Domů na svátky

Komedie / Drama / Romantický

USA, 1995, 103 min

Jodie Foster

Mark Isham

Rozpočet $-miliónovTržby USA $17,519,169Tržby Celosvetovo $-(10.7.2009)

• mandes

rozpočet : ? tržby americke : $17,519,169(18.4.2007)

No, mohla to být aspoň tragikomedie, když už nic lepšího, ale... vpodstatě je to melodrama a to je škoda. Přesto - herecké výkony rozhodně stojí za pozornost!(22.2.2003)

HUDBA: Mark Isham, Chris Newman(23.4.2007)

• bassator

2009 - 20%(29.5.2009)

ten film je strašne americký! dokonca sa dá spochybniť základná dramatická zápletka, keď si uvedomíme, že rodina hlavnej hrdinky je naozaj ukážková a dokonalá - na konci nám teda môže celé to naťahovanie a nafukovanie problému "ako vydržať so svojou hroznou rodinou" banálne a rozmaznané . . . ale mám pocit, že tento film nechcel byť sociálnou drámou, ako skôr oddychovým a pohodovým rodinným filmom na sviatky, že drvivá väčšina ľudí z rovnakej sociálnej triedy a vrstvy ako rodina hlavnej hrdinky sa veľmi ľahko stotožní s jej problémami a pocitmi a čo sa mne páčilo, je fosterovej dobrá réžia, dokonalé herecké obsadenie (hunterovú milujem, najradšej by som ju zjedol, downey je miláčik, danesová má bohužiaľ menej miesta, ako by som si prial, rovnako ako guttenberg, ktorý je skvelý, rodičia sú rozkošní a chaplinová má na svedomí najvtipnejšie a najsvetlejšie okamihy filmu) a tá nevinná, miestami humorná bezproblémovosť, ktorú raz za čas potrebuje každý . . . a preto to môže byť pre mňa za mňa pokojne tak HOVADSKY americké.(27.8.2011)

Jak do devadesáti minut zachytit charaktery a vztahy jedné obyčejné rodiny plné svérázných osobností? Jodie Foster zvolila cestu nadsazení a razantního zhuštění. Výsledný koncentrát nemusí chutnat každému, ale správné ředění, nebo chcete-li naladění, z něj udělá skvělou a v mnoha ohledech nezapomenutelnou podívanou. Zábavnou, současně i znepokojující, neučesanou a nevyhlazenou do líbivě třpytivé tretky, razantní a přece křehkou, plnou skvělých dialogů, geniálně načrtnutých a vystižených postav a hereckých výkonů. Od hlavní postavy Claudie v podání Holly Hunter, přes skvěle hláškující matku Anne Bancroftové až po trhlou tetu Gladys Geraldine Chaplinové, kde jediný, kdo trochu kazil výsledný dojem, byl Robert Downey Jr. možná až příliš přehrávající a tlačící na pilu. Některým scénám se člověk zasměje, některé mu připomenou vlastní zážitky a občas tím hektickým a upovídaným hurikánem probleskne okamžik, který vám silou svých emocí doslova vrazí srdce do krku a zastaví dech. Ať už je to scéna v „tělocvičně“, vyprávění Gladys o polibku nebo otcova vzpomínka na deset vteřin štěstí.(8.4.2011)

• kingik

Tady marně režisérka Jodie Foster čekala na zázrak. Bez dobře zvládnuté režie to ani zkušení herci nemohou dobře odehrát. Zázrak se nekonal, ale podprůměrný film je na světě.(20.2.2009)

Málo doceněné téma tajností v rodině, které brání skutečnému rozvinutí vztahů, natočené citlivě, napsané dramaticky a přesně, s profesionálními hereckými výkony.(25.7.2010)

4,5* Jeden z filmů, který mi nevyprchal z hlavy ani deset let po jeho shlédnutí. Když jsem se k němu dostal podruhé, zbylo mi sice v mysli jen pár obrazů z něj a ta zvláštní, křehká atmosféra. Možná to není film, který vás přimrazí do křesla, ale rozhodně je to film, který je uvěřitelný a opravdový. Hořkosladká skoroallenovská komedie s prvky romantického filmu. Jestli se někomu zdají závěrečné sekvence filmu melodramatické? Prosím - možná, že ano... ale on takový život občas je. Rozhodně se tomuhle citlivě natočenému a vřelému filmu se skvělými hereckými výkony nebudu vyhýbat ani potřetí. Bylo mi s ním moc dobře.(23.3.2008)

• Cushing

Nedokoukatelné. Užvaněné. Nevtipné. Možná proto, že nemáme Thanksgiving. Možná proto, že Downey, ten geniální herec, se zde -- opět -- tak trapně předvádí. A celé to smrdí falší. Američani by si na "opravdovost všedního života a lidiček v něm" hrát ve filmech neměli -- až na výjimky. Umějí vtisknout na pásek docela jiné věci.(17.9.2008)

Velmi dobře zahrané, to nepochybně, ale v ostatních ohledech je to pouze průměr.(25.11.2009)

Po skvělém debutu silné sklamání. Ale herecké obsazení film podrží a film nudu zažene bezproblému.(29.5.2009)

Dobrý humor tomuto snímku sice nechybí, ale při sledování je těžké se zbavit dojmu, že je to celé o ničem a nudné. Tuto situaci nezachrání pak ani dobré herecké výkony. 55% hvězdiček(27.5.2009)

25. 11. 2009 (329.); i když je domov ztřeštěný, je asi nejdůležitější(26.11.2009)

Hodně zvláštní, se specifickým smyslem pro humor. Jakmile se nalaíte na Jodiinu notu, užijete si to od začátku do konce.(6.8.2002)

• dopita

Hodně bídnej film. Jodie Fosterová by se měla držet herectví, a ne se hrnout do režírování. Zjevně si s filmem nevěděla rady.(26.11.2009)

Tento film má na svědomí Jodie Foster. Jedná se o 3. z jejích dosavadních 4 režijních počinů, z roku 1995. Tento film zárověň také produkovala. Scénář pro ni napsali dva nepříliš úspěšní scénáristi, Chris Radant a W.D. Richter , proto se domnívám, že se Jodie do jisté míry přímo podílela na příběhu filmu. V hlavní roli vidíme Holly Hunter, českým divákům známou například ze seriálu Božská mrcha. Zde však hraje roli ženy, o jejímž životě toho nevíme zas tolik, kromě toho, že má naprosto šílenou rodinu, plnou rozporuplných vztahů. Přesto máme důvod se domnívat, že nejen ona, ale všechny postavy příběhu, i my sami, máme možnost zažít absolutní životní štěstí v nejednom okamžiku našich životů. Často právě v těch všedních.(5.3.2011)