Fred Tate není typický sedmiletý chlapec. Je to génius. Má neuvěřitelné schopnosti a znalosti v oblasti umění, věd a matematiky, které ho však izolují od ostatních dětí. Víc než co jiného si přeje, aby byl oblíbený mezi svými vrstevníky. Fredova matka Dede (Jodie Fosterová) není typická matka. Je mladá, impulzivní a často se dostává do problémů kvůli svým cynickým poznámkám. Svého syna ale miluje nade vše a dělá, co je v jejích silách, aby ho uživila. Fredových neuvěřitelných schopností si všimne Dr. Jane Griersonová, která chlapce angažuje do své "show géniů", se kterými objíždí Ameriku. Fredovi se ale nelíbí, že se má předvádět jako cvičená opice, a proto se jednoho dne vzbouří ... (oficiální text distributora)
Tosim
Dojemný a pravdivý bijáček, který si na nic nehraje, vše věrně vystihuje a všechny herecké výkony jsou ve vzácné symbióze.(26.10.2002)
Matty
Jodie Foster příliš netlačí na pilu. Než by překročila určité mantinely, raději zvolí další scénu s pěknou hudbou a špetkou humoru. Všechny nešťastné události překvapivě vyplývají právě z těchto „příjemných“ scén – dojem neškodného melodramatu dotahuje ad absurdum banální vyústění, zadupávající do země veškerou snahu o více úhlů pohledů na celou problematiku. Nemám s tím nějak zásadní problém, podobné filmy jsou taky třeba, jenže Človíček měl díky svému námětu šanci dosáhnout vyšších met. 70%(17.8.2009)
Anthony
Jodie se její režisérský debut opravdu povedl. Velmi šťastnou ruku měla při výběru hlavní dětské role - Adam Hann-Byrd (ještě je k vidění v Jumanji) podává velice příjemný a přesvědčivý výkon, rostý veškerého přehrávání, které nám občas někteří dětští herci servírují, že Macaulay? Závěrečná věta "teď už nejsem taková hvězda, ale jsem šťastný" na mě zapůsobila strašně pozitivně a optimisticky (a moudře). Docela zajímavou hudbu dělal Mark Isham.(30.7.2003)
Pohrobek
Atraktivní téma geniálního dítěte a jeho nelehkého soužití s okolím. Adam Hann-Byrd je ve své dětské roli velmi roztomilý a svůj part zvládá bez problémů. Jeho příběh je však víceméně úsměvný a předem je jasné, že spěje k šťastnému konci. Opravdové drama prezentuje Jodie Foster jako matka, která se musí se svojí nesmírně těžkou úlohou vypořádat. Tento režijní debut se Jodie velmi povedl.(27.8.2006)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $25,010,896║Tržby Celosvetovo $-║(28.10.2009)
canakja
Škoda, že mám vrozenej odpor k dětským rolím a blboučkým názvům, jinak by se mi človíček snad i líbil, protože nehrál zas tak špatně. Téma se mě nedotklo a tak jsem to bral spíš jako ňákou komedii..(28.9.2009)
genetique
Celý čas som čakal, kedy nás začne film citovo vidierať, pretože predpoklady, ako milučká chlapcova tvárička a aj celkovo jeho životný príbeh, film mal. To sa nestalo, ostalo to len pri príjemnom a občas aj trpkom osude chlapca - génia. A som rád, že Jodie to natočila a nevyužila možnosť s citovým vydieraním. 80%.(3.12.2007)
Hunt
HUDBA: Mark Isham(24.1.2007)
Skip
Velmi dobrý film o geniálním klukovi, který toužil mít kamarády a žít jako kterýkoliv malý kluk. Místo toho je v jakési izolaci a mezi "dvěma mlýnskými kameny". Na jedné straně jeho matka Dede (Jodie Foster), "obyčejná" ženská, která miluje svého syna, a na straně druhé Jane (Dienne Wiest), doktorka zabývající se geniálními dětmi, navíc sama kdysi geniální dítě, což ji poznamenalo, takže je v podstatě izolována a ani pořádně neví, co je to ten normální život. Ale nikdy není pozdě, začít žít tak nějak normálně, vždyť genialita nemusí nutně znamenat výlučnost a izolaci od ostatní společnosti. Tento film vypovídá o mnohém a hlavně o problémech takových dětí. Malý Fred Tate (Harry Connick, Jr.) měl to štěstí, že jeho máma nepatřila k těm hyperambiciozním rodičům a chtěla pro svého syna jen to nejlepší, a to, aby prožil krásné dětství.(3.1.2008)
blackrain
Děti ve Fredově věku by si měly hrát s ostatními dětmi někde na hřišti, lézt po stromech a prolézačkách. Dívat se na kreslené pohádky v televizi a ne se zabývat věcmi, které dělal Fred. Chápu, že to byl geniální chlapec, ale co z toho dětství měl. Nic. Jak už tu za mě řekl Matty, Jodie netlačí na pilu. Já dodám, že nás citlivě provází celým snímkem až do konce. Takže si myslím, že kdyby začala tlačit na pilu, tak by sklouzla někam, kam by určitě sama nechtěla.(9.5.2011)
Terva
Scénář : Scott Frank. Kamera : Mike Southon. Když byl Fredovi jeden rok, naučil se číst. Když mu byly čtyři, psal verše. Teď když je mu sedm, maluje obrazy a řeší matematické hádanky.(23.5.2011)
wosho
Vynikající drama, ve kterém se najde místo i pro humor. Dojemný film v duchu Foresta Gumpa.(2.6.2007)
Sfinkter
Nadání jde vždy ruku v ruce s určitým prokletím. Prokletím pro nadané i pro jejich blízké. Jodie nám ve svém filmu dokazuje, že i géniové potřebují alespoň občas závan normálního života.(16.5.2008)
cab
Maly a citlivy snimek rezirovany slavnou oscarovou (Jodie Foster), ktera jako matka supernadaneho kluciny sviraneho problemy spojene s jeho genialitou predvadi jeden ze svych chameleonskych vykonu. Podle me si timto filmem splnila materskou povinnost a dokazala, ze muze stat i za kamerou. 80%(14.5.2006)
Master19
Příjemně optimistický film s poměrně ledabylou, nicméně pečlivou režií. Těžko vyzdvihnout jen něco, když se na film jako celek, tak pěkně dívá.(26.3.2008)
corpsy
Všetka sila tohto snímku tkvie v hereckom výkone Adama Hann-Byrda a v jemnej a dôkladnej réžii Jodie Foster, ktorej sa režijný debut určite podaril.(9.2.2011)
klúčik
Pekný film.. Takéto mám rád,... Ťažký život malého génia a jeho mamy...80%(15.10.2011)
kaygen.it
Malý, půvabný film se silnou výpovědí a bez zbytečných klišé.(17.8.2002)
weselow
Asi jsem génius, ale tenhle film pro mě nebyl nic moc novýho.(1.7.2008)
src
Problem tzv. genialnich deti a jejich souziti se spolecnosti zobrazeny v komornim pribehu maleho genia a jeho "normalni" matky. Skvele zahrane. Primerene dojemne.(5.1.2003)