Reklama

Reklama

Herec Sal Mineo byl v padesátých letech teenagerským idolem. Byl navíc nominovaný na Oscara za vedlejší role ve filmech Rebel bez příčiny a Exodus. O téměř dvě dekády později už ale dávno není zářivou hvězdou, kterou býval. Zčásti kvůli častým drogovým a alkoholovým skandálům, ale hlavně kvůli svému otevřenému postoji k homosexualitě. V Hollywoodu byl dokonce jednou z prvních známých osobností, které se k ní přiznaly. Režisér James Franco se ve svém filmu soustředí na poslední den života slavného herce, který byl zavražděn v pouhých sedmatřiceti letech. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Som presvedčený, že si Salvatore Mineo Junior taký dôsledne nezaujímavý životopis nezaslúžil. James Franco sa zameral na tragický posledný deň hercovho života a tým si kvôli nedostatku exaktného materiálu vytýčil prekážku v podobe dotvárania myšlienok, na ktoré sa Sal počas svojich posledných hodín sústredil. Dlhé dialógy o ničom, vypĺňajúce nudnú dejovú vatu medzi presunmi z jedného miesta na druhé, sú v snahe preniknúť do pozadia osobných vzťahov, filmového priemyslu a divadla rovnako povrchné, ako celý film. Žiadna postava vrátane samotného Sala nie je charakterizovaná inak než plocho a veľmi jednostranne, a v druhej polovici už som len čakal, kým konečne protagonista zomrie a nabehnú titulky._____Dôsledne nezaujímavé je i poloamatérske formálne spracovanie v duchu „realistického“ nezávisle-nezávislého prúdu súčasného amerického filmu (kamera z ruky, minimum nediegetickej hudby,...). Väčšina scén sa topí v detailoch, motivovaných tak maximálne elimináciou rozhľadu, ktorý by rýchlo zrútil nefunkčnú ilúziu druhej polovice 70. rokov. Kým extrémne krátku dobu natáčania (IMDB uvádza 9 dní) na výsledku vidieť, 7-miliónový rozpočet, okrem troch videoklipových pasáží jazdy autom, ani trochu._____Najhoršie však je, že film svojou naivnosťou a krátkozrakosťou posilňuje predstavu o homosexuáloch ako ľuďoch, ktorí sa okamžite vrhnú na každého nahého muža. Vyplýva to zo Salovho rozprávania „vtipnej“ historky i záverečnej skúšky divadelnej hry. Dalo by sa namietnuť, že film neobsahuje žiadnu explicitnejšiu scénu a postavy akoby svojou zdržanlivosťou sexuálnu orientáciu popierali (ani Salove problémy s alkoholom a drogami tu vôbec nefigurujú), no treba si uvedomiť, že je príbeh redukovaný na jediný deň. Škodlivosť tejto predstavy je o to väčšia, že sa Sal Mineo (ako uvádza i obsah) ako jeden z prvých verejne prihlásil k homosexuálnej komunite. Preto by sa o film mohol zaujímať človek, ktorý sa snaží utvoriť si k homosexuálom kladnejší vzťah prostredníctvom podobne otvorených osobností, no snímka by ho len utvrdila v predsudkoch._____Je celkom ironické, že v úvodných dobových televíznych novinách moderátor zo správy o ubodaní 37-ročného herca, dvojnásobne nominovaného na Oscara plynulo prejde na počasie. Prístup Jamesa Franca ústi v tak spoločensky nezávažný a bezvýznamný príspevok, že sa po jeho skončení ani vy nemusíte nad ničím pozastaviť a pokojne môžete prepnúť na správy o počasí. Zazlievať vám to nikto nebude. 30% ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Hm, tak tady mi zase James Franco svým filmem nesedl. Kdybych neměl to štěstí vidět dříve jiné Francovy filmy, asi bych napsal, že tohle není režisér pro mě, a kdybych neviděl Boží stvoření s excelentním Scottem Hazem, asi k tomu dopíšu, že si Franco vůbec neumí vybírat pořádné herce. Já vím, že točit rozhodně umí, ale povede se mu jak co, kdy a tady to vypadá, že si možná jenom chtěl zaexperimentovat sám pro sebe a pár benátských kritiků, kteří mu zaručili uvedení snímku na prestižním festivalu s nominací. Je to sympatická představa, natočit si ryze pocitový nezávislý snímek dle vlastní vize a nepopírám Salovi občas jistou atmosféru a nějaké ty zdařilé scény. Ale pojmout námět tragického osudu mladého člověka coby sled často poloprázdných scén od ničeho k ničemu, to už chce hodně odvahy, takhle zpackat potenciál. Z reálného příběhu mladého herce, který se dočkal v době dospívání nečekaně velké slávy, později kvůli své sexuální orientaci čelil těžkým nátlakům a nakonec skončil zavražděn, šlo vytěžit hodně. Ale tady je vlastně Salův osud nepodstatný, první půlhodinu dokonce stačí často jenom náhodné dlouhé záběry na polonahého homosexuála. Občas se v tom rýsuje cosi zajímavého, než se snímek v mých očích totálně odstřelil sekvencí z divadelní zkoušky, která mi připadala jako z hodně špatného amatérského filmu. Závěr nemohl úplně vylepšit rozpačité dojmy, ani když má v sobě důstojný nápad s využitím archivních ukázek. [50%] ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu se mi líbí, že má James Franco nějakou vizi, s kterou chtěl tenhle film natočit. Prostě snahu se dostat do jednoho života, do života člověka, který byl dobrým hercem, ale nakonec měl umřít hloupou smrtí. Spousta detailů, spousta skoro až zbytečných rozhovorů, a nakonec to, co musí přijít, pokud znáte osud Sala Minea. Pokud ne, bude to skoro vypadat jako konstrukt. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Pár záblesků, jinak nuda a šeď. Sala vůbec neznám, nicméně troufnu si tvrdit, že jeho poslední okamžiky šlo zachytit rozhodně lépe. I když jsem se celkem snažil, vůbec nedokážu říct, co tímhle filmem chtěl básník James říct. Úplně zbytečná ztráta času, kterou jsem u Franca, výhledem k jeho minulým kouskům nečekal. Za mě rozhodně ne. Zajímavé komentáře: Madsbender a Dwaynejohson:-P ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Film byl kompletně natočen v devíti dnech. (Conspi)

Reklama

Reklama