Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedmnáctiletý americký středoškolák Alex Browning se chystá na školní výlet do Paříže. Má však neblahé tušení, které sílí každým okamžikem až do nástupu do letadla. Těsně před odletem má děsivou vizi, v níž si vymění místo se spolužačkou a krátce nato letadlo při startu exploduje. Když ho pak spolužačka opravdu požádá, aby si s ní místo vyměnil, propadne panice a snaží se ostatní přesvědčit, aby stroj opustili. Popere se kvůli tomu se spolužákem Carterem a je nakonec z letadla vyveden i s ním a jeho přítelkyní Terry. Vystoupí také nejlepší kamarád Tod, samotářská Clear Riversová, která jeho předtuše uvěří, a učitelka Valerie Lewtonová, aby na ně dohlédla. V hale se navíc setkají s Billym Hitchcockem, který se opozdil. Vzápětí se stanou svědky katastrofy, když letadlo krátce po startu opravdu exploduje. Alex se doma zhroutí, a to ještě netuší, že smrt s nimi nemá vyrovnané účty. Krátce po tryzně za oběti neštěstí totiž zahyne při bizarní nehodě v koupelně Tod a Alex si uvědomí, že i on smrt vytušil podle různých znamení. S Clear se vloupe do pohřebního ústavu, kde je přistihne zřízenec Bludworth, jenž tvrdí, že podle původního plánu měli všichni zahynout v letadle. Protože unikli, má pro ně smrt nový plán. (TV Nova)

(více)

Recenze (768)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

...a nebesa se otevřela i po více než 40ti letech, v drsnějším hávu. Nečekal jsem, že by mě to mohlo seriózně bavit, ale stalo se. Atmosféra dokonale graduje od počátku, strašidelné scény nevyvolávají nechtěný smích, s ohledem na cílovou skupinu v podobě starší mládeže filmem vhodně prosakuje humorný nadhled a navzdory tomu, jak jsem spočátku měl pocit čehosi hodně předvídatelného, Nezvratný osud mě překvapoval v jistých ohledech až do konce. Stejně jako v případě novějšího Circle tu totiž hodně napíná mysteriózní hra s pokusy o naléznutí případného klíče k vyváznutí ze spárů nezvratného „vybíjení“ postav nadpřirozeným systémem shůry. Dokonce i chování postav, které nám tvůrci slušně představí, působí relativně uvěřitelně včetně náhlého konání během strachu a paniky. Takže v rámci horroru 21. století bych se to nebál vidět jako silný nadprůměr, v rámci subžánrů slasheru a tínedžerského horroru možná jako klenot. Škoda jen pár drobností, kdy některé ze smrtí či situací na hraně smrtelného nebezpečí tu působí svým zakomponovaním trochu nahodile a v závěru (jakkoliv promyšleném a překvapivém) pak asi nejvíc... [75%] ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nezvratný osud jsem viděl až jako poslední z prvních tří dílů série - a byl jsem upřímně řečeno celkem zklamán tím jak se to celé snaží hrát si na standardní film:) A taky mi kromě Ali přišli všichni do jednoho značně nesympatičtí, což je u tohohle žánru trochu problém. Naštěstí jen do chvíle, než se scénáristi vytasí s konečným řešením té které "otázky" - a ta řešení jsou buď (pro Final Destination trademarkově) směšně překombinovaná nebo naopak nečekaná a nečekaně rychlá, nicméně do jednoho působivá. Ale zkrátka a dobře tohle mi prostě nesedlo tolik jako třeba dvojka, a proto dávám "jen" 60%. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

První díl ze skvělé hororové série. Má dobrý příběh a smrtlené situace jsou ještě v tomhle díle docela reálné a nahánějí hrůzu , třeba uškrcení v koupelně a tak dále.... Film nemůže ani nudit. Herci hrají docela dobře , třeba Seann Willisam Scott,kterému kus plechu usekne hlavu , což bylo pro mě takové méně předvídatelné.... Tudíž mé hodnocení : 80% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Je to vynikající horor. Z úvodní scény, které předchází pád dopravního letadla, mrazí a pocit mrazení prakticky pomine až se závěrečnými titulky. Pocit strachu z neviditelné Smrti je zde daleko intenzívnější, než kdyby to byla nějaká vyzáblá stařena s kosou na rameni. Režie Jamese Wonga je dokonalá a vhodně se doplňuje se zajímavým, nápaditým a originálním scénářem. Devon Sawa v hlavní roli se své role zhostil dokonale. Jedná se zkrátka o jeden z nejpovedenějších hororů zpočátku nového tisíciletí. Další díly spíše opakovaly, variovaly stanovené schéma. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Originální teenagerovská vyvražďovačka. Dokonce snad asi nejoriginálnější. Troufám si říci, že tento horor se stačil za dobu, co existuje, stát legendou mezi vyvražďovačkami. Vrahem je zde smrt, která není spokojena s tím, že jí z jejího vražedného plánu uniklo sedm lidí a hodlá je získat za každou cenu. A za to, že jí zkazili plán, tak budou umírat pomaleji a bolestněji, než by umřeli v letadle. To mají za to, že vystoupili. Ale smrt je evidentně krátká na hlavního hrdinu Alexe, který si s ní jen hraje a úspěšně jí uniká. Originální super horor, který jsem si velmi oblíbil. Viděl jsem ho minimálně po čtvrté a stále mne baví, i když už vím, co se stane. Prostě paráda. Pokud někdo chce vidět originální horor, ať se koukne na tohle, nebude litovat. Bez jakéhokoliv váhání dávám pět hvězdiček, protože nás už pravděpodobně nikdo nějakou podobnou originalitou v tomto žánru nikterak nepřekvapí, a nač si šetřit hvězdičky, když tenhle film originalitou přímo překypuje... ()

Galerie (78)

Zajímavosti (47)

  • Devon Sawa (Alex) měl v úvodní scéně předstírat, že spí. Herec skutečně usnul a spal čtyři hodiny. (Bauer)
  • Příběh měl být původně námětem pro jednu z epizod seriálu Akta X (od r. 1993), která byla inspirována filmem Sole Survivor (1983). (Chatterer)
  • Ve filmu je Todovo (Chad Donella) jméno psáno s jedním „d“ místo obvyklých dvou. „Tod“ znamená v němčině smrt. (TaNya_)

Související novinky

Režisér Spider-Mana chystá Star Wars seriál

Režisér Spider-Mana chystá Star Wars seriál

22.02.2022

Jon Watts (Cop Car, Spider-Man: Bez domova) pomohl nakopnout superhrdinskou značku Spider-Mana do miliardových výšin, a tak má teď v Hollywoodu a zejména u Disneyho velmi dobré jméno. Šéf Marvelu už… (více)

Nový Nezvratný osud je na cestě

Nový Nezvratný osud je na cestě

12.01.2022

Občas stačí, když je známý tvůrce dostatečně velký fanoušek, aby se věci daly do pohybu. A přesně tím údajně režisér posledních Spider-Manů a thrilleru Cop Car Jon Watts opravdu je. Ještě spolu se… (více)

Další Nezvratný osud od tvůrců Saw?

Další Nezvratný osud od tvůrců Saw?

14.01.2019

Studio New Line se rozhodlo oživit svoji brutální hororovou sérii Nezvratný osud, najalo přitom scenáristy posledních několika Saw Patricka Meltona a Marcuse Dunstana. Předchozích pět snímků… (více)

Andy Serkis opět opičákem

Andy Serkis opět opičákem

02.07.2010

...a spousta dalších pokračování. Co takhle Top Gun 2? Jerry Bruckheimer nemá dobrý rok – Princ z Persie neuspěl a Čarodějův učeň zřejmě dopadne ještě hůř. Účetnictví mu zachrání čtvrtí Piráti, ale… (více)

Reklama

Reklama