Reklama

Reklama

Muž na Měsíci

  • Velká Británie Man on the Moon (více)
Trailer
USA / Velká Británie / Německo / Japonsko, 1999, 118 min

Režie:

Miloš Forman

Hrají:

Jim Carrey, Danny DeVito, Courtney Love, Paul Giamatti, Vincent Schiavelli, Leslie Lyles, Peter Bonerz, Eva Jeníčková, Richard Belzer, Michael Kelly (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Andy Kaufman byl označován za nejnápaditějšího komika, mistra v provokování obecenstva, který dokázal vyvolat bouře smíchu, úplné ticho i skutečné slzy. Měl obrovskou popularitu a slávu. Již v mladém věku ho však postihla nevyléčitelná choroba. Ve filmu "Muž na Měsíci" spojili své síly a schopnosti tři z nejúspěšnějších osobností v oblasti současného filmu - Oscary ověnčený režisér Miloš Forman, úspěšný producent a herec Danny De Vito a komediální superhvězda Jim Carrey. Filmový příběh zachycuje divokou a zábavnou jízdu Andyho životem - od prvních důležitých chvil až po smutný konec (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (849)

Lima 

všechny recenze uživatele

Ten film je naprosto hnusnej, debilní, idiotskej, vůbec se mi nelíbil!!!!!......Ne, ne, ne, ten film je naprosto skvělej a strhující!!!!....Tak a co je teď pravda a co mystifikace? No a podobnou schízu museli zažívat diváci one-man-show Andyho Kaufmana, mistra v mystifikaci, člověka, který žil strhující, bláznivý, zábavný i smutný život zároveň. A takový je i tenhle film a to už myslím vážně :o)). Mistr Forman věděl, že takový životní osud stojí za zfilmování. Jeho režie je naprosto brilantní, svěží, jako kdyby to natočil mladý tvůrce na vrcholu sil. Jim Carrey mu to rozhodně nekazí, je báječný, ale ještě víc se mi líbil jako Kaufmanovo alter-ego Tony Clifton, to jsem mohl potrhat smíchy. Ty dvě hodiny filmu se sledují jedním dechem. Bravo! ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Váhám mezi 4 a 5-ti hvězdičkami, ale posledních 10 minut a Carreyův výkon převážily ve prospěch Miloše Formana... Perfektně zvolené téma, snad nejzajímavější biografický film, jaký jsem kdy viděla. Samozřejmě je to zčásti zásluhou samotného Kaufmanova života, který rozhodně nepatřil mezi tuctové, ale pod taktovkou méně zkušeného režiséra by mohl výsledek dopadnout nevalně. Pan Forman ale pořád ještě umí točit krásné filmy, vybírat si do nich zajímavé herce a vyprávět pomocí toho silné příběhy jakéhokoliv žánru. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Poprvé ukázal Jim Carrey svoji charakterní hereckou tvář v Truman Show. Rok nato se spojil s tím nejcennějším co máme (což není KlasA) a navždy překonal svůj pitvořící se stín, protože teď už všichni vědí, že skutečně umí. Co vlastně byl zač ten Andy Kaufman? Byl to tak šílený sebestředný megaloman, který byl ve své komice natolik geniální, že ho široká veřejnost milovala jen do té chvíle než zažila některé z jeho živých vystoupení? Byl to buřič a lidumil, který chtěl lidi bavit, nebo vizionář, který se sám bavil tím jak často je nepochopen? Muž Na Měsíci jde až na dřeň biografického filmu a je to opravdu zážitek. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Nejdřív nasereš ženský, pak nasereš jižany a pak tě zabijou“ Génius s nudlí u nosu, mistr humoru tak trapného, až je vtipný, předchůdce Toniho Erdmanna. Forman se nepídí po tom, proč byl Kaufman Kaufmanem a z krátké dětské epizody, předestírající hrdinův hlavní cíl, střihne rovnou do časů komikových prvních výraznějších exhibicí. Stejně tak se nám nijak nesnaží usnadnit chápaní Kaufmanova svérázného humoru a přesně dle jeho vzoru nás opakovaně vystavuje vtipům, u nichž si nejsme jisti, zda jsou opravdu vtipy. Stejně jako diváci Kaufmanových kousků jsme tak neustále vyváděni z míry a nuceni přehodnocovat, čeho jsme vlastně byli svědky. Jistotu přitom postupně spíše ztrácíme, než abychom ji získávali. Přestože ale hrdinu nechápeme, nepřestáváme toužit proniknout k jeho podstatě. Zda Kaufman/Clifton skutečně předběhl svou dobu, důmyslně si pohrával s nechápavým publikem a jako jeden z prvních představil budoucnost televizní zábavy (a dnes vlastně i „fejkové“ mimomediální reality), založené na různých reality shows předstírajících autenticitu, nebo byl prosťáčkem božím, který si chtěl jen užít trochu srandy, film nechává na našem posouzení. Díky geniálnímu hereckému výkonu Jima Carreyho zůstává otevřen oběma výkladům. 85% Zajímavé komentáře: Melies, belldandy, mortak, da-a ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Napodruhé už ne tak silné, přesto všechny kvality, kteří ostatní nastínili, platí. Myslím, že nebylo mnoho lidí, kteří by se tak moc zabývali reakcemi publika a jeho mentalitou. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Já blázen tenhle film asi rok odkládal, protože jsem se místo toho, abych věřil Formanovi, zalekl nepříliš lákavé dvojice Carrey a DeVito a námětu o komikovi, kterého neznám. Ale tak co, vždycky je příjemné být překvapen a nadšen filmem, od kterého byste to v životě nečekali. Vtipná a dojemná pecka. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Naprostá a totální exibice Jima Carreyho a Miloše Formana, já jsme Andyho Kaufmana neznal,ale po tomto filmu na něj nikdy nezapomenu, víc už film dokázat prostě nemůže. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Na tomhle snímku musím vyzdvihnout hlavně excelentní výkon Jima Carreyho. Kauffman nebyl vůbec jednoduchá osobnost, ale Jim jej zahrál tak, že i samotný Andy by uvěřil tomu, že v tom filmu vlastně vystupuje on. Režie je taky výborná, Miloš Forman dokáže skvěle pracovat s jakýmkoliv tématem, ať už kontroverzním, nebo ne. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $82miliónovTržby USA $34,607,430Tržby Celosvetovo $47,434,430║ __U tohto filmu si nikdy nebudete istý čo je pravda a čo len fikcia, film ponúka neskutočný "bláznivý" nespútaný príbeh. __Jim Carrey je neskutočný exot a k tomu aj herec čo sa dokáže uviesť nielen cez bláznivé gagy ale aj cez dramatický prejav a práve tu ponúka ďalší hlboký zafarbený výstup čo dokáže vyniesť film do výšin. Taktiež ma čoraz viac udivuje meno Miloš Forman, toto je asi tretí film čo som videl od neho a opäť ma svojím vyprávackým štýlom dostáva do stavu blažena, kde musím uznať nielen jeho režisérske kvality ale aj to že ide o jedného z najlepších režisérov na svete. /90%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli by se Miloš Forman dokázal v česku uchytit jako režisér. Dost o tom pochybuji. Jenže on je nejlepší český režisér!!! Točí skvělé filmy a tenhle patří mezi jeho vrcholy, ikdyž trošku chybí... ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Jeden z tech hodne povedenych Formanovych americkych filmu. K tomu naprosto dokonaly Jim Carrey a je o filmovou lahudku postarano. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Obrovská filmová pocta u nás téměř neznámému (tuším, že na Nově běžel kdysi seriál Taxi, kde hrál nezapomenutelného, podivně mluvícího Latku) a v Americe nedoceněnému a nepochopenému komiku Andy Kaufmanovi (jestli ho chcete vidět v reálu, podívejte se na YouTube.com). Jeden z nejlepších režijních počinů Miloše Formana (osobně si myslím, že úplně nejlepší) a hlavně herecká příležitost pro lacinokomediálně zaškatulkovaného Jima Carreyho, který tuto náročnou vážnou roli zahrál tak, že smekám ... Filmová óda na sílu a jedinečnost tvůrčího ducha, óda na sveřepost boje proti kolektivnímu kulturně-uměleckému superegu, óda na osobitou poetiku a humor bortící mantinely zažitých představ a očekávání, óda zesměšňující nenáročnost (synonymum = tupost?) televizního diváka... Óda na radost člověka, plnícího si své sny... Podobné filmy: I'm From Hollywood, Soukromé neřesti, Lid versus Larry Flynt, Ed Wood ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mě to tak zmátlo až jsem pochyboval, že něco takového mohl vůbec natočit režisér formátu Miloše Formana. Jenže pak do sebe vše začne zapadat a došlo mi, že celá forma a struktura vyprávění je v tom nejlepším možném "kaufmanovském" mystifikačním duchu. Scénář je vypilovaný ve všech směrech. Při druhé projekci se z Muže na měsíci stává neskutečně promyšlená zábava kde i ten nejmenší detail je vypilován tak, aby sloužil jedné jediné věci. Dokonalému celku. Jim Carrey v hlavní roli exceluje na všech frontách a ostatní mu více než-li zdatně sekundují. Co se týče režie, tak se jedná o nejnápadněji pojatý Formanový snímek, byť přeci jen ne jeho nejlepší. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Miloš Forman je nejčastěji považován za filozofa, sociologa, kulturního diagnostika, teoretického anarchistu či představitele tzv. katastrofického filozofického diskurzu a jeho zřejmá láska k nezařaditelným, komplikovaným jedincům (Amadeus, Vlasy, Přelet) je opojnější o to více, oč častěji je na rozdíl od prostomyslných bambulů v čele s Forrestem Gumpem nebo Amélií z Montmartru dovede k tragédii. Forman ke svým neschůdným postavám pociťuje sympatie, ale nikdy jim nezapomene přiložit brokovnici k hlavě. A zřídkakdy nevystřelí. S tímhle souvisí druhá věc: Forman si často vybírá takové scénáře, abyste nemohli zkoumat jeho styl. Respektive každá jeho scéna nese nějaké drama, zkušenost, podstatu, a nikdy není do počtu. Tím pádem je obtížné vnímat Formanův rukopis, a když se tudíž řekne Forman, každý si vybaví určitá témata než formální vzorce a matrice. ____ Koncept filmu vychází ze zajímavé tenze mezi diváky uvnitř filmu (publikum Andyho výstupů) a diváky vně filmu (meta-publikum Andyho výstupů, tj. já nebo vy). Někdy jsou pocity obou skupin vzájemné, jindy v protikladu. Řečeno terminologií Rottentomatoes, je-li představení obzvláště špatné, projeví se to vrhem rajčat, vzdor spokojenosti meta-publika (nadto kdo z nás si s sebou bere k filmům rajčata). ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že se budu dost nudit, protože jsem slyšel, že Kaufmanův humor byl opravdu zvláštní a ne každému se líbil. Ale tenhle film naštěstí není o Kaufmanově humoru ( teda je, ale ne zas tolik ), ale především o něm samotném. Ze začátku jsem ho moc nechápal, ale pak to bylo stále zajímavější a zajímavější - až do konce. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Universal // Počet premietajúcich kín v USA: 2,079 // Otvárací Víkend v USA: $7,515,585 // 1* za herecký výkon Jima Carreyho. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Moje hodnocení je trochu s rezervou, protože hodnotím s odstupem, viděl jsem Man on the Moon před x lety, jako ještě nevyzrálý pozorovatel. Asi to zkusím znovu, schválně jestli půjdu výš. Něco mi říká, že Carreyho životní role dokonalého psychotika si to zaslouží. ()

tron 

všechny recenze uživatele

MUŽ NA MESIACI je presne ten druh filmu, ktorý so strachom obchádzate ak nie roky, tak aspoň mesiace. Keď sa k jeho pozretiu nakoniec odhodláte, nasávate fascinovane každú sekundu, idú vám slzy do očí a pýtate sa, do akého pekla sa musíte po smrti dostať, aby ste dokázali nakrútiť taký dobrý film. Dávno som vedel, že komik Jim Carrey (MASKA) je kvalitný dramatický herec, ale Andy je jeho najlepšou postavou vôbec a mám pochybnosti, či ju niekedy dokáže prekoná. Nemali by ste si tento netradičný životopis Miloša Formana nechať ujsť ani v prípade, že Andyho nepoznáte. Ja som tiež nepoznal a film bol skvelý. Fenomenálne herecké výkony, skvelá muzika (R.E.M.) a nádherný, oslobodzujúci, nádej napriek smrti dávajúci koniec o tom, že "nič sa v skutočnosti nekončí". Bravo, tlieskam ale iba jednou rukou, druhou si utieram slzy. ()

Reklama

Reklama