Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný román v dopisech Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti (1782) natočil v aktualizované podobě v roce 1959 Roger Vadim s Gérardem Philipem a Jeanne Moreauovou v hlavních rolích. Na sklonku osmdesátých let vznikly téměř souběžně dva další přepisy. Režisér Stephen Frears se přitom opíral o úspěšnou dramatizaci románu Christophera Hamptona a zůstal věrný originálnímu názvu. Miloš Forman spolupracoval na původním scénáři s Jean-Claudem Carrierem a dal mu název podle jedné z hlavních postav – Valmont. Vznikl tak snímek, který se přidržuje základní osnovy románu (ta je ostatně připomínána i četným psaním dopisů) a který vychází ze záměru zachytit žánrový obraz aristokratické společnosti pár let před Francouzskou revolucí. Osud dvou libertinských intrikánů, vikomta Valmonta a markýzy de Merteuil, je podán v sytých barvách pozdního rokoka a zároveň je poněkud odlehčen. Jak se svěřuje jedna z hrdinek dramatu: „Říkala jsem jen ne, ne a pořád jsem dělala, co on chtěl…“ Hra obou cynických poživačníků nachází odezvu v samotné struktuře filmu, jež se tak vzdává důležité moralizátorské polohy. Miloš Forman přitom vychází ze zkušenosti z Amadea (1984) a příběh je plný malebných plenérů, vtipných epizod, bohaté výpravy a kostýmů. Opět spolupracoval s českými tvůrci, kameramanem Miroslavem Ondříčkem a kostýmním návrhářem Theodorem Pištěkem (ten získal prestižního Césara). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (323)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Valmont aneb "Don Juan" nebo také "člověk, který chodil tak dlouho se džbánem pro vodu, až se ucho utrhlo". Mě se to líbilo (ale nevím, jak moc záleží na faktu, že jsem neviděl jiné zpracování Nebezpečných známostí). Herci mi sedli, příběh byl také zajímavý a k tomu celý snímek nepostrádal humor, který jsem zde ani nečekal. Zkusím se ještě porozhlédnout po jiné adaptaci, ale teď to vidím na 4*. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

"Valmont" se považuje za jakousi černou ovci Formanových filmů. Poté co jsem ho konečně viděl, fakt netuším proč. Přišlo mi to svižně natočené, plné opravdových emocí se skvělými hereckými výkony, které vystihují lidi a ne nějaké historické figuríny. Srovnávat s "Nebezpečnými známostmi" nebudu, viděl jsem je už před dlouhou dobou a nebylo by to ode mne objektivní. ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Tento film mi majster Forman ušil na telo. Neverila som, že je možné, aby mi niekto skrz skvelý scenár a réžiu predniesol moje vlastné predstavy o cynickej, liberálnej či zvrhlej spoločnosti, kde morálka znamenala len akýsi pojem zastrčený v zaprášených poličkách monumentálnych knižníc. Nebudem porovnávať predchodcu s Malkovichom, Valmonta beriem ako samostatný filmový útvar so špecifickými Formanovými vychytávkami. Dívať sa dve hodiny na impozantné kostýmy, cukríkovú výzdobu či počúvať strohé tóny neromantického baroka, mi prinieslo také potešenie, že by som sa aspoň na jeden deň do toho obdobia s nadšením presťahovala :-) Perfektné herecké výkony, perfektný scenár, kde sa nevinná mladá hrdinka stáva terčom chladu neľútostných dospelých, perfektná kamera. Forman mi ulahodil, pre podobné historické kúsky s presným vyobrazením spoločnosti, mám neuveriteľnú slabosť. Dvomi slovami: Som nadšená! ()

Mairiel 

všechny recenze uživatele

Děs běs... musím se přiznat, že Valmonta chtě nechtě srovnávám s Dangerous Liaisons, ale to snad ani jinak nejde... Tedy zaprvé výběr herce do hlavní role - zatímco z Malkoviche čiší ďábelské charisma, Firth je prostě takový uslintaný lehkomyslný floutek. Za druhé madamme de Merteuil: Anette Bening se ve velké části filmu pohybovala s výrazem Mary Poppins a veškeré zlo které páchala jsem jí ani chvíli nevěřila. Za třetí, malá Cecille byla sice roztomilá, ale Valmontovo svádění vypadalo spíš jako nějaké pedofilní hrátky... Tedy, kdybych neměla tak ráda příběh, hodnotila bych asi ještě níž. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Pripadalo mi to lepsie ako Frearsove Dangerous Liaisons, ale stale sa mi najviac paci modernizovana verzia Cruel Intentions. Najviac ma bavila prisna matka Fairuzy Balk, ktoru tam vsetci vodili za nos. Takisto bolo perfektna Meg Tilly v ulohe dokonale nevinnej zeny. Bohuzial mi prilis nesedelo obsadenie ustrednej dvojky. Colin Firth pôsobi ako prilis velky dobra aj ked ma byt riadne skazeny a ani Annette Bening som prilis nezral tu absolutnu mrchu. Naviac som ani prilis nerozumel Valmontovmu konaniu v zavere. Pripadalo mi zmätene. Takze celkovo to je film tak na jedno pozretie. 5/10. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (21)

  • Film sa natáčal vo Francúzsku, vrátane: Caen (Abbaye aux Hommes), Bordeaux, Versailles, Nogent-sur-Seine (Chateau de la Motte-Tilly), Meaux, Chantilly (Musée Vivant du Cheval) a v Paríži (Hotel des Ambassadeurs de Hollande, Musée Nissim de Camondo, Opera Comique). Natáčalo sa od 26. augusta do 24. januára 1989. (Arsenal83)
  • Film se stal na domácí scéně propadákem – při rozpočtu 33 milionů amerických dolarů se za otevírací víkend v USA vydělalo 96 000 dolarů a celkově se v USA vydělalo pouhých 1 132 000 dolarů. (Varan)
  • Meg Tilly a Colin Firth sa do seba počas nakrúcania filmu zamilovali. O rok neskôr sa im narodil syn a o štyri roky na to sa rozišli. (Arsenal83)

Související novinky

Miloš Forman bude točit o Goyovi

Miloš Forman bude točit o Goyovi

23.04.2005

Miloš Forman připravuje nový film, inspirovaný životem slavného španělského malíře Francesca Goyi. Projekt je prozatím nazván GOYA'S GHOST a scénáře se ujal zkušený Jean-Claude Carriére, francouzský… (více)

Reklama

Reklama