Reklama

Reklama

Členové amerických zvláštních jednotek Navy SEALs jsou nejlepší vojáci na světě: fyzicky zdatní a psychicky odolní takřka za hranice lidských možností; nejlépe vycvičení, vybavení dokonalou schopností přežít kdekoli. V noci z 27. na 28. června 2005 jsou čtyři členové elitní jednotky vysazeni helikoptérou v afghánských horách. Úkolem operace Red Wings je na nedaleké základně Talibánců zneškodnit jednoho z jejich pohlavárů, blízkého přítele Usámy bin Ládina. Hned na začátku ale řeší problém, který nečekali. Narazí na místního pastevce, ještě chlapce, a vojáci rázem stojí před morálním dilematem: mají dítě zabít anebo ho pustit a riskovat prozrazení? Rozhodnou se pro druhou možnost. Chyba. V krátké chvíli čelí obrovské přesile po zuby ozbrojených Talibánců a následuje krvavá bitva na život a na smrt. (Bontonfilm)

(více)

Videa (42)

Trailer 2

Recenze (1 075)

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Úžasný vojnový film,Peter Berg opäť ukázal svoje majstrovstvo.Neexistuje nič,čo by som mu ako režisérovi mohla vytknúť.Dokonalá synchronizácia všetkých podstatných filmových aspektov,pričom vyzdvihujem najmä autenticitu príbehu a neuveriteľne dobre zvládnuté herecké výkony doslova všetkých zúčastnených.Nádhera. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Wow. Vedle členů Red Wings vypadá Rambo jako totální chudáček, který se zmůže maximálně na skok mezi stromy. To pánové ve vojenském pobíhají po lese i s pěti kulkami v těle a po dvou volných pádech ze skály, kdy zažili tolik ran, že by mohli konkurovat i kariéře Jackieho Chana. Peter Barg je břídil. Poprvé měl šanci dokázat, že dosavadní rezervy jeho filmů vznikly vinou scenáristů. Tentokrát si scénář napsal sám a je to ještě horší. Není to propaganda US Army (v tomhle případě je podobný výkřik stejně nesmyslný, jako u Slz slunce). Je to propagace správných amerických hochů, kteří vždy bojují a umírají pro dobrou věc. A je to škoda, protože finální třetina ve vesnici ukazuje, o čem film mohl skutečně být. O nečernobílé vidině světa, ve které není válčení jen o dvou stranách. Finální titulky jsou dojemné a zajímavé, vizuál filmu je dostatečně špinavý a sem tam potěší syrový záběr. Ale je toho moc. Z reálného příběhu se vinou přepálenosti stala pohádka, která nemůže ani v nejmenším konkurovat klasikám typu Černý jestřáb sestřelen. A Marky Mark je dřevo. Pořádně herecky ploché, jemuž komplexnější postavy zkrátka nikdy nepůjdou k duhu, i když se snaží sebevíc. 50% ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Voják kdekoliv na světě spadne na namrzlém chodníku, způsobí si těžký otřes mozku a komplikovanou zlomeninu klíční kosti. A zůstane ležet. Americký voják, nejlépe z Navy SEALs, si vyzkouší pevnost afgánských skal i to, kolik olova v sobě unese. S prostřílenými končetinami a nespočtem nárazů o ostré skály úspěšně v počtu čtyři vzdoruje popravčí četě o dobré stovce oddaných bojovníků radikální nábožensko-politické skupiny (i když v pitevní zprávě jednoho z vojáků stálo – ano, má to nálepku „podle skutečné události“ – prý opravdu, že to koupil hned jedenáctkrát). A ještě dokáže tupě skandovat o nesmrtelné Americe a zlobivém Talibanu. Tihle elitní chlapáci si chvilku poleží v lese, pokecají o životě a jeho nástrahách, aby mohli ve skálopevných bratrských svazcích spustit totální inferno. Jako jeden chlap, jako jeden dokonalý organismus. Tvrdý výcvik, taktika a zkušenost tu stojí proti neuvěřitelné odhodlanosti. Pateticky se tu umírá, ale ani to nevadí. Prostě to k tomu tak nějak patří. Vedle Království jde o suverénně nejlepšího Petera Berga. Americký filmař si to u mě vyžehlil po neuvěřitelně uřvané a naivní Bitevní lodi. Také tady spoléhá na efektní zpomalovačky, kontaktní kamerové olizování vojenské techniky a výrazné barvy v syrovém vizuálu a nechává často vzpomenout na Michaela Baye nebo Michaela Manna – naštěstí jen v tom nejlepším světle. Hlavně přichází s látkou, která je mnohem ambicióznější, než filmové týrání s Bitevní lodí. Řemeslně je to nesmírně precizní (výprava, zvuk a kamera jedou na maximum), takže vypnout mozek, zesílit zvuk a díky za to!! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Po Gravitaci a Vše je ztraceno (a částečně i Kapitánu Phillipsovi) další velmi kontaktní boj o přežití, stavějící zprostředkovaný zážitek nad spletitou zápletku. Namísto obsahu si stačí přečíst originální název. Vyjma uvozujících panoramat malebné afghánské krajiny (jež lze chápat jakou součást snahy nedémonizovat celou zemi, ale jen Talibán… byť se film natáčel v Novém Mexiku), spoléhá Berg převážně na hlediskové záběry a detaily. Výsledkem přimknutí kamery k postavám je občasná nepřehlednost, ale také nepříjemná věrohodnost. Syrovému dojmu napomáhá Rkový rating, díky němuž si můžeme „vychutnat“ každý ustřelený prst, každý kosti lámající náraz na skálu. Dlouhé, znamenitě vystupňované a patosem jen minimálně nasáklé akční jádro je bohužel vsazeno do nepříliš důmyslného kontextu. Členové týmu po povšechném představovacím úvodu splývají, Talibánci jsou zlí, protože sekají hlavy a jakýkoli náznak nedostatků současné americké armády je rychle potlačen (nepříjemná šikana zelenáče rychle transmutuje v recitaci povzbuzující říkanky). V rozporu s tím, čeho jsme byli svědky (mise, která se fatálně podělala) a co mělo místy osvěživě ambivalentní nádech (spor, jak naložit se zajatci), film zakončuje laciná předtitulková heroizace zúčastněných vojáků. SPOILER U většiny z nich se přitom nelze vyhnout nedobrému pocitu, že bychom je za hrdiny měly považovat právě proto, že zemřeli. KONEC SPOILERU Nečekal bych, že to po Vše je ztraceno, kde mi chybějící přidaná hodnota vadila, napíšu, ale čistý survival bez jakýchkoliv prohlubujících informací bych tentokrát přece jen bral radši. 65% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Intro je OK. Prostredná, najdlhšia, survivalová stopáž filmu je strhujúca, vizuálne prehľadne a efektne spracovaná, s nejednou mrazivo drsnou scénou. Finále je politicky úsmevne zjednodušujúca propaganda pre priemerného US diváka. Celkovo dobré odreagovanie, ktoré zapadne prachom rovnako rýchlo ako všetky bergoviny. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (49)

