Reklama

Reklama

Členové amerických zvláštních jednotek Navy SEALs jsou nejlepší vojáci na světě: fyzicky zdatní a psychicky odolní takřka za hranice lidských možností; nejlépe vycvičení, vybavení dokonalou schopností přežít kdekoli. V noci z 27. na 28. června 2005 jsou čtyři členové elitní jednotky vysazeni helikoptérou v afghánských horách. Úkolem operace Red Wings je na nedaleké základně Talibánců zneškodnit jednoho z jejich pohlavárů, blízkého přítele Usámy bin Ládina. Hned na začátku ale řeší problém, který nečekali. Narazí na místního pastevce, ještě chlapce, a vojáci rázem stojí před morálním dilematem: mají dítě zabít anebo ho pustit a riskovat prozrazení? Rozhodnou se pro druhou možnost. Chyba. V krátké chvíli čelí obrovské přesile po zuby ozbrojených Talibánců a následuje krvavá bitva na život a na smrt. (Bontonfilm)

(více)

Videa (42)

Trailer 2

Recenze (1 075)

Psema 

všechny recenze uživatele

Berg opětovně dokazuje vysoce nadprůměrnou řemeslnou zručnost a zároveň i dostatek mozkové kapacity, která mu nedovolí ryze černobílý pohled na problematiku. Jasně, se zpomalovačkami se dostaví patos a osobně bych uvítal i rychlejší přístup při posledním oddýchávání, které zbytečně tlačí na pilu. Hledat v tom ale povrchní propagandu, nedej bože verbovací video může asi vážně jenom někdo, komu už definitivně jeblo a hledal by něco podobného i ve zprávách o zásahu naší chemické jednotky někde v zaprášeném zapadákově. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Berg servíruje parádní akci v další zpackané akci Navy SEALs v Afghanistánu. To že je děj filmu natočen podle skutečné události dodává snímku na působivosti. Hlavně počtem ran které hrdinové utrží než opravdu zhasnou. Poměrně realistické zprácování pak sklouzne do Bayovin, ale s tím zase takový problém nemám jen už NA ŽIVOT A NA SMRT nevyznívá tak naturalisticky. Herecké obsazení výborné, hlavně Kitsch a Foster vyčnívají. ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Místy to má velmi slušnou atmosféru a akční scény jsou natočeny velmi poutavě. Nálepku "podle skutečný události" tomu taky nikdy neupře, takže to svoji hodnotu a příběhovou sílu určitě má. Nicméně kdo ví, jak se to ve skutečnosti odehrálo, že? Nutno podotknout, že místy ten film působí dost blbě (propuštění pastevců takovýmto způsobem, nesmrtelní vojáci, Afghánci proti sobě kvůli Amíkovi). Po filmový stránce to na mě prostě zapůsobilo jen polovičatě, takže musím hodnotit pouze průměrně. 60% ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Už od začátku filmu vám Berg podprahově vnucuje jedinou a postupem filmu lehce otravnou myšlenku, která se ve jménu průměrné inteligence amerických diváků transformuje do tupého skandování: "USA! USA! Marky Mark! USA!". Když skončí půlhodinový emocionální prolog plný ujištění, že filmová banda "bratrů ve vraždách" je na vaší (dobré) straně a ochraňuje pro VÁS svobodu v Afghánistánu proti Talibanu, který sice podporovala, vyzbrojovala a cvičila po celou studenou válku, ale koho to teď kurva zajímá! Vrhnete se vstříc dvacetiminutovému válení se v lese a debatování o tom, jaký že to kůň má největší péro, aby dostatečně uspokojil manželku coby svatební dar. Když si s mírnými spánkovými výkyvy vyslechnete všechny trampoty rodinného života a postavy elitních zabijáků vám dostatečně zdůrazní fakt, že by klidně mohli být vaši nejlepší kamarádi , kteří teď jen shodou okolností mastí ptáka nad válkou, přijde největší twist filmu a zároveň vrchol herectví. Zahrát členy Navy SEALs a předstírat, že vraždy civilistů a zvlášť dětí jsou nemístné a ošklivé fuj fuj věci, které se nikdy, ale opravdu NIKDY v historii amerických válek nestaly! A když už, ta zhovadilá CNN pod cenzurovou kontrolou Pentagonu je neobjektivně rozmázla! Herecká poezie, zvláště když u toho člověk zná ty skutečné statistiky počtu headshotů šestiletých "teroristů". Ale co, ten film může sledovat třeba 20 leté americké "dítě", které sice může od patnácti řídit auto, ale pivo do ruky vzít nesmí, a nedejbože, co kdyby to sledoval někdo od armády, která spolufinancovala film! Co si budeme povídat, Wahlberg to uhrál na Oskara! Sám lidumil Marky Mark se pak stává ústřední postavou adaptace představy sedmiletého dítěte o bitvě, a i když by se snad mohlo zdát, že tento film je úžasný svojí realističností, při pohledu na závěrečné statistiky: počet vypálených kulek 3 699 454 ku 169, počet střelných zranění 0 ku 6888, počet mrtvých 345 ku 3, člověk se vrátí do reality amerického klišoidního patosu o nesmrtelných hrdinech. I po vypnutí mozku člověk žádnou extázi a drama nezažije, takže film jednoznačně selhal na všech frontách, jelikož měl působit jako lehce naivní náborové video do americké armády a ve výsledku divákům sdělil jen to, že i v elitních amerických jednotkách jsou natolik velcí diletanti, že Americe může válku s klidným vědomím vyhlásit i San Marino, přičemž bude mít rovnocennou šanci na vítězství. 55% ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

