Reklama

Reklama

V Pennsylvanii dojde ke střelbě do lidí z nedalekého parkovacího domu. Výsledkem je pět nevinných obětí, které nemají nic společného. Případ vyšetřuje detektiv Emerson, který podle otisku prstu na minci, vhozené do parkovacího automatu, odhalí střelce. Je jím bývalý vojenský sniper James Barr, který byl již v minulosti vyšetřován pro vraždu lidí na misi v Iráku. Emerson si pro Barra okamžitě dojede, ale Barr tvrdí, že je nevinný. Emerson mu dává na výběr. Buď podepíše přiznání a dostane doživotí, nebo bude popraven. Státní zástupce Alex Rodin své případy neprohrává. Barr vezme tužku a na papír napíše, aby zavolali Jacka Reachera. Jedná se o bývalého vojenského vyšetřovatele, který po opuštění armády mění místa svého pobytu a nikdo neví, kde ho hledat. Jack se o případu dozví z médií a přijíždí sám. Rodin a Emerson mu však nedovolí nahlédnout do spisů. Reacher se dozvídá, že Barr byl ve vězení brutálně napaden a leží v nemocnici v komatu. Jeho obhájkyní je Helen Rodinová, dcera státního zástupce. Všichni, včetně jejího otce, to vidí jako ztracený případ, který její kariéře neprospěje. Reacher od ní dostane nabídku. Pokud  pro ni bude pracovat jako vyšetřovatel, zařídí, aby se mohl seznámit s důkazy. Informuje ji také o tom, že Barr byl vyšetřován pro vraždy v Iráku, ale protože se jednalo o lidi, kteří hromadně znásilnili několik žen, armáda případ nechtěla vyšetřovat. Barr ví, že kdyby Reacher zjistil, že je v tomto novém případě vinný, dostal by ho před soud a proto si je již teď jistý, že těchto pět vražd nespáchal. Reacher ví, jak by Barr uvažoval a jak by postupoval, kdyby to chtěl udělat. A způsob, jakým byly vraždy spáchány, rozhodně neodpovídá tomu, jak byl Barr vycvičen... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 142)

POMO 

všechny recenze uživatele

Cruise dokazuje, že vie byť cool agentom nielen vo vysokorozpočtových eye-candy atrakciách s krkolomnými kaskadérskymi kúskami, ale aj v premyslenom a nápaditom krimi thrilleri, ktorý sa nebojí sa nebrať zas tak vážne. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Dítětova hrdinu bez bázně a hany mám docela rád. Dle popisu autora se jedná o vysokého, charizmatického, nabouchaného muže pod čtyřicet. Takže jsem si jej při čtení nikdy nepředstavoval jako padesátiletého, vyschlého scientologa, který se svými stosedmdesáti čísly může pomalu směle procházet pod stolem se vztyčenou hlavou a sem tam zabloudí v jahodách. Dovedu si živě představit, jakou takový zachrap musel způsobit castingovou řeholi. Vybrat k němu kikinu, co by vedle něj nemusela chodit po kolenou, aby na něj nehleděla příliš shora, a porážkový komparz, který by nevypadal, že by ho zabil pouhým kýchnutím, byl nepochybně ještě gordičtější uzel, než obsazování Hobita! Každopádně musím s překvapením konstatovat, že když k němu našli těch pár Krytinářů a Aťek, role mu náramně sedla a ani trochu mi nevadil! Navíc si přesně takhle představuju kulantní thriller! Chytlavé je to jako kapavka, strhující, že jeden v kině málem zapomíná ochmatávat svého registrovaného partnera, žádná do extrému přemrštěná, ťamanská homoakce, prostě všechno tak nějak akorát. Moc doufám, že jim nedojdou trpajzlíci, Křižník bude ještě chvíli makeupovatelný, nepojde věkem a série bude pokračovat!! ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Zemitá stylovka, která si bere hodně z minulosti a už teď působí jako deset let starej flák. Ale poctivej, s charismatickým hrdinou a pěkně trpělivě odkroucenejma scénama, ve kterejch se nespěchá, ale pozvolna šponuje napětí. Milý oldschool překvápko, jemuž fajnově rachtá plechová karosérie. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Víc než cokoliv jiného rozhodně ten nejvíc WTF film, jaký jsem za poslední rok dva viděl. Viděl jsem snahu natočit ryze oldschoolovou konspiračku s hustokrutým ranařem "žijícím mimo systém a nad ním", provozujícím svoji existenci ve jménu spravedlnosti, jaké se obvykle v poněkud pokleslejším formátu točily v sedmdesátých a osmdesátých letech. K tomu jsem viděl prapodivně kombinovanou akci - podle současného trendu přímočarou a tak trochu špinavou, ale zároveň ukrutně naivní (jakmile se začalo střílet). No a pak tu byla ta poslední "část"... ta kterou nejlépe vystihuje přesvědčivě vyděšený výraz Rosamund Pike (mimochodem jí to tu výrazně nadprůměrně sluší). Myslím, že mimicky nemohla myšlenku "proboha s kým jsem to tady zavřená" ztvárnit lépe. Werner Herzog aka Zek Člověk a jeho k posmání drsný pseudofilozofickobondovskopadoušský výstup (s Herzogovou typickou angličtinou okořeněnou ruským přízvukem) prokládaný godlike combat skillz titulní postavy se musí zapsat zlatým písmem do historie...něčeho. Jestli to bylo celé sofistikovaný humor, tak měl dost nešťastnou formu, protože se všichni pořád tváří smrtelně vážně - výjimkou jsou povinné podle žánrového pravítka narýsované hlášky buď Cruise nebo Duvalla. No pokud to shrnu, tenhle film mi přinesl jediné pozitivum - vtipnou rodinnou diskuzi při grilovačce na téma "kdo by měl hrát Jacka Reachera, kdyby ho někdo natočil normálně":) Takže ode mě 50%, protože je to naprostá mimóza, ani ryba ani rak. A BTW vyhrál Ray Stevenson, ale jen proto, že Rock je na pohled větší sympaťák;) ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Bolest pramenící z úplně jiných důvodů, než čeho jsem se bál. Ano, Cruise se pro roli "dvoumetrové hory svalů, která budí respekt na sto honů" nehodí, ale ve filmu je jen pár scén, kde se masivnost knižní předlohy nepovedlo zamazat. Většinu času se Tom upřímně snaží a Reacher je natolik osekán na kost, že to opravdu mohl hrát kdokoli. Kde film opravdu naráží, to je samotné uchopení. Jaký chytrák na začátku filmu vykecá, že obviněný není střelec? Nejenže tím eliminuje překvapení, ale navíc pak nemá hodinu na čem stavět (a ne, není to věc předlohy, tam to padlo až ve 13 kapitole). A vrcholem všeho je divné užívání humoru. Hned několik scén je natočeno tak, jakoby šlo o ryzí komedii (souboj v koupelně, kde se záporáci de facto vyřídí sami, výstup z auta na ulici). Sem tam se vtip vydaří, ale jindy buď působí nepatřičně, nebo rovnou jako "něco z filmu s Nicolasem Cagem". Výsledkem je podivný žánrový slepenec, který zaujme především tím, jak mimózně ho tvůrci natočili. 50% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

-MÁTE TUŽKU? -ŽÁDNOU NEPOTŘEBUJU. Téměř jako drsný Harry. Člověk si nemůže nevzpomenout na ty lepší adaptace Johna Grishama. Na Lee Childovi něco je, zdá se. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

