Romanetto (TV film)

Československo, 1970, 68 min

Eva Sadková

Luboš Fišer

Hudební kompozice velmi vydařená, beze slov.(22.6.2011)

Tohle není moje kafe. Arbese jsem kdysi četl a věřím, že ani jeho by nebylo.(16.7.2011)

Romantické němé melodrama s hudbou Luboše Fišera a kamerou Ivana Vojnára.(3.9.2011)

zpočátku jsem myslel, že to divácky nedám...ale jak se příběh rozplétal, postupně mě to jakš takš chytlo...zajímavý jako experiment, ale v důsledku trochu samoúčelný...absentuje tu nějakej výraznější mystický prvek...ta melodramatičnost je místama obtížně zkousnutelná, hlavně skladatel to s tim preludováním vyloženě přehání...určitě dobře natočené a odvyprávěné, vytváří to specifický sevřený časoprostor, ale nemůžu se zbavit dojmu pseudoumělecké naondulovanosti...v důsledku je to o dost banálnější, než se to tváří...(8.1.2012)

Není třeba slov je-li hudební složka svěřena Luboši Fišerovi. Pár silně emočních melodických motivů a dialogů netřeba, smekám.(8.9.2011)

Náhodně vybrané dva němé filmy za jeden večer. Tklivé melodrama o podobách a možnostech lásky slova vlastně ani nepotřebuje. Taky nemohlo být zasazeno jinam (ani nemohlo vzniknout jindy) než do doby přelomu 19. a 20. století. Když není slov, hrají také detaily – působivé kostýmy, různá pražská zákoutí a samozřejmě hudba. K dohodnocení si ale budu muset přečíst předlohu.(19.3.2012)

Pozoruhodné spojení obrazu a hudby, film vyžadující pozornost, neboť v jeho rozvolněné kompozici (připominající sen) lze snadno ztratit přadeno příběhu.Důkaz, že opravdu dobrý herec zahraje dobře i bez své hlavní zbraně-slova.(25.6.2011)