První polovinu snímku jsem se až překvapeně divil, na jaké scénáristicky blbé náborové video a reklamu na americkou armádu to vlastně koukám. Vážně jsem uvažoval o tom, kolik za to Peter Berg od armády dostal asi tak zaplaceno. Pak ale naštěstí přijde druhá polovina snímku a mně bylo už naprosto jasné, proč si Berg tuto prácičku vybral. Nastane totiž intenzivní a nekončící akční vřava, při které se divák zkrátka nemůže nudit a Berg znovu ukazuje, kde tkví jeho nejsilnější zbraň. Vpřed to navíc táhnou také fajn herci a závěrečná třetina filmu, která přehodí vyhýbku dosti nečekaným směrem. Óda na neohrožené a nesmrtelné americké vojáky, kteří přežijí šest průstřelů a pády ze skály (zakončené povětšinou ránou hlavou o šutr) a nikdy se nevzdávají, zde však stále zůstává a celkový dojem ze snímku bohužel dosti sráží. Království ve mně zanechalo o dost hlubší dojmy. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (49)

  • Malou roli jednoho z vojáků ve vrtulníku Apache si zahrál slavný milionář Dan Bilzerian (Healy), známý svým výstředním vystupováním na sociálních sítích. K vidění je v čase 1:18:47. (ČSFD)
  • V čase 1 hodina 41 minut, kdy si Marcus Luttrell (Mark Wahlberg) pomocí nože vyndává z nohy střepiny, tak si dá úst tzv. psí známku, kterou v jednom záběru v ústech nemá a v dalším zase má. (bejkovec)

Související novinky

Kdo potopí obří ropnou plošinu?

Kdo potopí obří ropnou plošinu?

31.01.2015

J.C. Chandor patří mezi mladé režiséry, které se vyplatí sledovat. Zatím má na kontě tři povedená dramata (Margin Call, Vše je ztraceno, A Most Violent Year) a jeho příštím projektem mělo být… (více)

Michael Bay se vrátí do akce?

Michael Bay se vrátí do akce?

01.11.2014

Čtyřka Transformers vydělala přes miliardu dolarů, režisér Michael Bay by ale měl ságu konečně opustit. Místo dalšího návratu k robotům chce totiž zadaptovat román 13 Hours od Mitchella Zuckoffa,… (více)

Šestimilionový Mark Wahlberg?

Šestimilionový Mark Wahlberg?

06.07.2014

O celovečerní adaptaci seriálu The Six Milion Dollar Man se v Hollywoodu pokoušejí už nějakou dobu. Sedmdesátkovou klasiku chtěl v devadesátých letech resuscitovat Kevin Smith (Mladí muži za pultem),… (více)

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama