Reklama

Reklama

Pod sluncem tma

  • Slovensko Pod slnkom tma (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Milan a Tomáš, dva čeští rozvojoví experti, se naposledy vracejí do odlehlé zambijské osady Masuku, kde před čtyřmi lety elektrifikovali areál školy a nemocnice. Postupně zjišťují, proč některé části systému nefungují, a snaží se vše během hektických dnů i černočerných nocí opravit a finálně předat. Zažívají zkraty všeho druhu, míjení a prolínání různých světů, ale i oslavné rituály vděčnosti. Pod sluncem tma vtipně a naprosto otevřeně sleduje úskalí rozvojové pomoci. Je příběhem pokusu předání evropské technologie a odpovědnosti, ale i „zlatých českých ručiček“, které si dokáží poradit i uprostřed Afriky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Na straně jedné klasický střet dvou kultur, na straně druhé velmi zajímavé téma, podání a fakta. Autentické i díky mobilu a tomu, že inženýři ani Mareček nevěděli, co je čeká. Já taky ne. NO TO JE TEN SOCIÁLNÍ ASPEKT. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Martin Mareček upustil "ich formu" a nenápadně se přesunul za kameru. Zatímco v Auto*matu byl hlavní postavou, aniž by však svým egem převálcoval film samotný, tak tentokrát se v záběru mihne jen jedinkrát, a to očividně omylem. To na samotném sdělení neubírá, ale naopak Mareček nechává volné pole pro dvojici českých elektroinstalatérů. Pod sluncem tma tak není dokumentem o Africe, ale o Evropanech v ní. Konfrontuje myšlení diváků s africkými reáliemi přičemž potutelně ukazuje nepopulární přístupy k rozvojovému aktivismu. To, co na Marečkovi obdivuju, je naprosto pokora ke svému tématu, kterému pokaždé přizpůsobí i svůj dokumentární styl. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Sugestivní náhled do jiného světa. Mrzí mě jenom, že má Mareček zřejmě rád hyperšpatnou kameru - nemyslím si, že by to tak "ošklivé" bylo omylem, prostě to chce mít "hezky autentické", což platí tady i u Auto*Matu. Mně se to moc nelíbí. Jinak ale hodně zajímavá podívaná. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tak trochu se divím, proč si filmoví kritici víc považují Marečka než Klusáka, když Klusák je očividně lepší filmař (a režisér). Ale to byla jen troška kontroverzní subjektivity na úvod. A dále bude následovat kontroverzní subjektivita jako samotné tělo komentáře. Pod sluncem tma disponuje zajímavým tématem a pro mě už ne tak zajímavým režisérským přístupem. Tím, že režisér zneviditelněl a vše zůstává na postavách, které chodí, opravují věci a říkají neustále docela podobné věci, pro mě film dost strádá ve věci napětí a udržení pozornosti, ačkoliv učebnicové dramaturgické body zvratu jsou na místech, kde mají být. Některé promluvy se stejným obsahem ve filmu zaznívají opakovaně a i situace se ve své podstatě dost opakují, hlavně ze začátku. Mým výsledným soudem tedy je, že to, co jsem viděla, není dostatečně potentní materiál na celovečerák. Kdyby byl film tak o třetinu kratší, tak budu tetelení se blahem mnohem blíž než teď. Moje mírné zklamání je také způsobeno tím, že jsem film viděla delší dobu po premiéře ve chvíli, kdy obdržel všechny ty krásné ceny a byl vychválen až do mezinárodních nebes. Očekávala jsem pecku, ale teď mám dojem, že jsem viděla jiné dokumenty lépe filmařsky zpracované. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný dokument poukazující na to, jak funguje taková pomoc rozvojové zemi a také jak vypadá takový střet 2 odlišných kultur. Škoda, že těch problémů nebylo ukázáno ještě více, na druhé straně mi přišlo přehnané Tomášovo nadávání (i když obě okolnosti mi byly samotným režisérem po projekci v následné diskuzi částečně osvětleny). A rozhodně nesouhlasím s tím, že je dokument o ničem (kolik lidí toho skutečně ví o tom, jak je to s elektřinou v některých částech Afriky? A to opakování stejných činností či vět mělo svůj účel). Slušné 4*, spokojenost. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Zbytočný dokument. Neukazuje nič nové, nepoukazuje na nič nové. Neustálym frflaním dvoch opravárov na zmrvenie práce zlatých českých ručičiek hlúpymi čiernymi dedinčanmi sa posilňujú stereotypy o zbytočnosti prispievania na pomoc Afrike (viď komentár na defensovom blogu). O rozkrádačkách pomoci sa vie roky, o znefunkčnení postavených infraštruktúrnych sietí tiež. Jednoduchí ľudia si poberú čo môžu, pokiaľ tam neostane stály dozor. Nadávanie na zaostalosť a neschopnú pracovnú morálku černochov sa tiahne už od ich zaradenia na pracovný trh s otrokmi. Zaujímavá je snaha protagonistov filmu presvedčiť a v rozpore s obsahom filmu dodatočne vysvetliť, akáže je táto pomoc potrebná a to čo videli sú len úskalia potrebného rozvojového aktivizmu. Pripadá mi to, akoby som sponzorstvo na vybudovanie potratovej kliniky založil na distribúcii filmu o rozpidlikaných telíčkach ľudských plodov spláchnutých do výlevky. Poznámka: Afrika je na odpis. Všetky milosrdne sa tváriace humanitné misie, lekári a programy rozvoja nenahradia globálne mocenské rozhodnutie z predchádzajúcej vety, dané niekedy v 80. rokoch. Realitou je priemerný vek Afričana čosi okolo štyridsiatky a choroby, kosiace ich po tisíckach. Projekty pomoci sú často nasmerované nesprávne, vedené falošnými heslami o udici a rybe a podobnými pakovinami. Známy fakt. Rovnako to, že pokiaľ štáty systémovo časť svojich príjmov nenasmerujú priamo štátom ako splatenie dlhu za dlhoročné rabovanie africkej prírody i pracovnej sily, nič sa nezmení a kvapky v mori pomoci len oddialia cielene smerovaný kolaps kontinentu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zdařilá dokumentární komedie o střetu kultur na příkladu přístupu k elektrifikaci odlehlé vesnice v Zambii. Čeští elektrikáři se nestačí divit, kam místní uživatelé jimi postavený systém za čtyři roky užívání stihli dovést. Krásný příklad toho, jako končí pomoc rozvojovým zemím. Místní všechno zbastlí a rozkradou a ještě se diví, že jim to ti Češi nechtějí postavit znovu. ()

