Reklama

Reklama

Cesta za kapitánem Janem aneb Eskymo

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 1996, 46 min

Režie:

David Sís

Obsahy(1)

Dokumentaristé se vydali po stopách našeho krajana, legendárního Eskymo Welzla. Nevymyslel se ho ani Karel Čapek, ani pánové Golombek s Valentou. Eskymo Welzl se skutečně narodil v Zábřehu na Moravě, prožil více než třicet let na zlatém severu, potřásl si rukou s presidentem Masarykem, okouzlil starou vlast i celou Evropu, aby navždy zmizel někde uprostřed Aljašky. Dokumentární expedice bratří Sísů a jejich imaginárních vědeckých spolupracovníků po jeho stopách na několika kontinentech, je jen malou splátkou dluhu vůči našemu krajanovi, jehož význam možná docení až budoucí historikové. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Audiovizuální promopříloha k welzelovským ilustracím Petra Síse, která zřejmě zaplatila sourozeneckou cestu na Yukon. Formálně trochu roztříštěná směs stylizované investigace, hraného dokumentu a snahy výsledek produkčně dokončit. Zbytečný pokus vytěžit s absencí původního Welzelova humoru osobnost jednoho z těch nepravděpodobných podivínů, kteří s evropskou kulturní a technickou výbavou dobývali nejodlehlejší a nejnehostinější končiny světa. 1-2* ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

V životě jsem o Eskymo Welzleovi neslyšel, takže měl-li dokument za cíl dostat ho do podvědomí, tak ok, povedlo se. Jenže to je tak vše, co se dá říct. Upřímně řečeno jsme se toho moc nedozvěděli a díky hrané části jsem nebyl s to rozeznat, co je ještě nadsázka a co relevantní informace, která je pravdivá. Vůbec bych tu hereckou etudu nepoužíval, protože byla dost rušivým elementem a dělala divákům v hlavě zmatek. A pokud už byli filmaři na autentických místech tohoto krajana, jistě toho mohli vytěžit a použít ve filmu více. I ta stopáž významu toho, co chtěli sdělit neodpovídá. ()

Reklama

Reklama