Reklama

Reklama

Vzteklina

(festivalový název)
  • Izrael Kalevet (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

V rámci tradičních exkurzí do zemí, které nefigurují mezi hlavními destinacemi, k nimž se obrací zájem diváků brakových žánrů, se letos vydáme do Izraele. Debutující režiséři Aharon Keshales a Navot Papushado svůj společný počin pojali jako příspěvek k současnému trendu scenáristicky promyšlených žánrových hybridů, které slaví úspěchy na žánrových festivalech a případně i otevírají dveře do Hollywoodu. Premisa bude fanouškům hororů více než povědomá: Skupinka mladistvých složená ze dvou dívek a dvou mladíků, mezi nimiž lze cítit vzájemné sexuální napětí, během cesty na výlet špatně odbočí a následně uvízne na místě, odkud není návratu. Ve zdejším lesíku dokonce řádí i zlověstně neproniknutelný vrahoun, jehož specialitou je, že chytá lidi do nastražených pastí. Jenže tím veškeré důvěrně známé jistoty končí. Vyprávění uhýbá tu směrem k thrilleru, jindy spíš k exploataci a občas se otře o společenskou kritiku či humornou nadsázku. Do příběhu se zaplétají další postavy a neustále se mění pozice kořisti a lovce. Vzteklina stojí především na promyšleném a dramaturgicky precizně gradujícím scénáři, který až zlomyslně podvrací žánrová klišé a divácká očekávání. „První izraelský slasher“ asi neodstartuje boom žánrové podívané na Blízkém východě, ale coby psychologicky zabarvený thriller, nasáknutý notnou dávkou krve a zahuštěný vypjatou atmosférou, ukáže, že kvalitní a promyšlené vyvražďovačky nejsou jen doménou Západu. (Festival otrlého diváka)

(více)

Recenze (48)

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Je to přesně tak, jak praví obsah! "Kvalitní a promyšlené vyvražďovačky nejsou jen doménou Západu"!! Někdy i Severu a Jihu a já mám po tomhle chuť mlátit hlavou do Zdi nářků a přemýšlet o válce s Íránem. Banda mimořádně nesympatických, chrchlajících neherců, kteří zrovna byli na dva dny k mání, protože přijeli na opušťák z pásma Gazy, deratizují sionistický lesík od zbytečných lidí v židovském, amatérském pornu. Scénáristovi patrně obřezali i podvěsek mozkový a režiséři to vzali jako melouch, aby si trochu odfoukli od čištění hajzlů v Synagoze. Totálně nudná izraelská vybíjená bez chuti a bez zápachu, která překvapí asi stejně, jako byste potmě místo macesu sežvýkali pětku polystyrén. Po takové kravině jeden až zalituje, že Hizballáh nemá rakety delšího doletu. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Z části jakože ano, z části jakože ne. Kalevet je poměrně zajímavý pohled na žánr lesních vyvražďovaček, tak trochu mi to připadalo, jako kdyby byl Tucker & Dale vs Evil natočen s vážnou tváří. Řemeslně zvládnuté na výbornou, celkově tvůrci určitě věděli, jaký má výsledný film být, ale přesto nejsem nadšený, ani nijak výrazně spokojený. Některé ty výchozí zvraty, které postavy dostanou do situace všichni proti všem, mi totiž přišly strašně účelové. To znamená, že jsem prostě nevěřil, že by se v reálném světě, který nepíšou scenáristé, něco takového stalo. To by nebyl problém ve filmu, kde skupinku teenagerů vraždí monstrum z bažin, ale v uvědomělém thrilleru mi to zkrátka celkem překáží. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Myslím, že za horor by sa to považovať dalo, akurát nie taký, na aký sme zvyknutí. Nejedná sa totiž o typickú vyvražďovačku na tému partia ľudí verzus masový vrah, aj keď to tak spočiatku vyzerá. Brat sa snaží zachrániť sestru, ktorá spadla do pasce, do toho sa pripletie skupinka teenagerov, potom tu je chlapík so psom (toho psíčka mi bolo ľúto asi najviac), samozrejme jeden zabijak, a napokon sa do toho zamiešajú aj policajti. Úloha toho zabijaka sa napokon ukázala ako najmenej podstatná, pretože postavy sa v krajných situáciách začali vraždiť medzi sebou, takže sa dá naozaj očakávať množstvo zvratov a chcene či nechcene z toho vznikla jedna z naoriginálnejších lesných vyvražďovačiek. Nechýba krv, mŕtvolky a brutalitka (aj keď oproti klasickým expoiťákom je toho samozrejme pomenej), a je to naozaj zručne nakrútené. Kto má rád trošku netypické hororíky, tak je to jasná voľba. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Propagační slogan "první izraelský horor" není úplně pravdivý a vlastně filmu škodí. "Vzteklina" totiž není horor, nýbrž důmyslný žánrový hybrid, který si pouze z hororů vypůjčuje sadu ikonických prvků, které následně přetváří vlastním stylem. Máme tu les jako ústřední lokalitu (po vzoru všemožných laciných hororů), skupinku zpovykané mládeže a postavu neuchopitelného vraha, který v lese nastražuje pasti na lidi. Jenže tím vše pouze začíná. jakoby si tvůrci řekli, jestli onen vrah je opravdu to nejhorší, co na postavy v lese čeká, a na základě toho vystavěli psychologický thriller plný famózních zvratů a empaticky profilovaných postav. Kdo chce, může snímek brát jako kritiku izraelské společnosti (s příslušně moralizujícím nádechem) a jistých jejích neduhů, případně jako dramatické vyhrocení genderových polarit. Ale i čistě jako příspěvek do současného trendu osobitých variací na tradiční žánrová východiska představuje "Vzteklina" skvěle fungující a poutavý film. Navíc v konkurenci hromady nepromyšlených či polovičatých projektů, které zásobují sezónní hlad po titulech na žánrově orientovaných festivalech, tento debut září svou dramaturgickou propracovaností. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tohle je mazec!! Fakt zaujalo jako málo co z poslední doby. Jednoduchý příběh vycházející spíše z klasických "survival" hororů, dejte do lesa partičku lidí, zamotejte vztahy a události a nechte je řezat se hlava nehlava (hlavně hlava :-)) ) po celý film bez nějaké hlubší myšlenky, jen s lehkými odkazy tu a tam na klasiky. Fakt paráádní brutálka připomínající trochu kultovní Battle Roayale. Výborné prostředí, kamera, spád, gore .. třeba ta scéna s kladivem byla fakt "uměleckým záběrem", jak z nějaký videohry. Fakt super!! ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Slasher, společenské drama, thriller, nebo černá komedie? Možná nic z toho, ale nejspíš všechno dohromady. Kalevet je totiž důmyslnou nadžánrovou hříčkou, která vyniká především nečekaným průběhem dějství. Divák si nemůže být jistý, kam to celé povede, která z postav přežije, nebo naopak zahyne. Tamní izraelské lesy totiž skrývají nejedno překvapení. Na první pohled klasické postavy (banda teenagerů, policajti, vrah, nebo lovec se psem) ještě nejsou obdařeny charaktery, natolik typickými u amerických hororů, čímž zvedá napětí a hlavně zvědavost. Opáčko bodne. ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Bolo to HQ popísané ako aj JFL , tak aj riccim , takže siahodlhý obkec o deji a spracovaní je nepotrebný . Ale prirovnanie ku snímkom , ktoré sa svojho naturalizmu držia hoc aj nalomenými nechtami - to musím. Tento momentálne festivalový snímok , ktorý ( mimo Let´s go to HOLLYWOOD syndrómom ) disponuje akurát pôvodom svojho zrodenia , neobsahuje totiž nič , čo by som nevidela v inom kúsku .Dravejšie a emocionálne silnejśie kubánske spracovanie " karkulky " , ktorá predbehla škandinávsku verziu vo všetkých smeroch Ma oslovila ďaleko viac - uteká zase a znova o uhol pohľadu. Takže poprosím uložiť emócie na tento koment do vaty. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Celý je to vymyšlený docela dobře, netradiční lesní naháněčka, kdy hlavní záporná postava si vlastně po většinu filmu dává šlofíka a zbytek si to rozdává narůzno mezi sebou. Což o to, tyhle filmy mám rád, ale to, co tady ty postavy občas předváděly byl hodně velkej úlet. Kdyby všichni byly slepí a hluchý, tak bych tomu dal možná víc. Ale to co tady hlavní postavy přehlídly a přeslechly je prostě k smíchu. Některé momenty jsou naopak víc než dobré a značně překvapující, ale tolikrát jsem se musel chytat za hlavu, co to na nás tvůrci zkouší, že nemůžu dát víc jak dvě hvězdy. Škoda, tyhle lesní chuťovky já rád, ale v tomto případě si měli dát Izraelci víc záležet... 45% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Na začátku je lesní past. Zatímco do ní spadne mladá dívka, její mužský protějšek se chytí do želez na medvěda. A pak se zvolna rozjíždí nenápadná lesní hra několika postav, která postupně víc a víc připomíná survival kdo s koho. Pro fanouška podobných filmů stokrát viděné, ale já musím ocenit několik věcí - les, černý humor a fakt, že téměř všechny postavy zařvou. Naražení na tyč, umlácení kladivem, rozstřílení, přejetí, neúspěšný pobyt mezi minami či kamenem za krk. Milá odpočinková vyvražďovačka je pro milovníky turistiky a mrtvol jako stvořená. A klišé s blondýnou se nekoná, což je také fajn. Tahle země je plná hajzlů! ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

I přes veškerou snahu se jedná jen o typickou vyvražďovačku, která nemá téměř žádný smysl. Od začátku dobrý nápad, ale z něj se zhruba po polovině ustoupilo. Občas na můj vkus přehnané scény, která neměly žádný smysl. Jedná se tudíž o lehce nadprůměrný horor, který nezklame a ani nepotěší.. 5/10 = 55% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak mňa tento žánrový hybrid moc nenadchol. Vlastne to nie je ani exploitation, ani dráma a čo sa týka thrilleru tak je to slabé ako nariedený čajový odvar. Kde bolo napätie? O zmysluplnom deji a hereckých výkonoch radšej ani nehovorím. Celý snímok sa zredukoval len na dve-tri lepšie scény, čo je veľmi málo - ani ryba ani rak. Na hranici odpadových záležitostí. 30/100 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Izraelský horor; môj prvý a ani to neni úplne horor. Skorej thriller a riadne prekombinovaný. On nápad by to bol dobrý, len ho nezvládli dotiahnuť dokonca. Napríklad scéna, keď sa dvaja najlepší kamaráti pohádajú a zhruba do piatich minút je jeden z nich mŕtvy. To nie je moc reálne teda. Alebo je zaujímavé, ako dobre snáď všetky postavy zvládajú bolesť. Ale skorej sa mi to páčilo ako nie. A Izraelci majú pekné baby. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Po úvodu jsem očekával sice něco trochu stylovějšího, přesto jsem ale dostal něco nepopsatelně "krásnýho". Žádnej film totiž neni tak přesvědčivej v tom, že v rámci sebezáchovy člověk udělá všechno (samozřejmě jsme ve filmu, takže situace jsou trochu postavený na hlavu, ale snad víte jak to myslim). Spoiler: Z každý, ale i z tý sebe kladnější, postavy se stane krvelačná bestie, který je úplně jedno koho zabije (s výjimkou policajta, ten jednal zcela oprávněně). Paradoxně nejmenší zmrd je tady hlavní "vrah", kterej kupodivu odpadne po pár minutách filmu, přičemž se znovu objeví až na jeho konci (spoiler end). Zkrátka a dobře tady neni kladný postavy. Film sice neni nic objevnýho a v rámci žánru naprosto obyčejně podanej (žádný wow momenty), ale ta změt jaká se z toho nakonec vyklube přeci jenom překvapí. Připočtěte si skvělej soundtrack, výbornou kameru a na hodinu a půl máte o zábavu postaráno. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Letní, filmová pauza, je za mnou a já si teda na úvod Hororové sezóny, vybral tuhle Vzteklinu, i když nechápu, proč zrovna takový název. Whatever. Dost netypická vyvravžďovačka, kde mi bylo líto, skoro všech zůčastněných. Hlavně toho chlápka s německým ovčákem, to byla snad nejvíc nevinná a zbytečná vražda, co jsem zatím v Hororu viděl. Finále, kde ho zakopávají a z vysílačky se ozve jeho frajerka, že je těhotná, to bylo dost krutý. Každopádně, celkem solidní, nepředvídatelná záležitost, dojde na jednu brutálnější scénu  - naražení na tyč (AC*AB) a sedlo mi to právě i po herecké stránce, ty dvě buchty byly fajn, hlavně Yael Grobglas. Slušná, kvalitní jednohubka z Izraele. (281. hodnocení) ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Nápad je geniální. Takový styl hororů jsem ještě neviděl. Nejedná se totiž o žádnou lesní slasher naháněčku s postupným vyvražďovaním, ale oběti se zabíjejí trošku jinak. Nechci spoilerovat. Film trpí hlavně zbytečnými a účelovými zvraty, které nejsou zrovna uvěřitelné. I tak se jedná o kvalitní spíše thriller než horor. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Záživná a originálna multižánrová záležitosť z kinematograficky exotického Izraela. Kalevet u mňa zabudoval najmä vďaka svojmu prepracovanému scenáru, prinášajúcemu náhodné lesné stretnutie rôznorodej skupinky osôb, vyústiace do série nedorozumení, chybných záverov a prehnaných reakcií, majúcich pre všetkých zúčastnených fátalne následky. Z času na čas tu niekto dostane kvalitne cez držku, krviprelievanie je však zakaždým následne odľahčené scénou, obsahujúcou náznaky trpkého humoru. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ten film se měl jmenovat jednoduše Den blbec. Jeho problémem je, že rozjel moc postav, kterým vršil a vršil spoustu a spoustu nešťastných náhod, pechových situací a podobných všednodenních zkurveností, až se tím divák přehltí a přestane to přijímat. Navíc pak ještě rychle všechno dovést do konce vypadá už dost silně vycucané z prstu. Jednoduše řečeno, někde v půlce jsem to filmu přestal žrát a pak už se jen smál, což určitě nemělo být účelem. Musím však ocenit sympatické obsazení a fakt, že závěrečná manželská hádka v autě hodila celému filmu, jeho názvu a možné zápletce konečně nějaký rozměr. Já se ale nechci u krvavých thrillerů na pomezí horroru smát. 2,5* ()

Reklama

Reklama