Reklama

Reklama

Vládci světa

(seriál)
Velká Británie, 2007, 214 min

Obsahy(1)

Poutavé, veřejnosti neznámé vyprávění o druhé světové válce: příběh o soukromé psychologické válce vedené mezi čtyřmi velkými vojenskými diktátory 20. století - Churchillem, Hitlerem, Rooseveltem a Stalinem - líčený jejich vlastními slovy a slovy těch, kteří je tehdy sledovali. Zatímco národy bojovaly ve válce zbraněmi, vůdci sváděli psychologickou válku intelektů, v níž lhali, kuli pikle, využívali svého šarmu, pochlebovali a podváděli, aby dosáhli vítězství. Tyto psychologické duely rozhodovaly o strategii největších bitev v dějinách a staly se rovněž epicentrem seismického přesunu moci ve světě, od éry evropských impérií k věku dvou ideologicky protichůdných supervelmocí, s ničivými následky pro stamiliony lidí.

Zoznam častí:
EP01 - Hitler v Stalin (august 1939 - june 1941)
EP02 - Churchill v Roosevelt (may 1940 - april 1942)
EP03 - Churchill v Stalin (june 1941 - june 1944)
EP04 - Roosevelt v Stalin (july 1944 - april 1945) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Solidní dokument, který dost možná změní váš názor na některé "vůdce". Asi nejhodnotnější zjištění pro tuzemského diváka je to, že ten "imperiální" a arogantní Churchill s rozbombardovanou zemí, chtěl udělat pro skutečné osvobození a demokracii v Evropě skrze smrt vlastních vojáků více, než ten pseudodemokratický americký kokot Roosevelt, kterému de facto můžeme poděkovat za komunistickou diktaturu, která tady vraždila a zavírala lidi, jak se Kremlu zlíbilo. Nějaké zasrané Lotyšsko, Estonsko, Litva a zbytek tzv. východní Evropy, pro lidi v Ohiu je to stejně Rusko, hlavně aby byla kontrola nad tou úžasnou Francií s Eiffelovkou z pohlednice. Proč by se kurva vylodilo na nějakém posraném Balkáně jak chce Churchill, pošleme druhý výsadek na jih Francie osvobodit vinice a na konci války uděláme čáru do písku, na jaké straně se můžou mučit lidi za názory a na kterou budeme importovat svůj vývozní artikl. God blej America 80% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pekne urobený dokument, ktorý bazíruje aj na mnohých výrokoch, ktoré dané osobnosti medzi sebou či o sebe povedali. Nakoniec vlastne dospejeme k tomu, že ani ten Churchill a Roosevelt sa nedajú považovať za výhradne pozitívne osobnosti. Padne tu aj Churchillov výrok, a ktorý ho dnes možno oslavujú, ale do akej miery nie je rasistický?: "Rusi, ako mi bolo povedané, vôbec nie sú ľudské bytosti. V prírodnej hierarchii sa nachádzajú pod orangutanmi." Je tu pekne ukázané, že už vtedy v štyridsiatych rokoch Stalin potvrdil, že v Katyni úradovali boľševici a celkovo to bol veľký špekulant. A Roosevelt si razil to svoje: America first. A to vlastne aj dodnes len európskym skorumpovaným „elitám“ to je jedno. Je dobré, že vyšiel aj taký dokument, ktorý západných vodcov demaskuje tiež ich ukazuje ako obyčajných politických vypočítavcov. Na druhej strane, konali v záujme svojej krajiny, to nemožno kritizovať. Ale ak ich glorifikuje niekto z inej krajiny, o ktorej oni rozhodli a nie najlepšie, tak je to na pováženie. ()

Reklama

Sir-Filip 

všechny recenze uživatele

Opravdu kvalitní dokument nabitý zajímavými informacemi, který z úplně jiného pohledu sleduje dění za druhé světové války, z pohledu politiky. Absolutně však nesouhlasím s předchozím komentářem, že seriál vyobrazuje sira Winstona Churchila a F. D. R. jako vypočítavé, chladnokrevné parchanty, obzvláště si tohle přirovnání nezaslouží v porovnání s těmi dalšími postavami (Hitler a Stalin, to byla trošku jiná liga). Spíše bych řekl, že tohle je o ryzí politice, o politice bez idealismu, bez klapek na očích, je to umění úskoku, přešlapování na místě, prázdných slibů, nesplněných přáních a intrik za účelem dosažení vlastních cílů. Takový svět politiky skutečně vždy byl, je a bude, což dokument skvěle vykresluje, good job, pánové, good job!! "ENJOY IT!!!" ()

Gromit 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočený dokument, který ale nepřináší nic moc nového. Opravdu zajímavý je snad jen druhý díl (Churchill vs Roosevelt), který popisuje velmi ambivalentní vztah mezi britským premiérem a americkým prezidentem. Každopádně není na škodu připomenout si i to ostatní, protože lidstvo se vždy vyznačovalo velmi krátkou pamětí a jen málokdy se dokázalo poučit z chyb minulých. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Dokument nie je objektívny... Pri Roosveltovi si dávali servítky na ústa a len bokom spomenuli neľudské a sebecké záujmi USA, ktoré zbohatli na vojne, lebo financovali a zbrojili všetký zúčastnené strany a v ich záujme bola čo najdlšia vojna. Roosvelt dobre vedel, že sa v amerike peru špinavé peniaze získane z okupovaných krajín fašistického Nemecka. Taktiež amíci profitovali zo židovského zlata a porušovali všetky morálne princípi. Oficiálna verzia tvrdí, že USA vyhlásili vojnu až po útoku na Pearle Harbor, ale oni to sami vyprovokovali a použili ako zámienku, lebo sa báli, že čo ak nacisti porazia Sovietov? To by už nacistov nič nezazstavilo a vojna by dolahla aj na územie USA s katastrofálnými dôsledkami... Churchill mal u prdele demokraciu a nezávislosť krajín strednej a východnej európy. Veď práve oni okupovali najviac štátov na planéte a len sotva raz spomenuli, že na tom zbohatli a žiju na úkor kolónií. Po vstupe USA do vojny sa o nič iné dokopy nezaujmal ako o parazitovanie na iných a aby ostali britom všetky okupované územia z ktorých žili. To bol zámer prečo chcel z Talianska pokračovať silou mocou na balkán. Sralo ho, že si nemôžu urvať väčší kus koláča v prospech seba... Keby tak referovali o Roosveltovi a Churchillovi ako o Stalinovi, tak by z ních boli iné zveri. Že vraj demokrati. Dokument je zaujatý a aj keď načŕtol isté postranné úmysli západných predstavitelov, tak sa sústredil na Stalina ako toho jediného a najhoršieho. Miestami som mal pocit, že nebudú zatajovať a očačkávať Roosvelta a Churchilla, ale mýlil som sa. škoda 3* ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama