Reklama

Reklama

Človíček Tate

Trailer

Obsahy(1)

Dede Tateová je svobodná matka, která svého syna Freda velmi miluje. Fred je zvláštní kluk, který nemá kamarády, protože jeho inteligence dosahuje geniality. Fred je velmi nadaný v malování, v hudbě i v počtech. O jeho potenciálu se dozví doktorka Jane Griersonová, která řídí vzdělávací institut a své studenty si pečlivě vybírá. Dede nejprve nechce ani slyšet o tom, že by měl Fred podstupovat různé testy, i když sama ví, že Fred nemá kvůli svému nadání žádné kamarády. Jelikož Fred otevře dopis z institutu, přiměje Dede k jeho návštěvě. Jane chce vzít Freda spolu s dalšími vybranými žáky na několikatýdenní výlet, přičemž by se tato skupina dětí zúčastnila inteligenční olympiády. Dede nejprve odmítne, ale nakonec souhlasí a Fred si celý výlet užívá, neboť se mu nikdo neposmívá, že je jiný. Dede naplánovala prázdniny, ale Jane nabídla Fredovi letní studium na univerzitě, a jelikož Fred chce jet s Jane, Dede souhlasí. Fred se seznamuje se dospělými studenty, studium ho baví a užívá si každý den. Jenže, i když je velmi nadaný, začne se mu stýskat po Dede. Jane jedná s Fredem jen jako se studentem a zapomíná, že jde o kluka, který potřebuje kamarády, hry i svou mámu. Jane s Fredem byli pozváni do televize, ale Fred odmítne předvést své nadání, během natáčení odejde ze studia a vydá se domů. Když se Dede dozví, že Fred odešel, okamžitě se rozjede také domů, kde Freda najde. Dede s Jane začnou víc spolupracovat, Fred navštěvuje vzdělávací institut pro nadané a je šťastný… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (44)

Matty 

všechny recenze uživatele

Jodie Foster příliš netlačí na pilu. Než by překročila určité mantinely, raději zvolí další scénu s pěknou hudbou a špetkou humoru. Všechny nešťastné události překvapivě vyplývají právě z těchto „příjemných“ scén – dojem neškodného melodramatu dotahuje ad absurdum banální vyústění, zadupávající do země veškerou snahu o více úhlů pohledů na celou problematiku. Nemám s tím nějak zásadní problém, podobné filmy jsou taky třeba, jenže Človíček měl díky svému námětu šanci dosáhnout vyšších met. 70% ()

Logicomix 

všechny recenze uživatele

Tohle je film o geniálním klukovi, co chce zapadnout. Když se na to koukáte, dojde vám, že výpočetní genialita se v podobně naivních filmech přeceňuje. Kdy jste naposledy potřebovali odmocňovat z hlavy velká čísla? Ale tenhle kluk je ke všem dovednostem ještě empatický, a to v podobných filmech není obvyklé. Ale mnohem zajímavější je sledovat psychiku jeho matky (Jodie Foster) a vědkyně, která se zabývá geniálními dětmi (Dianne Wiest). Režie je starosvětská. Kamera je nepříliš kreativní a hudba, které si normálně vůbec nevšimnu, mi na jednom místě přišla trapná. Když hrdinové dorazí universitu, ozve se Gaudeámus igitur. ()

Reklama

vesper001 

všechny recenze uživatele

Genialita, stejně jako každý jiný hendikep, s sebou nese nutnost porvat se o alespoň zdánlivě normální život. Fred si musel ujasnit, co chce, už v sedmi letech, díky ambiciózní studené tresce, která si z něj zkusila udělat cvičeného lemura ve své lize výjimečných. Nemohla jsem se dočkat, kdy rázná Dede nakopne tresku do kloaky, jenže ať člověk jakkoliv dlouho zvažuje, co je pro jeho dítě nejlepší, stejně vždycky losuje víceméně poslepu. Jodie na režisérské stoličce rozhodně nezklamala, film je natočený velmi citlivě. Snad i proto, že ona sama byla také výjimečné dítě. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Jodie se její režisérský debut opravdu povedl. Velmi šťastnou ruku měla při výběru hlavní dětské role - Adam Hann-Byrd (ještě je k vidění v Jumanji) podává velice příjemný a přesvědčivý výkon, rostý veškerého přehrávání, které nám občas někteří dětští herci servírují, že Macaulay? Závěrečná věta "teď už nejsem taková hvězda, ale jsem šťastný" na mě zapůsobila strašně pozitivně a optimisticky (a moudře). Docela zajímavou hudbu dělal Mark Isham. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Veľmi silné tri hviezdičky. Citlivo nakrútený film o chlapcovi, ktorému príroda dopriala nevšedné nadanie, ale súčasne mu na okolitých deťoch i dospelých ukázala, že nič nie je zadarmo. Jodie Foster sa jej prvotina podarila a bolo vidno, že si aj svoj herecký part odohrala s chuťou. Malý Adam jej bol rovnocenným spoluhráčom. Ostatné postavy a ich stvárnenie niekedy zaváňali figúrkovitosťou. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Většina školních scén byla natočena na Miami University v Oxfordu (Ohio). Dům Bratrství Tau Kappa Epsilon pak sloužil jako domov a kancelář Jane Grierson (Dianne Wiest). (D3VIL)
  • Režisérský debut Jodie Foster. (D3VIL)
  • Jodie Foster bylao nabídnuto režisérské křeslo poté, co na filmu odmítl pracovat Joe Dante. (D3VIL)

Reklama

Reklama