Reklama

Reklama

Argo

Trailer 1
USA, 2012, 120 min (Director's Cut: 129 min)

Režie:

Ben Affleck

Předloha:

Antonio J. Mendez (kniha)

Scénář:

Chris Terrio

Kamera:

Rodrigo Prieto

Hrají:

Ben Affleck, Bryan Cranston, Alan Arkin, John Goodman, Victor Garber, Tate Donovan, Clea DuVall, Scoot McNairy, Rory Cochrane, Christopher Denham, Kerry Bishé (více)
(další profese)

Příběh je inspirován skutečnými událostmi a odehrává se v tehdy velmi nestabilním Íránu, kde na konci roku 1979 vrcholí islámská revoluce. Americká ambasáda je obsazena revolučními gardami a více než 50 Američanů je vzato jako rukojmí. Šestici z nich se podaří uniknout a najít úkryt v rezidenci kanadského velvyslance. Situace je napjatá a americká vláda hledá způsob, jak je dostat ze země. Nakonec expert CIA Tony Mendez přijde s neobvyklým řešením - navrhne vytvoření "filmového štábu", který by v Íránu hledal vhodné lokace pro natáčení filmu. Američané by pak odjeli jako členové tohoto štábu. Mendez začne spolupracovat s hollywoodskými filmaři a pro svůj fiktivní film si vyberou scénář sci-fi příběhu s názvem Argo. Když je vše připraveno, přichází Mendezovi pokyn, aby operaci zrušil. Rozhodne se rozkaz ignorovat a v kritický den se s uprchlíky objeví na letiště. Úspěšně projdou kontrolou. Chvíli poté se však revolučním gardám podaří sestavit portrét jednoho z uprchlíků, který získají ze skartovaných materiálů z americké ambasády. Ozbrojená skupina okamžitě vyráží ke startujícímu letadlu. (TV Nova)

(více)

Videa (31)

Trailer 1

Recenze (1 355)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ben Affleck potvrzuje své režisérské kvality. Tentokrát se - soudě dle ohlasů ze zámoří - naprosto přesně trefil do vkusu amerického publika i kritiky - a není se co divit. Argo je poctivá dobovka, thriller, drama, obsahuje kapku filmařského humoru, je založeno na skutečné události a fandí šikovným, hodným Američanům. A ze své žánrové podstaty na něj lze nahlížet zcela apoliticky. Mně osobně ale zcela nestrhlo - možná až v závěru, kdy ale zase přehnaně spoléhá na náhody, čímž sice šikovně stupňuje napětí, ale celkový příjemně realistický dojem tím padá. Ale celkově je to zkrátka typický, po všech stránkách kvalitně zpracovaný čtyřhvězdičkový film. A současně krásný obětní beránek pro antiamerikanistické pózery. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Paradoxně víc než samotný film mě fascinuje, kam až to Ben Affleck dotáhl. Vždycky mě poměrně bavil (na rozdíl od jiných názorů) i jako herec, i když leccos zvládl zahrát jen se svým jedním zataženým výrazem. Ale jsme tu přeci kvůli filmu, jeho už třetím. Takže: Affleck představil velmi slušné retro, které vypráví o skutečné akci CIA, jejímž cílem je dostat z nehostinné země šestici diplomatů. Affleck sice připomene klasiky ze sedmdesátých let s Redfordem o chlapácích, kteří neuhnou před žádným úkolem, body mu ale bere zvláštní kombinace žánrů. Chvíli jsme na poli politického thrilleru, pak v komicky odlehčeném Hollywoodu. A právě roztěkanost ukázat příliš mnoho dějů mi nakonec zážitek lehce kazila. Ale jinak stále dobré, Bene!! ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Vážna téma Američanov v ohrození života, uviaznutých v Iráne, citlivo odľahčená svetom hravého hollywoodského prístupu. Režijne naozaj skvelo zvládnuté, Affleck dospieva. Klišoidné scény v poslednej tretine (lístky na poslednú chvíľu, hon na lietadlo) zrejme neodpovedajú skutočným odalostiam, ale sympaticky zapadajú do konceptu fimu, kde real-life problém politických rozmerov v poslednej chvíli zachraňuje hollywoodský heroizmus komiksového rázu. Vizuálne vypiplané, obsadením lahodiace, atmosféra doby skvelá, Desplatova hudba fantastická. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Studuju politologii, takže filmy týkající se politických událostí mám ráda. A zvlášť, když vidím, že si s nimi někdo dal práci: že se pokusil smíchat dokumentární a filmové záběry do smysluplného celku, že obsadil herce, kteří se vzhledově svým předobrazům nesmírně podobají, že se snažil, aby lokace působily autenticky. Bez jakékoliv nadsázky mi Argo ostatně v mnohém připomínalo filmy Lumeta a Pakuly; občas se mi zdálo, jako kdybych sledovala film ze sedmdesátých let, který někdo po čtyřiceti letech vyhrabal a rozhodl se ho uvést v kině. A ano, můžu si stěžovat, že je v něm příliš (nerealistické) akce, která dojem "skutečné události" trochu ruší, že se hlavní hrdina nikam nevyvíjí, že zakomponování jeho rodiny do příběhu bylo nadbytečné a že film nedává dostatečný důraz na jednání kanadského velvyslance Kena Taylora, který ve skutečnosti sehrál mnohem významnější roli a který si podle mě zaslouží být považován za jednu z nejvýznamnějších postav. Nicméně pravda je taková, že už dlouho jsem neviděla podobně zábavný politický film a že už dlouho jsem se v kině necítila tak šťastná, jako když v jedné scéně jedna z postav oznámila, že se mohou podávat alkoholické nápoje. A navíc: Jak často se během závěrečných titulků dočkáte komentáře od prezidenta Spojených států? Jinými slovy film, který je dle mého názoru se svými 63% a dvouhvězdičkovými komentáři na ČSFD lehce podceněn. (Srovnejte s 8.3 na IMDb a 95% na Rotten Tomatoes.) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Působivé Vrtěti Chomejním, postavené na fabulacích (ke střelbě bazukou z křídla letadla Swiss Air naštěstí nedošlo), sarkastických bonmotech mířících do hollywoodského terče a sebejistém mávání praporem posázeným hvězdami, který zastínil všechny ty bezvýznamné kanadské, britské a novozélandské vlaječky, ale jak už kdysi řekl drsňák Chopper, nikdy nenechte pravdu, aby zkřížila cestu dobré historce. Zatímco oldschoolovou patinu dodají zvýšená zrnitost obrazu, šílené účesy a brýle s obroučkami o průměru kruhu Hula Hoop, stupňující se napětí přinese sám pestrý život ruku v ruce s ryze filmovou dramatizací, přičemž závěrečné opuštění (suchého) iránského vzdušného prostoru nabídlo slogan pro reklamu na nějaký americký bourbon („Když je správný moment i důvod.“). Zkrátka řemeslně precizní kino s hlavou i patou na správném místě, jenž navíc přesně ví, na kterou strunu a kdy zabrnkat.. A co se týká tolik propírané duality Afflecka, mám vysvětlení. Benjamin Géza Affleck je například z Pearl Harboru známý herec invalidní mimiky, Benedict Bela Affleck je jeho o osm minut starší dvojče, které s velkými úspěchy sedá na režisérskou židli. I sám mladší bráška Casey Caleb má občas problém je rozeznat.. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (46)

  • Zbylá rukojmí zadržovaná v Íránu se Američané pokusili osvobodit vojensky. Záchranná operace "Eagle Claw" v dubnu 1980 však skončila fiaskem poté, co byla kvůli nepřízni počasí a technickým problémům na poslední chvíli odvolána. Při tankování paliva před ústupem z íránské pouště došlo ke srážce jednoho z vrtulníků s transportním letounem, při níž zahynulo osm amerických vojáků. (Jozka7)
  • Ačkoliv film zcela chybně vykresluje roli britských diplomatů při záchraně Američanů (například tehdejší britský charge d'affaires v Teheránu Arthur Wyatt byl dokonce vyznamenán Řády svatého Michala a svatého Jiří), byla filmu v Británii udělena cena BAFTA za nejlepší snímek roku. (Jozka7)
  • Falešný filmový plakát ke skutečné misi Argo byl na rozdíl od filmové verze pouze černobílý. Je částečně vidět při čtení scénáře v hotelu, stejně jako jeho barevná verze, která byla nakonec ve filmu použita. (eMeMko)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Jak to vypadá s novým Batmanem?

Jak to vypadá s novým Batmanem?

03.01.2017

Studio Warner Bros. nesmírně touží po netopýří sólovce od Bena Afflecka. Představitel Batmana a režisér Gone, Baby, Gone, Města nebo oscarového Arga se uvolil, že ji natočí, soustavně ale tvrdí, že… (více)

Reklama

Reklama