Reklama

Reklama

Cyril a Metoděj

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní / Životopisný
Česko, 2007, 13 min

Obsahy(1)

Příběh věrozvěstů, kteří přišli roku 863 na žádost knížete Rastislava na území Velké Moravy, aby zde šířili křesťanství ve slovanském, lidu srozumitelném, jazyce. Svatí Cyril a Metoděj přinesli do našich zemí nejen křesťanství, ale i písmo a s ním i základy kultury a vzdělanosti. Po jejich smrti byli ale žáci Cyrila a Metoděje z politických důvodů z našeho území vyhnáni a bohoslužby ve slovanském jazyce zakázány. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

otík 

všechny recenze uživatele

Krátkou a poměrně jednoduchou formou nás autoři seznámí s cyrilo-metodějskou misí a samozřejmě s oběma světci. V pořadu nás nejdříve přivítá v archeologickém skanzenu na Modré u Velehradu archeolog PhDr. Luděk Galuška, CSc. a představí fresku křest prvního historicky doloženého přemyslovského knížete Bořivoje arcibiskupem Velké Moravy Metodějem. Poté si téměř až do konce pořadu vezme slovo historik PhDr. Vladimír Vavřínek, CSc. a u vykopávek na Sadské výšině u Uherského Hradiště povídá historii povolání, příchodu na Velkou Moravu a práci Cyrila a Metoděje. Na závěr krátce promluví pater Beno Beneš, který promluví o žácích Cyrila a Metoděje - Gorazdovi a dalších. Poměrně výživný dokument uvedený v rámci pořadu Světci a svědci. ()

majxik 

všechny recenze uživatele

Dokumentární pořad k dané tématice, co více k tomu dodat? Vždyt to jen shrnuje poznatky a doměnky které máme v učebnicích dějepisu. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Podle mě velice zdařilý dokument, pokud se chcete dozvědět základní informace o Cyrilu a Metodějovi a jejich poslání. Nic víc ani méně nečekejte. Z cyklu ČT Světci a svědci. ()

Reklama

Reklama