Reklama

Reklama

Šamani odcházejí

(TV film)
Česko, 2011, 57 min

Režie:

Pavel Bezouška

Scénář:

Pavel Bezouška

Hudba:

Václav Fiala

Hrají:

Jana Stryková (vypravěč), Pavel Soukup (vypravěč), Matěj Hádek (vypravěč)

Obsahy(1)

Technický pokrok a bezhlavý hon za "růstem růstu" způsobily, že bílá civilizace začala ignorovat znalosti, které získávaly přírodní národy ve tvrdé škole tisíciletých zkušeností. Přírodní společenství byla řízena a ovlivňována mytologií. Mnohým z nás se zdá, že mýty jsou pro technickou společnost primitivní a nepotřebné. Ale střepy kultur, žijící dosud v souladu s přírodou, jsou toho názoru, že rozvinutý svět musí znovu objevit ty nemateriální hodnoty, které umožňují rovnováhu mezi světem vnějším a světem vnitřním. Jen to umožňuje porozumět například tomu, že každá zjevná výhoda má i svoji nevýhodu a že je nutné, ve svých touhách a přáních, přijmout určitá omezení. Co je to jiného než trvale udržitelný přístup k životu? Přírodní národy vědí, že s přírodou musí spolupracovat a mohou ji jenom usměrňovat, nikoliv ničit a znásilňovat (viz rozdíl kolonista - indián při řešení stejných problémů).
O tom všem hovořil režisér Pavel Bezouška, který se bezmála 40 let v České televizi věnuje ekologickým otázkám s amazonskými šamany v Brazílii a Peru. Výpovědi šamanů jsou ilustrovány nejen jejich obřady a rituály, ale také konkrétní sondou do jejich umění, ať už jde o léčitelské schopnosti, vstup do paralelních světů, nebo, současné vědě nepřijatelné, schopnosti např. volání deště či likvidace soupeře rituálním obřadem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Mia... 

všechny recenze uživatele

Povrchní? Ani náhodou. Naše konzumní mozečky tohle nemohou chápat a soudit, žijeme v jiném světě. Bohužel. Já jejich způsob života miluji a je mi mnohem bližší než tento. Nic povrchního na tom není, takhle skutečně žijí a fungují. Je to pro mě ta největší krása a způsob bytí. Krásný výstižný dokument, který zahrnuje více kmenů a tradic. O ayahuasce už vím mnohé, ale třeba o léčení žábou, guaranou či mravenci téměř nic, takže jsem rozhodně ráda, že jsem se zase něco dozvěděla. Za mě tedy jeden z nejlepších dokumentů. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Šaman se zabývá lečitelstvím, ale i duchovními věcmi, což vadí misionářům a především vědě. Rituální očkování žabím slizem - jako příznivec očkování závidím. Mylsím, že homo ekonomikus likviduje pralesy po celém světě nejen  z lačnosti po penězích, ale že má geneticky z afrických savan zakódováno nejbezpečnější prostředí to, které poskytuje úkryt a zároveň výhled. Jak říká fyioterapeut Pavel Kolář, posilování imunity bolestí u těchto přírodních národů je užitečné. I my bychom měli dělat takovéto zátěžové testy otužováním, půsty, pitím ze společné láhve, jezením nahnilých jablek ze země apod. Dnes naopak děti rodiče všude vozí autem a vychovávají ve sterilním a klimatizovaném prostředí. Stáváme se zranitelnými.  Ke shlédnutí na  https://www.ceskatelevize.cz/porady/10267495111-samani-odchazeji/ ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pavel Bezouška se podobným tématům věnuje a již podruhé mám u něj pocit, že jde u současného problému do hloubky a dost autenticky. Třeba i proto, že si sám leccos vyzkouší. Co se týče tématu samotnému, tak z vlastní zkušenosti vím, že lidé se pomalu k přírodní medicíně a znalosti starších vrací. Třeba v USA se temnější obyvatelé čím dál víc odvracejí od chemicky vyrobených léků a navracejí se ke kořenům a tradiční léčbě. Není to náhoda. Vždyť celá řada přírodních preparátů pochází ze základů přírody a například o čínské medicíně a lécích, které jsou většinou vyrobeny právě z jejich přírody bychom mohli diskutovat hodiny. Je chybou ignorovat tyto znalosti a šamany, kteří ví víc, protože přírodě rozumí mnohem, mnohem lépe než my všichni ostatní. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Minimálně 90% všeho je v hlavě. A pokud je mozek přesycen alkoholem, konzumem, new age, dogmatismem nebo sociálními sítěmi (protože na FaceBooku mnoho cyber-shamen nenaleznete), šamani, žáby ani mravenci nepomohou... Poutavý, byť zbytečně komerční a líbivý snímek. Každopádně zajímavé. Vlastně bych se neměla dívat na TV ;-)... Jenže jsem zplozenec města, mám ráda temné filmy a hořký pití... Nashledanou v jiných časech. P.S. Generation Eschaton od The Shamen znáte? ()

Cement73 

všechny recenze uživatele

Tento velmi zaujimavy dokument mi teda fakt zasadil chrobaka do hlavy. Neviem si ani predstavit kolko skutocne dokaze šaman.Vie vyliecit rakovinu a aids? Staci zjest nejaku hluzu zo zeme a uz sa nemusi clovek bat ustipnutie akehokolvek hada aj sebejedovateho? Ockovanie žabím slizom a rituál s mravcami.... ale indiani zase nebyvaju chori. Takze nieco na tom navrate k prirody urcite je. Az som zatuzil odist do pralesa a tam prezit zivot, v lone prírody. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama