Hell
Horor / Sci-Fi / Thriller
Německo / Švýcarsko, 2011, 86 min
Tim FehlbaumPlakáty
Rob Roy
Nízkorozpočtová (nezaměňovat s laciná, ten film má všechno, co potřebuje) postapokalyptická kvalita. Na základě Hell bych Fehlbaumovi klidně přiklepl nějakej menší hollywoodskej projekt (Roland by se snad mohl přimluvit), protože tohle je profesionální práce po všech směrech. Pro mě podnětnější než The Road a o trošku slabší než Stake Land.(20.5.2012)
Darren
Na němce to vypadá víc než dobře, ale krom toho, zkousnutelné stopáže a nápadu se zvýšenou sluneční aktivitou, který mi přijde vcelku zajímavý a docela reálný, mě další vyložená pozitiva prostě nenapadají. Tyhle levné postapo filmy se až moc podobají jeden druhému. Jsou všechny do jednoho až příliš předvídatelné a nic opravdu zajímavého se v nich neděje. Opět jde "jen" o přežití a záporáci se tvoří z postav, které se snaží úplně o to samé, jen mají tu smůlu, že jsou to prostě postavy vedlejší. Hned první na co se myslelo potom, co jsme se pokochali výhledem z vrcholků alp bylo, jak sakra sejmout toho opeřence co nám kráká nad hlavou. Morálka nemorálka, jíst musí i klaďasové, ale to už nám neukážou. 5/10(20.5.2012)
Fr
2016 - SVĚT JIŽ NENÍ TAKOVÝ, JAK JSME HO ZNALI...... /// Slunci hráblo a na světě není co žrát ani chlastat (ne, nemaj ani lahváče!). Kamera nalepená na ksichtech (aby zdůraznila mimické obličejové napětí), les napadenej kůrovcem, vypleněná benzinka, špinavý osoby. A Slunce smažící okolí. (..a jestli vás to zajímá, tak na hajzl se chodí po setmění – teda holky...) Pravdou je, že taková apokalypsa prostě dramatický okamžiky přináší. Hlavně, když jde vo kejhák, no a vo ten jde vobyčejnejm lidem skoro furt. A co si budem nalhávat – taková ženská... Nízkorozpočtovej (jo - lacinej) thrillerovej horůrek s minimem lidí a komorníma dramatickejma situacema o snaze přežít ve sparchantělým světě, který jsou leckdy napínavější, než jakejkoliv slaboduchej vyvražďovací horor. Takže 3*. Za odvahu a minimum kreténskýho chování (čehož si fakt cením!). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám radost z každýho velkýho ptáka (porno? Apokalypsa debile!). 2.) Zjistím, proč ani v těžkejch časech nevyhazovat jateční pistili. 3.) Zjistím, co ve volných chvílích produkuje Roland Emmerich. 4.) Thx za titule ,,m11“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ **(14.5.2012)
FlyBoy
[GFF 2012, Sydney] S nováčikovským entuziazmom úsporne a predsa efektívne poriešený postapokalyptický thriller, ktorý drží pohromade kvôli priznanej schématičnosti a zdrcujúcemu tempu. Adekvátne nafiltrovaná/zužitkovaná kamera sníma úkrutný boj o prežitie, kedy žeravé slnečné lúče a ozrutný padnutý stožiar nie sú jedinými prekážkami. Veľmi uveriteľné prostredie, presvedčivé výkony protagonistov a ťaživá atmosféra plná zvieravých predtúch, jatrivých obáv-tuhej (bez)nádeje. Debut Tima Fehlbauma je čo do "topicu" už opotrebovaný materiál klasicky odsúvajúci logiku na druhú koľaj a spoliehajúci sa len na empaticky orientovanú interakciu diváci-hrdinovia. Lenže v rámci zvoleného filmového jazyka je to svojbytnosť jak remeň, teda vrátane vyššie uvedeného boduje tiež interpretačný minimalizmus a obmena (dnes už) paušálného gore za ostentatívnu neúprosnosť. Percentuálne to mám na 70 (approx.), ale keď si spomeniem ako laxne s podobným pôdorysom naložil Gareth Edwards pri "Monsters", tak "Hell" je rozhodne hoden aspoň o stupeň lepšej známky.(1.5.2012)
George Stobbart
Kvalitný postapokalyptický príspevok z nemeckých krajín, ktorý sa síce nemôže pýšiť originalitou, no v rámci (sub)žánru patrí k tomu najzaujímavejšiemu čo sa tu v posledných rokoch objavilo. Krajina zdevastovaná slnkom v blízkej budúcnosti, hŕstky zblúdených ľudí, násilnícke skupiny s vlastnými pravidlami... Dve sestry putujúce s priateľom narazia na šikovného pocestného, ktorého k sebe priberú, no onedlho sú prepadnutí a mladšia sestra je unesená. Snaha o jej záchranu ich rozdelí a privedie až do tajomnej dediny s podivnými obyvateľmi. A práve tu sa odohráva záverečná tretina filmu, ktorá ma donútila k hodnoteniu prihodiť ešte hviezdičku. Hustnúca hororová atmosféra, vyúsťujúca do zbesilej útekovej akcie mi totiž perfektne sadla, prekvapila a zároveň oživila pomalšie tempo filmu. Mimochodom, film mi pripomenul Resident Evil – jednak 3. diel filmovej série a tiež 4. diel hernej série (tou dedinou), čo tiež považujem za pozitívum.(1.6.2012)
sochoking
Podarilo sa mi niečo neuveriteľné- stiahnuť nemecký film s ruským dabingom! To sa môže stať len mne! Len si dovolím uviesť aj release, aby ste sa neojebali tak jak ja: [ IronClub - Hell (2011) ]. Inak film je to taká správna postapokaliptická jednohubka. Ani sa nenazdáte a už je koniec. Na to, že to je nízkorozpočtový film, je natočený fantasticky podľa mňa a ako som už spomínal, jediné, čo mi dosť vadilo, tak dabing a k tomu ešte rusácky.(22.5.2012)
Karamanlis
Namixovanie prvkov buranského hororou do ponurej postapokalyptickej drámy nebolo vôbec zlým nápadom, snímka sa však nevyhla istej, pre nemeckú kinematografiu typickej strojenosti. Hell (Svetlo) ma síce nenudilo, pri súčasnej záplave postapokalypticky ladených filmov si však naň za nejaký mesiac asi sotva bližšie spomeniem.(15.5.2012)
K.B.L.
Vcelku poutavý film, při kterém člověk neusne. Pointa sice trochu klišé, ale má to v sobě nádech strachu, depresivní atmosféry a pocitu bezmoce. Sem tam nějaká povedená lekačka, či překvápko. Na to, o co tam jde, mi ale přijde hlavní zápletka trochu málo.(22.5.2012)
Caminzind
74% Konečně zase něco, co jsem dal na jedno shlédnutí. Je to survival, road movie i kanibalistický exploitation v jednom. The Road byla hollywoodská kostýmní exkurze kolem popelnic. Hell je syrová nihilistická žumpa v decentním balení.(14.5.2012)
sulimo
Na The Road to sedí do první půlky, na Book of Eli to sedí půlku druhou, ovšem ona kombinace, co tu z toho vznikla, nefunguje ani částečně tak dobře, jako v obou zmíněných záležitostech, z The Road mi tam chyběla ona atmosférická dusnost, zdllouhavost a osamělost, z Book of Eli si to sice vzalo pouštní vedro, ovšem zapomnělo to bejt dynamický, aby vás to ke konci nepřestávalo nudit pro předvídatelnost a jakousi akci neakci, ze který jsem jako divák měla dost rozpačitý pocity. I tak je to docela dobrej film, každopádně je mi líto, že si do toho Evropa nepřidala něco svýho, originálního, jedinečných, jelikož takhle byla jiná jen ta němčina, což je sakra málo a sakra škoda.(11.5.2012)
lennyd
Vyprahlou mrtvou krajinou jede jen jediné vozidlo, ve kterém se, na poslední kapky benzínu, snaží Marie, Phillip a Leonie dojet aspoň k další benzínce, kde možná najdou palivo na další cestu. Nebo vody. Nebo trochu jídla. Naleznou zde ale také dalšího přeživšího, Toma - a společně se rozhodnou dojet do hor, kde by mohli najít útočiště před všespalujícím sluncem. Zde ale padnou do pečlivě připravené léčky... Postapokalyptické filmy mám hodně moc rád, a filmy jako Postman, Book of Eli či Cesta patří k mým nejoblíbenějším. Hell si z předchozích bere to nejlepší, a pokud překousnete jeho lacinost, kdy se většina filmu odehrává v oslepujícím slunci či naopak temnotě, budete se bavit. Sice mne první polovina filmu (hledání v troskách něčeho k snědku či vypití) bavila o několik řádů více než polovina druhá (boj o přežití), ale i přesto jsem se ani na vteřinu nenudil, ba naopak. Hodně kvalitní příspěvek z germánských filmových vod ...(14.5.2012)
misstake
Německý přírůstek do apokalyptické rodinky v ničem nezaostává za svými americkými souputníky. Minimalistickými prvky dosahuje maximálního účinku. Pár neoholených herců, pár ušpiněných hereček, téměř žádné speciální efekty, výjimečně vhodně použitá realistická kamera a všeprostupující atmosféra beznaděje z Pekla činí opravdu výjimečný kousek. Takže zapomeňte na Book of Eli nebo na x-tý díl Resident Evil a shánějte snímek od našich stále filmařsky podceňovaných sousedů.(21.4.2012)
fugazi
Perfektní. Švýcaři naprosto bez speciálních efektů dosáhli kvalit a atmosféry The Road nebo Book of Eli !(9.5.2012)
Šakalík
Přestože mám obecně už post-apokalyptických filmů po krk, tohle německé dílko se mi docela líbilo. Filmařům se za pár euro podařilo navodit slušně depresivní atmosféru, kterou by jim mohli závidět daleko majetnější kolegové. Ve filmu samotném se toho zase tolik nestane, přesto má film takové osobité kouzlo a dobře se na něj dívá. Výborná je pasáž na farmě a hlavně pak ten divoký úprk z ní. Ke kladům filmu patří taky otevřený konec a rozumně krátká stopáž – takhle by to myslím šlo.(19.5.2012)
vitekpe
Davam stredni hodnoceni, protoze zde ucinkuje jedna z nejlepsich nemeckych herecek soucasnosti Hannah Herzsprung, ktera se mi jeste ke vsemu libi... :-) Jinak prumerne post-apo bez prekvapeni... P.S:: Potesila tez ucast Angely Winkler.(28.5.2012)
klima777
Třetí hvězdička je hlavně za snahu o autenticitu (nebo jde o slušně maskovaný amaterismus?). Ačkoliv: Extrémní sluneční erupce s devastačními následky a v žádném z vyrabovaných příbytků se nenajdou brýle s tmavými skly? Nežádám krém s ochranným faktorem kolem třicítky, leč normální brýle... Nicméně výsledný dojem ze Světelného pekla byl poměrně slušný. Tudíž nebudu bazírovat na nepodstatných detailech [2,5 hvězdy, protože tohle je poctivé řemeslo (byť živené nadšenectvím až infantilním – viz výše) se záchvěvem jakéhosi přesahu].(29.5.2012)
mosnak
Jedna hvězda ... - za "okolní svět", za to,že šlo nízkorozpočtový film z Německa a za to,že se to snažilo tvářit jako The Road. Jinak nic víc. Herecké obsazení mi nesedlo a celkově mě ten film vůbec nedostal - bohužel! 15%(31.5.2012)
Teabag
Vcelku slušný film, který se ale trochu moc táhne. Sociální přesah, který se tam od začátku opatrně rozvíjí se v druhé polovině náhle vytrácí a stává se z toho takové zvláštní hixploitation, ve kterém není žádný gore. Plusem je, že Hannah Herzsprung vcelku dobře hraje. Ve výsledku takové hezké 3*.(31.5.2012)
Kingjiri
No vida, během krátký doby další docela povedenej hororovej thriller německý produkce. Menší úspěch měl Hell u mě už zaručenej svym námětem, protože mám rád postapokalyptický snímky. Nedá se říct, že by šlo o něco novýho pod sluncem, protože má člověk při sledování pocit, že něco podobnýho už několikrát viděl, ale je to při nejmenšim solidně zahraný i natočený. Jenom je velká škoda, že příběhu, po příchodu hlavních aktéru na "farmu", začalo výrazně scházet tempo. SPOILER: Kromě tempa se na "farmě" vytrácí i povedená postapokalyptická atmosféra a přichází na řadu pokus o klišoidní kanibalistickou vyvražďovačku KONEC SPOILERU. Hlavně za první polovinu tři silnější hvězdy.(18.5.2012)
Tepličák
Co to bylo ?! Prvních 20 minut možnáá bylo OK, ale pak to šlo z kopce, vlastně nešlo, ono to spadlo.(20.5.2012)