Molo (festivalový název)

Pier, The

Irsko / USA, 2011, 83 min

Gerard Hurley

• bassator

46th KVIFF 2011 - FORUM OF INDEPENDENTS - Fórum Nezávislých (Molo / THE PIER / Molo)(15.7.2011)

MFF KV 2011. "Tvůj otec umírá." Jack, jako každý syn všeho nechá a odletí ze Spojených států do Irska za své poslední peníze. Když ale dorazí do zapadlé rodné vesnice, zjistí pravdu - jeho svérázný otec ho zase doběhl. A on nemá prachy na cestu zpátky. FIlm s krásnými záběry irského pobřeží (na což mám slabost), hádkami mezi otcem a synem, které mohou být i krásné, když cítíte, že se vlastně oba mají navzájem rádi, jen si to nikdy neřekli a srdceryvné výlevy citů považují oba za slabost. Pak je tu i jedna Američanka... Zajímavý snímek, u kterého jsem i přes značnou ospalost neusnul, protože jsem chtěl vidět, jak to dopadne. Už jsem to věděl, podobně jako každý chápavý divák - je to jeden z filmů, který směřuje k jasnému konci, ale chcete ho vidět, protože vás chytne atmosféra, hrdinové, navíc to nádherné Irsko. Je to od pohledu levný film, nijak originální a ani žádné převratné dialogy tu neuslyšíte. Ale i přesto jsem rád, že jsem to viděl.(9.7.2011)

[80%] [46. MFFKV 2011](7.7.2011)

Jak rozhádaný otec se synem najdou cestu zpátky k sobě až díky otcově smrtelné nemoci. Téma, které se dá uchopit mnoha způsoby. V tomto filmu na to jdou dlouhými záběry na krajinu a úspornými dialogy, což moc dobře nefunguje - film působí rozvláčně, přestože trvá necelých 90 minut. Rovněž kamera není zrovna vydařená - působí spíše televizně, obzvlášť ve chvílích, kdy jsou záběry na postavy. Když skoro dvě třetiny promítání přemýšlíte, čím to je, asi je něco špatně. Průměrnou známku dávám ze tří důvodů - záběry na krajinu jsou fakt fajn, Irsko miluju (ok, tohle je hodně subjektivní kritérium) a i herci dokáží ač nenápadně přesto docela přesvědčivě znázornit přerod citů otce a syna od nenávisti k odpuštění a snad i lásce.(3.7.2011)

IFFKV 2011(5.9.2011)

Konecne vypraveni, poctive vypraveni, ktere vzniklo pozdeji, nez v sedmdesatych letech :) Sice nic yasadniho, proste jen dobre, moc dobre, koukatelne, vtipne a hlavne Irske! :) Corck a full irish :) Chci cestovat.(5.7.2011)

To, co se tvůrcům povedlo v tomto filmu vystihnout, je hlavně irská povaha - nejen vztah zahořklého otce a odtahujícího se syna... Vzhledem k tomu, že se jedná spíše o konverzačku, je pochopitelné, že film není akčně laděn a je opravdu předně o dialozích. Ty ale zase nabízejí místy vážné, místy satirické epizodky, které dohromady celý příběh završují. Vychvaluji také hudbu a výběr přírodních scenérií. Jediné, co tomu všemu chybí je vyšší morální ponaučení a trocha spádu ve statičtějších okamžicích. [MFFKV 11](5.7.2011)