Reklama

Reklama

Newyorský obchodní magnát Robert Miller spravuje fond spolu se svou dcerou Brooke a chystá se ho prodat s velmi slušným ziskem. Má pohodlný život a ten si zpříjemňuje poměrem s mnohem mladší ženou, galeristkou Julie Cote, které také finančně pomáhal. Nicméně aniž by to Brooke a většina jeho zaměstnanců věděla, Miller upravil účetní knihy společnosti a půjčil si 412 milionů dolarů od svého přítele, aby pokryl investiční ztrátu a vyhnul se vyšetřování pro podvod. Potenciální kupec, James Mayfield, brzdí proces nákupu a Millerův přítel – věřitel chce, aby mu půjčku splatil. Miller říká, že potřebuje, aby peníze zůstaly na jeho účtu, dokud nebude dokončen audit prodeje. Naplánuje si schůzku v restauraci, během níž mají být podepsány smlouvy, ale je to ve stejný večer, jako Juliina výstava v galerii. A Miller svatosvatě slíbil milence účast. Julie mu po celou dobu jeho obchodní schůzky neustále píše a volá. Jenže jednání se vleče, protože všichni čekají, až dorazí Mayfield. Když se neobjeví, Miller znechuceně odchází. Než se stačí vzdálit, Brooke ho informuje, že našla finanční nesrovnalosti ve starých účetních knihách. Otec ji však odbude. Miller se konečně dostaví do galerie, ale naštvaná Julie mu řekne, aby odešel. Po chvíli váhání se Miller rozhodne na Julii počkat u ní v bytě. Pohádají se, ale on ji přesvědčí, aby s ním jela na noční výlet. Nepozornost a mikro spánek mají za následek nehodu, při které Julie umírá. Zraněný Miller si uvědomí, že musí popřít svou účast na nehodě... (TV Nova)

(více)

Recenze (239)

POMO 

všechny recenze uživatele

Koncipované ako thrillerová žánrovka, vzbudzujúca očakávanie prekvapivého či superchytrého rozuzlenia. To sa však nekoná a film vsádza na noirovú myšlienku (v štýle európskych "artoviek" či amerických oscaroviek), o ktorú sa čo do hĺbky zdelenia iba otrie. Zážitok ostáva napriek tomu skvelý, pretože divákova pozornosť a zvedavosť je udržaná od prvej do poslednej minúty. Celovečerný debutant Nicholas Jarecki získal rozpočet a top hercov na kvalitný scenár. Richard Gere tu podáva asi najlepší herecký výkon v jeho kariére. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Modelka Ryčrd je celkem v hajzlu. Doma má zlou starou, jeho dvacetiletá pichna si začíná pěkně vyskakovat, převzdělaná dceruška se ho snaží poslat do kopru a k tomu všemu se mu kapku rozhasilo multimiliónové portfólio. V takové situaci nezbývá nic jiného, než se snažit všechny ty díry nějak ucpat, i když se vám zrovna dvakrát nechce. Jasný důkaz toho, že je li solidní scénář, nedokáže ho ani moc zprasit nějaký bezvýznamný Polák, který navíc do hlavní role obsadí fešáckou figurínu s obličejovou obrnou. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zachraňte tygra 2012. Když začnou mlít boží mlýny i arcihajzlovi k pohledání, na kterého se po letech na výsluní valí v osobním i kariérním životě jedna jobovka za druhou (z nichž na každou si zasel svým jednáním jen a pouze on sám), tak mu i navzdory výše uvedenému nelze nepokrytě nefandit. Inteligentní thriller, který ukazuje pravou tvář amerického úsměvu. V manželství, v nevěře, v byznysu, v přátelství, při blafování, při podvádění, při vyhrožování, při předkládání důkazů... Prostě vždy a při každé příležitosti. Aspoň to tedy platí v tomto sympatickém závanu devadesátek (stylem, tématy i obsazením), který by se mezi tím nejlepším v žánru neztratil ani tehdy. PS: Často kritizovaný závěr naopak považuji za naprosto dokonalý a ostatně i jediný možný; je chytrý, vše uzavírá a přesto je nápaditě otevřený a ponechává dostatečný prostor i divákově fantazii. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JE ASPOŇ 50 VĚCÍ, NA KTERÉ ČLOVĚK ANI NEPOMYSLÍ. A ČÍM VÍC ČASU UPLYNE, TÍM VÍC LŽÍ SE PRONESE, A TÍM TO PRO NĚJ BUDE HORŠÍ.....“ /// Robert je úspěšný (starší) muž. Tlemí se z obálky Forbesu, má velkou a milující rodinu, tryskáč, ale … JAKÁ JE TVOJE TEMNÁ STRÁNKA? Co účetní záznamy? Nebo spíš milenka? A kurva….…. jo, když se to sere (povídej mi vo tom! Koza sa ti oběsila ty milionářu blbé…. no tak hustý to zase není, ale…). Richarde, Richarde, ty tyhle týpky umíš! Věřím Ti do morku kosti a jen nevím - to Ti mám jako fandit, nebo co? Baví mě to (takže mu fandíš…kapitalistovi… Počkej po volbách!). Žádnej mega příběh, dech beroucí zvraty….., jen kus života úspěšnýho hajzla, kterej není úplně blbej (příběh, i když ani …), se solidní zápletkou a kapkou dramatickýho napětí s milionářskou klikou. Možná to trochu přepálím, ale fláknu 4*, páč se mi to líbilo. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem milionář a zajímá mě, jak se jinde vysekávaj z průseru. 2.) Su milionářova milenka a zajímá mě, jak mu udělat pořádnou pakárnu. 3.) Thx za titule ,,Kris004“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Takový začátečnický Match-Point. Bez Woodyho, Londýna a tenisu, zato s (anti)hrdinou-bankovním manažerem, další rolí, kterou se Richard Gere chce vymanit ze škatulky romantického milovníka prostitutek. 75% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jó Roberte, jednou to muselo prasknout, stačila jedna smrtelná havárie a už jsi se vezl. Ale v tvém finančním impériu se dá s penězi ledacos podniknout a ty jsi velmi inteligentní, tak jsem ani chvíli nepochybovala o tom, že rozjedeš velkou mašinerii záchranných akcí. Jen lituju trochu tvojí dceru, která zřejmě žila v bláhové iluzi, že v těchto kruzích funguje vše podle zákonných regulí. Richard Gere hrál senzačně, stylově a elegantně zároveň a jsou to přesně ty role, kde se pohybuje s grácií jemu vlastní. A moc sympaticky na mě vykukoval i Nate Parker v roli Jimmyho. Popravdě jsem trochu překvapená tak nízkým hodnocením a i když souhlasím s tím, že to mělo všechny atributy USA filmů, což se mnohým nelíbí, tak to byl kvalitní a inteligentní psychologický thriller s velmi uspokojujícím závěrem. A přes menší trhlinky, které jsem postřehla ho stejně považuji za nadprůměrný snímek, potažmo za velmi zdařilý počin neznámého Nicholase Jareckiho. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nemám tryskáč ani limuzínu, nikoho jsem nezabil a kdybych zahodil 400 miliónů dolarů do ruských měděných dolů, tak by mi na to manželka určitě přišla a byl bych nejméně týden bez večeře. Pan Miller však tryskáč i limuzínu má a drobnosti v podobě cizí smrti či vlastní defraudace umí řešit. To zase umím ocenit já, ale na druhou stranu nemám příliš v lásce, když má pravdu ten, který si může dovolit dražšího právníka, což u mne tento snímek sráží do průměru. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Poněkud unylé, ale rozhodně ne nějak nesnesitelné. Další z mnoha reflexí amerického reálného kapitalismu, která se tak snaží nepřikrášlovat, až zapomíná, že by pořád ještě měla mít co nabídnout. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

I když finanční šíbr Ríša prolétá svou přefouknutou bublinou kaktusovým hájem, vždycky mu zůstává možnost volby, která jej mezi bodlinami bezpečně provede.. Sic mimo galaxie Margin Call a Michael Clayton, vesmír je to stejný. Studený pragmatismus a semknutí na všech potřebných úrovních zajistí, že kapela bude vyhrávat dál a s tím, že nějaké tóny budou znít ještě více falešněji, se už vyrovnáte. Nahoru to vydatně táhne zachycení atmosféry odcizeného světa, kde jsou peníze klíčem ke každým dveřím, Martinezův ambient i Jareckiho dějové linky propojující scénář. Ty filmové reflexe dravého kapitalismu jsou tak kruté, že by se člověk nejraději všeho vzdal a šel popíjet krabičák pod most.. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Nicholas Jarecki | Hudba: Cliff Martinez | Distribúcia: Lionsgate | Štúdio: Green Room Films, Treehouse Pictures, Artina Films | Rozpočet: 12 miliónov $ | Tržby: 35,5 miliónov $ | Ocenenia: Golden Globe - 1 Nominácia (Richard Gere), AAFCA - VR (Nate Parker), CFCA - Nominácia Nádejný režisér (Nicholas Jarecky), NBR - Top10 Nezávyslých filmov, PFCS - Nominácia Najlepší scenár (Nicholas Jarecki) Spolu: 3 výhry a 5 nominácií || Pôsobivý thriller, ktorý zo začiatku totálne strhne pozornosť, a vytvára dychberúce napätie. Je radosť pozorovať Gere-a, ako herecky spracováva morálne lavírujúcu postavu. Jarecki odviedol vynikajúcú prácu vzhľadom k tomu, že si príbeh napísal sám, a zároveň film režíroval, ale jeho schopnosť udržať tempo od začiatku do konca ešte nie je úplne vyvynutá. Inu, je ešte dosť mladý na to, aby stihol vytvoriť niekoľko ďalších nadpriemerných, verím že i pamätihodných filmových diel. Tim Roth sa objavý len na niekoľko scén, a tak jeho postava nemá veľmi priestor pre vyvýjanie, ale ako vždy, i v tomto filme jeho obsadenie stálo za to. Škoda slabšieho konca. Pre Jareckiho to je ale len začiatok. 68% | FullHD, THX, EN DTS | ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Prvních dvacet minut, kdy jsem vůbec netušila, jakým směrem se Arbitrage bude vyvíjet, jsem si několikrát vzpomněla na What Just Happened?, které také líčí příběh úspěšného chlapa, jehož osobní a profesní život se zničehonic začíná rozpadat. Jenže pak nabralo Arbitrage osudový zvrat a navždy jím opustilo vody komediálního dramatu, aby se místo toho našlo někde v hlubinách charakterové studie a psychologického thrilleru. Bojím se, co to vypovídá o mém charakteru, ale Gerova inteligentního, chladnokrevného podnikatele, který potvrzuje Hobbesova slova, že lidem jde primárně o záchranu jejich vlastního života, jsem si nějakým zvláštním způsobem oblíbila a dokonce jsem si i přála, aby se mu nad všemi těmi vedlejšími postavami, které mu jdou po krku, podařilo nějak vyzrát. Arbitrage možná není nejlepší, nejvíce strhující film sezóny, naopak připomíná spíše festivalový film, kterému se nějakým způsobem podařilo obsadit do hlavních rolí známé hollywoodské tváře. Má ale takový styl a dokáže tak přesvědčivě nedělit svět na černou a bílou, že si přeju, aby podobných filmů vznikalo mnohem, mnohem více. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Chci být nechutně bohatej a mít mladou milenku. Uběhlo už hodně vody od doby, kdy Richard Gere nevědomky honil prostitutky na Hollywood Boulevard. Tenhle chlapík si prošel několika filmovými kousky, za které měl na hodinu vyhodit svého agenta, ale tu a tam chytne za pačesy příležitost, která se v jeho bohaté filmografii náramně vyjímá. Teď se dostal do slušných finančních potíží. Multimilionář, který nechce, aby jeho podřízení neskončili na dlažbě, vymyslí plán. Jinými slovy záslužný plán maskovaný hned několika podrazy. Pak přijde jedno osudové přivření unavených očí (nebudu prozrazovat) a všechno se začne hroutit. Fandit mu ale budeme dál. I když je to tak trochu svině. Tvůrci snoubí několik žánrů a jdou na to poměrně chytře. Hlavní hrdina je opakovaně vystavovaný před mnoho dilemat. Jejich řešení diváka neurazí. Studie jednoho charakteru je tak solidní díky dialogům, inteligentním postavám a kvalitní filmařině. Ve vývoji událostí nepoleví a bude bavit až do samého konce. A to se sakra cení. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Richard Gere ve své bezpochyby zatím životní roli (Pretty Woman my ass!!) zachraňuje režijně jinak naprosto rutinní film. Právě díky němu vás osud a pád na držku velkého ekonomického zvířete tolik zajímá a zbytek obsazení, obzvláště skvělý Tim Roth, mu zdatně sekunduje. Jenže herci jsou tak jediné, co vás vzbudí z letargie a pomalého tempa celého filmu. A je to celkem škoda, protože Nicholas Jarecki měl k dispozici prvotřídní herce, ale také hodně obstojný scénář, z kterého se dalo rozhodně vytěžit mnohem víc. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Každý chce být bohatý, mocný a slavný, ne? Ne. Kolikrát jsem jen za poslední měsíce slyšel větu, že se movití lidé s tučnými výplatnicemi mají ve skutečnosti hůře, než střední vrstva? There´s something about that, I guess! A že to byl jen film? Nenechte se vysmát. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý thriller pod radarom ( v kinách som to vôbec neregistroval), ktorý sa síce nestane klasikou ale už len kvôli skvelému Gerovi sa oplatí vidieť . Veľmi milé prekvapenie. trošku nadsadené 4* ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ani nevím proč, ale při sledování jsem si nejvíce vzpomněl na Hoblitovu Fracture, která je určitě lepší. Námět je veskrze podobný v tom že místo Goslinga se snaží tentokráte Tim Roth učinit spravedlnosti za dost a poslat za katr nechutného boháče, kterého herecky sebejistě zvládl kdo jiný než Richard Gere. Bohužel Arbitrage má až ospalý úvod a počet nečekaných zvratů a odhalení se téměř rovná 0, což je v podobném snímku docela problém. Nicméně divákovu pozornost poměrně spolehlivě udrží, protože všichni čekáme jak tohle celé vlastně nakonec dopadne. 60% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Mně se líbí, když film není natočený stylem "jen klidně seď, tupý diváku, my ti všechno vysvětlíme a radši hned dvakrát, aby to pochopil i ten gelounek v zadní řadě." V tomhle jakoby se Arbitráž chtěla distancovat od Hollywoodu, jenže zase zapomněla na to, že samotným naznačováním ještě nikdo gól nedal. Taky jsem si v sále vybavil hodiny harmonie, kdy jsme probírali variace. Když už mám jít na rande s holkou, která mi připomíná tucet jiných, tak ať aspoň neříká to samé, co ostatní. Jinak jsem samozřejmě čekal, že po Richardovi se tu bude drandit jako po červené sjezdovce uprostřed sezony, ale to bych po zdejších expertech chtěl asi příliš, kdyby měli uznat, že pro danou roli se jeho čumák hodil náramně. To už má větší šanci doporučení Šalamounovi, který z krásného a jasného názvu Arbitráž udělal další ovci ve stádu filmů s přídomkem "smrteln+á/é/í/ý", aby urychleně vyhledal nějaká pevná futra, o která by si omlátil palici. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

SMRTELNÉ LŽI jsou podle mého soudu dobrý, byť na můj vkus krapet překomplikovaný film. Za sebe nemám problém přiznat, že jsem se zřejmě v ději neorientoval na 100% a pár věcí mi asi uniklo, ale můj divácký zážitek to v podstatě nijak neumenšilo. Oceňuji zde především ryze aktuální námět, který mě hodně bavil - osobně mi přijde s podivem, že celosvětová hospodářská krize zatím nepodnítila vznik více podobných filmů (ale možná mi jen unikly). Stejně tak se mi líbilo i obsazení - jak to ten Gere krucinál dělá, že vypadá pořád stejně? :-) Není to podle mě sice žádný excelentní herec a minimálně od časů PRETTY WOMAN hraje stále svůj "standard" elegantního chlápka s tučným kontem, ale kouká se na něj velmi dobře a - pšt, ale nikomu to neříkejte - osobně jsem jeho postavě fandil, aby mu to všechno prošlo. Za zmínku stojí i perfektní hudební doprovod Cliffe Martineze - skvělá hudba je jednou z hlavních deviz tohoto filmu, který se mi mimochodem jeví prost nějakých větších komerčních ambicí. Těžko si totiž dovedu představit, že se na tento typ filmu budou stát fronty - třeba i proto mi je sympatický. I když - ó ano - Allenovy ZLOČINY A POKLESKY zpracovávají podobný námět lépe a umělecky působivěji, a pro mě osobně tak nadále zůstávají králem na poli všech těch filmů variujících podobné téma jako Dostojevského román ZLOČIN A TREST - Robert Miller je novodobý Raskolnikov jak vyšitý. ()

Reklama

Reklama