Reklama

Reklama

Za černou duhou

(festivalový název)
  • Kanada Beyond the Black Rainbow
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Hlboko v tajomnom ústave Arboria je zajatá narušená a krásna dievčina (Eva Allan), ktorej myseľ je kontrolovaná zlovesntou technológiou. Ticho čaká na ďalšie sedenie s terapeutom doktorom Barrym Nyleom (Michal Rogers). Ak dúfa v útek, musí podniknúť cestu cez najtemnejšie kúty inštitútu Arboria. (Cappuccino)

Recenze (61)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavý sci-fi experiment. Audiovizuální stránka je skvělá, atmosféra supr, tempo pomalé, děj skoro žádný, je to zkrátka takový ten ambiciózní umělecký film s "přesahem". Bohužel jsem si z něj ale vůbec nic neodnesl a měl jsem velké potíže, abych ho vůbec dokoukal do konce. Jako režisérský debut je to každopádně povšimnutíhodné, až Panos Cosmatos umělecky doonanuje, budou mě jeho filmy asi dost zajímat, technicky/atmosféricky/vizuálně na to má. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Experimentální drogový kraťas (roztažený na 110 minut) s příjemnou "starou" atmosférou, který se měl jmenovat Náznak nebo Sadistická přerušovaná soulož bez konce nebotakněco. Tolik slibných nakousnutých věcí, které pak dokonale vyšumí (třeba omalovánky nebo nástup "robotů" - ty-vo-le, co se asi bude dít... nic). A přitom je to chvílema TAK nádherný - obrazy a HUDBA, ach jo. ___ (sem si dám vsuvečku "starej Cronenberg", protože prostě nejde nezmínit) ___ Na megaabsurdním konci to vypadá, že jednoduše došly prachy na blbnutí, takže co nejrychlejc sbalit hračky a vypadnout z pískoviště (vyplatí se počkat pak ještě do konce titulků - tohle neméně absurdní "vysvětlení" mě aspoň nepatrně odnasralo). Celkově je to asi sympaticky ujetá roztahaná kravina se starším bratrem Christiana Balea, ale kdyby to dostal do ruky někdo, kdo umí geniální nápady dotahovat do konce, mohlo to být fakt NĚCO (to se ale nestane, takže holt dám 4* tomuhle guilty-pleasure paskvilu a budu si představovat, "co kdyby").... Pardon, ale prostě koho by tohle nedojalo k dehtovým slzám? ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně, ale opravdu neuvěřitelně zdlouhavé sci-fi drama / psycho thriller, jehož děj by se zkratkovitě vešel do 12-minutového kraťasu, místo toho je neúměrně natáhnut na téměř dvouhodinovou stopáž. Tohle minimalistické představení pro pár postav, několik místností a skoro žádný děj však nevyvolá svou zvláštností nějaké napětí či depresi, ale pouze stav neutuchající nudy. Závěrečné WTF pak nechá zadupat do země i těch pár hezkých obrazů, které mohly zůstat v paměti. Debut nedebut, tohle mě zkrátka nasralo. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Poslední půlhodinu už jsem trochu trpěl, ale i tak to stojí za pozornost. Už jenom pro tu úchvatnou vizuální stránku. 70% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Potenciálně zajímavý námět, parádní vizuál i atmosféra a Michael Rogers je skvělý úchylák. Ale děje je tam sotva na půlhodinu. Lepší by to bylo jako videoklip. ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Áno. Preveliká tonáž a filmársky to pôsobí skôr relaxačne, akoby to malo upútať divákovú pozornosť. Každý filmový záber napriek tomu upúta a v tom je sila celého snímku. Súhlasím s Jakubom - režisérsky zvládnutá práca pre málopočetnú divácku obec. Panos je ale do budúcna funkčný. To teda je. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Snové, halucinogenní, tajuplné, uhrančivé. Argentovy barvy, Kubrickův vesmír, Scottovy vetřelčí vize a duha, co zčerná. Zfilmovaná báseň o cestě, kterou si lze vyložit po svém. Sterilní chlad laboratoře a příroda venku. Hvězdy jak mlčenlivé průstřely temného plátna. Detail, celek, pokřivená perspektiva, touha, smrt. Odcizená, ale místy výtečně atmosferická hudba je drsně rozříznuta skladbou Angel Dust (Venom), s titulky přichází éterické zklidnění od SSQ (skladba Anonymous). Typická divná Kanada sedne jen skupince fajnšmekrů.... ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Let the new age of enlightenment begin!" ________ Znáte ten pocit, kdy jste viděli film, neměli jste nejmenšího tucha o čem ksakru byl, ale přesto jste si jej zkrátka zamilovali? Takovým kandidátem je právě kanadský snímek 'Za černou duhou'. Prvotina režiséra Panose Cosmatose je totiž mnoho podivných věcí najednou, zejména famózní poctou béčkovým hororům, kde se Cosmatos mysteriózní optikou snaží pojmout premisu reálných událostí, kdy se v tajných vládních laboratořích za pomoci psychotropních látek experimentovalo s lidským vědomím. Ale jelikož je Cosmatos člověk na slovo vzaté, chtěl divákovi autenticky navodit klaustrofobický psychedelický bad-trip aniž by byl pod vlivem, takže není divu, že 'Za černou duhou' je intenzivním hypnotickým deliriem s dechberoucí vizuální estetikou, kde se abstraktno žene do nejzazšího extrému, díky čemuž je i dokonalým exemplářem filmu, kde forma absolutně dominuje nad obsahem. Člověk má jednoduše prazvláštní dojem, jako by sledoval drogovou variaci na Kubrickovu 'Vesmírnou odyseu', tudíž je relativně jednoduchý se dostat do tranzu. Zážitek ze snímku 'Za černou duhou' by se tak dal přirovnat snad jedině k lízání ropuchy coloradské při sledování brakovýho sedmdesátkovýho slasheru - nechápeš to, ale miluješ to...... ()

Silas 

všechny recenze uživatele

More Cronenberg than Cronenberg. Film, který vznikne jednou za 10 let, úchvatný experiment stvořený pro sledování s nějakou promilí v krvi. Nesmyslně je ale natahován téměř ke dvěma hodinám, a tak se vytrácí efekt, který by při poloviční délce bezpochyby měl. Jakékoliv hodnocení je irelevantní...must see. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Uf, to bylo vážně... moc. Pokud máte pocit, že už jste všechno viděli nebo že vás už jen těžko něco vyvede z míry, jděte do téhle šílenosti. Nebo radši ne - tenhle film je jako zlá noční můra, ze které se chcete probudit a zapomenout, že něco takového existuje. To aby mi nemohlo být vyčítáno, že jsem nikoho nevaroval :-) Je to naprosté peklo od prvního záběru, a pokud mohu soudit, přijde mi, že se tenhle počin už vydal hodně daleko za hranice hraného celovečerního filmu kamsi do vod videoartu - kdyby se z tohoto filmu vystřihla libovolná část o délce - řekněme - 10 minut, klidně si dovedu představit, že by to pouštěli ve smyčce v nějaké galerii, kde by takovýto bizar v pohodě zapadnul (protože se toho dnes točí tuny, přiznejme si to). Anebo by to taky klidně mohl být velmi podařený videoklip, protože muzika je v tomhle bijáku naprosto luxusní - znepokojující a dokonale ladící s bizarním obrazem. Stejně tak celý ten osmdesátkový vizuál je naprosto odzbrojující a za jistých okolností může přinést skutečně nevšední divácký zážitek. Těmi okolnostmi mám samozřejmě na mysli to, že aby mohl člověk bezproblémově zhlédnout tento film, měl by před tím vypít aspoň tři láhve vína. V opačném případě dost možná usnete nudou. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Krásná audiovizuální podívaná, ovšem stopy děje aby v tomto snímku divák lupou pohledal. A to bude věc, která většinu lidí od Beyond the Black Rainbow odradí. A zbytek možná bude litovat bezmála dvou hodin strávených u tohoto filmu po zhlédnutí závěru. Mně se naštěstí do filmu podařilo vcelku ponořit bez větších očekávání. Elektronická hudba Jeremy Schmidta se dobře poslouchá a Panos Cosmatos se začíná (i díky svému dalšímu snímku Mandy) profilovat jako vizuální mág, na jehož další počiny budu velice zvědav. Tento snímek bych si ovšem dokázal představit v nějakém divácky vděčnějším provedení. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Úžasne natočené, bohužiaľ značne prázdne. Mandy mala na rovnakej stopáži zhruba desaťnásobok deja. PS: Na konci je venovanie. Neviem kto je Brigitta, ale snáď bola rada. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

mám rád retro-sci-fi, minimalistické a psychedelické sci-fi a toto bolo oboje naraz a dosť divné na to, aby som to pochopil na prvý krát, no nebránilo mi to nechať sa vtiahnuť; ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Medzi artom a exhibicionizmos nie je až tak tenká hranica, aby sa nedala rozoznať. Cosmatos skôr exhibuje, ale prečo mu to vyčítať, keď mu to ide tak dobre. Zmysel života opäť nenájdeme, ale to sa ani od umenia a kinematografie ani očakávať nedá. Vyzerá to fantasticky a osobne to pričítam tomu, že Cosmatos to ankrútil tak, aby nielen evokoval osemdesiatky, ale aby to pôsobilo tak, že to bolo v osemdesiatkách aj nakrútené. Tomu síce trochu bráni dokonalý digitálny obraz, ale s tým sa nedá nič robiť. Záver som čakal trochu drsnejší, tu tá náhoda pôsobí ako fór, len neviem, či bol zámerný. ()

honajz odpad!

všechny recenze uživatele

Historka, která by vydala tak na dvacetiminutový příběh z Krajních mezí, je roztažena díky samým detailním záběrům, psychedelické hudbě, psychedelickým zpomaleným záběrům a dalšími zbytečnými detailními zpomalenými záběry na neskutečně dlouhou stopáž. Postavit někam podivně a z úhlu kameru, divně to říznout a divně nasvítit a ozvučit ještě nedělá umění, to umí každý blbec na Youtube. Prvních a posledních asi pět minut filmu stačí, abyste si udělali dojem o celku. Divák je zde až to poslední, ale pan režisér se asi - za poměrně drahé peníze - ukojil. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Vcelku originálně natočení sci-fi, ve kterém se toho opravdu moc neděje, ale zato se na něj dobře dívá. Minimalistická kamera s důrazem na detail tomu dodává atmosféru a hlavní hrdina mi moc připomínal Christiana Balea. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Rád bych napsal, že vydržíte-li film neproklikávat, odmění se vám... Odmění vás něčím... Nějakým iniciačním zážitkem, nevšední pointou nebo zajímavým koncem třeba... Ne. Lhal bych. Neodmění. Esteticky pohledný vizuál a skvělá audio stopa (myslím hudbu i zvuky) jsou z mého omezeného úhlu pohledu jeho jediné hodnoty. Ale dám druhou, za celkově zajímavou zneklidňující atmosféru, za působivou transformaci doktora Barryho (v co vlastně?) a hlavně proto, abych nevypadal jako úplnej dement a lopaťák, protože je jasný, že čím víc hvězdiček člověk takovýmuhle filmu dá, tím víc je chytřejší než ti ostatní, kteří většinu času nejspíš vůbec nechápou, co se to vlastně na tom plátně děje. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Mega surreální art, který ochotně vstřebá jen pár jedinců! Ale i mezi nimi se jistě najdou tací, co budou vytýkat plno naznačených věcí a nerozvrstvené myšlenky. Ostatním bude Za černou duhou připadat jako nesnesitelně dlouhý experiment. Debut neznáméno Panose Cosmatose je vskutku podivuhodná audio-vizuální rozkoš, která sice má svůj příběh, ale nehraje hlavní roli. Nepřipadal mi ani zas tak chladně odtažitý, protože v něm jisté paralely a interpretace lze zahlédnout. Je pravda, že některé pasáže mohou být trochu nezáživné, ale pak tu byly zase ty, ze kterých jsem totálně ztratil dech a nebyl jsem schopný vpustit jedinou myšlenku (viz třeba přesně ta v polovině!). Opravdu film pro hardcore fandy bizarností, které ocení jen hrstka. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

HA! Tak tohle je neuvěřitelná záležitost.. Náročný test diváka, který tuhle hypersofistikovanou hru může vyhodnotit jako onanistické dno žabích sraček, stejně dobře jako transcendentální zkušenost, podle toho jak mu to mysl zrovna vyzrcadlí. Jsem přesvědčený, že tenhle film moc dobře chápe jak divák funguje a podle přesných vzorců dráždí jeho imaginaci a boří očekávání. Rafinovaná hra se styly a žánry která ví, že některé otázky jsou tak závažné a velké, že na ně nelze odpovědět jinak než vtipem. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Kanadský snímek „Za černou duhou“ je docela zajímavou prvotinou režiséra, který si buduje celkem osobitý styl. Jako kdyby řecké kořeny vždy zapůsobily tak, že se režiséři projevují do jisté míry bizarně. Panos Cosmatos posunul odkaz svého otce – režiséra filmů „Rambo II“ nebo „Cobra“ – do naprosto jiné roviny. Od Panose nesmíte čekat jen akční biják, musíte č čekat něco náročnějšího. ()

Reklama

Reklama