Reklama

Reklama

Qian nu you hun

  • Čína 倩女幽魂 (více)

Obsahy(1)

Štátny úradník Ling Choi Sin (Yu Shaq Qun) je vyslaný do starobylej dedinky na úpätí hôr, aby jej obyvateľom pomohol nájsť nový zdroj pitnej vody. Spolu so skupinou dobrovoľníkov sa vydajú do hôr, v ktorých údajne straší a do ktorých sa neodváži vstúpiť takmer žiaden obyvateľ dedinky. V chráme sídliacom v horách však okrem jazera natrafia aj na démonov v podobe prekrásnych žien snažiacich sa z nich vysať život.
Do jednej z týchto démoniek sa zhodou okolností Ling Choi Sin zamiluje, avšak čoskoro zistí, že sa ocitol v ľúbostnom trojuholníku medzi ním, zakliatou démonkou Siu Sin (Liu Yi Fei) a lovcom démonov Yan Chek Haom (Louis Koo). Predtým sa však ešte budú musieť vysporiadať s démonkou ukrývajúcou sa v strome (Wai Ying Hung) a jednorukým lovcom démonov, ktorý chce zničiť všetky démonické bytosti vrátane Siu Sin.
Týmto sa zrodila legenda v podobe novej verzie klasického romantického fantasy príbehu z čias dávnej Číny. (maddy)

(více)

Recenze (14)

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Sympatické převyprávění čínské klasiky, kterému sice schází svěžest a drive slavného staršího zpracování (o Lesliem a Joey nemluvě), ale i tak je to příjemná podívaná - a nový úhel pohledu (zaostřeno na Yana Chixia) jí až překvapivě svědčí (komu by se po "badass" Yanovi, jak ho sehrál Wu Ma, stýskalo, ten se aspoň částečně zahojí na postavě, kterou s gustem a přehledem vystřihnul Fan Siu-wong). EDIT: S odstupem času řada dojmů vyvanula a opojení pohádkově snovým vizuálem rychle vyprchalo. Stále sice nové zpracování Sin nui yau wan hodnotím jako příjemnou a poměrně atmosférickou podívanou, nicméně jsem nucena konstatovat, že je to taková filmová analogie k nízkotučnému ovocnému jogurtu. (Samé umělé sladidlo, samé umělé barvivo, samý škrob a nutriční hodnota nula nula prd.) Zůstávám s hodnocením na třech hvězdách - ale je to o fous. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Hong Kongská klasika z 80. rokov v novom kabáte s 20USD miliónovým rozpočtom (na Činu viac ako slušné) a zvučným režisérskym menom v popredí. Wilson Yip je naozaj meno na poli akčných a kung-fu filmov. Svoj úspech dosiahol filmami ako Dragon Tiger Gate, Flash Point, Kill Zone, no k špičke sa zaradil hlavne Ip Manom 1 & 2. Nečudo, že mu bola zverená aj takáto silná látka ako je remake A Chinese Ghost Story (prípadne známy aj pod názvom A Chinese Fairy Tale). Priznám sa, že pôvodný film som videl ešte ako dieťa, takže si ho pamätám len veľmi VEĽMI okrajovo. Na túto novodobú verziu som sa však tešil, pretože fantasy mi v čínskej kinematografii už chvíľu chýbalo. Na rovinu hneď priznám, že som bol skôr sklamaný ako nadšený. Mierne za vlasy pritiahnutý príbeh o úradníčkovi, ktorí sa vydá do hory hľadať vodu a natrafí na démona ukrývajúceho sa v strome síce stačí na vyplnenie hodinky a pol, ale neponúka nič viac. Sľubne vyzerajúca romantická línia o zamilovanej démonke, úradníkovi a jej exmilenocovi, ktorý je lovec démonov je až príliš patetická a chýbajú v nej akékoľvek emócie. Tým pádom pôsobí skôr ako „šaškáreň“ hlavne pri slzavých scénach a nedokáže vtiahnuť do deja. Dopomáhajú tomu aj mierne prehrávajúce herecké výkony väčšiny postáv a nefungujúca komediálna vložka, pri ktorej sa dá zasmiať maximálne jeden/dva krát za celý film. Čo film drží v popredí je jeho fantasy zložka, ktorá so slušnými CGI efektmi vytvára prekrásnu takmer až magickú atmosféru plnú pestrých farieb a obrazov. Tým pádom vyniknú aj súboje, ktoré rozhodne neprekvitajú závratnou choreografiou, ale táto štylizácia do „rozprávky“ ich pozdvihuje o úroveň vyššie. Hlavná zložka film a to fantasy sa teda podarila na výbornú, kiež by som to mohol povedať aj o tej romantickej/komediálne. Ak už nič iné, tak sa na to aspoň príjemne pozerá, avšak hlbší zážitok nejde očakávať ani zďaleka. CELKOVO skôr za 2,5*, no tento krát budem mierne neobjektívny a vzhľadom na moju veľkú priazeň k čínskej (resp. ázijskej) kultúre a prekrásnej Liu Yi Fei v jednej z hlavnej úloh, tú pol hviezdičku rád prihodím = 3* ()

