Reklama

Reklama

Ruská rodová škola

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2007, 30 min

Obsahy(1)

Film Ruská rodová škola zachycuje zcela nový přístup ke vzdělávání na všech stupních. Škola je internátní a nachází se na úpatí Kavkazu. Vznikla jako vládní zakázka – mají se tu vychovávat nadané děti, které budou pracovat ve špičkových funkcích. Do školy přicházejí děti většinou kolem deseti let a často dokončí základní vzdělání a maturitu během dvou let. Potom obvykle studují dvě vysoké školy. Děti se učí navzájem a to vždy jeden předmět v bloku několika týdnů. Výuka tedy není rozdrobena na jednotlivé hodiny, kdy se vyučuje různým předmětům. Děti nejen vyučují, ale samy i vyvíjejí studijní plány, samy si školu postavily, samy se o sebe starají, vydělávají si na sebe, jsou si navzájem rovny a nesou za vše odpovědnost. Zároveň jsou vedeny k velké odpovědnosti za všechny bytosti na zemi i za planetu Zemi samotnou. Duchovní přesah a vědomí síly myšlenky jsou pro ně samozřejmostí. Nový model vzdělávání funguje už druhé desetiletí a je dílem akademika Ščetinina. Rozhodně se jedná o velmi inspirativní přístup ke vzdělání, i když některé nedostatky se přeci jen najdou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Veľmi inšpirujúce a v mnohom skvelé s menšími chybičkami spomenutými najmä na konci, no mohlo toho byť ozaj viac, aby sme sa dozvedeli ešte viac. Ale som rád aj za to, lebo je mnoho režisérov, mnoho skvelých, no zaujímavých tém sa nie vždy chytia takí, čo by veci rozobrali do úplných detailov a komplexne s novými, či zaujímavými prvkami. ()

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Jak bylo v dokumentu řečeno, zajímavá inspirace, ale přeci jen k dokonalosti chybí více prostoru pro různé názory jednotlivců. Takto to na mě působí jako jednotná skupina lidí, kde všichni trochu slepě věří ve své hodnoty, které však přebrali od jiných, nedostali se k nim sami. I proto mě více zaujal Summerhill. ()

Reklama

Reklama