Viděno osmi

(Západní Německo)

Dokumentární / Sportovní

USA / Západní Německo, 1973, 109 min

Henry Mancini

Shlédnuto na přednášce "Dokumentární film" z filmového pásu. Jedná se o výjimečný zážitek, který se jen tak nevidí.(23.4.2009)

• WANDRWALL

Viděl jsem to před pár lety a nesmírně mě to nudilo. M. Forman o tom ale vypráví ve své knize "Co já vím?" moc zajímavě. Lépe, než je to natočené.(5.9.2010)

• danecek24

31. Zlatý Glóbus za rok 1973 - cena (1) - *Nejlepší dokument(3.1.2009)

• Vignette

Formanova část (Desetiboj) 5*! :-)(12.11.2008)

Výborná ukázka dění z Olympijských her a bezvadná Formanova část, která je místy až dojemná.(5.4.2005)

Velmi pozoruhodný a zdařilý dokumentární experiment zachycující momenty z OH 1972 v Mnichově očima předních režisérů. Nejenom pro díl věnovaný desetiboji, který výtečně natočil Miloš Forman, stojí tento snímek za to vidět. Osobně mi utkvěl asi nejvýrazněji "sprint" viděný očima Kon Ischikawy. Jeho práce se zpomalením záběru a tlumení zvuku navozuje neskutečnou atmosféru. Rozhodně doporučuji i těm, kteří sportovní přenosy nemají v oblibě.(20.4.2004)

Každý si samozřejmě vybere svou osminu, která ho nějak osloví. Mně skutečně zaujal John Schlesinger, a to hned dvakrát. Vybral si disciplínu, která opravdu není nijak strhující a dramatická - maratónský běh - a pojal ji ne z hlediska závodníků, nýbrž jednoho jediného. Čím však maximálně odlišil svůj přístup - jako jediný se pustil do velice odvážné konfrontace s teroristickým útokem Palestinců na olympijskou vesnici, jehož výsledkem byla přestřelka na vojenském letišti Feldfürstenbrück a jedenáct mrtvých izraelských sportovců. Kdo ví, možná právě tohle pojetí inspirovalo později Spielberga k realizaci jeho MNICHOVA.(21.7.2008)