Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Amsterdam, 1983. Alfred Heineken (Rutger Hauer), jeden z nejbohatších pivních magnátů a pravděpodobně nejvlivnější muž v Holandsku, byl unesen gangem mladých chuligánů, kteří za jeho propuštění požadovali výkupné. Byznysman strávil ve stísněné cele připoután řetězy ke studené zdi celých dvacet jedna dní plných ponižování ze strany svých únosců. Když je konečně zaplaceno výkupné a Heineken je zpátky na svobodě, je rozhodnut své věznitele najít a pomstít se. Film byl natočen na motivy skutečného příběhu jednoho z nejvíce šokujících únosů v historii Evropy. Nenechte si ujít tento chytrý a napínavý thriller, ve kterém se predátor stane obětí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

verbal 

všechny recenze uživatele

Byl jsem kdysi asi dvakrát jako dozorce na chmelu. Vždycky, když jsem se vrátil, říkal jsem bratranci mé matky teto, protože jsem se z toho šukání sedmnáctek málem pomát. Divili byste se, co je taková nezletilá kikina ochotna všechno udělat pro teplé místo na sušičce, jen aby nemusela ve čtyři ráno do té kosy na plantáž! Bylo to skoro jako muslimský ráj, aniž by se jeden musel obložit plastikem a nechat se rozprášit před izraelskou ambasádou. Akorát ty panny už byly i tenkrát kapku diskutabilní. Ale to trochu odbočuju. Prostě jsem se v těch zlatých časech i s tím ošoupaným přirozením naučil mít rád pivo! Často jsme tehdy s ostatními dozorci usedli po celodenní "dřině" v zaplivané, cigánske šestce s mongoloidní obsluhou v nějaké prdeli za Lounama a snili o tom, jaké by to bylo unést Budvara a nechat si vyplatit výkupné v sudech. Nakonec jsme uznali, že je to jednak docela logistická blbost a druhak by nás zřejmě rychle dostali poblité v příkopu. Celý plán jsme tedy vždy tak kolem jedenácti zamítli a odpotáceli se zpět na tu pičí farmu vyplnit pár pružných žádostí o pracovní přeřazení. A takhle jsme si s tím lámali dennodenně hlavu po celé tři týdny a je celkem dobře, že jsme to nedomakali a nezrealizovali. Jak jsem teď viděl v praxi, může to být totiž nuda k posrání. Odchytíte obstarožního androida, zavřete ho v unimobuňce, skoro dvě hodiny ho krmíte a otráveně sledujete na monitoru, pak dostanete výkupné a necháte ho jít. Na závěr je dědek trochu mstivá svině, zatahá za nitky a dá vám to sežrat, ale to už situaci moc nezachrání. A navíc ho za ty patoky měli zabít, hajzla! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na to, že byl biják dlouhej jak moje soulože, se člověk celkem prd doví o práci policie v takovým případě. Protože než se jeden stačí vysrat, tak poldové už všechno ví a všechno znaj. Takže z tohohle úhlu dramatická složka pohořela jak hadřík od benzinu. Kde film vystrkoval růžky byla psychologička, jenže když už něco rašilo ať už v podobě dialogů či pohledů titulních hrdinů, střih a pádíme jinam. Přitom postavit to více na sociálním podtextu, tak se emočno hned má čeho čapnout. Škoda, film honil moc zajíců a ve výsledku má jen zaječí bobky. ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Filmovo skvelé spracovanie jedného z najväčších únosov v Hollandských dejinách. A to spracovanie výlučne pre divácku obec, ktorá sa faktami nezaoberá, nebudú sa špŕtať v knihách, prípadne v názoroch a článkoch fundovaných kriminológov. Pár " vrabcov " unieslo v 83´ pivného magnáta a potom to už poznáš z predchocov, podobného razenia. Pre Mňa slušná záležitosť s prídavkom Amsterdam/humoru a ktorý Mi dal tú nádej, že ešte uvidím ďaľších hercov takto dôstojne a herecky funkčne starnúť, ako to predviedol Rutger. Spokojná ! ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Pan Heineken je prostě frajer .. nejenže vyrábí jedno z nejlepších piv na světě (moje nejoblíbenější *zaujetík*), ale taky se sebou nenechá vyjebávat. A to si zaslouží respekt ! Velká poklona tímto míří i směrem k Rutgeru Hauerovi, jehož stvárnění mistra Heinekena je na jedničku s hvězdičkou. Pro fandy kvalitních retro thrillerů a ikonického zlatavého moku v "zelené" must see záležitost. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Moc nerozumím zdejšímu podceňování. Samozřejmě to není thriller, který by z toho udělali Američané, ale přes vlažnější tempo a napětí je to na druhou stranu mnohem přemýšlivější (Proč mne tak nenávidíte? Protože jste pracháč a já obyčejný kluk z Amsterodamu). Žádná postava zde není ani jednoznačně kladná ani záporná, každá se dá pochopit, je to opravdu zajímavě podaný kus života. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce retro, ale zbytočne dlhé. Za komančov v sobotu večer v telke by takáto kriminálka trvala maximálne hodinu desať, hodinu a pol top! No a Remi nemal chybu, ked' zjapal náramne ako Tony Montana''Do you wanna fuck with me?!!'', ale s držkou pritačenou k podlahe a dvoma policajtmi na ňom... :-) ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Príliš uťahané a nudné, hlavne záverečná polhodina, keď sa Heineken snaží dostať svojich únoscov, bola dosť zbytočná. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Sympaticky filmecek a fryler zaroven o unose pivarskeho magnata Heinekena /Rutger Hauer/, ktoreho unesie banda mladych hajzlov. A moze sa odvijat pribeh - unimobunky a pobyt v nich, vykupne -- na konci pomstychtivy dedko sa rozhodne unoscov najst. Obcas dojde aj na akcne sceny, dialogy su na urovni, akurat ta minutaz 118 min je sakra vela. Stacilo by klasickych 90 min, a hned by som siel vyssie. 69 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Môj druhý holandský film a veľké prekvapenie. Film nie je o jedinom hercovi - Rutgerovi Hauerovi, ktorý hraje miliónára - starca. Práve ostatné postavy tomu dodávajú šmrnc, k tomu výborná hudba. Rozmýšľal som aj na 5*, ale to by museli vypustiť ten karibský záver a akési poľahké - skratkovité - polapenie zločincov. Tiež nedotiahnutý absolutný záver a mierne neautentické prostredie 80. rokov. Inak ale klobuk dolu, spracovanie akčných scén a scén celkovo - európska kinematografia má predsa len aj na tomto poli čo ponúknuť. Hodnotenie: 85% ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Film s obrovským potencionálom ale v nudnom prevedení akoby TV produkcie. Obsadenie fajn, príbeh fajn ale chýbal tomu dynamika, dravosť. Heineken, nebol sviňa, jednoducho len chcel, aby sa únoscom dostalo patričného trestu. Preto poučenie, nikdy nenechajte vplyvnú osobu nažive. 2 z 5 ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Pomsta bude sladká... no né tak docela... Velice kvalitní retro thriller, kterému dominuje perfektní Rutger Hauer. Ostatní herci spíš průměr. Je málo takovích filmů, kdy jsem tak fandil jedné postavě (Heineken) a nepřál těm druhým. trochu SPOILER: Jak jsem si přečetl v obsahu filmu, první část bude o únostu a druhá o pomstě a na tu jsem se až neskutečně těšil. A ona se konala. po osvobození Heinekena začal využívat svého vlivu a prostředků aby se čtveřicí zamával, byl z něho najednou neůprosný lovec, role jak šitá na míru Hauerovi... Ale úplný konec mě celkem zklamal, kdy se mu jeden z ůnosců vysměje do ksichu, asi bych to rád viděl ukončení jinak :) ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film má v určitých momentoch spád, ale po väčšinu času nie. Ak sa to niekedy zdalo neúnosné aj tvorcom, tak zaradili celkom nezmyselne snovú scénu a Heineken sa zobudil spotený od strachu. Možno bolo zámerom aj skritizovať európsku spravodlivosť, ktorá chráni zločincov a tí sa môžu vysmievať obetiam. Spočiatku sympatické postavy únoscov rýchlo strácajú sympatie a ku koncu im želáme už len ostré mačety domorodcov a preto nerozumiem záveru, ktorý moralizuje nejako opačne. ()

Matros 

všechny recenze uživatele

Průměrné dobové krimi, které se snaží o jakýsi morální přesah, který zas tolik nefunguje. Působilo to dost televizně, ale to by mi tolik nevadilo. Horší už je to s tou stopáží, kdy se závěr neskutečně vleče. Rutger Hauer mě dost baví. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Oproti britskému remaku jsou v této původní holandské verzi mnohem lépe vykresleny charaktery a pohnutky postav a také zbytečný psychický teror, kterým jeden z únosců častoval Heinekena. Hvězda navíc, za finále na ostrově Saint-Martin. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Filmu jsem přišel na chuť až v jeho druhé části, vlastně po osvobození pivovarského magnáta. První část byla scénáristicky nedotažená, zejména v ní chyběl pohled ze strany policie, tisku a veřejnosti, zaměřila se jen na Heinekenův pobyt v díře a jeho sledováním, takže jsem vůbec nepostřehl, že by se mluvilo o požadavcích únosců, dokud jsem je neviděl odjíždět s penězi. Druhá část už přinesla to, co měl film přinést, proto dávám čtyři hvězdičky: motivy, jak se ukázalo, nebyly pouze finanční, ale přimotal se k tomu chlapec, jemuž šlo o pomstu na neprávem propuštěném otci, který dlouho Heinkenovi věrně sloužil. Pak už jsem čekal jen na chvíli, zda Heineken bude schopen posoudit svůj podíl na chování svých manažerů, kteří nutili dealery popíjet se svými zákazníky. Případ ukázal na temnou stránku kapitalismu, kde se propuštěný zaměstnanec marně snažil soudně o nápravu křivdy a pak prostě rezignoval, aby pak sledoval nesmyslný a neospravedlnitelný způsob, jakým se jej pokusil pomstít jeho syn... ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Keby nie tých srdcervúcich scén s manželkou a zmrveného záveru tak celkom dobrá holandská kriminálka. Možno aj preto lebo na Rutgera mám slabosť. O pomste mám svoje predstavy a preto sa mi zdá smiešne, čo Heineken so svojimi miliónmi pre ňu urobil, či skôr neurobil. Bohvie ako to síce v skutočnosti bolo, no trošku práce s kladivom a letlampou by film oživilo :). ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Do poloviny filmu běželo vše hladce, mělo to spád a napětí, po osvobození Heinekena se to trochu zadrhlo a tempo výrazně zpomalilo. Chápu ale, že to mělo smysl, protože bylo nutné Heinekenovi dát čas na přemýšlení o životě, který před tím vedl. Takže člověk v sobě najednou musel přehodit výhybku z klasické kriminálky až na psychologické drama. Ale zvládnout se to dá a námět je tak zajímavý, že jsem těch 20 minut navíc ochoten filmu odpustit. ()

tančísvlky 

všechny recenze uživatele

Kam s týmto filmom sám neviem. Chvíľami celkom profesionálne urobené a občas úplne amatérske kino. Nedá sa uprieť snaha len to akosi drhne v detailoch. A niekedy aj mikro častice môžu rozložiť celok. Dosť často sa stáva, že filmy podľa skutočnosti bývajú ako tento kúsok. Mám pocit ,že o skutočnom živote sa asi nedá natočiť pravda lebo dnes už nikto na pravdu neverí ... ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Solidní krimi podle skutečného případu únosu a poté pomstě únosce. Předvedena slabost práva, které zvýhodňuje lumpy. Výborný Rutger Hauer. ()

Reklama

Reklama