bassator

všechny recenze uživatele

46th KVIFF 2011 - DOCUMENTARY FILMS IN COMPETITION - Soutěž Dokumentárních filmů (Pod sluncem tma / SOLAR ECLIPSE / Pod sluncem tma) ()

snaked 

všechny recenze uživatele

Těch pět hvězd je zejména za Marečkovo téměř výhradní autorství. Jinak bych asi spíš volila 4 hvězdy. Každopádně výborný dokument. Doufám, že se mu bude v kinech a na festivalech dařit. ()

Katullka 

všechny recenze uživatele

Mareček disponuje se skvělým výběrem kamery a vždy originálním námětem. U toho nekončí. Což je jako jeden z mála vítězných bojovníku na poli českého dokumentu. Jednaosumdesáti minutový filmový zážitek a za to vděčím je jemu. Děkuji. ()

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

Dávám 5 hvězdiček hlavně za nápad, za kameru a za poselství celého filmu. Ten opravdu přibližuje aktuální problematiku evropského a afrického přístupu k řešení různých provozních problémů. Do toho se ještě mixují typicky české prvky humoru zodpovědných expertů, kteří jsou konfrontováni především s africkým ledabylým naturelem, závislostí na zahraniční pomoci a stagnací ve vývoji. Řekl bych, že film rozhodně stojí za to zhlédnout už jenom kvůli pochopení situace a postavení lidí v Africe. [MFFKV 11] ()

czejny 

všechny recenze uživatele

To sinp: Martin Mareček v Africe, tentokráte jenom za kamerou. Dokumentarista si nevybírá nijak komplikované téma, naopak jeho sdělení je nadmíru jasné. K velké srozumitelnosti přispívá i fakt, že dokumentuje pouze závěrečnou cestu dvou českých "elektrikářů" a ne celý proces. Skrze jejich příběh nepřicházíme na mnoho nových myšlenek, spíše nás tvůrce utvrzuje v tom, co jsme již nějaký ten pátek tušili. Dodávat do zemí třetího světa nové technologie bez toho, aniž by tamní společnost byla na tyto změny připravena, nemá smysl. Plusové body tedy především za velmi srozumitelné podání a velmi kvalitní obrazové zpracování. Před tím, než úplně zavrhneme pomoc rozvojovým zemím, zbývá už jen podívat se, zda se s podobným osudem setkávají i další projekty v zemích třetího světa... ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Špička mezi českými dokumenty - minimálními prostředky za co nejvyšší výpovědní hodnotu. Pozadí rozvojové pomoci vlídně ale bez příkras v case-study obrázcích. Silný základ pro výuku na školách i pro zpětnou vazbu státních i nestátních aktérů, která ve světě ritualizovaných projektů chybí a chybět ještě dlouho bude. Slunce-voda-škola...tma. 4-5* ()

sator 

všechny recenze uživatele

Jako dokument nuda, vede jen k zamyšlení zda vyvážet naši úroveň civilizace tam kde k ní nedozrály... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Trampoty dvoch českých elektrikárov, ktorí prinášajú svetlo do africkej noci. Solárny systém, ktorý nainštalovali pred rokmi bol dômyselný, ale ešte "dômyselnejšie" boli úpravy miestnych, ktoré ho doviedli do žalostého stavu. A tak bojujú s technickymi problémami a ešte viac s ľudským faktorom, ktorý to všetko dopustil. Africká mentalita je aj u vedenia obce taká, že ochotne nastavia ruku, ale postarať sa o veci hoci len organizačne je takmer nemožné. U dvoch chlapíkov obdivujem aj napriek nadávaniu ich božský kľud, s akým všetko prijímajú, asi po rokoch vedia, čo znamená This is Africa. Dokument mi dal všetko vo forme, ako som očakával, žiadne hovoriace hlavy a celkovo žiadne komentáre mimo tých autentických. ()

Související novinky

Scientific Is The New Sexy: AFO 47

Scientific Is The New Sexy: AFO 47

09.04.2012

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia film Olomouc (AFO, 17. – 22. dubna 2012) letos vstupuje do 47. ročníku. Hlavní programový blok se v rámci provokativního leitmotivu Utopie &amp… (více)

46. ročník MFF Karlovy Vary

46. ročník MFF Karlovy Vary

19.06.2011

Od 1.7. do 9.7. se v Karlových Varech uskuteční nejvýznamnější filmový festival kategorie A ve střední a východní Evropě. Festival představí 178 celovečerních filmů, převážná většina z nich bude mít… (více)

Reklama

Reklama