Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Petr Kovář, učitel na střední škole, se právě rozešel se svou několikátou přítelkyní. Uvědomí si, že jediná žena, kterou kdy bezvýhradně miloval, byla jeho spolužačka Eliška. Tehdy, v sedmnácti letech, nenašel odvahu jí říct, že ji má rád, a ona se pak navždy vytratila z jeho života. Petrovi se naskytne jedinečná šance cestovat zpět v čase do svých studentských let a vrátit se do června 1989, kdy chodil do třeťáku. Dostane možnost napravit, co promeškal. Musí překonat Eliščin počáteční nezájem, zbavit se jejího otravného přítele, navíc prospívat ve škole, přestože už středoškolskou látku dočista zapomněl. Petr se dostává do změti komplikací a průšvihů, které naštěstí řeší s vtipem, nadhledem a drzostí, kterou dobře zná od svých vlastních studentů. Postačí však tyto zbraně na to, aby přesvědčil Elišku o svých citech a získal její lásku? (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 218)

silentname 

všechny recenze uživatele

Je super, ak sa mi podarí vidieť skvelú českú komédiu. Ktorú dokážem vidieť od začiatku až do konca a mať pocit, že všetko bolo urobené najlepšie ako sa spracovať dalo. "Probudím Se Včera" tam pre mňa určite patrí. Koncept moc originálny nie je, no jeho spracovanie je tak vynikajúce, že musím tvorcom skutočne pogratulovať. Dali do toho absolútne maximum a rozhodne vedeli na čo sa sústrediť. Prvé plus filmu - casting. Myslím si, že herci boli absolútne skvele zvolení. Každý z našich hrdinov si našiel vhodného kandidáta, ktorý predstavoval jeho ja pred dvadsiatimi rokmi. A všetci pôsobili veľmi dobre zvolení. Podobné črty, dobre spracované reakcie... zvládnuté na skvelej úrovni. Komédia filmu je podľa mňa veľmi dobrá. Je pre mňa vždy radosť vidieť komédiu, kde nepremýšľam nad tým čo mi malo byť vtipné, alebo sa nesmejem na nesprávnych miestach. Väčšina fórov je dobre napísaných a funguje kvalitne. A potom je tu love story. Možno je to trošku typická love story, no na druhú stranu musím priznať, že Jiří Mádl a Eva Josefíková majú spolu veľmi dobrú chémiu. A scénky s nimi pôsobia úprimne. Nemal by som sa problém k tomu kedykoľvek vrátiť a dokonca si myslím, že toto je film na viacero videní. Je možné, že sú tam určité detaily, ktoré by som si ešte vedel pri opätovnom zhliadnutí uvedomiť. Je tu ale aj pár problémov. Ako napríklad scénka s výherným losom. Dozvieme sa, že nikdy nevyhral loto a zrazu tam bude momentka, kde kvôli nemu príde o 50.000 korún? Alebo v alternatívnej realite tiež vtedy ten tiket nepodal? Je tam ešte pár malých momentiek podobného typu, nad ktorými som trošku premýšľal, ale nič také, čo by pokazilo výsledný dojem. Celkovo môžem povedať, že som si film nadmieru užil. Vo svete komédií o jedno z najlepších čo som od našich českých susedov videl. Hodnotenie: A ()

castor 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobré. Dokonce moc dobré!! Žánr české komedie už pár let solidně nefunguje, takže moc nechápu ta odsoudivší slova všude kolem. Já se (což se u tuzemské komediální kinematografie moc často nestává) trapně necítil a dostal oddechovou a navrch vtipnou jednohubku, kterou tu a tam všichni potřebujeme. Profesor češtiny a dějepisu na gymnáziu Petr si uvědomí, kde pramení jeho série nevydařených partnerských vztahů. Za vším může fakt, že z hlavy nikdy pořádně nedostal (ani pod sukní nebyl úspěšný) bývalou spolužačku Elišku, s kterou léta páně 1989 navštěvoval gymnázium. O pěkných pár kilo těžší, o několik vrásek a pytlů pod očima „hezčí“ se to rozhodne změnit. Stačí moderní technologie v opuštěné továrně (co už?) a Petr se znovu ocitá ve svém osmnáctiletém já. A tady teprve začíná slušná zábava, pramenící ze slastí i strastí studentského života. Zvlášť když mladík zná budoucí (revoluční) změny. A nejen z toho tvůrci poměrně umně těží. Osobně jsem nečekal nějakou radikalizaci společnosti bojující proti neudržitelnosti tehdejších poměrů, pustil jsem si oddychovou látku (smysl experimentu musíme pochopitelně nechat za hodně bytelnými dveřmi) a tu jsem také dostal. Je toho opravdu hodně, co nefunguje, promíchává nepromísitelné a zůstane na půli cesty, ale také (i když si vybírá poměrně jednoduše zesměšnitelné situace) se dokáže trefit do diváckého vkusu. Na vlezlý product placement si už divák musel zvyknout, karikaturní postavičky z našich filmů zřejmě nikdy nevymizí a Šmídmajerův problém s tempem pro tentokrát omluvím. Mádl je fajn, taneční vsuvka potěší, Krejčíř v lavici překvapivě taky!! Pro mě hodně silné tři hvězdy.. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Oceňuji chuť natočit zase českou komedii se sci-fi zápletkou, ale u té chuti mělo zůstat, dokud nebyl hotov lepší scénář, který by nejen byl vtipnější, ale zároveň by také dával více smysl, nebylo by v něm tolik nakousnutého, nedopovězeného a nevysvětleného. Navíc Jiří Mádl je v hlavní roli děsný, neustále se pitvoří a tím na sebe bohužel strhává pozornost. Vlastně jen třem hercům - spolehlivým bardům Viktoru Preissovi a Borisi Hybnerovi a také sympatická Evě Josefíkové se tuhle "Mádlovu kletbu" podaří alespoň na pár vzácných chvil zlomit. A stopáž 120 minut? Minimálně o půlhodinu přehnaná. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

A nezrušíme ty zajímavosti? Teď jsem si pročítal drby k tomuhle filmu a je v nich tolik hovadin, kolik jsem jich nenapsal do všech písemek z dějáku na základce dohromady. Není jedna zajímavost, kterou by mi čísi záhadná ruka neupravila do tak velkolepé podoby, že ji pak musím reklamovat, protože v ní jsou chyby jak od třeťáka pomocné školy. Tak se na to pojďme vykašlat, když to neumíme... Co vám ale povím k filmu? Že je to poprvé, kdy nějaký film hodnotím ne za to, jaký je, ale jaký by být mohl, kdyby. Kdyby Mádl nevypadal (Jirko, nezlob se na mě) jako člen nastupující generace veksláků, s výrazem osla po noci s valachem k tomu, kdyby se výrazně upravil poměr dobrých a špatných vtípků, a především - kdyby zmizely scény, které vypadají tak, že se točily na tabletu... Co je naopak na polibek, tak nápad. Já kdybych se mohl ještě jednou probudit ve třeťáku na střední, musela by o rok později komise našemu ročníku maturitu buď odpustit anebo holky objet po místních porodnicích. No a pro mě by si Péťa Nárožnej musel dojít do šaten k tělocvičně, protože po tom měsíci bych byl tak mrtvej, že sám bych nevyšel ani na dvorek. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Ať už se jedná o komedie či dramata, tento sci-fi prvek ve filmu mě prostě nikdy neomrzí. Tvůrcům se to v tomto případě navíc povedlo poměrně zdařile skloubit s komediální stránkou a využít nabízeného potenciálu, což se o všech českých filmech posledních let v tomto žánru říct nedá. Film rozhodně v mnoha momentech pobaví, s koncem začne sice trochu ztrácet (přepálená stopáž), ale celkově jsem si ho nadmíru užil, a to i díky projekci v letním kině v parku se sklenkou vína. PS: Za tu do očí bijící reklamu některých českých výrobků uděluju jedno velké bezvýznamné mínus! 75% ()

Galerie (57)

Zajímavosti (47)

  • Režisér neuvažoval o Jirkovi Mádlovi do úlohy Petra od samého začiatku. Pozval si ho na kástingy, keď sa hľadala Eliška - hlavná ženská postava, aby sa dievčatám lepšie hralo, keď bude vedľa nich inšpirujúci herec. (Raccoon.city)
  • Učitel Křístek (Viktor Preiss) opraví Petra (Jiří Mádl) při recitaci Vrchlického básně, že správně je "s hlavou odkrytou", nikoliv "skloněnou". Opomene však, že báseň se jmenuje a začíná "Za trochu lásky...", ne "Pro trochu lásky...". (Haller)

Související novinky

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

20.02.2012

Brněnská filmová komunita v březnu ožije festivalem CINEMA MUNDI. Ten ve své jedinečné koncepci přinese během osmi dnů kolekci těch nejlepších českých a světových filmů za uplynulý rok. V hlavní… (více)

Reklama

Reklama