Reklama

Reklama

Kapitán Whip Whitaker (Denzel Washington) je velezkušený pilot, kterému sebeprudší turbulence ani nestojí za zvýšení hlasu či adrenalinu v krvi. Když během rutinního letu jím pilotované dopravní letadlo vlétne do mohutné bouře, chladnokrevně ho vyvede do bezpečí, za což si vyslouží potlesk 96 cestujících a šesti členů posádky. Radost je předčasná, letadlu postupně začnou vynechávat funkce, je čím dál neovladatelnější a Whip se odhodlá k šílenému činu – otočí ho vzhůru nohama, což ho má déle udržet ve vzduchu a mezitím se pokusí najít co nejvhodnější místo k přistání. Před rovným pásem louky ho znovu otočí a ve dvousetkilometrové rychlosti sedne na zem. Jako zázrakem přežije 96 lidí. Když se Whip posléze probudí v nemocnici, dozví se, že se stal národním hrdinou. Adorace ale trvá jen do chvíle, než padne klíčová otázka: Co dělal kapitán před osudným letem? V tu chvíli pro něj začíná nový boj. Boj, který nakonec bude těžší než ten, který svedl se živly a neovladatelným letadlem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (31)

Trailer 1

Recenze (967)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Pomalý, umírněný, konzervativní film s co možná největší dávkou humanismu, přičemž na závěr nemůže chybět patřičné poučení. Zemeckis je zručný režisér a výborně vede herce. Denzel předvádí velice nadstandartní výkon. Scéna havárie není tak vyšponovaná jak bych si představoval, ale celková dramaturgie ok. Hrdina se chová logicky, dialogové sekvence mne dost bavily a tah na bránu tu taky máme solidní. Postava Kelly Reilly mi tu přijde možná trochu zbytečná a naroubovaná násilím (jen aby tu byla milostná linie), ale to je jen drobnost. Asi ne úplně druhý Forrest Gump, ale určitě jsem čekal daleko mělčejší záležitost. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Když zfetovaný negr zapíchne sedmčtyřisedmičku do pole a jako nezvratným osudem to rozchodí většina porážkových lidí, čekal by jeden kulantní právní drama nebo masakroidní vyvražďovačku, a ne morální agitku, že chlast a kokain je fuj, obsahující skoro čisté dvě hodiny tlachání s leteckou komisí a šerednou štětkou. Aspoň tedy ne od Zemeckise. To já jednou svou bleskovou reakcí díky experimentování s elkem zachránil asi tak šest až deset lidí (přesný počet si moc nepamatuju)! Nastoupil jsem s nimi v Monte Carlu do výtahu, a když jsem tak v tom hloučku postával a čekal, až se zavřou dveře, postřehl jsem svým dokonalým periferním viděním, že se blíží nějaký podivný vagus. Mé zbystřené, zenové reflexy zareagovaly okamžitě, vymrštil jsem bleskově ruku a v poslední chvíli zapíchl prst do tlačítka s nápisem "Fermer". A to tam těch knoflíků bylo asi pět (nebo tak nějak) a do té doby jsem vůbec francouzsky neuměl a potom taky ne. Těsně před tím, než se dveře úplně zavřely, postřehli jsme, že ten týpek hodil asi metr od výtahu naprosto nechutnou, hutnou a vydatnou šavli. A jak se všichni s despektem dívali na mé rozšířené zorničky a ležérně frivolní chůzi, když jsem nastupoval!!!! Po mé záchranné misi se vše jako mávnutím kouzelného proutku obrátilo. Matky si s obdivnými, úlevnými pohledy tiskly k prsům své ratolesti, prošedivělí stařečci odhazovali své francouzské hole, aby mě mohli vděčně obejmout, jindy drsný a odtažitý buzi-nes man odložil na zem svou aktovku z krokodýlí kůže, aby si mohl servat z ruky Rollexky a nadšeně mi je věnovat, protože jsem mu zachránil montérky od Armaniho, a všichni dohromady mě začali přesvědčovat, že díky je opravdu merci. Děsně jsem se dmul a rděl a opravdu si myslím, že s čistou hlavou bych to nedal, a jen bych tam tak strnule stál a hleděl vstříc blížící se katastrofě. No a co myslíte? Natočil o mě někdo nějaký otravný, nudný a frustrující film? Ani hovno! Bude to tím, že nejsem černoch, rasisti hnusní!!! ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zemeckis sa nikam neponáhľa, neviem, či tak dlho hľadal vhodnú tému na zfilmovanie. Každopádne vybral minimálne dobrú tému. Po výbornej adrenalínovej havárii lietadla, vlastne už i počas nej sa v duchu pýtate. "Tak a teraz je to hrdina alebo ožran zrelý za mreže?" Táto dilema drží celý film nad vodou, aj keď nejakých 20-30 minút po havárii film trochu stráca dych. D. Washington je tradične stávka na istotu. Samotný záver pred súdom, kde sa pri pohľade na mŕtvu kolegyňu v kapitánovi niečo zlomí, mi veľmi nesadol a zdalo sa mi, že iba "efektívne" naplnil ten typický poučný záver "ala hollywood". Neviem prečo režisér zvolil to najmenej zaujímavé ukončenie príbehu. Aj preto slabé štyri hviezdy. 70%. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ZRADIL JSEM DŮVĚRU VEŘEJNOSTI“...... /// O tom, že havárie letadla stojí za hovno a alkáč je největší kocour. A taky vo tom, jak se s tím dá – nedá vyrovnat a ještě si zkusit zachránit prdel. Sere mě chování Whipa, ale kromě tý scény s letadlem kopytama navrch, není moc vo čem psát. Vona totiž ta Boží vůle v nalezení odvahy přestat lhát přichází dost pozdě. Přemrštěná stopáž, polovina informací je zbytečná…. povedl se závěr a parádní je havárka ….2* nebo 3*? S povzdechem jdu optimisticky vejš, páč tohle mohlo bejt drama jako prase. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, jakej film mně v letadle nepustěj. 2.) Jsem alkoholik. Jsem alkoholik? (to s tím kokainem jsem ještě nezkoušel….) 3.) Thx za titule ,,ACIN“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Lepšia dráma s výborným Washingtonom. Rozjazd stál naozaj za to. Letecká havária natočená veľmi realisticky a od tohto bodu sa scenár uberá viacerými smermi. Alkohol, postraumatická porucha, pavučina lží a mnoho sebaklamu + nejaký ľúbostný príbeh atď atď, na konci však zostávajú len "americké emócie". Bohužiaľ. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (20)

  • Podobná nehoda se stala v roce 2000 u letu 261 společnosti Alaska Airlines stejnému typu letadla (McDonnell Douglas MD-83), nicméně skončila katastrofou a nepřežil žádný z 88 cestujících. Stejně jako ve filmu za to mohla součástka jackscrew, tedy horizontální stabilizátor - která je od té doby častěji prověřovaná. (Jamal)
  • Aj keď bol film kritizovaný za nepresné vykreslenie pilotov a za fyziku týkajúcu sa lietania, mnoho alkoholikov uviedlo, že presne zobrazuje závislosť. Niektoré stretnutia anonymných alkoholikov používajú scény z filmu na vizualizáciu účinkov alkoholizmu. (megajalec)

Související novinky

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

22.02.2013

V Letu nám připomněl, že suverénně zvládá i ty nejnáročnější herecké polohy a zaslouženě získal nominaci na Oscara. Teď se ale vrátí k tomu, co mu jde v posledních letech nejlépe – drsné akci. Na… (více)

Kdo si zalétá s Denzelem?

Kdo si zalétá s Denzelem?

29.09.2011

Robert Zemeckis konečně učinil rozhodnutí. Věděli jsme, že se po rozpačitých reakcích na své animované pokusy nakonec vrátí k „živé akci“. Byl spojován se spoustou projektů, ale nakonec definitivně… (více)

Zemeckis na lovu mořských příšer?

Zemeckis na lovu mořských příšer?

29.07.2011

Po propadáku Máma mezi Marťany z jeho produkční dílny je víceméně jasné, že kariéru Roberta Zemeckise spasí už jen návrat k hranému filmu. Tedy, alespoň částečně hranému – nějaké ty digitální efekty… (více)

Reklama

Reklama