První film v multikině tento rok a hned uragán jak svině. Nahánečka mustanga s audinkou, chutnala líp než dobře ugrilovanej steak. Přestřelka v lomu, luxus všech luxusů, skvěle nazvučená, mistrovsky zrežirovaná, měla šmrnc a přímý tah na bránu. Hlavní postava byla tak zvláštní, že ani nevím jestli jí Tomík zahrál dobře nebo ne. To u Rosamund jsem rád, že jsem se jí kdysi v v jedný bondovce rozhod žrát, protože ted jsem se bažil každýho záběru ve kterým byla. Hold kočka a ještě dobrá herečka, to je kombinace, před kterou enšpígl mile rád stahuje trencle. Ze všeho nejvíc mě tenhle biják připomínal některý pecky Steva McQueena. Mělo to fakt všechno,napětí, akci, zajímavej příběh, bitky, přestřelky, výborný finále, zajímavý postavy. Všechno působilo opravdově a poctivě. Závan 70.let podpořila i výborná kamera, která se při fightu či přestřelce netřepala jak vožralá kráva, ale hezky stála na místě a dělala to co má, natáčela film a ne realitu. Že film trvá 130 minut jsem zjistil až teď, lepší výsledek už film mít ani nemůže. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Dostali sme sa do bodu, keď každý hollywoodsky film, ktorý nie je pol tuctom scenáristov napísaná zlátanina a namiesto digitálnych efektov a prepálených akčných scén sa zaujíma o postavy a precíznu stavbu príbehu, nazývame oldschool. Nuž teda dobre, toto je oldschool. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Paráda! Fantastická žánrovka, která sype jedno klišé za druhým v takové kadenci, až jsem dvě hodiny chrochtal blahem. Ten film funguje ve všech myslitelných polohách, od (ne)předvídatelného příběhu, padnoucí hudby, hláškujícího hrdiny, až po několik scén, které chtějí být za čas citovány (úvod, koupelna, honička, i ten deštivý závěr). Tady nezůstane u jedné kino projekce. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jak mám Toma Cruise a akční filmy rád, tak mě Jack Reacher v době uvedení do kin vůbec nezajímal. Nevím vlastně ani proč. Nakonec jsem se na něj ale nakonec podíval a musím říct, že co se týče akčních scén, dlouho jsem neviděl lepší film. Problém je ale hlavně v příběhu. Ze začátku se rozjede dost zajímavě, ale nějak se nemůžu naladit na tu komorní vlnu, která hned po úvodní scéně následuje. Tom taky není úplně z těch postav, které by mi na první shlédnutí hned měli sednout. No a ve filmu není nikdo jiný, kdo by to za něj mohl udělat. V takové půlce filmu jsem se popravdě vysloveně nudil. Teda až do doby, než se objevila naprosto luxusní scéna se Chevroletem Camaro. Když už za nic jiného, tak tahle scéna stříkala energií, jako hodně dlouho žádná jiná akční scéna, co jsem u posledních akčních filmů viděl. Škoda, že Jack Reacher není ten typ, se kterým bych si dal pívo. Možná, že příštím dílem mě ale už přesvědčí. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $60miliónovTržby USA $80,070,736Tržby Celosvetovo $218,340,595Tržby za predaj Blu-ray v USA $10,118,406 //počet predaných kusov 461,292Tržby za predaj DVD v USA $13,626,723 //počet predaných kusov 739,847║ Tom Cruise to pekne rozbehol, opäť stavil na správnu kartu a v úlohe šikovného vyšetrovateľa mu to sedí, réžia obratná, niektoré zábery natočené veľmi sklúčujúco v rámci prežitku diváka(cez kukátko zameriavania vyhľadávajúceho potenciálne obete sa dá veru vytvoriť dosť efektné napätie), takže akcia a napätie tu idú ruka v ruke. /90%/ _druhé pozretie strhlo ešte o niečo viac, veľmi kvalitný film ()

imf 

všechny recenze uživatele

Obsazením Cruise ten film jemně surfuje na hraně parodie, ale McQuarrie umí natočit přestřelku, bitku i výstřih Rosamund Pike dostatečně přesvědčivě, aby člověk neměl pocit, že kouká na televizní inscenaci od ejdž-bí-ou. S přibývajícími díly by to mohl být roztomilý maják politické nekoreknosti, s hrdinou, který svým životopisem evokuje Jacka Bauera nebo osmdesátkové postavy Stevena Seagala. Škoda, že kvůli ospalým tržbám zůstane jen u jednoho výstřelu, ale alespoň má hezkou ozvěnu. (70%) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Cruise jako adoptivní syn Stevena Seagala a James Bonda? Ale ne, spíš unavenej chlápek od vedle, kterýho toho viděl a zažil až příliš a shodou okolností většina z toho spočívala v geniálních dedukcích a rvačkách se zelenými mozky. McQuarrie má rád tradiční žánry, v Únoscích si půjčoval z westernu, tady uctívá staromilský pomalý thriller s pozvolně dávkovanými informacemi a anachronicky pomalými tracking-shoty a zneklidňujícími náznaky. Není to vůbec zlé, alespoň pokud člověk akceptuje tuhle nejasnou partii mezi campem a smrtelnou vážností. Hodně mě bavila expozice (kterou všichni proklínají), dost jsem naopak odpadával u scén, kde Cruise a) moralizuje (fakt má pocit, že mu někdo toho protisystémového rebela sežere?) b) vystupuje v řečech ostatních postav bezmála jako mytický superhdina, ačkoli k ničemu podobnému není důvod. Jako detektivka to každopádně ujde (ono se jich zas tolik netočí, takže člověk ocení, když se povede nějaký ten dedukční twist), jako thriller to má vousato-knírato-kožené kouzlo, jako camp dostatek lákadel (Herzog a Duvall jsou perfektní, koupelnová bitka potencionálně kultovní). Jako thrillerový začátek "reacherovské" série? No, vůbec jsem nepochopil, co chce McQuarrie vytáhnout proti konkurenci krom zmateného těkání mezi humorem a vážností, vydařených sebeshazovačných fórů a světa, kde se chvilku hraje na ultra-realismus a chvilku na strunu, na kterou brnkal třeba takový původní A-Team. Kdyby se vystříhal heroického bombastu a zůstal při zemi, mohla to být důstojná rozvážná krimi. Ale to by pak zas nebyl dostatečně Reacher, že? Čtyři za to, že jsem se tím větší část těch dvou hodin výborně bavil, někdy možná i proti důstojným záměrům tvůrců a úporné snaze malého Toma být v padesáti tvrdý jako žula a svůdný jako Kupid. P. S. Někdo by Chrisovi měl vysvětlit, že blondýny s velkýma očima jsou fajn, ale to jejich bezdůvodné zizání do kamery nepůsobí vůbec duchaplně. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Uf, tak tohle fakt ne. Neznám knižní předlohu, takže mě třeba někdo vyvede z omylu, ale měla být první reacherovka utahaným a hloupým rádoby krimi thrillerem, ve kterém člověka vytrhávají z letargie akorát wtf momenty? Protože přesně v to se film po parádně mrazivé úvodní scéně promění. Po atmosférickém navnazení už se prakticky jenom klišovitě kecá, postavy se přes hodinu dobírají k faktům, která divák zná zhruba od třetí minuty (!), a v tom všem se producíruje Cruise, jehož mlčenlivý drsňák je vlastně jen obyčejný chlápek se slušným výcvikem, kterého by Jason Bourne do minuty seřezal a poslal brečet domů k mamince. Pokud tedy Jack Reacher není hodně sofistikovanou parodií, ve které se máme brutálním vraždám a dramatickým hereckým pohledům smát stejně jako (záměrně) přestřelenému záporákovi, krutě selhává ve většině důležitých ohledů. Ano, je tam trocha fajn akce a příjemný feeling devadesátek. Jinak jsem ale vůbec nepobíral, co se to McQuarrie snaží natočit. (5/10) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nepamatuji si film, který by byl tak moc sympatický, ale zároveň si tak zbytečně podrážel nohy. Styl devadesátkových „poctivých“ thillerů se dnes již nenosí a tak každý pokus o oživení potěší. Reacher má tu výhodu, že se i přes veškerou vážnost nebere vážně; což je tuplem obdivuhodné, vezmeme-li v potaz obsazení Cruise, který se do rolí charismatických testosteronem čpících chlapáků opravdu nehodí. Za zmínku stojí i stylová režie (a není to jen o té úvodní mlčenlivé osmiminutovce) a důraz na CGI efekty nešizené nepřepálené akční scény. Oproti tomu stojí neopodstatněná stopáž. Ne, že by tu byly zbytečné scény, ale mnoho z nich je delší než by bylo záhodno a slušelo by jim to spíše v sekci vystřižených scén na DVD/Blu ray. Poté je tu dějová předvídatelnost, která tento pojem posunuje do zcela nových sfér (a není to o tom, že od úvodní scény nepochopitelně víme, že je Barr tentokrát nevinen). Od počátku je jasné „kdo a jak“ a velmi záhy i „proč“, ale postavy k tomu dojdou až po dobře sedmdesáti minutách. A zápor největší, když si do role ukázkového arcilotra najmu (ne)herce s jedním z nejcharismatičtějších hlasů planety, tak ho nepoužiji jako křoví ve dvou scénách. Přesto spokojenost a pro případnou dvojku se snad autoři poučí z chyb. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Film, kde první dialog začne bezmála až po deseti minutách, nemůže být špatný. Nota bene představuje Jack Reacher střední filmovou třídu umístěnou mezi blockbustery a indie/art sféru, která je podobně jako střední společenská třída na vymření. Jelikož mohou drahé filmy a bohatí lidé optimalizovat své náklady, zatímco levné filmy a chudí lidé žádné náklady téměř nemají, zbývá vše na bedrech střední třídy. Ta to ale logicky sama nedává, tudíž je na odpis (aspoň to říká Jan Keller). Mimo to představuje Jack Reacher další z mnoha skvělých příspěvků na téma post-ironie, tedy nerozlišitelného kmitání mezi vážností a parodičností. Jestliže je zvykem ve filmech, zejména v těch amerických, běžně propojovat „horizontálně“ romantiku, akci, napětí či smích, tak v poslední době tohle všechno kmihá ještě „vertikální“ mezi vážností a parodičností. Jak plyne z kombinatoriky, to už nám dává slušnou dávku všemožných variací ve způsobu, jak film poskládat dohromady. Je sice fakt, že Jack Reacher je spíše seriozně míněná podívaná, která nepatří do úplně stejný sorty filmů jako Herzogův Špatnej polda nebo Hvězdná pěchota, i tak ale dost často diváka znejisťuje tím, jak z té vážnosti vybočuje. Dalo by se to říct i tak, byť poněkud elitářsky, že Jack Reacher je komedie pro chytřejší diváky a drama pro ty hloupější. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Film z jiné doby. S chybami a velmi podivným mixem humoru a vážnosti, ale sakra zábavný a s "hmatatelnými" scénami (ta automobilová honička!). A v hlavní roli s postavou, která vás zajímá a rádi byste se s ní potkali znovu. Poslední Mission:Impossible odpuštěna. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KDO JE JACK REACHER?“ … ,,JSEM TEN, JENŽ CHCE BÝT NECHÁN NA POKOJI“...... /// Ironicky vtipná glorifikace osoby a případ, kterej nikdo nechtěl. Jack Reacher, ,,nadčlověk“ namixovanej z nejlepších agentů a detektivů v krimi thrilleru, jenž uspokojí fandy starýho dobrýho filmovýho řemesla. Takový sympatický (skoro) béčko a fajn propracovanej komplot, kterej nadstandardně baví po celou dobu (byť mohla bejt kratší). Škoda, že nedokáže víc strhnout…., ale co není dneska, může bejt příště. Já chybět rozhodně nebudu! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu ,,One Shot“, kterou v roce 2005 napsal Lee Child, jsem nečetl. 2.) Zjistím, že i ženská s příjmení ,,Pík“ může vypadat k světu. 3.) Páč Jason Bourne byl nechutnej suchar. 4.) Thx za titule ,,fčelí medvídek“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE *** NAPĚTÍ * ()

Související novinky

Jack Reacher míří do televize

Jack Reacher míří do televize

16.11.2018

6 let od uvedení prvního snímku Jack Reacher: Poslední výstřel přišel autor knižních předloh Lee Child s poněkud překvapivým obratem. Tom Cruise (Mission: Impossible – Fallout) je prý moc malý na to,… (více)

Jack Reacher 2 má režiséra

Jack Reacher 2 má režiséra

19.05.2015

První Jack Reacher vydělal 218 milionů dolarů a potvrdil tak lukrativnost Toma Cruise. Režisér Christopher McQuarrie se ale po Reacherovi vrhnul na pátý díl Mission: Impossible (uvidíme ho už 30.… (více)

Tom Cruise v novém Highlanderovi?

Tom Cruise v novém Highlanderovi?

20.11.2014

Highlander se v roce 2007 dočkal pátého dílu s podnázvem The Source, který se ale nedostal ani do amerických kin. Bylo to jasné znamení, že by se klasika z roku 1986 měla nechat spát, v Hollywoodu to… (více)

Jack Reacher přijde o režiséra

Jack Reacher přijde o režiséra

18.09.2014

Tomu Cruiseovi je 52 let, stále se ale vrhá z jednoho akčňáku do druhého. Loni to bylo Nevědomí, letos Na hraně zítřka a příští rok nás čeká Mission Impossible 5. Na horizontu je pak i dvojka Top… (více)

Reklama

Reklama