Reklama

Reklama

ČT Live - Karel Plíhal

(koncert)
Hudební
Česko, 2004, 57 min

Obsahy(1)

Koncert legendy našeho folku, zpěváka a kytaristy K. Plíhala z nádvoří zámku v Telči... Karel Plíhal patří už více než 30 let k největším radostem českého písničkářství. Je to originální skladatel, textař a kytarista, úsporný, zdrženlivý, nekonečně hravý a k tomu ještě fanaticky pečlivý. Tvoří neopakovatelné texty plné poetiky, hledá a nutno říci i úspěšně nachází zajímavé rýmy a slovní spojení. Poté je s lehkostí sobě vlastní doplňuje příjemnými melodiemi a tak vznikají jeho písně, které spíš pohladí, než nakopnou. Atmosféra koncertu podtrhuje jemnost písní, navíc zde Plíhal recituje některé své básnické miniatury. Studiová alba „Králíci, ptáci a hvězdy“ a kainarovské „Nebe počká“ jsou bezpochyby nejlepší z dosud vydaných. Mimo slovních hříček, zde najdeme i vtípky hudební, což ještě více přispívá ke kouzlu Plíhalovy poetiky. Kamery České televize zastihly a natočily Karla Plíhala ve vrcholné formě v srpnu 2004 při koncertu na nádvoří zámku v Telči. Sám jen s kytarou, nechyběly ani ony proslavené „zkratky“ a navíc zazpíval – a nutno říct, že nádherně – i několik krásných evergreenů na texty Josefa Kainara. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Miluju tohoto člověka, texty jeho písní i básní - koneckonců v Roku ďábla na to přišli, že není odsud...................moje hodnocení = 10 z 10. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Zahraju Irskou baladu, kterou jsem si sám celou napsal." Karel Plíhal mě bavil svými písněmi, básněmi i postřehy. Zejména zmínka o svém vlastním temperamentu vypadala v introvertových ústech opravdu vtipně. Taky Schwarzeneggerova ukolébavka pro děti mě pobavila a obavy z vulgárností některých básní byly zcela na místě. Vždyť tam zazněla slova, která by, s vyměněnými písmeny, v jiné větě a po dvojité integraci, mohla vzdáleně připomínat slova sprostá. Tak pozdravuj ve svém vnitřním vesmíru, Karle. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama