Reklama

Reklama

Členové amerických zvláštních jednotek Navy SEALs jsou nejlepší vojáci na světě: fyzicky zdatní a psychicky odolní takřka za hranice lidských možností; nejlépe vycvičení, vybavení dokonalou schopností přežít kdekoli. V noci z 27. na 28. června 2005 jsou čtyři členové elitní jednotky vysazeni helikoptérou v afghánských horách. Úkolem operace Red Wings je na nedaleké základně Talibánců zneškodnit jednoho z jejich pohlavárů, blízkého přítele Usámy bin Ládina. Hned na začátku ale řeší problém, který nečekali. Narazí na místního pastevce, ještě chlapce, a vojáci rázem stojí před morálním dilematem: mají dítě zabít anebo ho pustit a riskovat prozrazení? Rozhodnou se pro druhou možnost. Chyba. V krátké chvíli čelí obrovské přesile po zuby ozbrojených Talibánců a následuje krvavá bitva na život a na smrt. (Bontonfilm)

(více)

Videa (42)

Trailer 2

Recenze (1 075)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Brotherhood, Sacrifice, Team Commitment. Ve filmech podobného ražení velmi frekventovaná hesla, která sice lze pochopit, ale už je těžší jim uvěřit. U Berga jsem ten problém neměl. Ať už to bylo nezvykle potrhanou, opravdovou krví potřísněnou a na půl žerdi vlající standartou, závěrečným fotoalbem s podkresem Petera Gabriela či lidskostí, přinášející smrt i život, tahle pocta mužům, co zůstali v sítu, aby občas dopadly jako řešeto, nebředla v obvyklém močále umělého patosu a kovbojské sebestřednosti. Je fakt, že Peter „Battle(ship) is my Kingdom“ Berg se mohl ve své doméně o pár minut krotit (jeden zámořský kritik tu akční řež trefně pojmenoval „War Porn“), ale to by zase divák nezjistil, že žabáci z námořnictva fungují dál, i když v sobě mají více olova než zástěra u rentgenu.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ak sa spätne pozerám na Bergove filmové portfólio, tak sa priznám, že asi by nebol práve on tou voľbou, aby týmto filmom uctil pamiatku vojakov, ktorí položili život počas operácie Red Wings. Musím však skonštatovať, že sa mu to podarilo veľkolepo a na úrovni. Prvá tretina filmu sa umne snaží vykresliť život členov jednotiek Navy SEALs. Od skráteného zostrihu z výcviku, po ktorom nadobudnete pocit, že sa pozeráte na poľudštených terminátorov, cez realistické zábery z afgánskej základne, v ktorých sa dostáva k divákovi ľudská stránka najtvrdších chlapov sveta a dáva tak priestor jednotlivým charakterom postáv. Samozrejme citovo vyhrotenejší záver by sa konal v prípade, keby sa tvorcovia zamerali práve na túto časť, aby sa divák viac stotožnil s postavami. Ale na druhej strane som rád, že pracant Berg sa nedal strhnúť do zbytočného pátosu. Nasledujúca tretina je doslova akčný balíček 'se vším všudy'. Non-stop brutálna vojnová akcia, v tomto je režisér doma. Neľútostné scény mapujúce bezcitné, priam beštiálne strety vojakov oboch strán, plné výbuchov, krvi a surových záberov. Tu sa blysol najmä kameraman (spomalené zábery si však mohol odpustiť) a pán s nožnicami v strižni. Jablonskeho motív hudby je už trošku opočúvaný, no sem sa ešte ako-tak hodil - najmä scény, ktoré sú bez zvuku a počujete len praskajúce vetvičky, pri nich praskajú nervičky. Záverečná pasáž je dramaticky zámerne naťahovaná, no na mňa tento efekt zabral stopercentne - a áno, naznačujem tým vyronenú slzu. Podložené skutočnými udalosťami - to počas filmu mrazí a dojíma asi najviac. Až po skončení som si uvedomil, že aj napriek tomu, že som o tom, ako skončí akcia tejto jednotky vyslanej do afgánskych hôr nevedel vôbec nič (úvodné scény však mnohé naznačia) a aj napriek tomu, že počas filmu som vedel, že to zmeniť nemôžem, zo všetkých síl som dúfal a veril v zmenu ich osudov. 85%. ()

