Reklama

Reklama

Členové amerických zvláštních jednotek Navy SEALs jsou nejlepší vojáci na světě: fyzicky zdatní a psychicky odolní takřka za hranice lidských možností; nejlépe vycvičení, vybavení dokonalou schopností přežít kdekoli. V noci z 27. na 28. června 2005 jsou čtyři členové elitní jednotky vysazeni helikoptérou v afghánských horách. Úkolem operace Red Wings je na nedaleké základně Talibánců zneškodnit jednoho z jejich pohlavárů, blízkého přítele Usámy bin Ládina. Hned na začátku ale řeší problém, který nečekali. Narazí na místního pastevce, ještě chlapce, a vojáci rázem stojí před morálním dilematem: mají dítě zabít anebo ho pustit a riskovat prozrazení? Rozhodnou se pro druhou možnost. Chyba. V krátké chvíli čelí obrovské přesile po zuby ozbrojených Talibánců a následuje krvavá bitva na život a na smrt. (Bontonfilm)

(více)

Videa (42)

Trailer 2

Recenze (1 075)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Podľa skutočnosti je akurát recept na Francúzku polievku z Carpathie. Kto, s čo i len minimálnou súdnosťou by mohol veriť takýmto "nezmyslom". Pôvodne som chcel dať hviezdy dve, ale vzhľadom na to, že z pohľadu akcie divák dostane čo si zaslúži, prižmúrim nad touto americkou sračkou jedno oko, prekročím svoju latku tolerancie, a udelím (ťažko-horko) tri hviezdy. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Brotherhood, Sacrifice, Team Commitment. Ve filmech podobného ražení velmi frekventovaná hesla, která sice lze pochopit, ale už je těžší jim uvěřit. U Berga jsem ten problém neměl. Ať už to bylo nezvykle potrhanou, opravdovou krví potřísněnou a na půl žerdi vlající standartou, závěrečným fotoalbem s podkresem Petera Gabriela či lidskostí, přinášející smrt i život, tahle pocta mužům, co zůstali v sítu, aby občas dopadly jako řešeto, nebředla v obvyklém močále umělého patosu a kovbojské sebestřednosti. Je fakt, že Peter „Battle(ship) is my Kingdom“ Berg se mohl ve své doméně o pár minut krotit (jeden zámořský kritik tu akční řež trefně pojmenoval „War Porn“), ale to by zase divák nezjistil, že žabáci z námořnictva fungují dál, i když v sobě mají více olova než zástěra u rentgenu.. ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Kdyby celou událost tvůrci nafilmovali na reálnějším základě, tak mohlo jít o sofistikovanější podívanou. A v neposlední řadě to hlavně zařízli naprostou nesmyslností bojových scén, z nichž prýštila jenom krev. To mi vadilo. Abych to shrnul, je to velká škoda! Osudy lidí spjatých s touto tajnou operací by si zasloužily věrohodnější vylíčení této události. Celé je to zbytečně moc na efekt. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Když se začne konečně něco dít, tak se na to kouká samozřejmě hezky. On totiž pan Berg má podobnou akci poměrně v malíčku. Pády jsou dosti nevěrohodné, docela si umím představit jak by ti kluci vypadali po těch pádech na kameny. Black Hawk to není ani náhodou a závěr je dosti nevěrohodný. I přes poměrně solidní kritiku z mé strany a přes fakt že to celé neskutečně moc smrdí ve stylu "my jsme nepřemožitelní Amíci, kdo je víc" se jedná o docela solidní zářez. 65% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Peter Berg ví, jak natočit poctivou akčňárnu pro chlapy, co nechají hadrový kapesníky pod polštářem a jdou na pořádnou přestřelku. Jenže on tady zakomponoval jeden skutečnej příběh, kterej natočil úplně nepravděpodobně. Tak nerealisticky, že i mně to bije do očí. A to já většinou zase tak náročnej nejsem. Drsný je totiž, co ti chlapy přežili. Z kolika metrů padali, kolik kulek odrazili, s kolika kulkami v těle kam se ještě odbelhali. Neuvěřitelný. Nehledě na to, že celá ta cesta na ten kopec byla strašně pitomě natahovaná. Tak pitomě, až mě to mrzelo, protože všecko ostatní šlapalo. Šlapala naprosto skvělá expresivní hudba od Explosions in the Sky a šlapala i samotná jednotka Navy Seals plná drsnejch chlapů. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (49)

  • Režisér Peter Berg se na Střední Východ podíval už ve svém filmu Království (2007). Aby mohl příběh operace "Red Wings" zachytit co nejautentičtěji, strávil měsíc na základně SEALs v Iráku a podstoupil část jejich tvrdého výcviku. (Spike17)
  • Mike Murphy (Taylor Kitsch) má na sobě rukavice Mechanix, ale typ, který v roce 2005 ještě neexistoval. Tehdejší typ měl suchý zip. (Gordy34)
  • Film se kompletně natáčel v USA, konkrétně v Novém Mexiku. (toy79)

Související novinky

Kdo potopí obří ropnou plošinu?

Kdo potopí obří ropnou plošinu?

31.01.2015

J.C. Chandor patří mezi mladé režiséry, které se vyplatí sledovat. Zatím má na kontě tři povedená dramata (Margin Call, Vše je ztraceno, A Most Violent Year) a jeho příštím projektem mělo být… (více)

Michael Bay se vrátí do akce?

Michael Bay se vrátí do akce?

01.11.2014

Čtyřka Transformers vydělala přes miliardu dolarů, režisér Michael Bay by ale měl ságu konečně opustit. Místo dalšího návratu k robotům chce totiž zadaptovat román 13 Hours od Mitchella Zuckoffa,… (více)

Šestimilionový Mark Wahlberg?

Šestimilionový Mark Wahlberg?

06.07.2014

O celovečerní adaptaci seriálu The Six Milion Dollar Man se v Hollywoodu pokoušejí už nějakou dobu. Sedmdesátkovou klasiku chtěl v devadesátých letech resuscitovat Kevin Smith (Mladí muži za pultem),… (více)

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama