Reklama

Reklama

Kletba z temnot

  • USA The Possession (více)
Trailer 1

Kletba z temnot vypráví příběh bývalých manželů Clyda (Jeffrey Dean Morgan) a Stephanie (Kyra Sedgwick) a jejich dvou malých dcer. Jednoho dne si mladší dcera Em (Natasha Calis) koupí na bleším trhu tajemnou skříňku. Od té doby se začnou s děvčátkem dít zvláštní věci. Em je skříňkou naprosto posedlá, nosí ji všude s sebou, je nervózní a chová se agresivně. Její matka začíná mít podezření, že skříňka způsobuje u dcery psychické problémy. A po sérii znepokojivých a nevysvětlitelných událostí rodina odhalí pravou příčinu. Zjišťují, že skřínka byla vyrobena pro Dybbuka – zlého démona, který se usadí v těle člověka, který ho ze skříňky osvobodil. A jejich dcera skříňku otevřela… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (474)

verbal 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych neřekl, že mít v dutině hrudní zlého, zakrslého, polského žida, který vám strká zevnitř prsty do hrtanu a nutí vás k dávení, může být docela kulantním hororem a ne dalším pokračováním Scary movie či nějakým Hitlerovým píár blockbusterem. Ať si místní samozvaní hororoví neheterosexuálové tvrdí, co chtějí, tohle patří k tomu nejlepšímu, co za posledních pár let z posedávacího žánru vylezlo. Co jste zase jako čekali? Že když si někoho oblíbí zlý duch, bude se ho snažit vytancovat v baletu, zbavit se ho čtyřhodinovým okopáváním brambor nebo si v plesnivém mechu, uprostřed stokorcového lesa, po nekonečné polemice s liškou šmikne klitoris? Řekl bych teď nějakou oplzlou zrůdnost, ale jsem plachý hoch z katolické rodiny! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Průměrný vymítačský horor. Technicky je to moc fajn, slušní jsou i herci, ale stokrát omletý příběh nic navíc nenabízí. Židovský exorcista se navíc dojmologicky v určitých chvílích pohyboval na hraně parodie. Finále slabší a "zlou" atmosférou z traileru film nakonec bohužel nedisponuje. U no-name řemeslníka rutinéra by to nemrzelo, ale Bornedal má na víc. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mohlo mně hnedka napadnout, že na tomhle hororu se částečně podílel Sam Raimi. V některých scénách to bylo evidentní. No a musím uznat, že jako horor to bylo vcelku fajn. Sice jsem se moc nebál a příběh byl vcelku solidní recyklátor vymítání ďábla...tentokrát na židovský způsob. Každopádně pořád to mělo na horor vcelku solidní atmosféru. A taky ta atmosféra tuhle bejkovinu udržela alespoň na průměru. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $14miliónovTržby USA $49,130,154Tržby Celosvetovo $85,446,075Tržby za predaj Blu-ray v USA $1,317,614 //počet predaných kusov 57,312Tržby za predaj DVD v USA $7,571,595 //počet predaných kusov 495,630║ veru veľa je podobných tématických horrorov ale tu asi aspoň moc netlačí na pílu a príbeh dostáva priestor tým že sa najprv vystavá na rodinných hodnotách a potom sa začne postupne strašiť, herci v norme nie sú otravní, digitálne obludy len v minimálnom množstve, dávka dobrého napätia, citeľná ruka šikovného Európskeho režiséra, ušlo to /60%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Další uklidňující důkaz o tom, že věnovat se v dětství modelařině a kašlat na dlouhovlasé holčičky se vyplácí. Minimálně se dožijete puberty a nenastěhuje se vám do chřtánu podlý židovský duch, který na rentgenu straší doktory. Ole Bornedal v béčkové lize předvádí hororové řemeslo, které spíš potěší než vystraší, ale především důstojně udržuje nad vodou starý dobrý vymítačský žánr. Týpků, co do noční temnoty šeptají, že vám snědí srdce a sežerou duši, totiž nikdy není dost. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Dobré řemeslo zabité tím nejschematičtějším scénářem. Po Looperovi další fajn dětský herecký projev a chválím i s mírou používané triky. Ole Bornedal by měl ale zkusit něco odvážnějšího, klidně za poloviční peníz, byla by škoda behem pár let v Hollywoodu rozmělnit talent. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TATO TRUHLA BYLA VYTVOŘENA S PŘESVĚDČENÍM, ŽE SÁM ĎÁBEL MŮŽE BÝT POLAPEN A OVLÁDÁN“..... /// Tajemná skříňka s krásnejma rytinama a zvědavej parchant…. Ať už uvěříte nebo ne (jako že to tak fakt bylo…), furt je to celkem zajímavej příběh, zajímavá filmařina a už jen tím, že v hlavní roli je děcko, jsme zase vo kus dál. Nikdo se nechová jako úplnej kretén, ale jinak je to taková optimistická rutina. Proto furt vzpomínám na to, jak šéf přišel na pokec za Emily Rose. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Čumím jen na filmy podle skutečnejch příběhů. 2.) Chybí mi otec Jacob. 3.) Máme doma skříňku s hebrejským textem…(cože je tam napsaný? –Dibbuk? – no tak to je trapný….) 4.) Thx za titule ,,Freeman1777“ a ,,janauge. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Lionsgate // Počet premietajúcich kín v USA: 2,860 // Otvárací Víkend v USA: $17,732,480 // ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

O triedu slabšie ako kanadský nízkorozpočťák Devil Seed, a spomínam ho preto, lebo majú hodne spoločné. Ošúchaný démonický námet o posadnutosti a následnom exorcizme tu už bol mnoho krát, a tento film neprináša ani štipku novátorstva (možno keby to bolo nízkorozpočtové béčko, od ktorého nič nečakám, skákal by som od radosti, ale od komerčného hororu čakám predsa len trochu viac). Celé to bolo na môj vkus až príliš predvídateľné, dokonca aj váham nad 4 hviezdami, lebo sú slabé ako čaj. Prvá hodina totiž priniesla max. dve alebo tri ľakačky, a rozprúdilo sa to až v záverečnej tretine, a to tiež najmä po vizuálnej stránke, napätie bolo totiž na bode mrazu. No a keď ešte nabehol židovský šaško so svojimi rituálmi (ktorého pasujem za najvtipnejšiu figúrku všetkých exorcistických hororov), chvíľami sa to menilo na komédiu. Ale tak aby som len nekritizoval - herci ušli (malá vyzerala v niektorých momentoch naozaj "démonicky"), nakrútené je to výborne, efekty pekné, pár ľakačiek zafungovalo (ech, čakal som ich viac), takže neľutujem vyhodené peniaze. Nadšenie však ani omylom nehrozí. 7/10. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Joo tak tohle si nechám Líbit !! The Possesion je Stylová žánrovka naservírovaná na stříbrném podnose, poskytující škálu Zvukových a Vizuálních Efektů na vysoké technické Úrovni !! Neustále je se na co Koukat, pořád se něco děje.. Film vás téměř nenechá vydechnout !! Co se týče Atmosféry, ta je fakt bezvadní !! Bornedal je třída a ví co má dělat!! Jediná výtka snad k Exorcistovi, který vypadal, jako by denně vyhulil 2 kila Trávy a jeho způsob vymítání vykouzlí krásný úsměv na tváři !Rozhodně se mi Possesion zamlouvá více než Letošní pomalý Sinister... PS: Taky jste slyšeli na začátku .. Zjem tvoje Srdce ?? Že ne? Já jo ! ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nechýba samozrejme vymetanie ani „náboženská autorita“, snímka sa ale našťastie nebojí jemne modernizovať klišé, takže oná autorita je v skutočnosti „cool moderný mladý Žid v botaskách“ (nie, nie je to Ryan Gosling). Celé je to ale pre diváka ako som ja (=ktorý videl všetky klasické vymetačské horory a aj pár desiatok neklasických) snaživý priemer s hlúpymi poslednými sekundami. Jeffrey Dean Morgan fajn. ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

světová kinematografie vyvrhla v posledních letech udivující množství filmů s exorcistickým námětem, ať už v to počítáme bezrozpočtový brak, kterému vůbec nemá smysl věnovat pozornost, nebo daleko ambicióznější hollywoodské zmetky lákající na zajímavé herecké obsazení. diváci jsou přesycení a žádají vysokou kvalitu. ovšem ani skromná Kletba z temnot z produkce Sama Raimiho nepřekonala prvenství Friedkinova legendárního Vymítače ďábla. nicméně, byl to obstojný pokus. představa, že pozadí judaistické démonologie vnese do hororového subžánru trochu svěžího a snad i mrazivějšího vánku, byla mylná, ostatně jako i naděje, že (jako vždy) pochybné výroky o inspiraci ve skutečných událostech přiživí atmosféru filmu. v té jako kdyby se tvůrci více zaměřili na líčení pocitů souvisejících s rozvrácenou rodinou, než aby se věnovali oparu hrůzy, bez něhož se horor nemůže obejít. přesto, odvedli slušnou práci a kupodivu ani nevadí absence jakéhokoliv ozvláštnění nebo inovace žánrové šablony. zamrzí snad jen snadná předpověditelnost jak ve smyslu předpovídání vývoje děje, tak také při očekávání lekaček. v druhém bodě velice prospívá místy až ohlušující hudba, kvůli které se vyplatí zhlédnout film v kině. dalším důvodem může být občasně zajímavý střih a vydařená kamera, která sází - jak bývá u hororů poslední doby obvyklé - na sterilní, chladně symetrické kompozice záběrů, kontrasty velkých bílých a černých ploch, zrcadla, pomalé nájezdy a nerealistické svícení a barevné provedení. tyto kvality povznášejí snímek na úroveň technicky velice dobře zvládnutého průměru, kterému však schází pravý um, mystické cosi, co by divákům dovolilo opravdu na okamžik uvěřit a následně se zhrozit do morku kostí. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

I když jen lehký nadprůměr, stále se jedná o to nejlepší, co přinesl loňský rok tomuhle subžánru (však si vzpomeňme na Devil Inside a ještě horší Devil Seed). A i když nemusíte sdílet stejný názor, při té záplavě sraček to rozhodně není málo. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

I kdyby nebyl POSSESSION podle skutečné události, pořád by na diváka působil věrohodně. Můj debut režiséra Oleho Bornedala mě překvapil a musí říct, že to nebylo špatný. Není to důmyslné a vybudované napětí jako u Jamese Wana, ale pořád si Bornedal udržuje kvalitu a skvěle si pohrává se zvuky, nebo ruchy. Tu je sound excelentní. Chápu to, kdo nebyl v kině na POSSESSION a pustí si ho doma na pc, nebo na tv bez perfektní repro-soustavy nepocítí to v plném rozsahu, ale měl by být spokojen. První pětiminutovka je nejlepší, ve středu stopáže nás napětí trochu opustí, ale na konci jsme opět v extázi. Na celek málo lekaček a pevný příběh. POSSESSION je slabší Sinister, ale raději si pustím novější House of the Devil. A matkou všech exorcistických námětů zůstává Friedkinův nepřekonatelný Exorcist. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Židovská krabice na víno, jejíž obsah vás polechtá na patře.. Kvalitně "posedlý" výkon N.Calis v kontrastu se špatnými kopiemi J.Bardema a J.Roberts, hudba připomínající údery pinzetou do kovového zábradlí a neobvykle málo lekání i krve. Bornedal se sice snažil oprostit od klišé hororových vymítání, ale to by na něj nesměl scénář vyzvracet béčkovou hrachovou kaši uvařenou z tradičních ingrediencí a jedné alegorie na porozvodové trauma. A samozřejmě, nešlo si v rámci propagace odpustit všechny ty strašidelné historky z natáčení, obvyklý to kolorit podobně laděných snímku. Ve výčtu mi už jen scházela informace, že při poslední klapce usedla Olemu na rameno můra s miniaturní jarmulkou na hlavičce.. No nic, teď už aspoň vím, že když do někoho z mých blízkých vstoupí zlovolný duch s obřízkou, najdu pomoc u členů kapely ZZ Top.. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Klasický příběh o posednutí, s rigidně klasickým schématem rodinné situace (pár po rozvodu se dvěma dcerami, matčin nový šamstr, úspěšnější než původní, a děsně milující dcery) a úporně klišovitými prvky. Sympaticky zahrané, sympaticky vyprávěné, jen je to takové... zatuchle neoriginální, že zkrátka moc nechápu, proč vůbec takový furt stejný příběh točit. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Vizuálně funkční gymnastika aneb drcení kloubů hrací skříňkou (!!!) Tak hele, co bychom ještě chtěli, když už démona prohnali xeroxem na XY způsobů. U The Possession se sešlo scénáristů jak ordodoxních židů při obřízce a všichni, včetne Ole Bornedala dávali dobrej pozor na to, co v posedlostních filmech už několik desetiletí funguje. Těla se musí kroutit, hajzlík v bedně musí skřehotat a navíc je ten polskej démon vegan a nesnáší magnetickou rezonanci. Popravdě, sám sem nečekal víc originality než řemeslný tradice a ono to kupodivu funguje 3/4 filmu. Velmi slušně zahrané charaktery, až moc (roz)vážný Jeffrey Dean Morgan, překvapivě autentická Natasha Calis a vkusně klasická hudební kulisa od Antona Sanka. Paradoxně jediný, co takhle příjemně rozehranou partii sráží je až to, co ji mělo pouze stvrdit - závěr. Tohle sakra není exorcismus, ale šábes se zakalenýma očima (!!!) Dobrých sedmdesát minut sem si říkal, že vzniknout The Possession v dobách Exorcisty, včetně jeho tehdejší konkurencí, mohla být dnes nadčasová. Jenže teď už to chce víc, než jen uctivý tradice. [final rate: 70%] ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Všechno podle mustru - stará, ďábelská truhla s x tajemnými položkami, dítě navlečené do pytle od brambor, učitelka zůstávající ve škole po setmění, protože kde a kdy jindy se dají opravovat domácí úkoly, spooky profesor, který ví. Nic nového, jen opět nudně zamlžený průměr s ponaučením pro příště - nepořizujte svým dětem staré truhlice s židovskými nápisy - ušetříte si spoustu práce. ()

Reklama

Reklama