Crimson Petal and the White, The (TV seriál)

Drama / Romantický

Velká Británie / Kanada, 2011, 4x59 min

Marc Munden

BBC mi opět vytřelo zrak a stává se z něj pro mě takový britský ekvivalent HBO. Crimson Petal... je silný příběh prostitutky, která se díky svému pudu sebezáchovy dokáže dostat z londýského ghetta viktoriánské doby do luxusní vilové čtvrti. Jedna z nejlepších věcí na celé minisérii je ta, že bez servítek ukazuje všechny neduhy té doby. Celé je to temné, špinavé a hodně realistické. Hudba je ve spojení se skvělou kamerou místy tak děsivě nepříjemná, až mi z ní běhal mráz po zádech. Romola Garai mě tu opět nadchla dokonalým splynutím s postavou. Na celém seriálu mě prakticky zklamal jen ten konec, který mohl být pro postavy mnohem fatálnější a méně smířlivý. 85%(24.7.2011)

Ano, je to temné, špinavé a realistické a ukazuje to, že muži byli vždycky svině, co si chtějí akorát užít. První dvě epizody jsou ještě takové vlažnější a zbytek už je velmi dobrý. Nicméně tenhle seriál ničím neohromí - pokud nepočítáme hlavní hrdinku. Doufám, že opěvovaná kniha je lepší....(21.8.2011)

Drsné, silné, špinavé, smradlavé, ublížené, bolestivé, traumatické, pomstychtivé, britské. Prostě tyhle seriály z koprodukce BBC zbožňuju. Zvlášť tuto špinavou dobu Anglie. Zvlášštní příběh prostitutky a muže z lepší společnosti. Úžasné sledovat změny v charakterech obou hlavních postav, jsou jako na miskách vah, jednou tak, podruhé jinak. Bylo to opravdu silné, zejména druhá polovina seriálu, tj. třetí a čtvrtý díl. Mám ráda oba představitele hlavních rolích, a myslím si, že Chris byl na tuto roli vybrán vážně dobře. Jeho naivní výraz seděl na začátku děje, ke konci, zvlášť ve věcích manželky byl dost nechutný, až odporný. Romola mě nadchla už v Emmě, a tady byla opravdově opravdová a dospělá. Konec je takový nic neříkající, můžeme doufat, že se "holky" dostaly někam, kde je jim dobře a jsou ušetřeny nechutným sexuchtivým mužům. "..můj Anděli, už je čas?" (15.2.2012)

A pak jsem prozřela... Není mi jasné, jak jsem mohla Romolu Garai ve všech filmech, které jsem viděla, tak úspěšně přehlížet. Přitom je to tak zajímavá herečka. Ať už jako roztomilá Emma nebo cílevědomá Sugar, svou roli uchopí pevně a zahraje uvěřitelně. Kvítek karmínový a bílý je minisérie, která se zavrtá pod kůži. Špína není jen tam, kde je bláto, nemoci a neřesti, ale ve stejné míře i na těch krásných pohlednicových místech. Jen je trochu jiná, ne tak zřejmá, ale o to víc odporná. Ač komentující přede mnou nesouhlasí, já si myslím, že tuto minisérii by měl vidět každý, kdo se zabývá rádoby vznešenou viktoriánskou érou. Protože svět není černobílý.(24.1.2012)

Příběh o tom, že děsem viktoriánské Anglie nebyl Jack Rozparovač nýbrž člověk a jeho konvence. Divák je doslova protažen Londýnem od té nejnuznější ložnice až po "pohodlí" paláce, jen aby zjistil, že všude to mrazí stejně. Dokonalý, leč pro ty se slabším žaludkem nevhodný protiklad všem příběhům o šťastných láskách v době čajových dýchánků.(21.7.2011)

Skvělé zachycení rozdílů společnosti. Na jedné straně to jsou špinavé a nemocemi zamořené kouty, kde bydlí jen městská spodina, která pomalu umírá hladem. Na druhé jsou luxusní domy v centru města se služkami a hromadou jídla na stolech. Je zde krásně zachycen ten nepoměr. Jinak velmi realistické a prostředí propracované... až na červené pruhy na chodníku (vypadá to jako cyklostezka, či co)..to jim uteklo :)(15.4.2012)

Romance o lásce a vášni uprostřed londýnského hnusu. Chris O'Dowd se dobře vymanil ze škatulky bavičů a jeho slabošský William zdatně sekunduje hlavní hrdince. Příběh nikam neuhání, plouží se jako pověstná londýnská mlha, ale o to více překvapuje. Nekoná se žádná přehlídka filmových klišé. Škoda jen, že konec je takový neuzavřený.(7.2.2012)

Faber, autor předlohy, si mě svým stylem psaní ihned záskal, a jeho zručná sugestivnost je až hmatatelně přenesena i do televizního obrazu. O'Dowd se v nekomediální roli předvedl slušně a na Romolu Garai jsem se těšil s každou scénou. Londýn devatenáctého století vykreslila BBC odvážně, a to je dobře. Po posledním dílu měním hodnocení na pět hvězdiček.(22.7.2011)

Nepamatuji si, kdy jsem naposledy MUSEL po shlédnutí jednoho dílu hned pustit další a další a nepřestat až do konce - tzn. celkem 4 hodiny. To, že BBC umí podat anglické historické reálie věrněji než kdokoliv jiný, je mi známo, ale to, co předvedli v tomto snímku mě naprosto uchvátilo. Takovou směsici hnusu, lásky, pokrytectví, zoufalství či necitelnosti už jsem dlouho neviděl. Vývoj charakteru hlavní hrdinky je úžasný a pro Romolu jednoznačně doposud životní role. Pro romantické nátury, ovlivněné uvedeným žánrem filmu (rozhodně se nejedná o film "romantický"), je tento film nevhodný! :-)(8.11.2011)

Úžasný kousek s dílny BBC, nutno říct jejich adaptace jsem si opravdu oblíbila a s každou další se jen utvrzuji v tom proč. Strhující atmosféra špinavého, drsného Londýna 19.století je dokonalá. Ale hlavně musím zmínit herce přesněj řečeno Romolu Garai její vylíčení ženy soužené osudem mi vzalo dech, jediný její pohled stačil aby řekla vše co cítí, jestli tento výkon něčím překoná tak už se nemůžu dočkat. Chris O'Dowd mi zde dokázal že zvládne i vážné party. Příběh sámotný vyzařuje neobyčejnou silou, surovostí, zničující realitou tehdejší doby, která mě doslova pohltila a čtyři hodiny se zdály jako chvilka. .....Surové, kruté ale dokonalé......(31.12.2011)

Todle by mělo být povinné pro všechny příznivce romantických blábolů z Victoriánské Anglie, kterých se točí plno, aby vystřízlivěli. Tak realisticky vykreslené prostředí té doby jinde neuvidíte. Tolik hnusu a špíny nejenom v ulicících, ale i v charakterech mnohých postav musí zasáhnout každého. Vše je podkresleno nesmírně silnou hudbou a skvělou kamerou. Romola Garai v roli Sugar naprosto exceluje. William v podání Chris O'Dowda též nemá chybu. Skvěle vykreslený je i vývoj obou hlavních charakterů. Možná jen škoda otevřeného konce. Dávám ---== 88% ==--- .(12.5.2012)