Reklama

Reklama

Na věky věků

(seriál)
  • Kanada World Without End (více)
TV spot 1

Epizody(8)

Začátek stoleté války i doba černé smrti ve stínu pilířů země. Výpravná britsko-německá adaptace světového knižního bestselleru Kena Folletta. V roce 2010 vznikla v britsko-německo-kanadské koprodukci adaptace knižního bestselleru Kena Folletta Pilíře země. Osmidílný projekt lákal diváky na výpravný obraz středověku, kde se na pozadí stavby katedrály rozvíjely lásky, pletichy, naděje i zloba postav napříč všemi vrstvami dobové společnosti. Seriál se díky atraktivnímu zpracování dočkal volného pokračování, konkrétně v podobě adaptace Follettovy knihy Na věky věků, která sama vznikla na základě úspěchu knižních Pilířů země. Nové vyprávění se sice odehrává opět ve městě Kingsbridge, ale o 150 let po předchozích událostech. V polovině 14. století se Anglie ocitá na prahu stoleté války, ale současně ji čeká hrůza černé smrti. Nicméně morová epidemie, jež si vyžádala tisíce životů, nepřímo zapříčinila také zásadní proměny v dobové společnosti, které připravily půdu pro renesanci. Do tohoto dobového rámce je opět zasazeno vyprávění, kde se protínají osudy, lásky i kruté pletichy postav ze všech vrstev tehdejší společnosti – od rolníků a řemeslníků přes zástupce církve až po šlechtice i krále. Projekt opět iniciovala německá společnost Tandem Communications, která se specializuje na výpravné televizní projekty a adaptace bestsellerů jako The Company, Titanic: krev a ocel, Království prstenu, Hádův faktor či Vesmírná exploze. Do koprodukce natáčené v Maďarsku a na Slovensku také vstoupila kanadská firma Take 5 Productions a britsko-americká společnost Scott Free Films, jejímiž zakladateli jsou slavní režiséři hollywoodských blockbusterů Ridley a Tony Scottovi. Hlavních i vedlejších rolí se zhostili začínající i mezinárodně známí herci z Anglie i dalších evropských zemí jako Cynthia Nixonová, Miranda Richardson, Ben Chaplin, Peter Firth, Charlotte Rileyová, Rupert Evans či Nora von Waldstättenová. (Česká televize)

(více)

Recenze (64)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Citeľne slabšie ako Piliere. Všetci zlí sú pekelne zlí a všetci dobrí sú takí čestní, že by ste im najradšej dali jednu po ksichte, aby sa spamätali a prestali znášať to večné buzerovanie od pánbožkárskeho pankharta. Neustále sa opakujúca schéma "vymyslíme niečo ušľachtilé a tá sviňa nám to zruinuje a popri tom niekoho otrávi alebo zaškrtí" začne byť už niekedy v polovici únavná a otravná. Herci fajn, výprava na TV projekt super, ale dejovo slabé, postavy čiernobiele a solídny finálny zvrat už to nevzkriesi. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

neposkvrnena ani kniznym nametom, ani Piliermi a musim sa priznat, ze sa mi to pacilo. nie som na historicke filmy, toboz nie serialy, ale pracovne okolnosti ma doviedli k tomuto spracovaniu. Postavy su az prilis cierno-biele, bud sialene zle, alebo az nechutne dobre, ale co narobim. som makota a jednotlive pribehy panstva a aj obycajnych ludi ma drzali v stolicke az do konca. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ŽIJ, ŠTĚSTÍ PŘIJDE POZDĚJI“..... /// Tato série zdá se mi poněkud nešťastná. Na jedný straně ,,jistý“ historický souvislosti, na tý druhý neustálý depresivní ubližování hlavním postavám. Furt. Kurva, to už by snad nebavilo ani Fantomase! Řekl bych, že by to mohl bejt hezkej celovečerní film a celkem mě štve, že nedokážu posoudit, jestli za to, že tady jde spíš o pobožnou telenovelu, než o historickej biják může předloha, nebo zvůle filmařů. Taková píčovinka, která chce šokovat vším – středověkej způsob života, čarodějnice, královna kurva…, ale ve skutečnosti ze mě dělaj akorát kreténa. ŽIVOT BEZ NADĚJE? Pro koho? Trapáci! P.S.: Dám 3*, protože filmově to celkem ujde. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2007 napsal Ken Follett, jsem nečetl. 2.) …no a co, tak jsem sejmul fotra! 3.) Thx za titule ,,xtomas252“ a ,,Marky852“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

JFL odpad!

všechny recenze uživatele

"Pilíře země" byly vata do hlavy, která coby přepjatý soap-operový midcult mámila diváky zdáním komplexnosti a osudovosti. Volné pokračování "Na věky věků" už je jednak ryzí dojná kráva vezoucí se na bohužel pochopitelném úspěchu první knihy/série, ale především představuje až odstrašující exploatační bulvárek, který už se tvůrci ani nepokoušeli zachumlat do hávu nějakého zdání. S bezelstností hraničící s estetikou alegorických vozů či wrestlingu se plebsu předkládá podívaná sloužící k impotentnímu hospodskému flusání jedovatých slin na adresu oněch zlotřilých zlounů z řad mocipánů, kteří utiskují štěstíčko obyčejných lidí. Míra prvoplánové profilace postav a jejich konfliktů spadá až do karikatury, když se ruce hlavních záporáků zbarvují krví tak často, až to hraničí s masovými vraždami. Kdyby se to celé netvářilo tak vážně, mohl by to být fajn camp, ale tohle je prostě narativní ekvivalent Blesku - stejně jako v případě jeho odzbrojující přímočarosti se ani "Na věky věků" nelze vysmívat. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Pilíře byly schematické až hrůza, naivní až pohádkové, přesto tak nějak sympatické. Na věky věků jede v naprosto stejných kolejích, je to dvojka jak má být, stejné schéma, stejné postavy, stejná zápletka. Postavy se jen jinak jmenují, ale zažívají prakticky to samé, mají stejné povahy, dobří jsou dobří až do sladkého vítězství a špatní jsou špatní až do hořkého konce. Jenže oproti Pilířům to není ani moc zábavné, postavy totiž pozbyly i tu trochu individuality a charismatu, o nějaké jejich osobnosti se tu mluvit nedá. A k tomu to míchání s historií, hmm (Eduardu II. by bylo na konci asi tak 60 například...). Dokonce ani ta výprava nepůsobí tak velkolepě jako v prvním případě, zvlášť finální "bitva" o město připomíná pouťové divadlo. Když to opět porovnám s Pilíři, tam bitva mezi Matyldou a Štěpánem na televizní poměry vypadala fakt dobře a stavění chrámu vypadalo jako opravdové stavění chrámu. Pozitivum? Hezké dívky s na středověk pozoruhodně kvalitními, hmm, zuby. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: John Pielmeier / Predloha: World Without End od Ken Follett | Hudba: Trevor Morris | Produkcia: Howard Ellis, Arnie Gelbart / Executive P.: Ridley Scott, Tony Scott, ... | Distribúcia: Sat.1 (GER), Channel 4 (UK), ReelzChannel (US), Cuatro (Spain), ORF (AUS), Sky Italia (ITA), TV2 (HUN), Showcase (CAN) | Štúdio: Tandem Communications, Scott Free Productions, Take 5 Productions, Galafilm | Miesta natáčania: Slovensko, Maďarsko, Rakúsko | Rozpočet: 46 miliónov $ || Seriál, ktorý bol natočený od začiatku do konca v našich končinách, ba niektoré scény sa natáčali priamo pod mojím oknom v Košiciach :) Natáčanie prebiehalo samozrejme aj v Dóme svätej Alžbety, ktorého interiéry poslúžili ako dejisko všetkých katedrálnych scén, po určitých digitálnych úpravách samozrejme, aby konkrétne neodpovedal skutočnosti a dnešnej dobe. Mám aj foto z miesta činu s bratom :) A tiež zachytený komparz :D Takže ako čítate, mám k tomu seriálu špeciálny vzťah, a aj keď to samo o sebe nie je nič extra, viažu ma k tomu pekné spomienky :) Čo sa týka samotného seriálu, nemám to zatial dopozerané, ale nie je to žiaden odpad, kvality Pillars of the Earth to zatial dorovnáva. Doplním po celku. Zatial 70%. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Ken Follett patří mezi mé oblíbené spisovatele, tudíž jsou mi takovéto seriály z dávné minulosti velmi blízké. Vizuální rys pohádkovosti je zábavně vymáchaný v chmurném středověku. Neostýchám se napsat, že v mých očích stereotyp lidských charakterů zla i dobra nijak nesnižuje zábavnost příběhu. A určitě musím také ocenit dostatek zajímavé dějovosti. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Výrok, že ide o akési voľné pokračovanie výborného seriálu Piliere zeme môžete smelo ignorovať. Seriály na seba vôbec nenadväzujú, je tu úplne iný príbeh, iné postavy, podobná je snáď len štruktúra príbehu a rozloženie síl vo vtedajšej spoločnosti. Opäť intrigy a zrady ako v cirkevných , tak i kráľovských a vládnych kruhoch a postavy bežných a čestných ľudí okolo ktorých je vyrozprávaný celkom zaujímavý príbeh, ktorému snáď v istých momentoch chýba hĺbka a občas trochu vierohodnosť v konaní postáv, ale inak ma to celkom zaujalo. S menami producentov ako T. a R. Scott by som čakal väčšie a poctivejšie bojové scény. Nie som však tak sklamaný, ako väčšina užívateľov, navyše k zhliadnutiu ma najviac pritiahlo porovnávanie so seriálom Piliere zeme a rovnoko skutočnosť, že sa časť seriálu točilo v mojom meste - Košiciach. V mnohých scénach sa dá poznať Dóm svätej Alžbety, ostatné miesta v meste, som nespoznal. Pre tieto historické seriály mám slabosť, sklamanie necítim, istú prekombinovanosť v scenári uznať môžem, ale veľmi podobne na tom boli i Piliere zeme. Cením si, že to tvorcovia zbytočne nenaťahovali a tých 8. dielov je tak akurát. Celkovo je to samozrejme slabšie ako Piliere zeme, ale prikloním sa k slabším štyrom hviezdam. 70%. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Piliere boli lepšie a aj keď toto nemá také vysoké hodnotenie (na imdb 7/10) nenechajte sa odradiť, stále sa jedna o dobrý seriál. Bratia Scottovci aj tento krát ponúknu dobru výpravnú osem dielnu historickú zmes intríg s pera Kena Folletta. Herci síce nie sú žiadne hviezdy, par známych tvári s Game of Thrones sa objaví, ale viac nečakajte. Na druhu stranu, postavy sú celkom zaujímavo napísané, takže nuda nehrozí aj keď je škoda, že sú vykreslené až príliš čiernobielo. Buď sú to len sami dobráci, alebo veľmi zlí záporáci, niečo medzi tu chýba a tak trošku mi to uvažovanie postav prišlo neprirodzené v niektorých momentoch, ale bavil som sa aj tak. Vela akčných scén tu nieje, takže akcie nečakajte, ale zopár drsných scén sa tu nájde. Lokácie zo zámku s Bojníc potešia, je na čo pozerať, postavy máju zaujímavo rozdané karty a v rámci žánru je fajn seriál, ktorý nieje zbytočne naťahovaný. 70% - 3* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak po vidění všech osmi dílů, - mám velmi rozporuplné pocity. Seriál se odehrává v té části středověku, kterou mám nejraději, navíc v mé oblíbené Anglii. Kulisy jsou úchvatné, dělané s britskou pečlivostí na detail a historickou věrnost. To se týká i kostýmů a staveb. Bohužel, na středověk je to všechno takové krásně v tom HD vymydlené, upravené bez bordelu, který v ulicích a vůbec všude tehdá byl. Další věcí je obsazení totálně nesympatických herců jako je šilhající Ch. Riley a Cynthia Nixon, která mi v Sexu ve městě nevadí, ale tady jo. Vytkl bych (až se sám sobě divím) nadměrnou krvavost, která toto období sice provázela, ale neměla by vyplňovat 20 % pilotního dílu. V dalších dílech pak prožíváme osudy hrdinů seriálu a dočkáme se spousty zvratů a napínavých momentů. Zažijeme s nimi dokonce válku s Francií, morovou epidemii atd.. Závěrečný díl mi však hnul pořádně žlučí. Když jsem viděl jak si královské vojsko nechá před nosem zavřít bránu hradeb Kingsbridge aby vzápětí bránu složitě vyráželo, málem jsem omdlel. Stejně tomu bylo při pohledu na vesničany s hráběmi, kterak mydlí královské obrněné rytíře... Smrtící však byl závěrečný souboj jednorukého mnicha s obouručákem... Ehhh. Seriálu bych odpustil lecos. Dost mi vadilo přesvícení síní, které ač ozářeny svícemi byly plné bílého světla. (v tomto ohledu je náš TV film Jan Hus 2015 solidně ponurý), odpustil bych i vyvoněnost historických kostýmů. Nikde žádný žebrák, trhan... Odpustil bych i ono časté seriálové neustálé potkávání hlavních hrdinů, kteří když odejdou - zase se vracejí atd... V celkovém souhrnu je to na slabší průměr a tu třetí hvězdu dávám za pěkně zpracované prostředí tehdejší Anglie. Tři léčivé bylinky. * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Svet bez konca u mňa zabodoval. Najprv k tomu čo sa mi nepáčilo. Na môj vkus bolo celkové prostredie a pospolitý ľud až príliš uhladené a čisté. To je vyslovene idealistické. Privítal by som viac stredovekej "špiny", ktorá by realite určite zodpovedala viac. Čo sa týka historických udalostí tak to je jedna chyba na chybe. Skutočným udalostiam tu zodpovedá naozaj iba málo vecí. Preto tento film nebudem hodnotiť akoby som hodnotil historický film. Mňa totiž na ňom upútalo niečo iné. Možno to aj bolo zámerom autorov, vytvoriť nádherný príbeh, zasadený do stredovekého prostredia aj za cenu prekrútenia histórie. Autorom sa podarilo veľmi dobre vykresliť zákutia ľudskej psychiky a zla a vytvorili tak príbeh, ktorý po celý ten dlhý čas ani chvíľu nenudil. Oceňujem tiež myšlienku, že zlí ľudia sa zvyčajne zničia sami alebo navzájom. Príbeh bol rovnako zaujímavý ako pri Pilieroch zeme, čo je hlavné a chybičky vyššie spomenuté preto odpúšťam. Zároveň je však pravda, že z rovnakého filmového žánru ma Prekliati králi alebo Agora bavili viac a ja to musím nejak rozlíšiť, takže hviezdička dole. Nerád by som tým však niekoho odradil, tento film rozhodne stojí za pozretie. 89/100 ()

klerik 

všechny recenze uživatele

PILERE ZEME lepšie pracovali s tempom rozprávania a mali lepší spoločný motív (i posolstvo). Svet bez konca je akčnejší, dej rýchlo odsýpa, ale občas je to trochu rozsypané a niektoré dejové linky sa krkolomne menia v priebehu pár minút. Herecké výkony solídne, akcie dostatočne výpravné. Prišlo mi to ako zlepenec motívov, bez poriadneho spojiva - neviem či je to problém aj predlohy. Dlhšia stopáž by určite pomohla zápletkám i vývoju postáv... ()

Lenny.M 

všechny recenze uživatele

Akčnější a roztěkanější než Pilíře Země, nicméně pořád zábavná podívaná, která potěší všechny, kterým se právě Pilíře líbily. A také plus za obsazení - Blake Ritson, Tatiana Maslany - chrochtám. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Piliere Zeme sú nad týmto kúskom ďaleko vyššie, ale aj tak sa nám podarí ochutnať tú jemnú prívetivú stredovekú atmosféru. Máme tu romantických mužov, ktorí vítajú manželky so sekerou v ruke a pozdravom: Ty neplodná mrcha! Alebo láska k blížnemu, keď za vami príde človek nakazený morom a vy mu poviete: Choď domov a zdochni! Jednoducho krása, ku ktorej sa pridávajú lesbické mníšky, za ktorými nezaostávajú teplí bratia, inak pravoverní katolícki mnísi. Zaujímavé boli aj medicínske vsuvky, ako napríklad celkom explicitné zábery na rezanie rôznych častí tela, prípadne exekuovanie obesením, ktoré sa tu deje v podstate každých 10 minút. S exaktnou históriou to spoločné veľa nemá, ale dá sa na to pozrieť. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Mou velkou startovní výhodou byla nepolíbenost Pilířema země a to i v knižní podobě. Čili mě případné srovnávání nemohlo nijak ovlivnit, nebo mi kazit dojem. Cesta k tomuto žánru byla značně trnitá. Když mě do Folletta a tedy nejprve i Pilířů začal uvrtávat můj jedinečný, ovšem čtenářsky značně perverzní přítel, tak jsem mu to sice roztržitě odkývala, no v nitru přesvědčená, že nejsem přece uchyl jako on, abych se pouštěla do nějaké středověké slátaniny o tisíci stranách. V životě by mě nenapadlo, že by se tam mohlo dít taky něco zajímavého, kromě toho, že budu muset vytrpět popis každého blbého kamene a trámu prokládaný náboženskými liturgiemi.Takže Pilíře mi v ebuku netknutě hnily a stejně tak seriál Na věky věků jsem obcházela jako psí chcanky. Klikla jsem o něj v podstatě omylem. První díl jsem dokoukala jen ze slabosti k středověké Anglii, která kdysi protla v seriálu Robin Hood můj naivní, dětský věk , kdy mi k hrátkám s přirozením stačil umaštěný chasník v kápi. Zde jsem se octla tedy skoro o dvě století dál, nicméně umaštěnců dostatek, výprava musela stát balík, čili se na to hezky dívalo. Na televizní seroš úžasně výpravné. Do děje jsem se ponořila doopravdy až tak ve třetím, čtvrtém díle a silně podezírám většinu autorů hyperkritických komentů, že se dál než ke třetímu dílu nedohrabali, čili jejich hodnocení nepovažuji za objektivní. Opravdu zajímavé to totiž začne být až tak v půlce, kdy už se orientujete v postavách, příběh se začíná zapeklitě komplikovat a zvraty v ději jste již schopni dostatečně ocenit. Nadchla mě možnost zabrousit jako divák do uvěřitelně ztvárněné, drsné doby středověku plné pošahaných náboženských pokrytců, perverzností, morbidních praktik, msty a minimálního povědomí o ceně života. Dost vysoký počet nesympatických, bezskrupulozních sviní v jednom příběhu mě ovšem celkem vyčerpával a to jak srdnatě přežívali mě značně sralo. No takhle nějak bych si představovala dějepis pro lenochy. Nic vám do paměti nevryje panovníky a události lépe, než když je opentlíte sexem, morem, násilím a intrikami. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Středověk jak z nějaké parodie: chlípní kněží, mor, nevěstky, inkvizice, čarodějnice, upalování, znásilňování, otravování…. Všechno, na co si vzpomenete v souvislosti se středověkem a znalostmi načerpanými z pokleslých románů, filmů a komixů, tak to tady máte. V době válek si dvě jeptišky v klidu cestují mezi Francií a Anglií, cesta do Itálie se taky dá zvládnou levou zadní, osvícená matka abatyše div, že neotevřela školku pro ratolesti svých svěřenkyň…. Tahle zábavná hra ala středověk by se dala snést, kdyby však byla zábavná. Jenomže postavy jsou tak povrchní, že už to víc nejde. Jsou ploché, neprokreslené, nedá se s nimi soucítit ani sžít. Děj je primitivní, napsaný bez sebemenší invence, takže je prostoduchý až stupidní. … Ještě možná zápletka kolem krále měla aspoň ždibec potenciálu, ale toť vše. SHRNUTÍ: Hrajeme si na středověk v ochotnickém hávu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Z hlediska filmařského o stupínek lepší, než Pilíře Země a stran obsazení bych řekl, že srovnatelné. Co se scénáře týče, tak v tomto případě jde vesměs o remake, přenesený z 12. století do 14., ale to by mi ani nevadilo. Bohužel Plantangeneti a obodobí kolem Stoleté války patří k mým nejoblíbenějším historickým tématům, takže jsem tady vyl jak šakal a ta ignorance dobových zvyklostí a vůbec celkového řádu tehdejší společnosti se nedala přehlédnout. Zasadit to třeba do 18. století, tak bych si to nejspíš dokonale užil, ale tady to zkrátka nešlo. 60% ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Hezký historický film. Katedrála už stojí, film jako když navazuje na "Pilíře Země" nicméně jsem měl subjektivní pocit, jako by se tohle odehrávalo v ještě divočejší minulosti, než Pilíře. A líbilo se mi to možná ještě víc. Nádherná hudba, režie a scénář. Musím přiznat, že takové seriály zas tak často nevidí. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Já sice středověk miluju, ale tahle jeho verze mě až tak moc nebavila. Postavy byly vlastně fajn, léčitelka Charlotte Riley skvělá, ten její byl taky fešák - a hlavní padouch byl slizoun jak má být, to ano... Ale na rozdíl od mých oblíbených Pilířů země, natočených podle jiného Follettova románu, tomuto příběhu chybělo to nepopsatelné "ono", co v člověku vzbuzuje emoce, mrazení v zádech a lásku k postavám.... ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Po tom, ako 80% sledovania preblačíte do obrazovky "Chcípni, ty kurva!" nejde inak, len vpáliť plný zásah. Je to jednak mojou fascináciou toho až rozprávkového obdobia, kedy fekálie tiekli prúdom dole ulicou a svätý boch odmenil Európu za tento hygienický pokrok morovým zaparením vajec - bez ohľadu na to, koľko toho zhrabujete na jeho slávu a chválu. Zákerné svine sú ešte väčšie a zákernejšie než v Pilieroch... a chlapi, ruku na srdce, alebo radšej na rozkrok: Koho neprenasleduje/ -dovala predstava predohry (správny slovesný tvar si doplňte podľa vašej schopnosti prekrvenia), ktorá by spočívala vo forme štyroch slov "ľahni si na zem". Ja skrátka tieto historické intrigy môžem...(februárový apgrejd pre lillka) ()

Reklama

Reklama