  • Členové Navy Seals používají ve filmu taktické brýle Radiator značky Gatorz a balistické brýle CDI MAX od firmy ESS. (Fash)
  • Když členové SEALs skáčou ze skály, můžeme si u Axe všimnout, že to není Ben Foster, ale jeho kaskadérský dublér. (Gordy34)
  • Režisér Peter Berg navštívil před začátkem natáčení rodiny zemřelých vojáků, o kterých film pojednává. Otec Dannyho Dietze (Emile Hirsch) mu přečetl pitevní zprávu, ve které stálo, že jeho syn byl zasažen celkem 11krát. „Četl mi tu zprávu a brečel při tom,“ řekl Berg. Poté poznamenal: „Tak takový byl můj syn, s takovým odhodláním bojoval. Postarejte se o to, ať je to ve filmu vidět.“ (Linkyc)

Související novinky

Kdo potopí obří ropnou plošinu?

Kdo potopí obří ropnou plošinu?

31.01.2015

J.C. Chandor patří mezi mladé režiséry, které se vyplatí sledovat. Zatím má na kontě tři povedená dramata (Margin Call, Vše je ztraceno, A Most Violent Year) a jeho příštím projektem mělo být… (více)

Michael Bay se vrátí do akce?

Michael Bay se vrátí do akce?

01.11.2014

Čtyřka Transformers vydělala přes miliardu dolarů, režisér Michael Bay by ale měl ságu konečně opustit. Místo dalšího návratu k robotům chce totiž zadaptovat román 13 Hours od Mitchella Zuckoffa,… (více)

Šestimilionový Mark Wahlberg?

Šestimilionový Mark Wahlberg?

06.07.2014

O celovečerní adaptaci seriálu The Six Milion Dollar Man se v Hollywoodu pokoušejí už nějakou dobu. Sedmdesátkovou klasiku chtěl v devadesátých letech resuscitovat Kevin Smith (Mladí muži za pultem),… (více)

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama