Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soukromý černošský detektiv hledá unesenou dceru harlemského bosse a zaplete se do boje mezi mafií a černošskými gangstery.  V klíčovém akčním snímku Gordona Parkse se Richardu Roundtreemu podařilo vytvořit zcela novou a poctivou hrdinskou postavu Johna Shafta, „chlapa, co se dvakrát nerozmejšlí, když kolem není bezpečno“. John Shaft je černošský soukromý detektiv, který vlastní malou kancelář poblíž Times Square. Na cestě do práce jej jednou zastaví jeho kamarád od policie, poručík Victor Androzzi (Charles Cioffi), a chce po něm informace o jedné větší akci v Harlemu, do které je zapleten král černošského podsvětí Bumpy Jonas (Moses Gunn). Shaft mu nemůže pomoci a odchází, a jen taktak se vyhne dvěma Bumpyho silákům, kteří na něj čekali v kanceláři, přičemž jeden skončil mrtvý na chodníku o asi osm pater níže. Shaft se dostává do rukou policie, která mu vyhrožuje vězením za zabití, a proto kontaktuje Bumpyho. Ten mu sdělí, že jeho mladá dcera, kterou nikdy do své „práce“ nezasvěcoval, byla unesena. Shaft se tedy nakonec bude muset postavit všemocné bělošské mafii a afroamerické gangstery přijmout za dočasné spojence... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (50)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dekektív Shaft bol pre mňa príjemným prekvapením. Mal som voči nemu predsudky, samozrejme nie kvôli rase hlavného hrdiny, len som sa bál, že ma film subžánru blaxploitation nedokáže výraznejšie zaujať. Nakoniec zaujal, a to hneď zložkou, od ktorej som to čakal najmenej, scenárom. Príbeh je zaujímavý, chcete vedieť, čo bude ďalej a ako to skončí. Pre niekoho ale môže byť hlavným lákadlom drsný, nekompromisný policajt a jeho neortodoxné chovanie. "Vieš, ty nie si až taký čierny. Ty nie si tiež až taký biely". ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Co jsem měl zatim možnost vidět blaxploitation filmy, tak se všechny vyznačovaly dost prostoduchym scénářem, ale na druhou stranu byly plný akce, mrtvol, krve, násilí, mučení, atd... Jenže v Shaftovi tohle všechno schází a ten hlavní frikulín, místo toho, aby předved nějakou akci, akorát nesutále mele pantem. Má to nějakou atmosféru, celkem slušnou hudbu od "Chefa ze south parku", ale kromě posledních cca 15 minut je to dost nuda. A rozdávat hvězdičky za to, že to byl první film svýho druhu, fakt nebudu. ()

Reklama

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Chápu, že na začátku sedmdesátých let to byla pecka zobrazovat černochy v roli tvrdých hrdinů a ne jen podřízených služebníků bílého muže. Dneska už je ale éra blaxpoitation filmů dávno pryč a tyto snímky působí jen jako levná béčka, co si hrají na hustou hollywoodskou mafia party a kterým to občas někdo pod nánosy prachu uvěří. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Černošská variácia na Mika Hammera a jeden z definičných filmov krátkožijúceho no doteraz populárneho (do veľkej miery vďaka Tarantinovi) žánru blaxpoitation oproti ďalším žánrovým kúskom vyniká na žáner pomerne dobrou kamerou a hutnou atmosférou zimného New Yorku, naopak nie je to až tak prepálené a drsné ako Coffy. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

"Který černý soukromý očko utáhne spoustu ženských? Shaft!", zpívá se ve filmu. Shaft byl první. Přinesl filmovému světu žánr ´blaxploitation´, přinesl černošského hrdinu, kterému do náručí padají ženský jak na běžícím páse, který se nebojí černých ani bílých, který, když je potřeba, je patřičně agresivní, ale přitom inteligentní. Na to všechno slyšeli černoští mladí kluci z předměstí, kteří se na film hrnuli v zástupech. Přesto pověst filmu trošku předhází kvalitě. Čekal jsem to víc nahláškovaný, víc sexuálně podbarvený (2 holky za celý film? - Shafte jseš salát), víc akční, potažmo násilný (tři menší akční sekvence to nevytrhnou). I tak je to zajímavé vidět, už kvůli skvělé atmosféře New Yorku začátku 70.let, dobového oblečení, vozového parku a dealujících černých feťáků. A bílá populace tu hraje stafáž, nepodstatné druhé housle, tak to má ve správném blaxploitation být. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Režisér Gordon Parks chtěl do hlavní role někoho s nepříliš známou tváří. Konkurz vyhrál Richard Roundtree, někdejší černošský manekýn a příležitostný divadelní herec. (DellEthing)
  • Skladba "Theme from Shaft" získala v roce 1971 Oscara za nejlepší filmovou píseň. (DellEthing)

Reklama

Reklama