Reklama

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, jestli pan scénárista nebo nakonec pan režisér, udělal ze skutečného příběhu pohádku, ale když si odmyslím ty bungee jumping skoky bez lana, kulko vzdorné mariňáky a kurva drsné dialogy, které končí samo sebou v sekci láska, bratrství a rodina nadevše, tak se mi ten příběh sakra líbil :) Naprosto dokonalý úvod, neskutečné dilema a překvapující zvrat s celkem slušnou hudbou (kterou já většinou nevnímám) ale tady mi udávala čas, kdy mám brečet, respektive více :) A ač bych měla být asi vlastenka, tak stejně obdivuji každého, kdo nasadí svůj život pro dobrou věc! A pro někoho závěrečné fotky citové vydírání, pro mě třešnička na dortu. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Nejblíže to má svým formálním pojetím asi k Black Hawk Down, ale ani omylem to nemá tak kvalitní akci, ani výpovědní hodnotu. Berg sice natočil film pro chlapy, ale povedla se mu jen prostřední syrová survival akce, kde mariňáci prostřílení jak cedník létají po skalách a předvádějí nejrůznější držkopády které si jen dokážete představit. Tvůrci umí udělat dobrou military atmosféru, májí nakoukáno a naposloucháno, ale bohužel závěr filmu je katastrofa ala Slzy Slunce - celkově je to scénáristicky velmi podobné. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $125,095,601Tržby Celosvetovo $149,804,632Tržby za predaj Blu-ray v USA $22,359,980 //počet predaných kusov 1,279,038Tržby za predaj DVD v USA $21,372,230 //počet predaných kusov 1,371,230║ nehorázna banálnosť a reklama americkej armáde ako hrom ale skôr negatívna aj keď ti to chceli podať ako že sebereflexívne, no fakt chudáci, prvých 50 minút mdloba prázdnych kecov, potom sa to rozbehne, barz aj kotrmelcami ale nie práve tým najšťastnejším smerom, ťažko pochopiť a uveriť akým primitivizmom ovplíva americká armáda, k tomu opäť nie moc vydarená réžia Petra Berga, dramatický príbeh ktorý príjme skôr k úšklebku než k zamysleniu, hlavnú korunu tomu nasadí afgánska dedina obetujúca všetko za život amerického hrdinu, veľké sklamanie /40%/ ()

Galerie (47)

Zajímavosti (49)

  • Film je věnován mužům, kteří se účastnili vojenské operace "Red Wings". (Lucasion)
  • Bezejmenný Afghánec, který pomáhá Marcovi Luttrellovi (Mark Wahlberg), má v boji o vesnici viditelné zranění - průstřel hrudníku. Poté, co střela z RPG zasáhne vozidlo těsně před ním a on utíká na dvůr, tak zranění nemá. Stejně tak se mu během boje mění zranění a množství krve na ruce. (Jirka_Globus)
  • Členové Navy Seals používají ve filmu taktické brýle Radiator značky Gatorz a balistické brýle CDI MAX od firmy ESS. (Fash)

Související novinky

Kdo potopí obří ropnou plošinu?

Kdo potopí obří ropnou plošinu?

31.01.2015

J.C. Chandor patří mezi mladé režiséry, které se vyplatí sledovat. Zatím má na kontě tři povedená dramata (Margin Call, Vše je ztraceno, A Most Violent Year) a jeho příštím projektem mělo být… (více)

Michael Bay se vrátí do akce?

Michael Bay se vrátí do akce?

01.11.2014

Čtyřka Transformers vydělala přes miliardu dolarů, režisér Michael Bay by ale měl ságu konečně opustit. Místo dalšího návratu k robotům chce totiž zadaptovat román 13 Hours od Mitchella Zuckoffa,… (více)

Šestimilionový Mark Wahlberg?

Šestimilionový Mark Wahlberg?

06.07.2014

O celovečerní adaptaci seriálu The Six Milion Dollar Man se v Hollywoodu pokoušejí už nějakou dobu. Sedmdesátkovou klasiku chtěl v devadesátých letech resuscitovat Kevin Smith (Mladí muži za pultem),… (více)

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama