Reklama

Reklama

Procitnutí

(seriál)
  • USA Awake
Drama / Mysteriózní / Krimi / Fantasy / Sci-Fi
USA, 2012, 9 h 19 min (Minutáž: 43 min)

Tvůrci:

Kyle Killen

Hrají:

Jason Isaacs, Laura Allen, Steve Harris, Dylan Minnette, BD Wong, Michaela McManus, Wilmer Valderrama, Cherry Jones, Laura Innes, Daniela Bobadilla (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Po těžké automobilové nehodě, která vzala život jednomu členu z jeho rodiny, žije policejní detektiv Michael Britten (Jason Isaacs) střídavě ve dvou alternativních realitách. V jedné z nich zemřel jeho syn, ve druhé manželka.
V obou realitách řeší jiné případy, v každé z nich nachází jiné stopy. V momentě, kdy z toho má v hlavě parádní nepořádek, kdy se mu oba světy začnou slévat v jeden, zjišťuje, že některé stopy z jedné reality se mu hodí v realitě druhé. (joehot)

(více)

Recenze (124)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Pilot: Jeden z mnou nejočekávanějších seriálu tohoto roku je rozehrán velmi dobře. Pilotní díl sice není vyloženě strhující záležitost, ale v jeho pomalejším tempu zároveň tkví jeho kouzlo. Jason Isaacs je v hlavní roli standardně vynikající a věřím, že v dalších dílech bude mít možnost pořádně svůj part rozehrát. Vizuální zpracování oddělující barevnými filtry alternativní reality je výtečné, stejně jako sezení u psychiatrů a prolínající se vyšetřování případů. Jen se obávám, že se tenhle seriál příliš nechytne, protože tohle nevypadá na zrovna jednoduchou seriálovou podívanou. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to, a přesto budu nadávat. V prvé řadě na NBC za to, že zamítnula vznik druhé řady kvůli nízké sledovanosti, a tím seriál zůstal předčasně ukončen – přetočený konec a hromada nedořešených motivů prostě neuspokojí a bude to pálit ještě dlouho. Za druhé by si to měli vyžrat i sami tvůrci. Co na tom, že se na place motali lidé jako David Slade a Miguel Sapochnik. První tři díly jsou totožné kopie jednoho konceptu, kdy se ‚reality‘ střídají na vteřinu přesně, ať už jde o posezení u psychiatra, či řešení samotných případů, ale nic nového nenabídnou. V momentě, kdy se Michael Britten – nejlepší součást seriálu, vynikající Jason Issacs, který má konečně kladnou roli a hraje ji dokonale – začne vrtat v možné konspiraci, začne to být konečně zajímavé. Blbé na tom je, že už běží druhá polovina seriálu. Dovedu si představit alternativní realitu, kdy by tahle dobře vymyšlená pecka stála na řešení jediného případu, resp. dvou, v každé realitě jeden, a dotáhla do chytrého konce to velké spiknutí. Takhle dávám 3 a ½ hvězdičky, které s krvácejícím srdcem zaokrouhluji dolů. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

Tak konečně viděno a musím říct, že to je přesně co jsem čekal .. koncept dvou realit se mi moc zamlouvá, to barevné odlišení taky a příslib většího chaosu v budoucnu mě nutí se těšit na další díl .. jen ty detektivky jsou už trochu ohraný, proto jsem trochu zklamaný, že nevybrali trochu víc cool job - anyway, těch 4,5 hvězdy tomu po Pilotu dám, now go and bring me more. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Pilot: Zatím nejlepší úvodní díl seriálu za posledních několik měsíců. Výborný koncept o vyrovnávání se se ztrátou někoho blízkého, který zatím netuším jak budou tvůrci dál rozšiřovat, ale měli by se sakra snažit protože potenciál je obrovský. Jason Isaacs je bezvadný a balancuje na tenké hraně podivín/sympaťák zase trochu jinak. Možná se AWAKE bude zdát být náročnější na sledování (a mohlo by, ať si divák trochu zapřemýšlí, kde to vlastně jsme), ale kamerové filtry dost pomáhají. Detektivní část příběhu funguje skvěle, místy připomíná civilnost HEAT střihlého realističtější kriminálkou a doufám, že pro nás přichystají pořádně propletené případy. Jestli mi říkáte, že cenou za to, že je vidím, cítím a mohu s nimi žít je moje příčetnost... pak takovou cenu rád zaplatím. Nakonec tedy jen jedna řada, ale možná je to tak dobře (i když mi není jasné proč zrušili nejkvalitnější a nejnápaditější seriál letošní sezóny po pouhých 13ti dílech.... těch možností...), protože je první série díky bohu uzavřená. Sice vám na závěr zůstane v mozku velký otazník, ale takový ten příjemný, vítaný. Vůbec celkové je AWAKE hodně osvěžující seriál o detailech a drobnostech. Každý řešený případ je zajímavý a finální díly jsou nádhernou ukázkou práce s takhle originálním motivem. No a konec? Jestli vás zajímá, která realita je pravá tak... řekněme, že to není zajímavá otázka. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Pilot hodně zaujal. Za obrovský úspěch považuji už jen to, že seriálu dávám šanci do budoucna a již si dělám místo v mém týdenním rozvrhu na jeho sledování - vzhledem k tomu, kolik jemu podobných jsem se nedávno rozhodl přestat sledovat, tedy klobouk dolů. Jestli si tvůrci v každém dalším díle udělají místo na několik mysteriózních hrátek s divákem, a nezvrtne se to celé v prachsprostou kriminálku, I´m in. Už jen ty rozmluvy s dvěma psychiatry jsou děsně cool. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

***Celkem 82%***TV/// Obsazení 7/10 Děj 9/10 Napětí 8/10 Akce 8/10/// PLUS: námět, 11 a 12 část, ve kterých dochází k vyvrcholení, napětí, které se stále stupňuje, řešení případů je zajímavé, slušně zahrané, hlavně finále MÍNUS: 13 část je trochu zmatečná, občas je to náročnější na logiku a divák až do konce tápe jak že se to všechno vlastně má, méně známé herecké tváře, i přesto je ale škoda, že seriál končí po první sezóně, potenciál rozhodně má./// Shrnutí: Z nenápadné kriminálky se během pár části stává zdatný konkurent svým jiným seriálovým bratříčkům (Polda z Marsu, Cestovatel), nechybělo moc (snad ještě jedna řada, nebo větší délka jednotlivých dílů) a byl by z Procitnutí kousek hoden mé TOP 20. Proto je i škoda, že si tvůrci s námětem ještě více nepohráli, více nám ho neobjasnili a taky ho více nevyužili. Přesto jsem velice spokojen. ///PS: Je tu znát, že závěr byl hodně rychle spíchnut. Hádám že seriál stopli a tak se narychlo snažili děj zakončit. Pokud tomu tak je, tak to udělali křečovitě, ale pořád lepší než otevřený konec u seriálu, který nikdy pokračovat nebude. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Ani zajímavá a originální zápletka (a vlastně ani charismatický Jason Isaacs) nedokázala zachránit nudné a tak nějak nijaké provedení promarněného seriálu s nevídaným potenciálem. S několika vynechanými díly jsem "Procitnutí" horko-těžko dokoukala, ale znovu už bych se na něj asi nepodívala. Závěr, který původně závěrem být neměl (ale znáte to...), nicméně ušel, a to i přesto, že *spoiler* happy-endy *spoiler* moc nemusím.;-) ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Opravdu Psycho seriál. Detektiv Michael Britten se po těžké automobilové nehodě probudí ve dvou realitách. V jedné nehodu přežila jeho žena a ve druhé zase syn. Každá realita se v určitých věcech liší. A on neví, která je pravá a která ne. Ostatně to neví ani divák. Večer jde spát v jedné a probudí se v té druhé. Řeší různé detektivní případy napříč těmito realitami. A občas se mu to i hodí. Ale je z toho hodně zmatený. Obě reality se časem začnou vzájemně prolínat. A končí to, no trochu otevřeně. Z toho závěru jsem byl možná trochu zklamaný. Ale je škoda, že už neudělali další sérii... ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Sophiina volba v seriálové podobě říznutá psychologickým dramatem a paralelními realitami? Proč ne - alespoň v pilotu tahle látka zatím funguje, jak má. Bojím se jen, že díky náročnosti sledování se Awake utne dřív, než se stihne pořádně rozjet. Update: Podle očekávání se Awake proměnil v naprosto šedivý, průměrný policejní seriál, kde se v každém díle epizodně vyřeší zápletka a jede se dál. Odhalení záhady paralelních realit zabere v jedné epizodě ani ne minutu. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Poměrně slušný potenciál, který chtěl víc domyslet, dotáhnout a připravit pár překvapení navíc. Není to špatné, atmosféra je výborná, i ten nápad (ostatně, byl to sen, nebyl? Není on v komatu? Můžeme se jen domýšlet...). Ale přece jen první díly jsou jen detektivními historkami, kdy stopy z jedné reality řeší případ ve druhé a naopak, a chybí nějaké to malé postrčení navíc, nějaká zajímavost. Plus ano, jak zde píše havLord, ta politická korektnost, mankote. ()

anderson

všechny recenze uživatele

ČESKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: PRIMA COOL = 23.11.2012, réžia českého znenia (PRIMA 2012) = FILIP JANČÍK - Námet seriálu je päťhviezdičkový. Jeho záverečná epizóda, ale prekonala aj LOST a PRISON BREAK dokopy. Teda čo sa odpadovej scenáristickej "invencie" týka. Tvorcovia zdeptaní nezáujmom producentov pokračovať, sa totiž zahrali na Lyncha a naservírovali divákom totálnu negáciu dovtedy pomerne príčetne sa tváriacej zápletky. Moje konečné hodnotenie je teda odpad, ale vzhľadom na pomerne nadpriemerné ostatné epizódy ho ponechám iba v tejto komentárovej forme. (17.11.2012) ()

Drunk_Queen 

všechny recenze uživatele

Zajímavý seriál. Jaké to vlastně je, když žijete ve 2 realitách, a nevíte, jaká z nich je pravdivá? Detektiv Michael Britten to ví. Ani jedna z realit pro něj není lákavá, v obou totiž někoho ztratil. V jedné manželku a v druhé syna. A aby toho ještě nebylo dost, tak v obou řeší případy s rozdílnými parťáky. Co je realita a co je sen? To neví ani on sám. 70% ()

Chickenka 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je hodně zajímavý seriálový počin. Propracovaná hlavní myšlenka, která už jen v pilotu perfektně vše zamotává. Líbí se mi originalita, jedná se zkrátka o něco, co tu ještě nebylo. Opravdu příjemné překvapení, narozdíl od ostatních televizních novinek, tohle by mělo obrovský potenciál, škoda jen, že byla zamítnuta další řada, a tutíž se musíme spokojit jen se 13 díly. Asi to nesedne každému, ale každopádně má cenu se na to podívat! ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

skvělý námět, z jehož zpracování se po pomalejším rozjezdu postupně vyklubala strhující podívaná, u které divák do poslední chvíle netuší, jak to celé skončí (resp. ono to vlastně není pořádně jasné ani po skončení).. tleskám a dávám silné 4* P.S.: Jason Isaacs super! ()

BigDeal

všechny recenze uživatele

Pilot (90%): Už som si začínal myslieť, že to s klasickými americkými televíznymi stanicami zabalím a sústredím sa len na tie káblové, keďže sa z doterajších veľkých seriálových projektov vykľuli buď obyčajné (Person of Interest), nudné (Alcatraz), alebo až stupiditou urážajúce (Terra Nova) sklamania. O to viac ma potom prekvapil veľmi vydarený pilot nového projektu NBC - Awake. Dobré herecké výkony, pekné hranie sa s vizuálnou stránkou, chytrý scenár bez hlúpych klišé a umelých emócií, ktorý zdá sa (na rozdiel od troch vyššie spomínaných seriálov) využije svoj potenciál. A čo je hlavné - baví ma to a núti sledovať ďalšie časti, za čo vďačím tomu, že sa všetok čas nevenuje len epizódnemu riešeniu prípadov, ale je spravodlivo rozdelený medzi prípady, vývoj postáv a rozoberanie hlavnej záhady. Snáď to tak aj zostane. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Pilotní díl je bezchybný. Pecka s nápadem. Ovšem s adlšími díly nadšení trochu upadá. No a jak dobře to začalo, tak rozpačitě to skončilo. Veliká škoda. (1. sezóna - 60 %) ()

st.ranger 

všechny recenze uživatele

Zmanitě vyvážený seriál. Již prvním dílem jsem byl vtažen do dění, sledoval rozdíly a návazností obou realit a stále uvažoval, k čemu se odebírá závěr. Tempo je velice příjemné a pro mě neobsahoval děj žádná hluchá místa. Dvě reality, dva na sebe navazující případy a rozdílné řešení rodinných problémů, to vše v naprosté harmonii, která stále nutí pozorně seriál sledovat. Bohužel kvůli nízké sledovanosti byla případná druhá řada zrušena, podle mého jedině dobře, protože některé seriály by se neměly zbytečně natahovat. I přesto je příběhová linie naštěstí uzavřená s decentně otevřenými vrátky. A pro ty, kdo nepochopili poslední díl, zde je vyjádření tvůrce seriálu Kylea Killena: Představa pro poslední epizodu byla, že Michael, aby pochopil všechny souvislosti v zelené realitě a zradu kapitánky Harperové, musel přijmout fakt, že červená realita je sen, a že tu je jen proto, aby mu poskytla odpovědi. A to, že uvěří, že červená realita je sen, je cena za odpovědi, které dostane. Navíc, tím, že si uvědomí, že červená realita je sen, začne pochybovat, proč všechno ostatní také nemůže být sen. A tak přijde na to, že si může vytvořit sen mezi dvěma jinými sny, kde žije jeho žena i jeho syn. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

S1. Kvalitne, ale nie uplne zazivne. Myslim, ze v tejto dlzke je to akurat. //Pilot: Chvalim farebne rozlisenie, chvalim dejovu prepojenost (i ked som ju uplne nepochopila), chvalim psychiatrov a uprimnost sedeni. A chvalim, ze dali myslim jasne najavo, ze to nebude o zahade, ktory svet je realny a ci vobec jeden z ukazanych, ale vylozene o zivote v oboch. Takze nas na zaver necaka "je to o ludoch a vztahoch, nie o zahadach" sklamanie ako v Lost. Osobne nerada pozeram na filmy a serialy ktorymi sa taha nejaka tragedia, ale tomuto to zrejme odpustim. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

NBC trochu zazlívám, že si z potenciálně hodně dobrého námětu vynutili policajtskou procedurálku. Po zajímavém rozjezdu to upadne do case-of-the-week schématu, který obzvláštňuje akorát onen motiv střídání dvou odlišných realit. Strašně, strašně jsem u toho cítil Life on Mars dejavu a v zásadě byl přesvědčený, že vím pointu a že je jasné, jak to nakonec dopadne. V poslední třetině to nabralo drajv a, byť jsem z konce docela rozpačitý, jsem rád, že se tvůrcům podařilo příběh tak nějak uzavřít a já měl zároveň jasno, o čem že to celé bylo. Mnou vytvořená a i v komunitě shodou okolností velmi populární teorie se ovšem po přečtení jednoho z rozhovorů, kde ji tvůrce seriálu vyvrací, kompletně rozpadla a v tu chvíli jsem si uvědomil, že mi takové vysvětlení paradoxně vůbec nestačí. ()

Reklama

Reklama