L'ordre et la morale

Rebellion

Akční / Drama / Historický

Francie, 2011, 136 min

Klaus Badelt

Ultimátní dramatickej zážitek, kterej se, nevim proč, nedostal za hranice Francie. Ale! Na film samotnej jsem se těšil tak, že jsem čekal něco trochu víc dynamickýho. Ono se ve filmu ale vesměs jenom mluví a mluví a mluví a to pro člověka, kterej je schopnej přeložit asi tak každou třetí větu, neni dobrý (anglický titulky). A tak dobrejch devadesát minut koukáte na řešení situace prostřednictvím slov (nuda to však neni, právě naopak). Když ale přijde závěrečných třicet, slova nahradí samopaly a všechno se krásně zvrtne do fatálního konfliktu, kterej za strhujícího hudebního doprovodu vyústí do jednoho z nejlepších filmů, kterej jsem za tenhle rok zatim viděl, tak zjistíte, že i všechny ty dialogy, který tomu předcházely, jsou vlastně parádní a dohromady se závěrem tvoří strhující celek. A ač je film zcela o něčem jiném, v mnohých případech (je to čistě můj problém, že mi to připomíná filmy, který s tim nemají zase tolik moc společnýho, takže mě neberte zcela vážně) ve mě evokoval Malickovo Linii (skvělá kamera, džungle, jedna podobná scéna) říznutou špetkou Mnichova (řešení situace, v jistym slova smyslu příběhová podobnost).(11.5.2012)

Finální přepadení povstalecké skrýše je nejultimátnější válečný zážitek, který jsem prožil. Doposud nejlepší přepadení natočil Malick v Thin Red Line. Kassovitz ho ale zadupal do země tím, že to celé udělal v jednom záběru. Po celou dobu jste účastníci přestřelky. Kamera se dostává k vojákům tak blízko, že do nich naráží a vy se spolu s nimi, kousek po kousku probíjíte džunglí a kulky vám sviští nad hlavou. Nutno vidět v DTS 5.1 !(11.5.2012)