Reklama

predators 

všechny recenze uživatele

Teda, číňani mají vážně docela zvrácené představy! Nemůžu říct, že některé barvamipřekypující létající scény by nebyly oku lahodící, ale někdy se šlo do pořádných extrémů a né každý to zkousne. No, kdyby vyměnili uplakané srdcervoucí části za pořádné souboje, bylo by to to pravé candované. A že herecké obsazení na to má! Ale jinak pěkná čínsky podaná pohádka o démonech a jejích lovcích. 50% ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Příběh tohoto čínského fantasy snímku se točí okolo tří postav. Mladíka Ning Coi Sana, který je vyslán do jedné podhorské vesničky, aby zde nalezl pro vesničany zdroj vody, který má být v horách, kam se vesničani bojí, démonky v lidské podobě Siu Sin a lovce démonů Yin Chek Ha, který měl s démonkou milostný vztah. Tento milostný trojúhelník se musí vypořádat nejen se svými vztahy, ale hlavně se stromovou démonkou, žijící ve svém chrámu, která vězní Siu Sino skutečné tělo...... Tento filmek má pěknou vizuální stránku, pěkné obsazení a hraje zde příjemná hudba. Je zde jen pár vydařených bojových scén, ale masakrování démonů pomocí kouzel je pěkné. Celkově bych to viděl na lehce nadprůměrný filmek v pěkném kabátku. Za mě 60% :) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

On to není úplně špatný film a docela příjemně se na něj kouká, teda až do toho asijsky ubuleného závěru. Jen to možná chtělo víc nějaké normálnější akce, třeba i jiné démony, než tu stromovou vílu, a také prozradit víc o pozadí démonů pro neznalé čínských duchařských legend a podle toho patřičně navodit temnější atmosféru. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (2)

  • Snímek, ačkoliv se přímo orientuje na svůj filmový protějšek z roku 1987, A Chinese Ghost Story (1987), vychází z literární historické adaptace "Strange Stories From A Chinese Studio". Ta obsahuje nad 500 fantazijních povídek. Jejím autorem je Pu Songling, čínský spisovatel žijící v době vládnoucí císařské dynastie Qing (1644 - 1912). Za připomenutí snad stojí i fakt, že snímek je věnován zesnulému čínskému herci a úspěšnému hudebnímu skladateli Leslie Cheung (Double Tap (2000)). Ten se objevil v původním snímku z roku 1987 v roli Ning Choi-san. A dokonce právě on je autorem závěrečné skladby, provázejíc diváka při závěrečných titulcích. Stejná skladba zněla paradoxně při úvodních titulcích původního snímku z roku 1987. (Conspi)
  • Elvis Tsui, ktorý hrá veliteľa dediny (ten plešatý chlap), sa objavil aj vo verzi A Chinese Ghost Story z roku 1987, avšak v inej úlohe. (maddy)

Reklama

Reklama