Reklama

Reklama

Lidé na slunci

(festivalový název)
  • Norsko Mennesker i solen (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva páry se rozhodnou strávit začátek léta společně tak, aby na to nikdy nezapomněli. Konec světa ale v plánu rozhodně neměli. (Netflix)

Recenze (17)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Asi jako kdyby konec světa zkazil dovolenou rodině Homolkových. Film si utahuje z té lidské vlastnosti, díky níž je homo sapiens schopný v zájmu vlastní pohodlnosti přesvědčit sám sebe, že vlastně o nic nejde, ať se děje, co se děje. Že občas prší krev? A že noc není úplně tak noc? A ty padající hvězdy a mračna kobylek? Ále, my máme vlastní starosti. Ono se přežene a bude zase dobře. No... Pro někoho možná. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nezávazné klábosení na pláži, než nastane konec světa. Spíše hořký humor, kdy přijdou na přetřes i Židi s Ježíšem a pravé charaktery postav se vyjeví až téměř v závěru. Taková ta zaprděnost a sobeckost, kdy jsem já a pak až daleko za mnou ostatní, rezonuje se současností. Hlavně si ještě užít a pak se to tu může...Padající hvězdy nenesou štěstí, červený déšť nebude železitá voda, kobylky přišly včas a temnota obestře vše. Původně jsem to viděl tak na tři, za konec ale musím jednu hvězdu přihodit. A na závěr I Can See Clearly Now od Johnyho Nashe..... ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

Norci opět dokazují, že půlnoční slunce člověku dokáže trochu pocuchat rácio... a ve škole nám říkali, že změna klimatu je svinstvo... ale že oboje může vyústit až v něco takového...? 60% ()

sochoking odpad!

všechny recenze uživatele

Ja naozaj nemôžem inak. Hned na začiatku by som nechal utrhnúť malému Simonovi hlavu nech je pokoj a nejaká akcia. Takto to bola pre mňa jedna neuveriteľne nervozna nuda s partiou mne nesympatických buranov, pričom jeden z nich- Stig, vypadal navyše ako Hrušinský mladší ! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nóri prekvapili slušným budovaním atmosféry, trikovou stránkou a hrôza na záver sa vám zrejme dostane pod kožu. Lenže sledovať tak nesympatické postavy, ktoré skoro nezlezú z plátna, bolo pre mňa značne ťaživé. Potom sa človek ani nečuduje, aké mal Boh s ľudstvom plány. Príliš to zmotivované nie je, zopár dialógov o tom, na akých ležérnych a arogantných blbcov sme natrafili, nie je úplne dostatočným argumentom pre to, čo nasleduje v záverečnej tretine, ale zaujímavá myšlienka to rozhodne je. Ale rozhodne sa dobre na záverečné desiatky minút pozerá. Záver ponúka nejaké tie možnosti na interpretácie, avšak aj tu som mal dojem, že mohol byť lepšie zmotivovaný a údernejší. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jako vztahová konverzačka to bylo v první půlce klidně i na 5*, jako filozofický film o sobeckých lidech a konci světa je to slabota. Od momentu, kdy přijde ta bába, to spadne a už se to nevrátí. Škoda. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Opět jsem měl jen dvě informace. Jde o norskou komedii z roku 2011 a název filmu. A opět se vyplatilo...věřte, že očekávání a představy, které do vás infiltruje obsah, trailer nebo recenze oblíbeného uživatele, mohou velmi ovlivnit počáteční přijmutí filmu. Díky blažené nevědomosti co mě čeká, jsem se už od prvních minut napojil. Lidé na slunci, je navenek veselobarevný film s rozvernou hudbou. Postavy jsou velmi podobné mnohým z těch, které máme kolem sebe; už první věta mi evokovala Holubovou s Kleplem. Proč už mi nedáváš růži? Jak to, už???! Já ti ji přece nikdy nedával. Ta škvíra mezi bizárem a tím, co všichni důvěrně známe ze života, je vyplněna vtipnými momenty podle mého gusta. Ovšem ani zdaleka ne, jen humorem. Tvůrci občas tnou do živého a ukážou i tu temnou stranu, díky které úsměvy tuhnou na rtech a rozhostí se trapné ticho. Že vám to zní až podezřele dobře? A že se divíte nízkému hodnocení? Posledních 20 minut přejde do podivného absurdna a bohužel posouvá celý film směrem, který mi nesedí. A asi i ostatním divákům. Než TO celé začne, tak bych plácnul 4 * bez velkého váhání. Jenže stejně jako lidem na slunci pokazil dovolenou mrzký konec světa, tak mě zkazil filmový zážitek, konec filmu. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Chlpatý medveď, jeho semetrika, ich malý autista, mentálne nestabilný psychológ a jeho typická obeť utláčanej ženy, a stará forela recitujúca Bibliu. Všetci na nejakom švédsko-dánskom ostrove, kde nie je nič, iba škaredé chatky a koniec sveta. Krvavý dážď, kobylky, trhliny v zemi a mraky ako tri rite. Samozrejme, švédsko-dánsky nadhľad si nechce pripustiť, že je fakt koniec. Bolo to trápno-vtipné, taký humor mám rada, a stupídne, čo mi v tomto prípade neprekážalo. ()

klukluka odpad!

všechny recenze uživatele

Bravo! Komedie, u které jsem se ani jednou (! ať se na místě propadnu, jestli kecám) nezasmál. Věřím, že se najdou lidi, které to pobavilo, nechci je ale znát a nechtěl bych se s nimi bavit, nesedli bychom si. Je to zlej film. Zlej ve smyslu ošklivej. Vizuálně, i myšlenkově. Získal jsem z něj dojem, že to mělo karikovat společnost, která se odvrátila od Boha. Celá tahle trapná upachtěnost mi přišla jako objednávka z Vatikánu. Nelíbilo. Ani trochu. ()

reditelka 

všechny recenze uživatele

Opravdu vtipná komedie s vážnými místy k zamyšlení a tomu pořádná dávka ujetosti. Prostě filmová směsice, po které ještě nějakou dobu uvažujete, co si o ní myslet a jak ji vlastně hodnotit. A to považuji za velké plus. Navíc dlouho jsem se tak upřímně nezasmála jako u této podivné komedie :-) ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný film o velmi decentním konci světa, psychologicky propracovaný a s výbornými dialogy. Norové prostě zabodovali. Pouze mi nebylo jasné, proč krevety v misce nebyly vyloupané z krunýřků. Krunýřek je nepoživatelný a hlavička s tykadly ani nožičky se také nejí; není na nich žádné maso. Jednou, když jsem žil ve Vídni, mi zavolala Hanýžka, manželka mého kamaráda Freda, oznámila mi, že ve výprodeji výhodně koupila kilo krevet a zeptala se mě, jestli nemám nějakou kuchařskou knihu, kde by byl předpis na jejich přípravu. „Samozřejmě, že mám,“ zajásal jsem, hrábl jsem do své knihovny a pílil jsem na návštěvu. Společnými silami jsme pak vařili krevety na kari. Láskyplně jsem vylupoval ráčky z krunýřků a liboval jsem si, že mám tak dobře vybavenou knihovnu. Fred zase poradil, jak ze strouhaného kokosu a mléka vyrobit v mixéru v receptu předepsané kokosové mléko. Když došlo na konzumaci, prohlásil Fred, že on tyto živočichy vlastně nejí. Zato Hanýžka se na večeři těšila. Nicméně jídlu jaksi nepřišla na chuť a po několika soustech odstrčila talíř. Také malý Filípek se nad pochoutkou ofrňoval. Z pokusných důvodů byl nabídnut kousek krevety i kočce, ale ta nad silně kořeněným pokrmem jen znechuceně prskla. Nebylo vyhnutí a já musel spořádat celou večeři sám. „Napíšu do Čech, že u vás krevety nežere už ani kočka,“ řekl jsem v žertu, protože jsem znal Fredovu rodinu i některé jeho přátele z Československa. „Jen se opovaž,“ vyděsili se Fred s Hanýžkou, neboť byli, jako všichni emigranti, v těžké situaci: na jedné straně musel člověk předstírat, že se mu daří dobře, neboť kvůli tomu přece utekl, na druhé straně se to ale nesmělo přepísknout, protože příbuzní a známí z Čech stále něco chtěli. Prostě jsem zamýšlel kamarády jen trochu pozlobit. – Dobrá hláška z filmu: „Ve Skandinávii by měli žít pouze černoši. Ti nemají problém s horkem.“ ()

Shimargh 

všechny recenze uživatele

Slunce, seno, erot...tedy chtěl jsem napsat - Slunce, seno a biblická apokalypsa. Nedostatek slunce se na seveřanech nijak nepodepsal, ostatně jak to dokazuje tento zcela normální snímek a vlastně celá severská kinematografie, kterou nadevše miluju. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Konečně něco ze severu, kde se jeden zasměje. Nejsou to sice Adamova jablka ani Veteráni, ale přesto jsem se inteligentně od srdce pobavila. Za mě 85% ()

blowup 

všechny recenze uživatele

Jak to, že se to nelíbilo? Mě to připomínalo obrazově Andersona a bylo to vtipné, stylizované a neslo to docela vážné poselství. Asi to bylo trochu ujeté a lidé nebyli krásní... ()

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

Zistil som, že nórske komédie sú pre mňa niečo ako lotéria. Kým pri niektorých neviem, na čom sa smiať, iné ma okamžite zaujmú suchým, až čiernym humorom. Toto bol ten druhý prípad. Rodinná dovolenka dvoch manželských párov, syn autista a koniec sveta v priamom prenose. Postupne sa odkrývajúce charaktery postáv, v niektorých prípadoch dosť drsné fakty podané "len tak mimochodom". Nevraživosť medzi Nórmi a Dánmi je asi miestny folklór (z Dánky sa ale nakoniec vykľuje poľská židovka). ()

Hugho 

všechny recenze uživatele

Takí severskí Homolkovci vo farbe, len trochu slabší. Nechal som sa nachytať na označenie sci-fi, ale bola to len ďalšia alegória o skazenosti ľudstva a buranov zvlášť. Asi som nebol správne naladený, ale nezaujalo ma to, aj keď určitý potenciál to malo. ()

Reklama

Reklama