Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedmnáctiletý americký středoškolák Alex Browning se chystá na školní výlet do Paříže. Má však neblahé tušení, které sílí každým okamžikem až do nástupu do letadla. Těsně před odletem má děsivou vizi, v níž si vymění místo se spolužačkou a krátce nato letadlo při startu exploduje. Když ho pak spolužačka opravdu požádá, aby si s ní místo vyměnil, propadne panice a snaží se ostatní přesvědčit, aby stroj opustili. Popere se kvůli tomu se spolužákem Carterem a je nakonec z letadla vyveden i s ním a jeho přítelkyní Terry. Vystoupí také nejlepší kamarád Tod, samotářská Clear Riversová, která jeho předtuše uvěří, a učitelka Valerie Lewtonová, aby na ně dohlédla. V hale se navíc setkají s Billym Hitchcockem, který se opozdil. Vzápětí se stanou svědky katastrofy, když letadlo krátce po startu opravdu exploduje. Alex se doma zhroutí, a to ještě netuší, že smrt s nimi nemá vyrovnané účty. Krátce po tryzně za oběti neštěstí totiž zahyne při bizarní nehodě v koupelně Tod a Alex si uvědomí, že i on smrt vytušil podle různých znamení. S Clear se vloupe do pohřebního ústavu, kde je přistihne zřízenec Bludworth, jenž tvrdí, že podle původního plánu měli všichni zahynout v letadle. Protože unikli, má pro ně smrt nový plán. (TV Nova)

(více)

Recenze (768)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dobrý nápad, ale v provedení, které by podle mě slušelo spíše komedii nebo rovnou parodii, ne napůl vážně míněnému hororu pro teenagery. Některé scény byly spíše směšné (voda, která se po jedné ze smrtí terminátorsky vsákne zpět do toalety), některé vyloženě k popukání svojí překombinovaností (smrt s počítačem, vodkou, plameny a kuchyňskými noži by se neztratila v žádné Bláznivé střele). Ale jak jsem řekl, nápad je opravdu dobrý a smrt má jako záporák velký potenciál. Jen si ji nesmíte při sledování filmu představovat jako kostlivce, který se někde v koutku pochechtává tomu, jak zábavný exitus zase vymyslel. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

...a nebesa se otevřela i po více než 40ti letech, v drsnějším hávu. Nečekal jsem, že by mě to mohlo seriózně bavit, ale stalo se. Atmosféra dokonale graduje od počátku, strašidelné scény nevyvolávají nechtěný smích, s ohledem na cílovou skupinu v podobě starší mládeže filmem vhodně prosakuje humorný nadhled a navzdory tomu, jak jsem spočátku měl pocit čehosi hodně předvídatelného, Nezvratný osud mě překvapoval v jistých ohledech až do konce. Stejně jako v případě novějšího Circle tu totiž hodně napíná mysteriózní hra s pokusy o naléznutí případného klíče k vyváznutí ze spárů nezvratného „vybíjení“ postav nadpřirozeným systémem shůry. Dokonce i chování postav, které nám tvůrci slušně představí, působí relativně uvěřitelně včetně náhlého konání během strachu a paniky. Takže v rámci horroru 21. století bych se to nebál vidět jako silný nadprůměr, v rámci subžánrů slasheru a tínedžerského horroru možná jako klenot. Škoda jen pár drobností, kdy některé ze smrtí či situací na hraně smrtelného nebezpečí tu působí svým zakomponovaním trochu nahodile a v závěru (jakkoliv promyšleném a překvapivém) pak asi nejvíc... [75%] ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Opravdu vynikající námět, navíc podpořený nápaditým a svižným zpracováním. Sice se z toho dalo vyždímat daleko více napětí a tvůrci se nemuseli za každou cenu snažit o ta nejšílenější a nejabsurdnější úmrtí v dějinách filmu, ale přesto je Final Destination společně s Vřískotem suverénně nejlepší teen vyvražďovačkou. Ke cti mu především slouží, že téměř do puntíku přesně splnil to, co jsem od něj původně očekával. Úvod s letadlem je skutečně působivý a dokázal mě výrazně namlsat, a přestože se snímek postupně proměňuje v řadu velmi nešťastných příhod, pachuť v podobě nepříjemné atmosféry a hrozivé vize mi v ústech zůstala až do samotného konce. Druhý díl je také hodně povedený, ale zábavné a mrazivé jedničce už výsadní postavení nikdo nevezme. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl před mnoha lety a je názornou ukázkou toho, že člověk má tendenci si pamatovat minulost lepší než byla, přítomnost horší než je a budoucnost lepší než bude. Vsadím se, že zdejší vysoké hodnocení bude důsledkem toho, že tento notorický známý film spousta zdejších uživatelů rovněž hodnotila zpětně. Takto po letech to žádná sláva nebyla. Nutno připustit, že tvůrci v té době vytáhli z rukávu úžasný nápad s nezvratností osudu. Bohužel, film působí dnes starším dojmem, než z jaké doby skutečně je. Děj je předvídatelný asi jako další politické kroky doktora filosofie Ivana Bartoše. Děj je nechutně klišoidní od sestavy hlavních postav (těžko zvolit postavu nejotravnější), až po nelogické a nepravděpodobné jejich chování. A v poslední řadě. Tohle prostě není horor, nýbrž pouze rozvleklá stereotypní nuda. Předzávěrečná scéna byl totální úlet, který působil komicky a lacině. [10 %] ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Prvních 20 minut sjelo rovnou z výrobní linky továrny na atmosféru. Nejrůznější znepokojivé věci, které se obtáčejí kolem Alexe, vyúsťují v explozi letadla a v následnou tlakovou vlnu, která vyrazí obrovské okenní tabule a scéna je natolik přesvědčivá, že se Vám napětím zatáhnou všechny chlupy do pórů! Karty jsou jasně rozdány, sedm lidí, kteří se na poslední chvíli prosmýkli skrze svírající se pařáty paní Smrti, si teď určitě neprožijí poklidné dny a noci. Ne, Smrt nikdo ochcávat nebude a ta si pro ně teď připravila důmyslnější mord. Nejvíce se scénář vyřádil na prvním a třetím individuálním skonu, zatímco druhý a čtvrtý jsou odfláknuté a dopředu čitelné. S blížícím se koncem se vytrácí inovace a zejména soudnost autorů, v závěru je jaksi "přenextováno" a tam už jsem se lehce trápil. Celkově velmi zajímavý nápad, který je hlavně poutavě zrealizovaný... a kurva, koukám, že se mi kouří z monitoru... 23 miliónů dolarů(rozpočet)/113 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Galerie (78)

Zajímavosti (47)

  • Původní název filmu byl Flight 180. (Chatterer)
  • Exteriéry domu paní Lewtonové (Kristen Cloke) byl postaveny za pět dní. Obyvatelé Vancouveru nechtěli, aby ho filmaři vyhodili do povětří, protože si mysleli, že je to pěkný dům. (Chatterer)

Související novinky

Režisér Spider-Mana chystá Star Wars seriál

Režisér Spider-Mana chystá Star Wars seriál

22.02.2022

Jon Watts (Cop Car, Spider-Man: Bez domova) pomohl nakopnout superhrdinskou značku Spider-Mana do miliardových výšin, a tak má teď v Hollywoodu a zejména u Disneyho velmi dobré jméno. Šéf Marvelu už… (více)

Nový Nezvratný osud je na cestě

Nový Nezvratný osud je na cestě

12.01.2022

Občas stačí, když je známý tvůrce dostatečně velký fanoušek, aby se věci daly do pohybu. A přesně tím údajně režisér posledních Spider-Manů a thrilleru Cop Car Jon Watts opravdu je. Ještě spolu se… (více)

Další Nezvratný osud od tvůrců Saw?

Další Nezvratný osud od tvůrců Saw?

14.01.2019

Studio New Line se rozhodlo oživit svoji brutální hororovou sérii Nezvratný osud, najalo přitom scenáristy posledních několika Saw Patricka Meltona a Marcuse Dunstana. Předchozích pět snímků… (více)

Andy Serkis opět opičákem

Andy Serkis opět opičákem

02.07.2010

...a spousta dalších pokračování. Co takhle Top Gun 2? Jerry Bruckheimer nemá dobrý rok – Princ z Persie neuspěl a Čarodějův učeň zřejmě dopadne ještě hůř. Účetnictví mu zachrání čtvrtí Piráti, ale… (více)

Reklama

Reklama