Reklama

Reklama

Členové amerických zvláštních jednotek Navy SEALs jsou nejlepší vojáci na světě: fyzicky zdatní a psychicky odolní takřka za hranice lidských možností; nejlépe vycvičení, vybavení dokonalou schopností přežít kdekoli. V noci z 27. na 28. června 2005 jsou čtyři členové elitní jednotky vysazeni helikoptérou v afghánských horách. Úkolem operace Red Wings je na nedaleké základně Talibánců zneškodnit jednoho z jejich pohlavárů, blízkého přítele Usámy bin Ládina. Hned na začátku ale řeší problém, který nečekali. Narazí na místního pastevce, ještě chlapce, a vojáci rázem stojí před morálním dilematem: mají dítě zabít anebo ho pustit a riskovat prozrazení? Rozhodnou se pro druhou možnost. Chyba. V krátké chvíli čelí obrovské přesile po zuby ozbrojených Talibánců a následuje krvavá bitva na život a na smrt. (Bontonfilm)

(více)

Videa (42)

Trailer 2

Recenze (1 075)

verbal 

všechny recenze uživatele

Hrdinové Svazu amerických republik jsou drsní hoši. Tak například umí slanit třistametrovou kolmou skálu úplně bez lana, aniž by se rozjebali na kaši, a to navíc každý se třemi a více kulkami v těle. S takovou záštitou (slovní základ zachcat) demokracie spím jako miminko a vůbec se nebojím zlého šejka, jako vystřiženého ze Šehrezádiny nejhorší noční můry! No, co vám budu povídat. Velmi autentické! Křížová palba asi tak stovky ákáčtyřicetsedmiček kombinovaná s hustě střílenými protitankovýmí granáty způsobí vypatlanému, kulkovzdornému mariňákovi, který kosí nasraný, zlý Taliban po tuctech, pouze pár škrábanců a modřinek a sundá jej třistanábojovou salvou až popravčí četa asi tak z metru. Korunu tomu nasadí hrdinná, cigánská osada, co si klidně nechá kvůli jednomu okupantovi uřezat hlavy na tytrubko. No paráda! S rukou na koulích teď hrdě vzhlížím ke hvězdotřpytnému praporu a lituji, že u nás taky nemáme hrdinné námořnictvo! Z fleku bych se chtěl stát nezdolným, řemeslným vrahem, plným lásky ke spoluvymaštěncům a vlasti. S mým vojenským výcvikem u lučištníku se mi to už asi nepodaří. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Intro je OK. Prostredná, najdlhšia, survivalová stopáž filmu je strhujúca, vizuálne prehľadne a efektne spracovaná, s nejednou mrazivo drsnou scénou. Finále je politicky úsmevne zjednodušujúca propaganda pre priemerného US diváka. Celkovo dobré odreagovanie, ktoré zapadne prachom rovnako rýchlo ako všetky bergoviny. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

První polovinu snímku jsem se až překvapeně divil, na jaké scénáristicky blbé náborové video a reklamu na americkou armádu to vlastně koukám. Vážně jsem uvažoval o tom, kolik za to Peter Berg od armády dostal asi tak zaplaceno. Pak ale naštěstí přijde druhá polovina snímku a mně bylo už naprosto jasné, proč si Berg tuto prácičku vybral. Nastane totiž intenzivní a nekončící akční vřava, při které se divák zkrátka nemůže nudit a Berg znovu ukazuje, kde tkví jeho nejsilnější zbraň. Vpřed to navíc táhnou také fajn herci a závěrečná třetina filmu, která přehodí vyhýbku dosti nečekaným směrem. Óda na neohrožené a nesmrtelné americké vojáky, kteří přežijí šest průstřelů a pády ze skály (zakončené povětšinou ránou hlavou o šutr) a nikdy se nevzdávají, zde však stále zůstává a celkový dojem ze snímku bohužel dosti sráží. Království ve mně zanechalo o dost hlubší dojmy. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Berg servíruje parádní akci v další zpackané akci Navy SEALs v Afghanistánu. To že je děj filmu natočen podle skutečné události dodává snímku na působivosti. Hlavně počtem ran které hrdinové utrží než opravdu zhasnou. Poměrně realistické zprácování pak sklouzne do Bayovin, ale s tím zase takový problém nemám jen už NA ŽIVOT A NA SMRT nevyznívá tak naturalisticky. Herecké obsazení výborné, hlavně Kitsch a Foster vyčnívají. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Nevzdává se snaha o silný účin na diváka, nicméně z roviny narativní zvědavosti a napětí se film přesouvá do rovin emočního napojování se na tísnivou představu podobné situace či fyzického napojování se na tísnivou představu podobné bolesti. Na život a na smrt přitom popírá klasicistní postupy, aby mohl skrze nenápadně podvratné variování žánrových vzorců nabídnout překvapivě komplexní vějíř významových her. A to navzdory tomu, že poměrně snadno lze tentýž film interpretovat jako rytmicky nezvládnutou střílečku o partě hrdinných vojáků jednoznačně reprezentujících status quo americké protiteroristické politiky. Více moje analytická kritika tady. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (49)

  • Mike Murphy (Taylor Kitsch) používá ve filmu útočnou pušku M4. Skutečný Murphy měl ale samopal HK 45C. (Gordy34)
  • Ve scéně, kdy Marcus Luttrell (Mark Wahlberg) skočí do říčky a pije, je v jeden okamžik s největší pravděpodobností použit zrcadlově otočený záběr, o čemž svědčí výstroj na vestě, která je oproti dalším záběrům obrácená. (Jirka_Globus)
  • Režisér Peter Berg navštívil před začátkem natáčení rodiny zemřelých vojáků, o kterých film pojednává. Otec Dannyho Dietze (Emile Hirsch) mu přečetl pitevní zprávu, ve které stálo, že jeho syn byl zasažen celkem 11krát. „Četl mi tu zprávu a brečel při tom,“ řekl Berg. Poté poznamenal: „Tak takový byl můj syn, s takovým odhodláním bojoval. Postarejte se o to, ať je to ve filmu vidět.“ (Linkyc)

Související novinky

Kdo potopí obří ropnou plošinu?

Kdo potopí obří ropnou plošinu?

31.01.2015

J.C. Chandor patří mezi mladé režiséry, které se vyplatí sledovat. Zatím má na kontě tři povedená dramata (Margin Call, Vše je ztraceno, A Most Violent Year) a jeho příštím projektem mělo být… (více)

Michael Bay se vrátí do akce?

Michael Bay se vrátí do akce?

01.11.2014

Čtyřka Transformers vydělala přes miliardu dolarů, režisér Michael Bay by ale měl ságu konečně opustit. Místo dalšího návratu k robotům chce totiž zadaptovat román 13 Hours od Mitchella Zuckoffa,… (více)

Šestimilionový Mark Wahlberg?

Šestimilionový Mark Wahlberg?

06.07.2014

O celovečerní adaptaci seriálu The Six Milion Dollar Man se v Hollywoodu pokoušejí už nějakou dobu. Sedmdesátkovou klasiku chtěl v devadesátých letech resuscitovat Kevin Smith (Mladí muži za pultem),… (více)

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama