Reklama

Reklama

Portrét 60% dokonalého muže: Billy Wilder

  • Francie Portrait d'un homme 'à 60% parfait' : Billy Wilder (více)

Obsahy(1)

Francouzská dokumentaristka Annie Tresgot přináší intimní portrét Billyho Wildera jako jednoho z největších filmových režisérů všech dob. Dokument odhaluje Wilderův rušný život, prostřednictvím jeho zpovědí v prostorech blízkých jeho životu. Rozhovor vede Michel Ciment (filmový kritik z Positif) okolo roku 1980, kdy je Wilderovi asi 74 let. Velké interview začíná přímo ve Wilderově kanceláři na frekventované třídě Santa Monica Boulevard, kde má slavný režisér vystavených šest Oscarů a certifikát za získání hlavní ceny na filmovém festivalu v Cannes za film ZTRACENÝ VÍKEND (1945). Brzy se přesouváme do jeho bydliště, kde Cimentovi i divákům ukazuje Wilder svou cennou uměleckou sbírku, zahrnující díla Picassa, Chagalla, Kandinského a dalších. Nakonec rozhovor vrcholí ve Wilderově plážovém domku v Malibu. Wilder hovoří v krátkosti o svém mládí, které trávil ve Vídni, o vzrušení ze života v Berlíně za Výmarské republiky a o jednom roku stráveném ve Franci během II. světové války. Avšak největší část tohoto rozhovoru se týká jeho Hollywoodského období. Wilder je skvělým vypravěčem a odhaluje nám mnoho fascinujících věcí o jeho úžasných filmech a o slavných filmových hvězdách, se kterými spolupracoval, například o Jacku Lemmonovi, Walteru Matthauovi, Williamu Holdenovi, Humphrey Bogartovi či o Marilyn Monroe. Z celého dokumentu prosakuje ironický vtip a nezkrotný talent Billyho Wildera, který nám tu ukazuje, že jeho život není jen o filmech. Je to Wilder o Wilderovi, o režisérovi, který přišel do USA, aby unikl nacistickým perzekucím a nakonec, aby našel svůj vlastní výraz v rozmáhajícím se filmovém průmyslu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Co může být lepšího, než když diváka svým životem a dílem (vesměs "formanovsky" prostřednictvím historek a s věčným doutníkem) provede samotný Billy Wilder. Snad nejvíc jsem mu rozuměl v okamžiku, kdy hovořil o své sběratelské vášni jako o rozumem nekontrolovatelné obsesi. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Billy Wilder tak, jak jste si ho (možná) představovali z jeho filmů, s lehkostí (a občas mírnou jedovatostí) komentuje svou cestu životem od malé rakouské vesničky do Hollywoodu a glosuje své filmy - nejvíc mne pobavila poznámka k filmu "RAZ, DVA, TŘI", že se po premiéře splnil jeho sen naštvat zároveň komunisty a kapitalisty... ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích filmu uvedeno: český název Portrét muže „dokonalého na 60 %“; originální název Portrait Of A „60% Perfect“ Man; rok výroby 1998. ()

Reklama

Reklama