Reklama

Reklama

Tohle je obchod s drogami. Tady se náhody nedějí. Victor Lanoux a Marlene Jobertová v hlavních rolích francouzského thrilleru (1980). - Helena Valangerová pracuje na radnici v kanceláři prvního náměstka. Je spokojená se svou prací, šťastná v manželství. Jednou se náhodou seznámí s jakýmsi Novakem. Netuší, že vše je dopředu připraveno: Novak je policejní komisař a ona má být součástí jeho plánu. Chce usvědčit jednoho z předních mužů města z obchodu s drogami a potřebuje někoho, kdo pracuje na radnici. Helena se dostává do nebezpečné hry, ve které je ohrožen i život jejího dítěte. Hvězdou francouzského filmu Špinavá záležitost je sympatická Marlene Jobertová (Manželé z roku II), v roli komisaře Novaka si připomeneme charismatického Victora Lanouxe. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

borsalino 

všechny recenze uživatele

...aneb jak byla Marlene Jobert proti své vůli zatažena do špinavé hry policejního komisaře, pasoucího po náměstkovi starosty, jehož druhou tváří je výroba a distribuce drog. Komisař manipulativně přesvědčuje Marlene ke spolupráci, bez skrupulí jí rozbije soukromý život, ohrozí její rodinu a nepřímo způsobí smrt její sestry. Škoda jen, že v závěru režisér trochu nezdramatizoval atmosféru a taky nezvolil trochu jinou hudbu. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Vcelku zručně natočené kriminální drama. Detektiv Novak (Lanoux) se již nějaký čas snaží vyřešit případ obchodu s drogami, do kterého jsou zapleteny také politické špičky. Aby případ vyřešil, zatáhne do něj sekretářku Helenu Valangerovou (Jobert) a využije ji k získání důkazů. Helena přes počáteční váhání nakonec přistupuje na Novakovu hru, přestože to pro ní a pro její rodinu znamená velké nebezpečí. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Podobných filmů vzniklo na přelomu 70. a 80. let ve Francii několik a jsou, bohužel, většinou nedoceněné. Nenabízejí totiž množství přestřelek a prohláškovanou zábavu, jsou pochmurné, drsné jako sám život, nekončí dobře a jen tak nevymizí z hlavy. "Špinavá záležitost" klade otázky, jak daleko je správné zajít k odhalení zločinu a jakými prostředky se dá zločin potírat. I když nedosahuje síly "Policejní inspektorky" nebo "Nelítostného souboje", jde stále o nadprůměrné kriminální drama s vynikajícími hereckými výkony Marlène Jobertové a Victor Lanouxe. 80%. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tři a půl. Protože tempo není žádné a napětí chybí. Nejsme ani v nejistotě, kdo je vrah nebo pachatel. Pokud si nepřečtete dopředu obsah, můžete zpočátku lehce tápat, proč a co se to děje, pak se ale galérka vyjádří a už jste v obraze. Příjemný dabing z Barrandova a hodně es i v malých rolích (Heřmánek, Kanyza, Novotný, Trávníček). Ve filmu to nebylo řečeno, ale podle všeho se natáčelo v Le Havre. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

K dopadení zločinců není žádný způsob dost špinavý na to, aby se nedal použít. Jen kdyby to ještě k něčemu také bylo. Nevím, jak tahle aféra probíhala ve skutečnosti, ale film jí inspirovaný byl docela zajímavý. Jen mu jaksi chyběl větší švih a nejhorší byl závěr, který se vlekl od nikud nikam a tam také došel. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama