Reklama

Reklama

Bobby Fischer Against the World

USA / Velká Británie / Island, 2011, 93 min

Obsahy(1)

První plnohodnotný pokus prozkoumat život Bobbyho Fischera, kterého mnozí mají za nejgeniálnějšího šachového hráče všech dob. Od té doby, co se účastnil v deseti letech svého prvního turnaje, se v průběhu let stále více a více odcizoval světu kolem něj. Plně se věnoval jen své největší lásce - šachům. Fischer vyhrál každý turnaj, kterého se účastnil a celou tu dobu byl tím "nej" - nejmladším vítězem USA, nejmladším mezinárodním velmistrem.
V roce 1972 se Fischer stal ikonou studené války vítězstvím nad "neporazitelným" sovětským šachistou Borisem Spasskym. Po své poslední hře v roce 1992, kdy Fisher znovu Spasského porazil, se ukryl na dlouho před světem. Brilantní šachista se vždy vyznačoval výstředním chováním, a v průběhu let se jeho osud stále více podobal způsobu života velkého matematika Johna Nashe, kterému se také těžce dařilo zůstávat na tenké linii, oddělující genialitu od šílenství. V roce 2001 se Fisher  znovu zjevuje na světové scéně s bláznivým, paranoidním přesvědčením o spiknutí CIA proti němu. (tuntavala)

(více)

Recenze (5)

Gimp 

všechny recenze uživatele

I česká wikipedie vám dá víc informací než tento dokument, který vyniká snad možná zběsilým střihem mluvících hlav. ()

0x141627D3D 

všechny recenze uživatele

Kvalitny dokument o Fischerovi, najvacsie plus je urcite mnozstvo pouzitych dobovych zaberov. Co sa tyka Bobbyho ako osobnosti, urcite odporucam si o nom nieco viac precitat, zo samotneho dokumentu nieje mozne si o nom urobit celkom realny obraz. Sachova stranka bola silno zanedbana, ale tomu plne rozumiem, pre velke mnozstvo ludi by pripadne analyzy partii nedavali ziaden zmysel. Z hladiska samotnych sachov bol Fischer nespochybnitelne genius, co je z pohladu laika tazko docenitelne. ()

lord.Luki 

všechny recenze uživatele

Film o hyper geniálním člověku natočený úplně obyčejnými průměrnými lidmi. Jako dokument zcela jednostranný. Kvalitativně jako kdyby se banda hloupých mravenců snažila udělat objektivní dokument o člověku, ne-li horší. ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Tak na tenhle dokument jsem byl hodne zvedavej, protoze jsem sachista. Fischer byl jednim z nejlepsich sachistu sveta a podle mnohych i vsech dob. Dokazal na cas poblaznit sachy i USA a to je co rict. V dokumentu se dozvime neco z dectvi Fischera, pak je velmi rozebiran jeho zapas o titul mistra sveta v sachu se Spasskym v roce 1972 a pak v posledni casti jeho skandaly a povaha (plivani na dopis, jeho antisemitismus, zadrzeni v Japonsku a nasledny azyl na Islandu). Skoda, ze dokument je jen hodinu a pul pro me by mohl byt klidne dvakrat tak delsi a prinest jeste vic zajimavosti o tomhle sveraznem schizofrenim sachistovy. Ted trochu k mym hnidopiskym poznamkach, ktere ale kvalite dokumentu neubiraji. Trochu se vic mohlo byt dokumentu, jak se Fischer probojovaval k svetovemu trunu v sachu (napr. vzdani boje o titul na zacatku sedesatych let, jeho nenevist k Rusum, protoze si domlouvali vysledky, skandal v Sousse, kde vedl turnaj kandidatu a odstoupil z prvniho mista a jeho fenomenalni cesta za svetovou korunou v letech 1970-72). V casti o zapase o titul mistra sveta se rozebira jen prvnich sest partii, podle me by tam minimalne mela byt i 13.partie, ktera vesla do dejin sachu (par poznamek ve 3.partii Spasskij vedel, jak reagovat na tah Jh5 , ale podle svych slov na to zapomnel, sice v 6.partii zahral Fischer tah c4, coz bylo prekvapenim, ale uz tak hral o rok driv proti Polugajevskemu). Nevim jestli to byl zamer tvurcu nebo necoho jineho, proc nezpovidali Spasskeho, ten jen vypovida z doboveho interview. Dalsi kdo chybel byl Lombardy, ktery delal Fischerovi sekundanta v zapase o titul. Jinak dokument doporucuji a pro sachisty by to mela byt povinnost, protoze je to prvni dokument o Fischerovi 3 roky po jeho smrti. ()

Reklama

Reklama