Reklama

Reklama

Amadeus

  • USA Amadeus (více)
Trailer 1
Drama / Životopisný / Hudební
USA, 1984, 160 min (Director's Cut: 180 min, Alternativní 173 min)

Režie:

Miloš Forman

Scénář:

Peter Shaffer (divadelní hra), Peter Shaffer (původní scénář)

Hudba:

Wolfgang Amadeus Mozart (nepůvodní), Antonio Salieri (nepůvodní)

Hrají:

F. Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Berridge, Roy Dotrice, Simon Callow, Christine Ebersole, Jeffrey Jones, Charles Kay, Kenneth McMillan, Kenny Baker (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Strhující drama závisti, žárlivosti, intrik a vášnivé lásky k hudbě. Jeden z nejlepších filmů historie, oceněný osmi Oscary, mj. i za kostýmy Theodora Pištěka. Český režisér Miloš Forman našel během svého amerického působení osobní téma v zápase výjimečného jedince s představiteli politické i jiné moci. Ideální látku objevil v divadelní hře Petera Shaffera Amadeus, která se od svého uvedení v roce 1981 stala hitem světových scén. Geniální skladatel Wolfgang Amadeus Mozart se v ní stane obětí vražedných intrik svého kolegy, dvorního skladatele Antonia Salieriho, jenž nedovede unést tíhu závisti a vlastní průměrnosti. Právě Salieri je – navzdory titulu – hlavním hrdinou divadelního i filmového příběhu. Skladatel, posedlý touhou po uznání a slávě, kvůli splnění svých snů uzavře smlouvu s Bohem. Ten však zbožnému komponistovi nadělí jen průměrné hudební nadání. Geniálními schopnostmi naopak obdaří samolibého, nevycválaného a nafoukaného hejska jménem Mozart. Salieri se chce Bohu za tuto zradu pomstít tím, že jeho miláčka zprovodí ze světa... Miloš Forman natočil podle Shafferova scénáře naprosto výjimečné filmové dílo, jež ve své době zaznamenalo neočekávaný divácký úspěch a způsobilo dokonce „mozartománii". Ve skvěle vystavěných dramatických scénách totiž Forman brilantním způsobem využil právě roli hudby. Amadeus získal mimo řady jiných prestižních ocenění také osm Oscarů: jako nejlepší film, dále za režii, za mužský herecký výkon v hlavní roli (F. Murray Abraham), za scénář podle předlohy, výpravu, kostýmy (T. Pištěk), masky a zvuk. Neproměněná zůstala druhá nominace za hlavní mužskou roli (Tom Hulce), za kameru (Miroslav Ondříček) a za střih. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 171)

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

"Heee, heeeeee.". Smíchu Mozarta jsem se dost zasmál. "He, heee, hee." Vynikající životopisné drama Amadeus, natočené úspěšným režisérem Milošem Formanem, kvalita se pozná. "He, he, heeee." Na ten smích nelze zapomenout. Stopáž 180 minut se nezdá dlouhá a uteče rychle. ( Hodnocení: 9/10 ) ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších životopisných filmů - 100 Greatest Biography Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Drama božského Mozarta a průměrného Salieriho. Albert Einstein řekl: "Nemůžeme ztrácet naději v lidstvo, když víme, že Mozart byl člověk." ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Film je skvělý, ale nějak mu nejsem schopen odpustit, co že to udělal s vnímáním skutečné postavy Salieriho. Zajděte si do nějaké alespoň trochu slušnější prodejny s vážnou hudbou, přijďte k regálu, jenž bude označen S a uvidíte, že tam toho Salieriho najdete. Jeho sláva se pravda Mozartově nerovná ani zdaleka, ale zapomenut určitě nebyl. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Společně s Přeletem nad kukaččím hnízdem a Mužem na Měsíci, je pro mě Amadeus nejlepším filmem našeho velikána Miloše Formana. Kolikrát už jsem ho viděl, ale díky zajímavě napsanému příběhu, uvěřitelným hereckým výkonům, honosné výpravě, pestrým kostýmům či uhrančivé hudbě - mi ty tři hodiny pokaždé utečou jako voda (i navzdory trošku slabší druhé polovině). ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších životopisných snímků. Výborně vykreslený život jednoho z největšich géniů opery Wolfganga Amadeuse Mozarta. Skvěle zahraný Tomem Hulcem, ale nejlepší výkon v tomto filmu podává někdo jiný a to F. M. Abraham coby závistiví Antonio Salieri. Všech 8 Oscarů obdržených naprosto po právu. Škoda, že ještě neobdržel Oscara Miroslav Ondříček, protože ten s kamerou doslova kouzlí. Další velké díky patří Theodoru Pištěkovi za jeho geniálně vybrané kostýmy. I když jsem operu nikdy moc nemusel tak věřte, že po tomhle filmu si jí zamilujete. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (115)

  • Scény opery „Don Giovanni“ byly natočeny v pražském Stavovském divadle, což bylo symbolické, jelikož zde 29. října 1787 měla tato opera za přítomnosti Mozarta skutečně premiéru. (Šéfik)
  • Milošovi Formanovi bol navrhnutý za kostyméra Theodor Pištěk ml., ale režisér ho mal pouvodne zaškatuľkovaného ako skvelého maliara a myslel si, že Pištěk ponuku odmietne, zvlášť preto, že sa obaja z minulosti poznali a jeho film sa mu nebude zdať dosť dobrý. (Raccoon.city)
  • Prvá československá klapka padla 31. 1. 1983, posledná 15. 7. 1983. (Raccoon.city)

Související novinky

Skvostný obraz T. Pištěka v Galerii KODL

Skvostný obraz T. Pištěka v Galerii KODL

16.11.2020

Mistrovské plátno „Adieu Guy Moll“ legendárního Theodora Pištěka, kterým vzdává hold slavnému automobilovému závodníkovi, se bude dražit poslední listopadovou neděli. Obraz, kterému i sám autor… (více)

Miloš Forman 1932 - 2018

Miloš Forman 1932 - 2018

14.04.2018

Včera ve věku 86 let zemřel režisér, scenárista a pedagog Miloš Forman. Držitel dvou Oskarů, tří Zlatých glóbů a celé řady dalších mezinárodních cen vyrůstal jako sirotek u příbuzných v Náchodě. V… (více)

Startuje první ročník festivalu Na hlavu

Startuje první ročník festivalu Na hlavu

13.04.2017

V pražském kině Světozor se 20. - 23. dubna koná první ročník filmového festivalu Na hlavu. Nabídne netradiční spojení projekcí často velice známých filmů s přednáškami, jež filmy představí v novém… (více)

Reklama

Reklama