrt přitom popírá klasicistní postupy, aby mohl skrze nenápadně podvratné variování žánrových vzorců nabídnout překvapivě komplexní vějíř významových her. A to navzdory tomu, že poměrně snadno lze tentýž film interpretovat jako rytmicky nezvládnutou střílečku o partě hrdinných vojáků jednoznačně reprezentujících status quo americké protiteroristické politiky. Více moje analytická kritika tady. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Wow. Vedle členů Red Wings vypadá Rambo jako totální chudáček, který se zmůže maximálně na skok mezi stromy. To pánové ve vojenském pobíhají po lese i s pěti kulkami v těle a po dvou volných pádech ze skály, kdy zažili tolik ran, že by mohli konkurovat i kariéře Jackieho Chana. Peter Barg je břídil. Poprvé měl šanci dokázat, že dosavadní rezervy jeho filmů vznikly vinou scenáristů. Tentokrát si scénář napsal sám a je to ještě horší. Není to propaganda US Army (v tomhle případě je podobný výkřik stejně nesmyslný, jako u Slz slunce). Je to propagace správných amerických hochů, kteří vždy bojují a umírají pro dobrou věc. A je to škoda, protože finální třetina ve vesnici ukazuje, o čem film mohl skutečně být. O nečernobílé vidině světa, ve které není válčení jen o dvou stranách. Finální titulky jsou dojemné a zajímavé, vizuál filmu je dostatečně špinavý a sem tam potěší syrový záběr. Ale je toho moc. Z reálného příběhu se vinou přepálenosti stala pohádka, která nemůže ani v nejmenším konkurovat klasikám typu Černý jestřáb sestřelen. A Marky Mark je dřevo. Pořádně herecky ploché, jemuž komplexnější postavy zkrátka nikdy nepůjdou k duhu, i když se snaží sebevíc. 50% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Po Gravitaci a Vše je ztraceno (a částečně i Kapitánu Phillipsovi) další velmi kontaktní boj o přežití, stavějící zprostředkovaný zážitek nad spletitou zápletku. Namísto obsahu si stačí přečíst originální název. Vyjma uvozujících panoramat malebné afghánské krajiny (jež lze chápat jakou součást snahy nedémonizovat celou zemi, ale jen Talibán… byť se film natáčel v Novém Mexiku), spoléhá Berg převážně na hlediskové záběry a detaily. Výsledkem přimknutí kamery k postavám je občasná nepřehlednost, ale také nepříjemná věrohodnost. Syrovému dojmu napomáhá Rkový rating, díky němuž si můžeme „vychutnat“ každý ustřelený prst, každý kosti lámající náraz na skálu. Dlouhé, znamenitě vystupňované a patosem jen minimálně nasáklé akční jádro je bohužel vsazeno do nepříliš důmyslného kontextu. Členové týmu po povšechném představovacím úvodu splývají, Talibánci jsou zlí, protože sekají hlavy a jakýkoli náznak nedostatků současné americké armády je rychle potlačen (nepříjemná šikana zelenáče rychle transmutuje v recitaci povzbuzující říkanky). V rozporu s tím, čeho jsme byli svědky (mise, která se fatálně podělala) a co mělo místy osvěživě ambivalentní nádech (spor, jak naložit se zajatci), film zakončuje laciná předtitulková heroizace zúčastněných vojáků. SPOILER U většiny z nich se přitom nelze vyhnout nedobrému pocitu, že bychom je za hrdiny měly považovat právě proto, že zemřeli. KONEC SPOILERU Nečekal bych, že to po Vše je ztraceno, kde mi chybějící přidaná hodnota vadila, napíšu, ale čistý survival bez jakýchkoliv prohlubujících informací bych tentokrát přece jen bral radši. 65% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nepříliš sofistikovaná válečná řež, která mě v první polovině děsila svým odporně americky černobílým viděním světa, v němž je kdokoli s turbanem na hlavě nebezpečný nepřítel. Tuhle výtku naštěstí maže poslední třetina, která se v tomto ohledu vrací zpátky na zem. Survivalově-bojová část mě i při své přepísklosti docela bavila. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Trdvej akční střet několika ostrejch kluků z Navy proti fousatejm určitě vzbudí mnohem víc emocí za oceánem, jedná se o jejich kluky, o jejich hrdiny, nicméně i tak jsem se na fousáče pěkne nasral. Akce dobrá i když dost pochybuju, že této pravdivé události nebylo filmově krapet přidáno, všechny ty držkopády ze skal, počet schytanejch kulek na jedno tělo taky závaněl, ale ok, je to akční, má to vyvolat určité fanouškovství, takže se někde holt musí zatlačitt na pilu. Když pominu tohle, tak mě nejde na rozum, jak se fousáči tak rychle dostali nahoru, když pro kluky z Navy Seals byl odhad 3-4 hodiny a Navy Seals rozhodně nejsou žádnej spolek neschopnejch. Pak jsem ještě nepochopil proč nezůstali na otevřeným prostranství, jako jsem hovno expert na boje všeho druhu, ale několikrát to tam pak říkali, že se musí dostat na otevřený prostranství. Jinak největší síla byla v jejich rozhodnutí, jak dál, protože museli vědět, že přijde něco hodně drsnýho. A to je právě ten hlavní důvod, proč jsem těm chlapům fandil. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Keby šlo o fiktívny príbeh, ohrniem nos. Lenže zhruba takto sa to stalo a handrové hlavy ich museli naozaj tak dokaličiť, aby ich konečne zastavili. Do obstojne realistického príbehu začne v druhej polovici presakovať spomalený bayovský pátos na digitálnom pozadí, ale inak je to pekná režijná prácička. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Tuším v tom agitační objednávku ministerstva obrany, která prodává jeden ze svých příběhů z ranečku „based on true story“. Neupírám sílu ději, ani ochotu smeknout před padlými a salutování pozůstalým. Jen mě od půlky hrozně drala Bergova režie, která tlačí z plátna patos hlava nehlava (ve slow-mo tak dlouhém, až je na hraně parodie), přičemž postupně ztrácí kontakt s hrdiny, ze kterých se stávají jenom krvavými šrámy posetá těla padající ze skal. První kontakt, bez hudby a s „predátoří“ kamerou, je bezchybný, jen si nemyslím, že neustálé subjektivní záběry detailů tváří uvaří to správné akční vojenské drama. V závěrečném aktu už mi bylo za tvůrce vyloženě stydno. Funkční leda jako hrané intermezzo pro Medal of Honor. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Peter Berg ví, jak natočit poctivou akčňárnu pro chlapy, co nechají hadrový kapesníky pod polštářem a jdou na pořádnou přestřelku. Jenže on tady zakomponoval jeden skutečnej příběh, kterej natočil úplně nepravděpodobně. Tak nerealisticky, že i mně to bije do očí. A to já většinou zase tak náročnej nejsem. Drsný je totiž, co ti chlapy přežili. Z kolika metrů padali, kolik kulek odrazili, s kolika kulkami v těle kam se ještě odbelhali. Neuvěřitelný. Nehledě na to, že celá ta cesta na ten kopec byla strašně pitomě natahovaná. Tak pitomě, až mě to mrzelo, protože všecko ostatní šlapalo. Šlapala naprosto skvělá expresivní hudba od Explosions in the Sky a šlapala i samotná jednotka Navy Seals plná drsnejch chlapů. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $125,095,601Tržby Celosvetovo $149,804,632Tržby za predaj Blu-ray v USA $22,359,980 //počet predaných kusov 1,279,038Tržby za predaj DVD v USA $21,372,230 //počet predaných kusov 1,371,230║ nehorázna banálnosť a reklama americkej armáde ako hrom ale skôr negatívna aj keď ti to chceli podať ako že sebereflexívne, no fakt chudáci, prvých 50 minút mdloba prázdnych kecov, potom sa to rozbehne, barz aj kotrmelcami ale nie práve tým najšťastnejším smerom, ťažko pochopiť a uveriť akým primitivizmom ovplíva americká armáda, k tomu opäť nie moc vydarená réžia Petra Berga, dramatický príbeh ktorý príjme skôr k úšklebku než k zamysleniu, hlavnú korunu tomu nasadí afgánska dedina obetujúca všetko za život amerického hrdinu, veľké sklamanie /40%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film, to bezesporu. Zkušený režisér Peter Berg dokonale ovládá řemeslo, film má akční grády, dokonce se dá říci, že je to sofistikovaná podívaná (válka v Afganistánu coby zcela specifický válečný konflikt a vlastně i nový subžánr), problém ovšem vězí v klasické Achillově patě struktury podobných filmů tohoto žánru - v přemíře neodůvodněného patosu. Peter Berg ještě jakžtakž ukočíroval patos vlastenecký, i když ke konci se jistě nejednomu Američanovi stejně bude drát do očí slza a jeho hruď zaplaví zrychlující se emoční vlna, jako přehnaně patetický ale film stejně vyznívá, a to ve smyslu přemrštěného hollywoodského kýče, který je přespříliš nadnesený a emotivní, аčkoliv tomu celkový kontext a význam snímku neodpovídá. S tím souvisí množství klišé (afgánský chlapeček na konci jako by vypadl z úplně jiného žánru) a černobílé rozdělení na hodné a zlé, přičemž při množství mrtvých úplně stejné peklo museli zažívat i bojovníci na druhé straně, fandit je ale nutné jen těm správným chlapcům. Co mi ale na vyznění celého filmu vadilo nejvíce, byla jeho neautentičnost, srovnám-li tento film třeba se strhujícím snímkem 30 minut po půlnoci Kathryn Bigelow, zřejmě nejlepším a nejautentičtějším snímkem na toto téma... Přesto Na život a na smrt rozhodně není marný, neřku-li špatný film... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Správňácká vojenská jednotka zabíjí talibance v nádherných lesích a jelikož to režíroval Berg, tak je to všechno velice cool natočeno a když třeba někdo padá ze skály tak dostává megadunivý rány od stromů a šutrů, že by to vystačilo na rozmrdanou páteř tak pěti lidem. Potěšila mě pak část u hodnejch afghánců, tu jsem nečekal a dodala filmu různorodost prostředí. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MÁM RÁD SVÉ KAMARÁDY, NA KTERÉ SPOLÉHÁM. A BYL BYCH RÁD, ABY I ONI SPOLÉHALI NA MNE.…“ /// Solidní casting a projebanej úvod – toť souhrn prvních cca 35minut. Pak ovšem P.Berg zavzpomínal na Království - tedy akci, která baví a v přímým přenosu přináší utrpení vojáka. Nemá smysl pitvat, co udělali dobře nebo (spíš) špatně. Filmově mě to baví. Taková američtější(?) Speciální jednotka. Všeho je tady víc (kromě příběhu). A protože z toho necáká ani tolik hrdinskýho patosu, za sebe hlásím, že tihle (téměř) nesmrtelní týpci (což už bych vůbec neřešil – prostě U.S. Navy SEAL) a parta vesničanů ctící Pashtunwali, stojej za hřích (warezáckej). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu ,,Lone Survivor: The Eyewitness Account of Operation Redwing and the Lost Heroes of Seal Team 10“, kterou v roce 2007 napsal Marcus Luttrell spolu s Patrickem Robinsonem jsem nečetl. 2.) Čumím jen na kousky podle skutečnosti. 3.) Miluju hry, ve kterejch si můžu sejmout svýho Talibánce. 4.) U filmů toho zbytečně moc neřeším. 5.) Thx za titule ,, urotundy@cbox.cz“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Universal // Počet premietajúcich kín v USA: 2,875 // Otvárací Víkend v USA: $37,849,910 // ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Od 40 minut je film akčně zabalen nonstop brutálními válečnými scény! Napětí se buduje tak rychle jako rozsahové vyřízení nepřátelských hlav. Excelentní režie a kinematografie zajištujě bolestivý výlet,který vás donutí se kroutit podobně jako 4 hlavní protagonisté. Každý z nich hraje svou roli velmi přesvědčivě. Wahlberg ostrý jako vždy, Hirsch silný a citlivý, Kitsch slušně zvládá obtižné rozhodnutí jako leader a Foster děsivě ztělesněný a chladný,ale soucitný. Musím zde vyzdvihnout dechberoucí kamerové záběry 4 vojaků při pádu ze skály,které působily drsně a syrově a dodaly filmu velký šmrnc. Bergovi tohle téma a zpracování sedí. Po druhé projekci jsem si film užil mnohem více,takže zvyšuji na 5*. 90% ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, jestli pan scénárista nebo nakonec pan režisér, udělal ze skutečného příběhu pohádku, ale když si odmyslím ty bungee jumping skoky bez lana, kulko vzdorné mariňáky a kurva drsné dialogy, které končí samo sebou v sekci láska, bratrství a rodina nadevše, tak se mi ten příběh sakra líbil :) Naprosto dokonalý úvod, neskutečné dilema a překvapující zvrat s celkem slušnou hudbou (kterou já většinou nevnímám) ale tady mi udávala čas, kdy mám brečet, respektive více :) A ač bych měla být asi vlastenka, tak stejně obdivuji každého, kdo nasadí svůj život pro dobrou věc! A pro někoho závěrečné fotky citové vydírání, pro mě třešnička na dortu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Plusom je, že od prvého útoku až po Wahlbergov spánok sa film odohráva v reálnom čase (čo je zaujímavé a vytvára to napätie). Už menším plusom je klišé (odďaľovanie záchrany za každú cenu je miestami až smiešne), čudné veci v scenári (hlavný lotor je vo filme JEDNU minútu) a nie príliš logické správanie dobrých (vykrikovanie mien kamarátov uprostred lesa plného nepriateľov, ani raz si nevezmú zbraň od naokolo sa povaľujúcich mŕtvych nepriateľských vojakov), aj zlých (prečo nehľadali Wahlberga, keď boli v brutálnej presile, vedeli, kde približne sa nachádza, že je zranený a videli, že americká pomoc neprichádza?). ()

Související novinky

Kdo potopí obří ropnou plošinu?

Kdo potopí obří ropnou plošinu?

31.01.2015

J.C. Chandor patří mezi mladé režiséry, které se vyplatí sledovat. Zatím má na kontě tři povedená dramata (Margin Call, Vše je ztraceno, A Most Violent Year) a jeho příštím projektem mělo být… (více)

Michael Bay se vrátí do akce?

Michael Bay se vrátí do akce?

01.11.2014

Čtyřka Transformers vydělala přes miliardu dolarů, režisér Michael Bay by ale měl ságu konečně opustit. Místo dalšího návratu k robotům chce totiž zadaptovat román 13 Hours od Mitchella Zuckoffa,… (více)

Šestimilionový Mark Wahlberg?

Šestimilionový Mark Wahlberg?

06.07.2014

O celovečerní adaptaci seriálu The Six Milion Dollar Man se v Hollywoodu pokoušejí už nějakou dobu. Sedmdesátkovou klasiku chtěl v devadesátých letech resuscitovat Kevin Smith (Mladí muži za pultem),… (více)

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama