Reklama

Reklama

Kapitán Whip Whitaker (Denzel Washington) je velezkušený pilot, kterému sebeprudší turbulence ani nestojí za zvýšení hlasu či adrenalinu v krvi. Když během rutinního letu jím pilotované dopravní letadlo vlétne do mohutné bouře, chladnokrevně ho vyvede do bezpečí, za což si vyslouží potlesk 96 cestujících a šesti členů posádky. Radost je předčasná, letadlu postupně začnou vynechávat funkce, je čím dál neovladatelnější a Whip se odhodlá k šílenému činu – otočí ho vzhůru nohama, což ho má déle udržet ve vzduchu a mezitím se pokusí najít co nejvhodnější místo k přistání. Před rovným pásem louky ho znovu otočí a ve dvousetkilometrové rychlosti sedne na zem. Jako zázrakem přežije 96 lidí. Když se Whip posléze probudí v nemocnici, dozví se, že se stal národním hrdinou. Adorace ale trvá jen do chvíle, než padne klíčová otázka: Co dělal kapitán před osudným letem? V tu chvíli pro něj začíná nový boj. Boj, který nakonec bude těžší než ten, který svedl se živly a neovladatelným letadlem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (967)

verbal 

všechny recenze uživatele

Když zfetovaný negr zapíchne sedmčtyřisedmičku do pole a jako nezvratným osudem to rozchodí většina porážkových lidí, čekal by jeden kulantní právní drama nebo masakroidní vyvražďovačku, a ne morální agitku, že chlast a kokain je fuj, obsahující skoro čisté dvě hodiny tlachání s leteckou komisí a šerednou štětkou. Aspoň tedy ne od Zemeckise. To já jednou svou bleskovou reakcí díky experimentování s elkem zachránil asi tak šest až deset lidí (přesný počet si moc nepamatuju)! Nastoupil jsem s nimi v Monte Carlu do výtahu, a když jsem tak v tom hloučku postával a čekal, až se zavřou dveře, postřehl jsem svým dokonalým periferním viděním, že se blíží nějaký podivný vagus. Mé zbystřené, zenové reflexy zareagovaly okamžitě, vymrštil jsem bleskově ruku a v poslední chvíli zapíchl prst do tlačítka s nápisem "Fermer". A to tam těch knoflíků bylo asi pět (nebo tak nějak) a do té doby jsem vůbec francouzsky neuměl a potom taky ne. Těsně před tím, než se dveře úplně zavřely, postřehli jsme, že ten týpek hodil asi metr od výtahu naprosto nechutnou, hutnou a vydatnou šavli. A jak se všichni s despektem dívali na mé rozšířené zorničky a ležérně frivolní chůzi, když jsem nastupoval!!!! Po mé záchranné misi se vše jako mávnutím kouzelného proutku obrátilo. Matky si s obdivnými, úlevnými pohledy tiskly k prsům své ratolesti, prošedivělí stařečci odhazovali své francouzské hole, aby mě mohli vděčně obejmout, jindy drsný a odtažitý buzi-nes man odložil na zem svou aktovku z krokodýlí kůže, aby si mohl servat z ruky Rollexky a nadšeně mi je věnovat, protože jsem mu zachránil montérky od Armaniho, a všichni dohromady mě začali přesvědčovat, že díky je opravdu merci. Děsně jsem se dmul a rděl a opravdu si myslím, že s čistou hlavou bych to nedal, a jen bych tam tak strnule stál a hleděl vstříc blížící se katastrofě. No a co myslíte? Natočil o mě někdo nějaký otravný, nudný a frustrující film? Ani hovno! Bude to tím, že nejsem černoch, rasisti hnusní!!! ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Škoda, že většina těžkých alkoholiků nebude mít odvahu se na tohle podívat. Škoda, že tolik lidí je tak zaslepených (soudě podle zdejšího hodnocení), škoda... ale jejich smůla. Ono tohle nastavování hodně drsných zrcadel holt není zrovna příjemné. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

LET je bohužel od určité chvíle tím, co by se dalo označit za film-argument: alkohol a alkoholismus jsou zlo, protože okrádají o důležité hodnoty, ničí život váš i životy lidí kolem, potlačují vůli a nutí lhát, a to jak jiným, tak především alkoholika sobě samotnému. Zásadní úskalí filmů-argumentů tkví nicméně v tom, že jsou významově poněkud jednorozměrné a aby se vyhnuly případnému rozmělnění ústřední teze, obětují obvykle ty strategie rozvíjení dějové akce, které by je mohly činit poutavými příběhy. Tuto skutečnost se pak snaží maskovat svéráznými stylistickými postupy (REKVIEM ZA SEN), případně systematicky rozvíjenými hereckými výkony (MUŽ SE ZLATOU PAŽÍ). Pro LET platí oboje (detailněji v Poznámkách). ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Velké herecké sólo pro autenticky nadraného Denzela Washingtona. Zrežírované Robertem Zemeckisem tak, jako kdyby sám střízlivěl z (CGI) opojení. Nadčasový příběh o (ne)dobrovolných závislostech a nabývání ztraceného kontroly vypráví občas nesoustředěně a po celou dobu velmi pomalu, abychom pochopili každou sdělenou myšlenku, a téměř nedramaticky (napětí leteckého úvodu je například oslabováno druhou dějovou linií s Nicole). Zatímco první, akčnější polovina, slibující hrdinovu rychlou proměnu, je ještě slušně rytmizována střídáním scén tichých a scén podbarvených moderní hudbou, v té druhé vše splývá a naděje na změnu slábne. Poté, co ho nakopne letecká havárie, díky které doslova spadne nohama zpátky na zem, je Whip odhodlán udělat si v životě pořádek. Až nutnost čelit vlastním prohřeškům a vést bitvu, jejíž příčinu považuje za nesmyslnou, jeho odhodlání citelně oslabí. Whip sice udělal jeden hrdinský skutek, ale filmovým hrdinou hollywoodského střihu není. V detektivce by byl zároveň viníkem i vyšetřovatelem a tuto jeho vnitřní ambivalenci dokázal Washington bravurně vystihnout, ačkoli nedostal mnoho velkých dramatických momentů ani možnost odstínit postupnou proměnu postavy. Neprodělává kontinuální vývoj k lepšímu, a jako takový si ani nezaslouží soucit. Režisér se o něj zajímá bez patosu, bez empatie, jako kdyby šlo jen o objekt ke zkoumání, na jehož permanentní opilosti rozhodně není nic cool (takže žádné subjektivní záběry, žádné chlastací střihové sekvence s rockovou hudbou). SPOILER Pohledy zvenčí, kdy se svědkem vlastních činů stává také Whip samotný (televizní zpravodajství), si Zemeckis připravuje půdu pro závěrečné odhalení, komu (zřejmě) po celou dobu patřila vypravěčská perspektiva. Přesně jako upřímná zpověď napraveného hříšníka, pohrdajícího svým dřívějším já, film také působí. KONEC SPOILERU Let je ukázkovým „krizovým“ filmem. Trochu naivně, ale bez přehánění a nejlacinějších scenáristických kliček (ty přicházejí až na závěr) varuje před hledáním opory v drogách a alkoholu. Ač má snímek nakročeno k náboženskému poselství, vysvobozením nakonec není Bůh (nad jehož fanatickým následováním Let spíše pozvedává obočí), nýbrž celkem prostě a obyčejně rodina. Cynismus stranou, i takové filmy jsou dnes třeba. 70% Zajímavé komentáře: Marigold, imf, eye candy ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Robert Zemeckis si trošku odskočil do starých časů a přes všechno kvalitní na režii i celkovém zpracování zůstává tím hlavním, co po skončení snímku nezmizí, subtilní chvíle s notorickou propastí, která se tak krystaicky odráží v očích Denzela Washingtona. 70%. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Zemeckis žije! Po třech technologických animácích se konečně vrátil k hranému filmu a přinesl divákům ambiciózní drámo s Denzelem Washingtonem v hlavní roli. Důvod v otevírání šampusu to ovšem tak úplně není. Let je totiž pouze mírně nadprůměrný film, kterému zásadně škodí přehnaná stopáž a s ní spojené přešlapování na místě (Piju. Nebudu pít! Zase piju. Teď už fakt nebudu pít!) a poměrně zbytečná linie s Kelly Reilly, která - kde se vzala, tu se vzala - vstoupí Denzelovi do života, aby mu z něj pak zase stejně rychle zmizela. Plusem je naprosto dechberoucí scéna havárie letadla, která je jednou z nejlepších "nehodových scén", co jsem kdy viděl. Škoda, že se stane hned na začátku, takže film pak nemá k čemu stoupat, ba spíše naopak, padá přímo na čumák. Jako to letadlo. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Robert to opět režijně dává a scénu havárie letadla můžeme bez bázně a hany klidně zařadit do poličky s názvem "výborný". Samotný příběh mě hned na začátku zfascinoval, protože vidět nachlastanýho a sjetýho pilota, kterak se chystá na cestu s mnoha cestujícíma na palubě, je fakt těžkotonážní pointa. Na základě takovýho úvodu se na film dívá až dokonce samo. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Výborný scenár, výborný Denzel a presný Zemeckis. Navyše hrdina pije Bushmills rovnako ako ja. Ale ja nie som alkoholik!!! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

O tomhle filmu nešlo nevědět už před samotnou premiérou. Samotný nápad mě totiž přitahoval snad pokaždé, kdykoliv jsem si na něj vzpomněl. Kdo by taky nechtěl vidět sjetýho a nalitýho řidiče dopravního letadla, který absolutně neuvěřitelným zákrokem zachrání většinu posádky. Taky ta scéna pádu letadla je tak brutální, že jsem první půlhodinu filmu vlastně ani nedejchal. Pak se to přehoupsne do vyšetřování a v tu chvíli jsem tak nějak tušil, že film zpomalí. Zpomalil, ale kupodivu pořád nenudil, což mě dost překvapilo. Na dvou a čtvrt hodinový film musím uznat, že klobouk dolů. K tomu Denzel předvedl velice slušný výkon. Tak perfektně a přirozeně rozebranýho člověka jsem ve filmu dlouho neviděl. Absurdita se míchala s realitou, ale výsledek a závěrečná scéna rozhodně stála za to. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $31miliónovTržby USA $93,772,375Tržby Celosvetovo $161,772,375Tržby za predaj Blu-ray v USA $10,786,488 //počet predaných kusov 579,579Tržby za predaj DVD v USA $19,135,065 //počet predaných kusov 1,097,691║ Tak Zemeckis riadne vyšumel akoby si myslel že sa z toho samo spraví niečo veľkolepejšie, strašne to necháva na voľno plynúť, nič na vrch nedá a nepomôže ani troška sa snažiaci Washington, ktorý si tu odbíva asi svoju najsuchšiu postavu vo svojej kariéru, ktorú si ani neobľúbite ani dostatočne nedokážete znenávidíte, nuž nemá to iskru. Príbeh je ako tak zaujímaví po úsek s katastrofou ale potom príde na tak suchý banálny dej, ktorý fakt nemá čo hútnejšie ponúknuť a snaha o otvorenú sondu do života pilota alkoholika a čiastočne narkomana smerom k divákovi ovocie neprináša, sklamanie. A opäť sa ukázali úzkoprsí akademici od oscara film má 2 nominácie na oscara: herec + scénar?? /40%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

V Denzelových permanentně vypitých očích, které korunují jednu z nejlepších leteckých havárií od dob United 93 (ano, je to bizarní pochvala), čujete už od začátku průšvihovou spirálu, která smrdí dvanáctiletou whisky. V ukázce jsme, jak už je u Zemeckise obvyklé, viděli úplně všechno, takže přes ten slalom očividností by jeden skoro přehlédnul, jak se nám tu Denzel snaží a místo procedurálního thrilleru pro milovníky Leteckých katastrof na čt2 servíruje studii pokročilého alkoholika, který promile gumuje kokainem. Na tenhle film musíte mít náladu (a tím nemyslím hladinku), protože jedině tehdy vám ta rána do černého v závěru nepřijde ani příliš předvídatelná, ani neférová. Prostě tam tak jemně sedne, jak když se Jim Beam rozvalí na kostky ledu. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Průběh letu: první třetina nabušená kerosínovými výpary audiovizuální brilance, humoru černého jak skříňka a příslibů "charakterového" dramatu. Pak se zaseknou klapky a začne sestup: pomalé dialogy, nedostatečně rozvíjené postavy, slabé "vyšetřovací" drama, které je vytlačeno obrazem rozkládajícího se hlavního hrdiny, který pouští diváka dovnitř - i když je Denzel prvotřídně odulý a ten ztroskotanec z něj dýchá, není to nic, co by člověka přikovalo k příběhu. Spíše se dostáváme do jemných turbulencí předvídatelnosti. Nicméně rozuzlení není vlbec marné, má hranu a náboj... které posléze film zapíchne čumákem do země limonádovým závěrem, který vlastně celou snahu o deheroizaci a morální nejednoznačnost příběhu rozbije na padrť. Každé kázání potřebuje aspoň jednoho polepšeného hříšníka, to věděl už Švejk, ale když někdo začne vřískat po oltářem, ještě to není příznak božího osvícení. Spíš prvotřídní ochotničiny, v tomhle případě okatého posmrkávání směrem k divákům, kteří mají rádi vzorovou "sebekritiku a usebrání". Z mého pohledu to tupí veškeré ostří, které si Let zvládne udržet. Přesto sympatický film, který se pro mě díky několika šťavnatým momentům (krom prvních zhruba čtyřiceti minut např. postava Johna Goodmana a Zemeckisova stále elegantní režie) drží v bezopečné letové hladině mezi třemi a čtyřmi hvězdami. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Kvalitní drama, které by bez Denzela Washingtona bylo sotva poloviční. Díky jeho charismatu se v pohodě přeneste i přes nudnější části, kdy pochlastává se zrzkou na farmě. Myslím, že docela zajímavá hra by byla při sledování pít všechno, co pije on :) A je tam nahá Catalina z Earla ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ZRADIL JSEM DŮVĚRU VEŘEJNOSTI“...... /// O tom, že havárie letadla stojí za hovno a alkáč je největší kocour. A taky vo tom, jak se s tím dá – nedá vyrovnat a ještě si zkusit zachránit prdel. Sere mě chování Whipa, ale kromě tý scény s letadlem kopytama navrch, není moc vo čem psát. Vona totiž ta Boží vůle v nalezení odvahy přestat lhát přichází dost pozdě. Přemrštěná stopáž, polovina informací je zbytečná…. povedl se závěr a parádní je havárka ….2* nebo 3*? S povzdechem jdu optimisticky vejš, páč tohle mohlo bejt drama jako prase. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, jakej film mně v letadle nepustěj. 2.) Jsem alkoholik. Jsem alkoholik? (to s tím kokainem jsem ještě nezkoušel….) 3.) Thx za titule ,,ACIN“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Paramount // Počet premietajúcich kín v USA: 2,638 // Otvárací Víkend USA: $24,900,566 // ()

tron 

všechny recenze uživatele

Síce ma to bavilo pozerať, ale musím dodať, že raz stačilo a pochybujem, že si niekedy dám reprízu. Toto je skrátka ten typ filmu, ktorý je obecne kvalitný, ale srdcovkou sa stane len pre niektorých. Zemeckis je každopádne celkom dobrý režisér a Washington, Cheadle, Goodman či Greenwood držia našu pozornosť na maxime, napriek brutálne prepálenej stopáži. ()

Související novinky

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

22.02.2013

V Letu nám připomněl, že suverénně zvládá i ty nejnáročnější herecké polohy a zaslouženě získal nominaci na Oscara. Teď se ale vrátí k tomu, co mu jde v posledních letech nejlépe – drsné akci. Na… (více)

Kdo si zalétá s Denzelem?

Kdo si zalétá s Denzelem?

29.09.2011

Robert Zemeckis konečně učinil rozhodnutí. Věděli jsme, že se po rozpačitých reakcích na své animované pokusy nakonec vrátí k „živé akci“. Byl spojován se spoustou projektů, ale nakonec definitivně… (více)

Zemeckis na lovu mořských příšer?

Zemeckis na lovu mořských příšer?

29.07.2011

Po propadáku Máma mezi Marťany z jeho produkční dílny je víceméně jasné, že kariéru Roberta Zemeckise spasí už jen návrat k hranému filmu. Tedy, alespoň částečně hranému – nějaké ty digitální efekty… (více)

Reklama

Reklama